Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

názor na skleněné terárium jednoho výrobce

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
názor na skleněné terárium jednoho výrobce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 10:10 Robin Re: Střelec
Téma o UVB mám přečtenou ;).
Co se týče vhodnosti či nevhodnosti Solar raptora pro chameleona, tak jen zde přeposílám zprávy od pana Čapka z Terashopu. Podle tera.poradna.net je pan Čapek velmi uznávaným členem.
Nechal jsem si od pana Čapka udělat nabídku. Uvidíme s čím přijde :).
Pan Čapek doporučuje metal-halidové výbojky. Nevím v čem je rozdíl oproti směsovým výbojkám z pohledu chameleona a pokud jsou tak dobré, proč se vůbec používají Solar Raptory?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2013 09:41 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: Robin
O vhodnosti či nevhodnosti se diskutovalo ve vláknu o UVB. Moje zvíře je se Solar raptorem spokojené. Když má dost "chytání bronzu", prostě popoleze mimo dosah. Důležité tedy je nejen osvětlení, ale i možnost dostat se z jeho dosahu.

Jinak u těchto terárií doporučuju častěji kontrolovat větve od výrobce - pokud je v terárku vyšší vrstva substrátu, konce "pod povrchem" mají tendenci uhnívat. Používam směs rašeliny s pískem, která v hloubce slušně drží vlhkost, ikdyž je povrch suchý. Taky doporučuju zneprůhlednit spodek terárka zhruba do výšky substrátu v případě, že podstavec bude mít větší plochu, než terárko. Pokud chamík vidí na plochu pod terárkem, má snahu se k ní prohrabat. Můj Strašík hrabal po koutech, dokud jsem mu zvenčí nezakryl výhled na plochu stolku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   31.10.2013 18:06 Robin Re: Střelec
Cena terárka se odvíjí od objemu. Doprava je konstantní 400 Kč ;)
Jinak pan Čapek mi sdělil, že výbojky Solar Raptor jsou pro chameleony nevhodné. Místo směsových solar raptorů doporučuje MH výbojky, které mají bohatší spektrum a lepší svítivost. Co se týče doporučené vzdálenosti chameleon - zdroj světla, je nutné vzdálenost dodržovat. Chameleoni mají prý tenkou kůži a proto je není dobré vystavovat několikrat vyšším hodnotám UV než v přírodě. U chovu agam a jiných živočichů s tlustší kůží prý tento problém nenastává.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2013 14:02 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: Robin
Před rokem nabízel pro chamíky jen jednu velikost, takže jsem neměl příležitost zjistit, že ceny dovozu jsou podle objemu terárka.

Plech (s patřičným výřezem) budeš potřebovat v části pod lampou, zbytek stropu může bejt síť. Na samotnou síťovinu lampu stabilně, ani "cvrčkotěsně" nepostavíš. Ať bude síť vypnutá sebelíp, vždycky se prověsí a bude pružit. Oka to chce rozhodně malý - mikráci (občas se cvrčci v terárku namnožej) sice prolezou, ale větší hmyz už ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2013 15:00 Robin Re: Střelec
Cena 1500kč je bez dopravy. Doprava je 400kč. Těch 1500kč by to bylo u tvého terária i s dopravou. Cena se odvíjí od objemu. Tvoje terko má cca 185litru. Terko 50x50x100 má 250litru. 250/185*1100kč (cena tvého terárka) je cca 1500kč.
Dekl na výbojku bude vizualne vypadat jako komín, ale že by to mělo "komínový efekt" se mi nezdá. Respektive to bude mít stejný efekt, jako když bude strop z pletiva či perforovanýho plechu. Každopádne sem elektrotechnik a této problematice moc nerozumím, můžu se tedy mýlit ;).
Bavil jsem se s panem Čapkem z TeraShopu a ten mi sdělil, že níže uvedený perforovaný plech by jako větrání spolu s škvírou pod dvířky nestačil. Cituji: "tento plech by bohužel zcela určitě nestačil. Navrhoval bych např. pozink, čtverec svařovaný 0,5x0,5mm i 1x1cm."
Dále jsem se pana Čapka ptal na minimální vzdálenost výbojek Solar raptor. Sdělil mi, cituji:"Co se týče minimálních dopor. vzdáleností, jedná se téměř vždy o limitní
hodnoty UV (pozor, že UV index je součástí měření UV záření, takže nelze
ty pojmy od sebe nějak oddělovat). Množství vyzařovaného UV záření vůbec
nezáleží na wattáži lampy"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2013 07:23 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: Robin
Mám pocit, že to je cena včetně dovozu až domů. Výrobce to zákazníkům rozváží osobně...

Co se týká řešení uchycení lampy, nikde není dáno, že dekl musí být na těsno kolem výbojky. Ten navíc funguje jako komín - přisává zespodu studený vzduch a tím systém chladí. Celá sestava lampy by měla být snadno snímatelná a zároveň na těsno přiléhat okrajem k otvoru ve stropě terárka. Základní sestava (výbojka + objímka) je navíc relativně vysoká, ale to by zakryla dekorativní nástavba na horní straně terárka - tedy jakási ohrádka, sladěná s okolním nábytkem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2013 00:11 Robin Re: trabant601
za 1500Kč tuším
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 23:35 Muž trabant601 [2] - Ještěři
Já mám u terárka horní větrání taky jenom takhle malý, ale v poho to stačí ( taky mě ho dělal jeden chlápek co má doma plno hadů a felzum, takže asi něco ví ). A ještě otázka: za kolik udělá třeba těch 50 x 50 x 100cm ???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 21:07 Robin Re: Střelec
Tvoji galerku jsem při psaní topicu projel od shora dolů ;).
Co jsem četl, tak by výbojka neměla být kryta, jelikož se dost zahřívá a kryt by ještě zamezoval ochlazování výbojky a tím ji zkracoval životnost. Pokud bych už do nějakého takového řešení šel, muselo by být vzhledné, neboť terárko plánuju do obýváku. Samosebou musí být řešení i praktické - tedy abych neblokoval záření vyzařující do terária a aby byl případný kryt ve spojení s vyřízlou dírou do stropu "cvrčkuvzdorný" :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2013 11:46 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: Robin
Tohle mám v základu (44x44x95), ventilaci jsem si tehdy řešil sám podle instrukcí od HammerJoe. Pokud už výrobce najel na větší rozměry, je to vítané plus. Co se týká osvětlení, podívej se do mé galerie Strašík, sekce vývoj terárka. Solar Raptor 80W jsem instaloval skrz strop mimo osu, aby bylo dost různých "tepelných pásem". Je to sice improvizace, ale může inspirovat. Co se týká ventilace, strop z děrovanýho plechu bude asi lepší řešení, než síťovina. Dá se na něj líp instalovat snímatelný nástavec s výbojkou. Pro světlo nech udělat díru o něco větší, než je průměr výbojky a na samotnou výbojku s objímkou si nech ze stejného plechu udělat nástavec (kuželový, nebo jehlanový), který na otvor přesně padne. Jednodušší to bude, když díra bude čtvercová s okraji zvednutými nahoru a na ní nasazený sundavací jehlanový nástavec, který přesně sedne na vyhnutý okraj otvoru. Přívod půjde vrcholem nástavce a měl by být na těsno do té míry, aby kabel neprokluzoval, ale šel posunout, nebo povolit.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2013 23:33 Robin – názor na skleněné terárium jednoho výrobce
Ahoj,
našel jsem jednoho výrobce, který zhotovuje terária na zakázku za dobrou cenu. Chtěl bych vědět Váš názor na jeho výrobky.
S výrobcem jsem domluvený, že je možné vyrobit terárium pro chameleona o rozměrech 50x50x100 popřípadně 50x60x110 (h,š,v) tak, aby strop byl zhotoven z 30ti nebo z 45ti centimetrovýho plátu pletiva o velikosti ok 2mm. Tedy terárium by bylo například 60% plochy stropu pokryto z pletiva a 40% plochy by bylo zhotoveno z skla nebo by strop byl z 90% tvořenej pletivem a 10% sklem.
Větrání je schopný vytvořit pouze pod dvířky. Můj nápad zhotovení 4cm otvoru po skoro celé výšce boční stěny (15cm dole a nahoře by bylo bez tohoto větracího otvoru) prý zhotovit neumí. Otázka tedy je, jak široké nechat udělat spodní větrání pod dvířky v případě 60% či 90% pokrytí stropu pletivem, případně jak jinak a vzhledně realizovat boční větrání.
Dále ještě nemám ujasněno, jestli by pletivo ve stropu mělo být spíše v přední části, či v zadní a kde by se měla nacházet výbojka (Solar raptor 80W)- opět jestli v přední části či v zadní. Výbojku bych celkem nerad strkal do terária, abych tak neubíral chamíkovi prostor. Chtěl bych ji uchytit buď těsně nad pletivovým stropem, nebo do pletiva či skla vyříznout díru a výbojku do ní zevnitř zapustit tak, aby její nejširší část byla pár centimetrů v teráriu a její užší část se závitem a s objímkou by byla vně terárium. Nevím jak moc by docházelo v tak těsně blízkosti výbojky k tepelnému namáhání okolního materiálu, takže by možná bylo zapotřebí opatřit onen kruhovy otvor tepelným izolantem, aby se zamezilo přenosu tepla z výbojky do skla či do pletiva (tedy například prasknutí skla).
Nyní již přikládám fotografie, ve kterých si zkuste představit výše uvedené změny ve větrání a v způsobu umístění výbojky.
terarium.websnadno.cz/…
www.terarium.websnadno.cz/…
img06.allegroimg.pl/…

Výrobce mi psal, že používá 2mm pletiva. Na druhém obrázku co přikládám se mi však zdají otvory podstatně větší a na třetím obrázku je zase naopak perforovaný plech. Obě řešení (pokud si tedy odmyslíme nesmyslně malé plochy větrání) mají své výhody.

MOC, MOC DĚKUJI za odpovědi na otázky vyplívající z textu a za vyjádření k výrobci, k mnou navrhovanému větrání a k umístění výbojky.
Opravdu si vážím každého dobrého příspěvku. Vím, že text v tomto mém příspěvku není zrovna nejkratší ;-)

//EDIT: dnes sem dostal fotografii aktualne použivaneho pletiva (perforovaneho plechu) 2i.cz/…

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 154x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1122-nazor-na-sklenene-terarium-jednoho-vyrobce