Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Finta na chytání cvrčků?

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Finta na chytání cvrčků?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2014 22:26 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Flutter
Jo, přesně tu. Tomu odborníkovi jsem samozřejmě nechtěl mrvit jméno "naším" oe-čkem, i když by to foneticky dalo v zásadě stejný zvuk, čili jsem to radši vypsal takhle... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2014 10:39 Muž Flutter [27] Re: fajfmen
Myslíš ö? Klávesa pro přehlásku je taková ta bloudivá, co ti žere buď půlku backspacu, nebo je mezi ním a enterem v případě "jednořádkového" enteru, případně se zakusuje do enteru zleva dole, pokud je "dvouřádkový". Jinak obecná anglikanizace (a tím i víceméně internacionalizace) přehlásek je přidání e, tedy přepis Köhler -> Koehler, ale zrovna v našich podmínkách by tahle verze mohla vyvolat bordel, neb by se snadno mohlo jednat o dva různé lidi. Angláni budou mít jen toho druhého :-)

Ale jestli jsi měl na mysli něco jiného, tak sorry za spam :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2014 09:32 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: poltergeist
Tak zrovna tohle mi radila Aurifer a ta chová kde co, tak jsem doufala, že tomu snad rozumí...
„Jo, trochu schodit by jí neuškodilo. Vynechej ty šváby a nahraď je sarančema, právě po švábech ty agamy často takhle kynou (švábi jsou tuční).“
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.12.2014 00:24 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: poltergeist
Jo, teraporadna je přímým příkladem toho, že když se na stránky pár fundovaných frajerů nalepí půl tisíce "rádoby", může jít vše velice rychle do kytek (slovy klasika - v diskusi nevítězí ten kdo má pravdu, ale lepší řečník). Před lety se tam jeden týpek vytahoval s tím, že SCUD (!) u želv léčí často, snadno a rychle! Prý brnkačka hmm smich . Podle fotek běžné infekce všudypřítomnými Beneckia chitinovora, se kterými si obvykle imunitní systém želvy snadno poradí (u zabnedbaných jedinců držených v prasáckých podmínkách ale i to může docela snadno přerůst ve smrtelnou nekrózu...). Jít skutečně o nákazu bakterií rodu Citrobacter, měla by želva ještě mnohem nižší šanci na přežití než člověk nakažený virem Ebola! Akorát u ní to umírání trvá daleko dýl... a lék dodnes NEEXISTUJE!
Ten mistr světa amoleta mě odradil od jakýchkoli dalších návštěv onoho webu (řešil jsem zrovna chorobu želvy kterou mi známý dotáhl poté, co ji náhodou odchytil z rybníka), řídit se jeho namachrovanými "radami", jistě by už byla po smrti. Zaimprovizoval jsem dle Kohlerovy (nad O má být ležatá dvoutečka, ji jsem ale na české klávesnici doteď nedohledal) veterinární příručky - a náhodou to vyšlo - blbá zanedbaná beneckia po několika měsících důsledné péče! Snadno léčitelný SCUD? V tom případě je dýmějový mor jen běžná dětská choroba srovnatelná s rýmou ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.12.2014 00:04 Muž poltergeist [183] - pavouci, štíři, ještěři, obojživelníciRe: Nessy
no teraporadna je kolikrát cesta do pekla když tam občas zavítám. Dostal jsem jednu opravdu obézní samici pogony tak jsem jí nasadil dietu 3-4 tartary a zelenina s ovocem. Tartary měla obden a teď už je v perfektní kondici.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.12.2014 00:00 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Nessy
Dubie tučné? V tom případě je pojídání suchého chleba u lidí jasným náběhem na obezitu smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 23:30 Muž slavko [10] - JeštěřiRe: Nessy
Tak s tým neporadím. Jednak nemám bylinožravú jaštericu (G. hainanensis) a jednak nemám skoro žiadne skúsenosti - s jaštericami začínam ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 20:17 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: slavko
No já omezila hmyz, aby teda zhubla, a ona má teď průjem hmm Řekla bych teda, že z nadbytku vody, když má teď víc č. zelí než hmyzu, takže nestresuju, ale nadšená nejsem ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 19:24 Muž slavko [10] - JeštěřiRe: Nessy
Myslím, že ja som to svoje tiež čítal v ktorejsi diskusii tam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 10:38 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: poltergeist
Mně nedávno na teraporadně řekli, že mám tlustou agamu a měla bych vynechat dubie, protože jsou tuční...?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.12.2014 00:04 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: poltergeist
Švábi jsou nepochybně nutričně nejlepší potravou, o tom žádná, larvy potemníkovitých brouků ale taky nejsou od věci. Dílem je stačí v něčem dobře namixovaném "ovápnit", což srovná špatný poměr fosforu a vápníku, dílem pak nechat ještěry volně pobíhat okolo (peristaltika střev a tak...). Vtipné je, že v přírodě tvoří právě potemníkovití základní složku živočišné potravy vousatek. Akorát že v australské poušti toho agama denně hodně naběhá, zatímco v terku se pomalu nehne - a odtud případné problémy...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 23:00 Muž poltergeist [183] - pavouci, štíři, ještěři, obojživelníciRe: slavko
já jsem teda slyšel jinou verzi a tou je, že švábi jsou hodnotnější než cvrčci. Především jde o to, čím je krmný hmyz živený. Pokud krmíme šváby kvalitně a pestře i ještěři budou mít dobré živiny.
Jako hlavní krmivo se nedoporučují mouční červi, kteří jsou údajně moc tuční a těžce stravitelní. Několikrát se mi u ještěrů stalo že jsem našel ve výkalech červa téměř neporušeného
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.12.2014 22:08 Muž slavko [10] - JeštěřiRe: poltergeist
Veľká vďaka, funguje to! Keba skúšal niekto iný: položil som krabičku na misky s potravou, preklopil som tie vajcové podložky, chvíľu počkal, kým šváby prelezú na druhú stranu, potom som dal preložke niekoľko frčiek a zistil som, že stačí menšia miska, lebo v nej bolo asi desať kúskov. Na druhý pokus s menšou miskou ich bolo menej.

Tieto šváby naozaj nelezú po hladkom povrchu, ale zdôrazním - po hladkom. Ak je povrch poškriabaný alebo špinavý, či má nejaké výstupky, tak sa udržia. V teráriu mám rašelinu, B. dubia (mám i tie) sa po chvíli zavŕtajú dnu, ale tartary behajú po vrchu (a dekoráciách) dlho. Problém je naozaj ich rýchlosť, doteraz som cez týždeň kŕmil dubiou a tartary chytala cez víkend dcéra, ale dubie dochádzajú a neplánujem držať dva druhy.

Chcem sa však opýtať ako je to s výživnou hodnotou švábov. Kdesi som čítal (bol to taký výkrik vrámci inej diskusie, bez hlbšieho rozobratia), že šváby by nemali tvoriť hlavnú zložku potravy, ale mali by byť len doplnkom. Hlavnú zložku by vraj mali tvoriť rovnokrídle (neviem, či to správne píšem) potvory, teda cvrčky. Prosím, ako to je?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 18:55 Muž VVV [21] - ŽelvyRe: slavko
Já chytám cvrčky do akvaristické síťky a pak je sklepnu do vody k želvám nebo do misky s vodou, odtud se mi potom dobře berou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 18:54 Muž poltergeist [183] - pavouci, štíři, ještěři, obojživelníciRe: Flutter
je to pravda, ale jak jsem psal níže velice rychle si najdou drobnou skulinku kudy utečou nebo se rychle schovají pod první možnou dekoraci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 17:58 Muž Flutter [27] Re: poltergeist
Na mě jsou tartary moc rychlé. Někde jsem ale četl, že oproti dubiím mají i tu výhodu, že se nezahrabávají do substrátu, takže je člověk může vypustit do terárka. Je to pravda?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.12.2014 17:11 Muž poltergeist [183] - pavouci, štíři, ještěři, obojživelníciRe: Nessy
absolutně bez problémů po skle i plastu jim to klouže. Větší problém je jejich chytrost, jsou schopní dvakrát v mžiku oběhnout box se sklípkanem a okamžitě vylezou ven. Pokud má krabička nízké okraje tak jsou schopní vylézt si na záda a i z krabičky. Jsou neskutečně vyčůraní.

Něco o chovu jsem shrnul v tomto článku: www.herpetology.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 16:51 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: poltergeist
A nelezou po stěnách krabičky? Já myslela, že tihle jo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 15:33 Muž slavko [10] - JeštěřiRe: poltergeist
Vďaka, vyskúšam palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2014 00:57 Muž poltergeist [183] - pavouci, štíři, ještěři, obojživelníciRe: slavko
nejjednodušší je mít nějakou plastovou krabičku já mám od kyselých rybiček varmuža taková nízká ale prostorná do toho je sklepnu z proložek od vajec a pak lovím v krabičce.

PS: tartary jsou nejlepší krmení jsou stále při ruce, nežerou se, nehynou, značná finanční úspora
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2014 23:02 Muž slavko [10] - Ještěři – Šváb turkistanský - chytanie
Spýtam sa tu. Asi pred mesiacom som kúpil pol deci týchto švábov, vo veľkosti mini. Nemal som v pláne držať doma šváby, ale s cvrčkami bol problém a tieto som zohnal jednoducho a hlavne rýchlo. Vyzerá to, že sa im u mňa darí a aj môj odpor opadol - najmä som zistil, že je to veľmi pohodlné, keď sú vždy poruke ;) Lenže, sú na mňa veľmi rýchle a môj zrak tiež nie je na lov najlepší, a tak mám problém ich chytať. Skúsil som vymyslieť aj nejakú tú pascu, ale zjavne nie sú celkom sprosté. Jediné, čo mi funguje je kúsok jablka na špajli, ale z toho jablka zase nejdú ľahko dolu a bojím sa, že mi zdrhnú. Neporadí mi, prosím, niekto nejaký prostý spôsob ako ich pár nachytať?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2014 11:15 markyz
Všem děkuji za rady, to zmrazení je super. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2014 21:40 Muž khopikcopin [8] - Ještěři – med
Myslím že med ji nevadí :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.04.2014 19:14 AchilleVolfoni – vana
Chytej je ve vaně.Není nic jednoduššího
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2014 20:38 markyz Re: Pogona
To mně mohlo napadnout. Díky za radu, minuta byla málo, ale i tak to trochu pomohlo. Koukám, že jsem napsal ve slově únor kroužek nad u. No to jsem blb, ale byl to jen překlep. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2014 16:50 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: markyz
Před krmením je strč na minutu do mrazáku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2014 15:38 markyz – Finta na chytání cvrčků?
Od ůnora máme terárium s Felsumou plochoocasou. Jsme naprostí začátečníci a máme problémy s cvrčky. Problém je, když cvrčka chytnu do pinzety a vkládám ho do krabičky s vitamíny tak některý vyskočí a zdrhne. A mít cvrčků plný byt se mi nelíbí. Nemá někdo nějakou fintu jak na to, aby cvrčci neutíkali? Zatím je chytám na vatovou tyčinku namočenou v medu. Mám však obavu, aby to felsumě nevadilo. Myslím ten med a myslím zdravotně.
Předem všem děkuji za rady.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 292x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1183-finta-na-chytani-cvrcku