Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Dorůstají pavoukům nohy?

 

NápovědaFórum » Bezobratlí » Nemoci 

+ přidat příspěvek
Dorůstají pavoukům nohy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2013 11:17 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: fajfmen
Aha, dekuji za vysvetleni love
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   10.08.2013 18:33 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Nessy
Ono je to krapet složitější:
Pavoukům sice končetiny dorůstají, má to ale své limity - regenerát odlomené končetiny se objeví po nejbližším svleku a u juvenilů či subadultů (bez ohledu na pohlaví) plně doroste během dalších dvou až tří. Čím mladší zvíře je, tím rychleji obnova proběhne.
Jakmile dosáhnou adultu, začne se to ale lišit - zatímco dospělým samicím např. sklípkanů se plně funkční regenerát (vzhledem k jejich dlouhověkosti a nízké frekvenci svleků leckdy až po několika letech) vyvine, nesvlékajícíse dospělí krátkověcí samci zůstanou už doživotně zmrzačení.
Aby se končetina mohla regenerovat, musí se navíc oddělit ve zlomové zóně kloubu, všude jinde hrozí pavoukovi okamžité "vykrvácení".
A dodatek - sekáčům nožky nedorůstají, ačkoli je odlamují snadněji než u ještěrky ocásek - jednou pryč je u nich navždy pryč ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2013 17:25 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: poltergeist
No vždyť proto jsem tam napsala normálním pavoukům. ;-) Vím, že je sekáč pavoukovec.
Takže když, samozřejmě čistě hypoteticky, utrhnu normálnímu českýmu pavoukovi, co mi běhá po bytě, nožičku, tak mu po několika svlecích doroste? Ty jo, zas jsem chytřejší potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.08.2013 20:53 Muž poltergeist [183] - pavouci, štíři, ještěři, obojživelníciRe: Nessy
Ano, pavoukům dorůstají nohy, s každým svlekem kousek doroste. Jinak co se týká sekáče, tak nejde o pavouka, nemá tělo rozdělené jak je tomu u pavouků na hlavohruď a zadeček. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2013 19:04 Žena Nessy [124] - Ještěři – Dorůstají pavoukům nohy?
Ahoj ;-) Asi hloupá otázka, ale nějak jsem narazila na toto téma a zaujalo mě. Vím, že sekáčům nohy dorůstají, ale normálním pavoukům? Řekla bych, že velkým pavoukům můžou dorůst při svleku jako korýšům, ale chtěla bych vědět, jak je to s normálními "českými" domácími pavouky? Ani nevím, jestli se svlékají všichni hmyzáci, kteří stále rostou (asi to je logické) nebo jak to je...
Dík za odpověď ahoj

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Bezobratlí • Zobrazeno 87x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1090-dorustaji-pavoukum-nohy