Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Terárium pro chov vodních želv

 

NápovědaFórum » Želvy » Chov 

+ přidat příspěvek
Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Terárium pro chov vodních želv
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2012 22:13 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: booster
Mám dobrou zkušenost s atmanem AT301, ale stejnou službu Ti udělá jakýkoli vnitřní filtr jiné značky. Je poměrně tichý, stojí pár korun ( kolem 100,- ).
Jinak, elegansky jsou zakázané dovážet do zemí EU, tzn. že je koupíš od "místních chovatelů", nebo na netu je spousta inzerátů, že je lidé darují ;-)

Zrovna je jeden i u nás v inzerci. Měnit vodu je potřeba cca 1 týdně - v tak malé nádrži jak popisuješ tak 2krát týdně ( čím větší objem, tím snažší a méně častá údržba ) s tím, že se odkaluje cca 1/3 želvária.

Želvárko Tebou udaných rozměrů bych ale nepořizoval, tyhle "potvůrky" dost rychle rostou a může se Ti lehce stát, že Ti nevydrží ani rok. Pořiď rovnou "dospělácké" alespoň 100*50*40cm ( ideálně větší - budeš-li mít samici ) ty se dorůstají až 30cm průměru krunýře ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2012 22:06 booster – filtr - zelvarium ?
Ahoj chtel jsem si poridit vodni zelvu T.s. elegans,ale docetl jsem se, ze ji EU zakazala sad , tak uvazuji o nejakem poddruhu t.s. scripta nebo troosti a chci ji na prvnich par let poridit akvarium 80x35x40(DxŠxV)udelat ji ostruvek, osvetleni - vyhrivaci a UVB zarovku,topeni ale nevim jaky zvolit filtr? Chtel bych hlavne tichy vnitrni filtr, ktery by mi vyrazne pomohl s udrzbou, protoze jsem cetl,ze zelvy vodu rychle zaspini a musi se casto menit, ale take jsem cetl ze chovatele zelv meni vodu a cisti akva jednou za mesic i dele, jen jednou tydne cisti filtr.Ale bohuzel jsem se nikde nedocetl jaky pouzivaji filtr. Proto jsem se chtel zeptat jake mate zkusenosti s udrzbou a pripadne jaky pouzivate filtr (snad to nebude reklama)? Dekuji za vsechny odpovedi, rady a porady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2010 00:08 Muž Felix [754] - Ještěři
Tak už se naštěstí uklidnila. Zařídil jsem jí takovou nízkou krytou bedničku s pískem, tak teď chodí chrnět do ní. Trochu rámusí jen když vytráví, vleze si do vody a začne přehrabovat dno. Dostane rybu, hodinku dvě se ještě ráchá anebo vyhřívá pod lampou a pak si zase zaleze :-)
Myslím, že jí jenom chyběl nějaký šikovný úkryt, kde by měla soukromí. Dostala ho (na místo, které si sama vybrala) a od té chvíle už je klid :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2010 06:32 dan999
Hmmm vytrvalá želvička...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2010 20:37 Muž Felix [754] - Ještěři
Fotka k příspěvku No jo, jenže na veškerých chovatelských stránkách, které jsem doposud o trachemyskách vyčenichal píší, že např. nemají potřebu zimovat. No, naše Jůlinka to jaktěživo nečetla, a tak se zazimovat pokouší. V bytě. A nejvíc ji přitom láká moje bedna s nářadím strategicky zašoupnutá pod postel... Momentálně to vypadá tak, že se Jůlinka tak den dva placatí v akvaterku, pak ji to přestane bavit, vyleze (neb je nádrž stabilně otevřená a pro želviččinému většímu pohodlí má k ní i přistavené schůdky) a následně půl dopoledne pochoduje po pokoji (díky čemuž mají ještěři kino a celé hodiny se baví jejím sledováním). A pak začne hrabat - zuřivě a vytrvale - tak třeba tři hodiny tone přímo pode mnou, když se pokouším spát po noční. Pak tam ale tři čtyři dny prochrápe, já odtáhnu postel, dám jí čmuchnout k filetu, přendám vobludku do vody, ta se nafutruje, chvíli rejdí... a následně vyleze z terka ven a všechno se opakuje :-D
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2010 00:35 Muž FallinAngel [0] - Želvy – želváristi
Tak tady tech želváristu moc není...a obecne praktici jsou na tom tak nejak asi stejne. ;-) takze si myslim, že to co vyčtes se ti neztrati a nakonec muzes jeste poradit ty nejakemu praktikovi želvaristovi, treba me. Protoze ja obcas taky tápu...ale chose semnou ma nastesti trpelivost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2010 19:13 Muž Felix [754] - Ještěři
No, když opominu nález jedné na kost vymrzlé elegansky před Vánoci u popelnic cestou z kina před asi tak osumnácti lety (dostal ji pak ode mě kamarád, co jich měl docela pěkný chov) a pak ta koupě "za hubičku" naší Jůlinky teď, pak jsem přes želvy totální laik ;-)
Krom toho, co jsem o nich načet v knížkách, vážně nedokážu poradit. Spíš bych nějakou tu radu od praktiků ocenil sám :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2010 12:46 Marthinez – Re: fajfmen
Skvěle, děkuji za radu. Já jsem ten kořen vyndal a mám ho jako podporu pod světlem. Ale budu se Tvými radami řídit pro příště.
Teď mám ale jinej dotaz. Mám 2 želvy, holku Klapavku obecnou a o něco většího kluka Želvy mapové, kterej tu holku furt otravuje. Mám je nějak oddělit, resp. rozendat do 2 terárií?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2010 17:52 Muž Felix [754] - Ještěři
Může to mít i pozitivní aspekt - ta moje je nejspíš pohodářka taky nejspíš jenom proto, že dlouho žila vedle megakousavé potvory, které se všechno s aspoň kouskem mozku v makovici preventivně vyhne. Když může ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2010 09:59 Muž FallinAngel [0] - Želvy – Re: Pogona
Z toho mám tak strach pořád uvazuju o přikoupení želvy, ale nevim jestli se snesou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2010 09:58 Muž FallinAngel [0] - Želvy – Re: Pogona
Tak ten chamík, byl ostřílenej vetrán z vietnamu, ne?....že vytrhal kočce chlupy na obličeji :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2010 21:09 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Erika
Chovat odděleně, příp. jednu dát pryč úplně, jiná rada asi není,...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2010 18:44 Erika
moc bych vás chtěla poprosit o radu,máme dvě želvy ,jedna je velmi akční ale druhá vubec nežere je asi o polovinu menší než první a celkem mám obavu aby nezdechla,krmíme červíkama a granulema pro želvy doplnujeme vápník želvíkem ale fakt nevím už co s ní
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2010 00:36 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Pogona
No a u nás mladá Nanetka denně vysedává na šutráku v Jůlinčině terku a tu i támhle do ní šťouchne pacičkou... a želva je v klidu, vůbec nic ji netankuje a pokud to nesmrdí jako ryba, nepokouší se to sníst. Tady ale pozor! Pokud je to cítit jako ryba, z Jůlinky se okamžitě stává dravec...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2010 00:18 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: fajfmen
No právě to jsem si uvědoval vždy i já, kočky máme taky a když jsem si bral domů posledního samce Cham. jemenského ani nevím proš vzal jsem toho nejagresivnějšího, druhý den dcera u něj zapoměla zavřít terárium, utekl,....kočka se vrátila s vytrhanými chlupy na obličeji a Július doběhl po zácloně za ní smich kdyby nebyl agresor, již by se válel někde venku jako kočičí hovínko,...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2010 00:14 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Pogona
Za jiných okolností i já, ta "submisivní" želva byla ovšem po všech viditelných stránkách v prvotřídním stavu. Je taky třeba si uvědomit, že mi po bytě běžně špacíruje hromada čičin, dvě psyska a pět zhruba půlmetrových ještěrů... Jůlinka do té tlupy zapadla, jak kdyby tam byla odjakživa, její výběr tím pádem považuji za bezvadný. Vedle kondice je pro mě stěžejní i povaha :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2010 23:52 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: fajfmen
Popravdě bych volil "silnější" a dravější útočnou želvu,.... ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2010 23:41 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: FallinAngel
Jo, to je. Vlastně proto jsem si ji i vybral...
To se totiž máti rozhodla u mě vygruntovat a přitom nedopatřením drcla do štaflí. No a štafle zhučely rovnou na terárka se sklípkany (tuto destrukci naštěstí babouci přežili nějakým zázrakem bez úhony). I vyrazil jsem koupit do zveráče nová terka... a odnesl si s nimi rovnou želvu :-D . Nějaké hovado tam totiž ten den doneslo dvě dospělé samice trachemysek s tím, že když si je nevezmou, tak je prostě zabije tone
Pan Brousek mu dal za ně pytlík granulí pro psy a nastěhoval je do malé improvizované nádrže ve skladu... A pak nabízel ověřeným "štamgastům", kus za polovinu ceny zmíněného sáčku (cca 250 Kč!). Větší a silnější želvička byla neuvěřitelně kousavá, tato zase absolutní pohodářka. Výběr byl tím pádem jasný a vybral jsem vážně dobře :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2010 11:15 Muž FallinAngel [0] - Želvy – Re: fajfmen
Tak Jůlinka je ukrutnje flegmoš :-D Chosé je zase šíleně aktivní, někdy až moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2010 18:07 Muž Felix [754] - Ještěři
Fotka k příspěvku Hele, zas takové háklivky to většinou nejsou :-D
Třeba naší Jůlince (viz. foto), ke které jsem před nedávnem "přišel jako slepý k houslím", takže zatím nemá ani kloudné terko, nevadí dokonce to, že k ní jedna z našich čičin chodí permanentně na návštěvu. Zatímco si z permanentně otevřeného, momentálně až po kolejničky zatopeného starého terka po Bublísovi může želva kdykoli odejít (kupodivu této možnosti prakticky nevyužívá), leze mladá Nanetka každodeně k ní. Na šutru, co má želvička pod výhřevnou lampou jako břeh, vydrží denně sedět celé hodiny a tlapičkou do Jůlinky jemně šťouchat anebo ji jen bez pohnutí sledovat... a želvičce je to evidentně fuk. A kdykoli jí např. čistím filtřík, tak jen s jistým zájem přihlíží... Vlastně to jediné co ji doopravdy děsně vzruší, je kus rybí flákoty, kterou jí přistrčím rovnou pod čumák. Jinak ji z klidu nevytrhne absolutně nic :-D
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2010 21:08 dan999
to máš pravdu, mě by se taky nelíbilo kdyby mi furt někdo lezl do postele, kromě...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2010 13:31 Muž FallinAngel [0] - Želvy – Re: Sewer
Díky no taky to tak vidím že to prostě nechám louhovat :) Protože obden čistit terárko by se mě nechtělo a Chosého asi dost sr*lo :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2010 20:49 Muž Sewer [151] - Ještěři
FallinAngel napsal: Pokud máte nějakou radu jak na kůru, tak poradte.

Já když jsem do akvárka přidával novej kořen, tak se z něj taky hezkou dobu louhovali pěkný srajdy, řešil jsem to častou výměnou vody (každé 2 - 3 dny...spíš opravdu obden a brzy to přestalo).
Můžou od toho hodně pomoct Ancistrusové - rybicky.net/… , který ho budou čistit, ale na těch by si želvák asi smlsnul :) ... takže jedině to opravdu chvíli vydržet a často měnit vodu nebo kůru zatížit (přivázat ke kameni) a ponořit do sudu s čistou vodou a čekat...a čekat...a čekat :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2010 17:59 Muž FallinAngel [0] - Želvy – Re: fajfmen
Tomuhle já říkám krásný želvárium....a dobrá inspirace. No já už mám, ale zařízeno :) palec ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2010 17:53 Muž FallinAngel [0] - Želvy – Re: Miky53(Czesnek)
Tak to souhlasi mto tererko pro bazilšky je krásný, neni nad to, když je páneček hračička a užívá s ostavbu teraria potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2010 17:48 Muž FallinAngel [0] - Želvy – problém s kůrou
Našel jsem krásné dva kousky kůry a ty mě zase kalili vodu do hněda. Tak jsem je dal pryč jediný způsob je, že je asi nechám odmočit. Ted mě to netrápí protože se José vozí na plouvocicích rostlinách, ale do budoucna bych tam chtěl jednu kůru dát namísto jedné plouvouci rostliny. Pokud máte nějakou radu jak na kůru, tak poradte.

A ještě jsem se chtel zepta: Josého mám tak pět možná šest let je zvyklí být sám a přemýšlel jsem že bych k němu přidal ješte jednu želvu a třeba jiného druhu je to možné? Nebude je nějka teritoriálně usurpovat jako nováčka? :-O Předem děkuji za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2010 23:52 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Marthinez
V tom dřevu jsou ještě zbytky organické hmoty, nebo možná nějaká druhotná kontaminace (kdoví jak to skladovali). Pořádně kořeny vydrhni a potom ponoř celé. Stačí aby byly těsně pod hladinou - želvy na nich budou moct odpočívat i tak a teprv časem je nech vyčnívat nad vodu. Je to sice zdlouhavé, ale bez použití chemie asi jediné, co docela funguje :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2010 14:56 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: veya007
Šak já jich všech 5 dám do jednoho a zbylé 4 nádrže budou rezervní :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2010 09:42 Žena veya007 [0] - Hadi – Re: Pogona
neblbni v tak velkém prostoru budou trpět agorafobií :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2010 21:55 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: veya007
Tak jsem si těch nádrží objednal 5 a do nich 5 kožnatek - ty se budou mít smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2010 17:14 Žena veya007 [0] - Hadi – Re: Pogona
v e-shopech to standartně prodávají hmm a ještě s palmičkou :-|

www.nakupunas.cz/…/

a ještě mě dostali "akvárka" na Betu - vypadá to jako dóza na mouku nebo cukr a uvnitř růžovoučké a zeleňoučké "kamínky" rozzureny (kdyby tu byl blicí smajlík, vystihl by to nejlíp) :o)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2010 17:04 Marthinez – kořeny v akvateráriu
Fotka k příspěvku ahoj, s chovem želv jsem celkem začátečník, jelikož jsem je zdědil po kamarádovi, co se odstěhoval pryč. Momentálně mě trápí to, že jsem si v Hornbachu koupil 2 kusy dřeva (kořenové náběhy či ci) a jsou do vody ponořeny napůl. Na vyčnívajících částech se ale začala objevovat plíseň, neporadil by mi někdo, jak se jí zbavit a jak zamezit opětovnému výskytu?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2009 09:55 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: l3nka
Tak UV-čko nemá, dává mu ale nějaký (jeho slovy) vápníkový blok ve tvaru želvičky - "Želvík", Nutrimix, nějaké kapičky do vody (jejichž název si ale "z hlavy" nevzpomene) a pak ještě Reptivit, ve kterém mu před skrmením ráchá krevetky a občas nějakého cvrka. Prý to celkem obměňuje... Má ho už sedumnáct let, takže je ten "postup" asi dobrý ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2009 23:27 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Pogona
To se ani nedivím, že to bylo použito jenom jednou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2009 16:23 Žena l3nka [4] - Hlodavci – Re: Pogona
jojo to jsem jednou přišla ke kamarádce a leželo to tam na stole tak jsem se jí zeptala na co to je a říkala, že jí to doporučila prodavačka ve zverimexu pro chov vodních želv .. hrůůůůůůza
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2009 16:23 Žena l3nka [4] - Hlodavci – Re: Saša
Jéé moc děkuju ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2009 12:12 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Jsem zasej narazil na unikát co se želv týče, sice nevnesu do diskuze nový poznatek, zato Vás pobavím.

www.aukro.cz/…

do tohohle něco dát je jasné týrání zvířat tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.12.2009 22:25 Muž Felix [754] - Ještěři
Osobně nevím, ale poptám se. Kamarád želvouše (Chrysemys scripta elegans) chová od "pětikorunového" prtěte hromadu let (tzn. je to tč. téměř třiceticentimetrová "obludka" kypící vitalitou), během pár dnů Ti tím pádem dám nějaké to praktické info :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2009 10:56 Žena l3nka [4] - Hlodavci
Potřebuju k vybavení terárka pro vodní želvu nějaké speciální osvětlení třeba UVB?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2009 06:40 Miky53(Czesnek)
pro želvy to sice neni ale kapka vody tam je :) www.akvarko.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2009 06:36 Miky53(Czesnek)
Chápu ale ty želvy se za chvíli taky neotočí :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2009 10:27 dan999 – ...
myslim že ty želvy se mají i v takovém ..... lépe než prasata k klecích kde se ani neotočí jejich život je prazdný je to jen nažrat a chcípnout ale to už jsem vedle. ty terka jsou ukázky že vše muže byt jak ošklive tak nadherné
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2009 08:11 Miky53(Czesnek)
Ale šířka jen 28 cm když želv můžou mít i 30 tose tam musí otáčet rukou :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2009 20:58 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Saša
Dovolím si souhlasit... ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2009 20:49 Muž Felix [754] - Ještěři
Tak to je v zásadě ten příklad... Neřekl bych sice, že je to přímo špatné (snadná údržba a tak), útulné je to ale asi jako nemocniční cimra...
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2009 23:23 Miky53(Czesnek)
A tady něco co opravdu je fuj ano www.akvarko.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2009 19:01 Muž Felix [754] - Ještěři
Řekl bych, že se to naopak hodí ;-) . Není sice o želvách, ale akvaterárium je to taky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2009 18:51 Miky53(Czesnek)
Sice se to tady nehodí ale koukněte na to něco ta nádherného jserm neviděl ahoj www.akvarko.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2009 05:35 Muž Felix [754] - Ještěři – Terárium pro chov vodních želv
Už léta si při surfování po netu nebo návštěvách u kolegů teraristů chovajících tyto živočichy všímám stále se opakujících stereotypů ve většinou nepříliš vzhledném a nápaditém vybavení nádrží. Jak jsem ale před nedávnem zjistil, i akvaterárium se želvami lze velice pěkně zařídit a dlouhodobě udržet, takže se z ryze účelového zařízení rázem mění ve velice pěkný doplněk bytového interiéru, viz: www.akvarko.cz/…
Najdete-li někde odkazy podobného charakteru anebo jste něco takového sami vytvořili, nahrajte to sem, popř. napište nějaké originální postřehy a nápady. Mnoho (nejen) začínajících chovatelů by tak mohlo získat skvělou inspiraci :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Želvy • Zobrazeno 6129x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/128?od=51