Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Vícedruhové terárium

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Vícedruhové terárium
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2014 11:47 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
Áno, to máš pravdu :) ale ani ja by som nechoval takto pospolu rôzne druhy, akurát papagáje mám zmiešané :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 23:48 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Hunter
Jasně X-)
Jenže Ty máš haldu let zkušeností a bereš to přirozeně podle nich. Věci které sám zohledníš automaticky ale začátečník vůbec nemusí vnímat (povětšinou o nich nemá ánunk ani náznakem) a tím si zadělá na průšvih. Úplně zbytečný a zvířata dík tomu utrpí... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2014 23:29 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
Ano viem že zbytočne netreba nič kombinovať. Bol to skôr také moje "pozorovanie" :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.10.2014 21:16 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Hunter
Ono se dá sice poměrně dost druhů kombinovat aniž by si navzájem překážely a např. u některých pouštních leguánů ze Sonory je to dokonce lepší než čistě jednodruhový chov - v přírodě bývají nejčastěji k zastižení pospolu na sdílených teritoriích uvnitř kterých každý taxon obsazuje trochu jiná místa a vzájemně spolupracují na systému včasného varování, jenže to už vyžaduje dost prostorné a náležitě ke spokojenosti všech vybavené terko. A samozřejmě znalosti chovatele vycházející z dlouhodobého shromažďování informací o jejich životě v přirozených podmínkách, což se potom může pokusit v umělém prostředí více či méně kvalitně napodobit.
Jinými slovy - pokud v diskusi padne dotaz typu "mám veliké terko, co do něj?", už on sám je vlastně odpověď - Jen a pouze jeden druh. (Nessy, vím že Ty to myslíš dobře a poctivě, pokouším se ale vypíchnout princip) V tom se plně ztotožňuji s příspěvky kolegů níže.

Samotný fakt že si zvířata viditelně nepřekáží rozhodně nemůže (a bez hlubších znalostí ani nesmí) být důvodem je ihned sesazovat dohromady, musíme totiž počítat i s tím co přímo nevidíme.
Příklad: někdo by si mohl myslet, že když užovky r. Thamnophis obývají stejné lokality jako želvy Chrysemys picta (a alespoň mezi dospělci není vzájemná predace), může je mít ve společenské nádrži. Jenže chyba lávky - řada bakterií které jsou přirozenou součástí želví střevní mikroflóry působí v těle hada jako patogen! V ekosystému řeky nebo jezera to není problém, v terku ale žádný ekosystém není (v opravdu velikém vymazleném akváriu se mu lze přiblížit alespoň "na dostřel", v teráriu ale není při nejlepší vůli možné ani to), chybí tam ohromná spousta důležitých faktorů a přes veškerou údržbu mikroby vesele bují. Had přichází s želvími exkrementy do styku v koncentraci kterou jeho imunitní systém dříve či později přestane zvládat, za nějaký čas díky tomu onemocní a následně (úplně zbytečně) i umře... a to proč? Protože naprosto zdravá želva, se kterou bezvadně vychází ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2014 23:35 Muž Hunter [100] - Želvy
Tak ja som videl chovať leguána s nejakým hadom ( nevyznám sa v hadoch ) a ešte leguána s pismenkovými korkami ... potom ešte tuším leguánika obojkového s nejakými inými jaštermi ...
vyzeralo že im to klape :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.10.2014 23:11 Muž poltergeist [183] - pavouci, štíři, ještěři, obojživelníci
Vždycky jak někoho napadne myšlenka chovat více druhů společně, měl by ji ihned vyhnat z hlavy. Je to nesmysl a vždycky bude mít nějaký druh převahu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.10.2014 18:34 elegans1 Re: Nessy
Fungovat to nebude s ničím,to je moje zkušenost s felsumami.U některých je někdy problém i při chovu v páru.Zrovna nedávno mi samec zabil samici u Phelsuma pasteuri.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2014 17:16 Žena Nessy [124] - Ještěři – Vícedruhové terárium
Ahoj, mám doma terárko (tedy zatím akvárko, ale brzy bude jeho dnům konec :-) ) 100dx35šx51v a napadlo mě ho nahusto osázet a dát do něj víc druhů felsum. Už mi bylo řečeno, že dva zelené druhy se k sobě nehodí, proto vybírám z jiných. Zatím jsem koukala jen na obrázky a líbí se mi druhy: Phelsuma nigristriata, Phelsuma quadriocellata, Phelsuma laticauda laticauda, P. klemmeri, Anolis sagrei, Lygodactylus williamsi a Lygodactylus kimhowelli. Nejvíc se mi líbí nigrstriata, co tedy k ní?
Ještě mě napadlo nějak opticky terárko roydělit na dvě poloviny - třeba dát do půlky dvě/tři draceny k sobě? Bylo by to k užitku?
A je lepší do vícedruhového metrového terárka dát dvě UVB?

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 120x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1249-vicedruhove-terarium