Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Terárium pro chov vodních želv

 

NápovědaFórum » Želvy » Chov 

+ přidat příspěvek
Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Terárium pro chov vodních želv
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2017 07:01 Nik Re: fajfmen
Díky za vyčerpávající odpověď. Vet se zatím k mechanickému odstranění nepřiklání. Želvucha dostala vitaminovou injekci, Betadinu na potírání a bylo mi doporučeno zlepšit podmínky chovu - zvednout teplotu v akva, častěji čistit vodu, pořídit nové UVB a infra žárovky. Kontrola za necelé 3 týdny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.06.2017 14:13 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Nik
Zaplísnění na některých místech je až druhotné, zarudnutí pod štítky poukazuje na infekci bakteriemi Beneckia chitinovora. Ty jsou v zásadě všudypřítomné a obvykle celkem neškodné, někdy, je-li zvíře oslabeno nějakým méně zjevným problémem (stát se může i v pečlivě udržovaných chovech) se ale občas začnou chovat jako patogen. V neléčeném stavu později vyvolávají hnilobu plastronu podobající se obávané SCUD (zde je hlavním původcem rod Citrobacter), na rozdíl od této smrtelné choroby se ale dá tato většinou úspěšně vyléčit.
Standardní postup spočívá v mechanickém odstranění napadené okostice (nezbytné!), desinfekcí peroxidem vodíku, následném potírání jódem (nejčastěji Betadine) a držením zvířete na suchu v čistotě a teple. Po dobu rekonvalescence smí do vody jen nakrátko kvůli zvlhčení pokožky, pití a krmení, dejme tomu dvakrát denně po půlhodinách. Následně je třeba plastron osušit a znovu důkladně potřít.
Z výše uvedených důvodů je urychlená veterinární pomoc nezbytná, dbej ale na to aby zvířeti nebyla aplikována antibiotika - ta na želvy působí toxicky, působí nevratná poškození vnitřních orgánů, v prvé řadě jater, což bohužel stále ještě není všeobecně známo ani mezi jinak kvalitními zvěrolékaři.

Budu držet palce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.06.2017 19:45 Nik Re: Indy
Ok, zkusím zatím to. Snad to nebude nic horšího. Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2017 14:13 Žena Indy [3] Re: Nik
Typuji že plíseň, ale nevím 100% zkus potírat slabým roztokem hypermanganu mě to u plazů funguje nejlíp.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.06.2017 14:04 Nik Re: Indy
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Díky za odpověď. Kořen je venku, akva je vyčištěné. Ale průšvih, dnes jsem si všimla, že má želva flekatý plastron. Povrch je hladký, seškrábnout nic nejde. Nevíte někdo co by to mohlo být? Vet "želvolog" bude k dizpozici až koncem týdne.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2017 20:30 Žena Indy [3] Re: Nik
akvárko bude stačit, ale jestli je možnost většího tak se želva zlobit nebude. Kořen nechte cca 7-14 dní louhovat mimo akvárium a po každém zašpinění vody vodu vyměňte, nebo běžte k řece vytáhněte něco z tama očistěte hypermanganem horkou vodou nebo vyvařit. Nejlepší jsou acistrusi, šneci jsou pomalí a nestíhají zdrhat, ale když dáš nějaké malé kteří se rychle množí tak asi bez problémů. Neonky bych nedávala vůbec, potřebují čistou vodu (želvy jsou prasátka), ale jestli chceš mít akvárko živý tak zkus paví očka to jsou taky prasátka a ke všemu se rychle množí. Kup třeba 8 samic a 2 samce a zachvilku máš ryb plnou nádřž (jestli je želva nesežere), kdyby ses rozhodl pro neonky tak min 10. Uděláš prosím prezentaci. Když tak mě někdo opravte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2017 08:55 Nik – želvárko
Zdravím, obnovuji téma, mám pár otázek ohledně želvárka. Mám v péči 9-10 letou samičku zřejmě TSS v26cm/š22cm, momentálně ve 180l akva naplněné z 3/4. V avárku kromě filtru a souše nic není a želva se tam nudí a taky si myslím, že je to pro ní malé. Aktuálně jsem do akva přidala vyvařený a vyčištěný kořen “na blbnutí“ a ten mi zakalil celou vodu a mám z něj bílou pěnu na hladině. hmm Chystám jí nové bydlení, je akva o velikosti 300l ideální nebo se mám poohlédnout ještě po něčem větším?

Dál mám v plánu přidat do akva nějaké čistící zvířectvo –šneky nebo ancistrusi + např. pár neonek. Je mi jasný, že je želva může sežrat, každopádně pokud se svačina konat nebude a zvířectvo se mi přemnoží, jak se pak řeší taková situace? Nikdy jsem rybky ani šneky nechovala. A co se zmiňovaných čističek je vhodnější?

Díky za odpovědi.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2012 10:55 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: JAnča
Mna by zaujimalo ako skoncil, pretoze tak velke mlada uz sa da dochovat.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2012 09:51 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: JAnča
Tomu plchovi už omluva nepomůže a nám se omlouvat nemusíš, jen příště trochu uber na sebevědomí a špetce arogance, než do světa vypustíš podobnou volovinu.
A hlavně až příště najdeš v přírodě cokoli živého, nebero to do ruky no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2012 08:45 JAnča – ach jo...
sad já jsem si to v tu dobu neuvědomila moc moc moc moc se omlouvám všem tady a hlavně tomu plchovi ale vážne jsem si to v tu dobu neuvedomila bylo tam plno lidí :-( a prostě...omlouvám se Vám prosíím odpustte mi jak sem tady na Vás byla hnusná prosíím moc prosííím sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2012 22:11 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
No jo, ale to bylo viditelně nemocné zvířátko a to je o dost jiná věc. Já se takhle před pár lety ujal ježčího mláděte nalezeného počátkem listopadu u popelnic. Vešlo se mi tenkrát do rukávu a dokázalo se v něm i otočit, aniž by mě nějak výrazně škráblo! Prostě taková přerostlá myš ;-)
Dokonce i po třech měsících ládování moučňáky, cvrčky, kočičím krmením a nějakým tím syrovým vajíčkem, kdy z něj (byl to kluk) byl macík co se mi skoro nevešel do batůžku, mi paní v ježčím útulku, kam jsem jej po dohledání takového kvalitního zařízení zavezl, aby se mohl vrátit časem do přírody (snažil jsem se ho fakt neochočit), sdělila na první pohled: "Jéžiš, to je prťous! Ten by zimu vážně nepřežil!"
Pokud ale vezmeš zdravé zvíře? To je o dost jiná věc...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2012 20:52 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
ja som raz našiel polomrtvé mláďa veveričky, bolo celé od muších vajíčok, pár dní som ho držal pri živote ( krmil som ho smotanou ) ale potom umrelo, bolo ešte slepé, mimochodom pod stromom boli vtedy dva mláďatá, a o rok sme našli ďalšie, veverička asi redukovala počty mladých alebo čo :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   28.07.2012 20:07 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: JAnča
JAnča napsal: Nikdo neví haha vy znalci smich no

Tedy, když začneš takhle protivně, můžeš snad čekat pozitivní reakce? Nehledě na to, že jste to zvířátko fakt ohrozily?

Momentálně dík té fotce víme asi tak tři věci:
- Hunter přesně trefil druh (taky "haha znalec"?)
- Já byl v určení úplně mimo, zjevně si musím doplnit vzdělání na téma "naši savci", OK mě se klidně směj ;-)
- Někdo nejspíš při bižuli na prvním stupni ZŠ chyběl, když paní učitelka vykládala, že se na mláďátka divokých zvířat nesahá a proč. To škvrně je už nejspíš po smrti - v případě jakéhokoli plcha jde navíc o chráněný druh :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2012 19:52 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
A víš, že budeš mít pravdu? Ježíš, to je pro mě ostuda! Vyznám se v kdejakých tropech, zatímco ve zvířátcích běhajících tady kolem po lese mám viditelně mezery až hrůza coze stydim . Ono to vypadá fakt naprosto stejně. Bod pro Tebe palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.07.2012 13:06 Muž gaster [15] - JeštěřiRe: JAnča
Jančo na tom ale vůbec, vůbec nezáleží....jestli si fotila nebo držela tu chudinku v ruce, kdybys měla dost rozumu, tak bys tý druhý osobě řekla ať jí do ruky vůbec nebere...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2012 12:28 JAnča – zaprvé
zaprvé to není moje ruka zadruhé sem to jenom vyfotila a prostě to není moje ruka takže to nesvádějte na mně sad sad sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.07.2012 09:35 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
Fotka k příspěvku tak podľa mňa je to na 100 percent glis glis ( plch sivý ), dĺžka tela 13-18 cm, dĺžka chvosta 12-15cm, toto je mláďa, inak je to náš najväčší plch. Prikladám obrázok mláďaťa. Inak Fajfmene, ktorý je podľa teba najväčší plch, o tomto sa píše že je naj. a ten na tej ruke môže mať tak 10-12cm ( myslím telo )
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.07.2012 01:06 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
Jenže až na tu velikost - tohle má mláděcí rysy, přitom je ale podstatně větší než největší středoevropský plch.
Sečteno podtrženo, ve finále to bude mrňavá činčila (anebo tak něco) ze soukromého odchovu a JAnča tím z nás udělala dokonalé pitomce ;-) :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2012 23:49 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: fajfmen
to nieje hryzec, hryzec vyzera ako potkan, len robustnejší, daj si do googlu Plch Sivý :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2012 23:06 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: JAnča
Tak si jako haha-znalec myslím, že jde o cca třínedělní mládě hryzce vodního (pokud je z tuzemské přírody, silně toto zvíře připomíná). Před pár dny otevřelo oči, když poprvé důvěřivě opustilo maminčinu noru (stále ale na ní závislé), které dík Tobě, potažmo pachu Tvé ruky, ale zase brzy zavře. Navždy. Máma se onoho pachu bude bát!
Na stranu jednu Ti zahrádkáři poděkují - zlikvidovala jsi známého škůdce uhryzávajícího důkladně a do mrtě kořeny plodin včetně ovocných stromů, na stranu druhou ses tomu mláďátku, milá haha-JAnčo postarala o zatraceně krutou smrt. Bacit je tlapou kocour nebo sežrat lasička, to je příroda a tak to chodí. Umřít zimou, hlady a odvržený vlastní matkou, to bolí fakt kur....
Takže asi tolik. Znalkyně palec :-|
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.07.2012 20:20 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Ať tak či onak, je-li to nějaké u nás volně žijící zvíře, pak ho naše anonymní "znalkyně" odsoudila k trestu smrti - pokud se totiž byť jen dotkne jakéhokoli mláděte u nás volně žijícího hlodavce/savce, pak jej matka ihned odvrhne, vypudí z hnízda a nechá zemřít,........... hmm
I moje 6ti letá dcerka ví, že cokoli najde venku ( ptáček, myška,.... ) se nebere do ruky,......pže je to jistý rozsudek,....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2012 16:49 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: JAnča
Hmm, bude to plch, asi Sivý ( Velký ), takže :) www.hlasek.com/…
alebo plch lesný
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2012 16:44 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Jinak k dotazu, opravdu nevím, z jedné navíc dost nepovedené fotky se kolikrát nedají poznat i mnohem známější zvířata ( navíc je to mládě ), ale můj tip je mládě lasice nebo kuny,.........
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.07.2012 16:35 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Petra123
Určitě ;-) na někoho kdo chce chovat hlodavce v šuplíku na zeleninu z ledničky :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.07.2012 15:56 Žena Petra123 [18] - JeštěřiRe: JAnča
Máš až nezdravě vysoké sebevědomí, holka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2012 10:52 Muž Huul [5] - Ještěři
nejsem znalec a nevim :) ale vim, ze vodni zelva to neni tone X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2012 10:50 JAnča – haha
Nikdo neví haha vy znalci smich no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   26.07.2012 12:29 JAnča – oki
Fotka k příspěvku hejky kdyz jste takovihle znalci tak mi reknete co je toto za zviratko já to vím tak se ted vy ukazte no.. hmm palec potlesk
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2012 23:24 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: gaster
To zas záleží na provozovateli prodejny. U nás mají prozměnu tak pátým rokem párek bazilišků Laemanctus serratus, za přes tři hadry kus si je samozřejmě nikdo nekoupí, vytvořili jim ale docela velkorysé velké terko ve kterém si pohodlně bydlí - a dělají obchodu reklamu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2012 23:13 Muž gaster [15] - JeštěřiRe: fajfmen
Ano to máš pravdu, ovšem je velmi nepěkné, když tam maj v terárku 60x30X30 2 už pořádně velký agamy a ani je nenabízejí k odkupu....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2012 23:09 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: JAnča
Zverimex = překladiště. Ono se tam prostě nepočítá s tím, že by zvířátka v takových nádržích pobývala dlouho. Tam ty malé rozměry při vyšší koncentraci tvorů stačí, je to ale řešeno jen na několik málo týdnů až měsíců, rozhodně ne na celý život zvířete! Měj to na paměti a nikdy se tamními podmínkami neřiď coby návodem tone ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.07.2012 17:13 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: JAnča
Tak si pořádně přečti, co jsem napsal ;-) Já psal, že to, že by akvárium prokousali, je ten poslední prblém. Ten hlavní je, že by se do něj nevešli.

Navíc o pár řádků níže, přemýšlíš, zda by se do něj mohla dát myška,.....


Ve zverimexech mají např. chameleony v terárečku 40-50-40 - pro něj absolutně nevhodném, na těch pár dní ( týdnů ) co v něm ale stráví, mu to postačí - to samé s ostatními zvířaty ve zverimexech, která tam jsou dočasně v malých, přeplněných ubikacích, to nemůžeš srovnávat s domácím chovem ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2012 12:17 JAnča Re: JAnča
a jo ještě však klidně na bíle laboratorní myšky by to i stačilo se podivej do zverimexu tam to taky tak mají...já sem prostě jenom našla takovéhle plastové akvárko a ptám se však do toho by sem tam žadnéh hlodavce ani nedávala tone :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2012 12:14 JAnča – však jsem to tam napsala ..
Pogona však jsem to tam napsala že by to mohli prokosat ty myšky takže si to když tak ještě jednou přečti ...!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2012 22:51 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: JAnča
Pro jedno miminko do velikosti cca 5-6 cm karapaxu by to ještě šlo, musíš ale nutně počítat s tím, že ta želvuša doroste během prvních pěti šesti let života v průměru tak na 22 a víc cm délky karapaxu. Tomu vzrůstu se pak budou muset nevyhnutelně uzpůsobit její životní podmínky ve smyslu - akvaterko pro jednu vodní želvu by mělo být (optimálně) alespoň pětkrát delší než je délka jejího krunýře, polovinou téhož má být šířka a výška (hloubka) vodního slloupce alespoň dvojnásobná výšce jejího krunýře.
Jde to i v menších prostorách, tam už Ti ale prudce narůstá péče věnovaná údržbě... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.07.2012 11:15 Muž Huul [5] - Ještěři
to "akvarium" mi prijde jako suplik z lednice/mrazaku. coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2012 10:33 Žena Xlienka [5] - ŽelvyRe: JAnča
Tak do tohoto snad pouze ty krevetky (aj to jenom méně náročné). Pro rybky pouze pro mrňata.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2012 20:21 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: JAnča
JAnča napsal: vím že na žádneho hlodavce to není moc vhodný protože by to mohli prokousat

Pokud už doma nějaké chlupáče máš, pak by jsi měla vědět, že to, že myška prokouše plastovou nádrž, je v tvém případě poslední problém, ten hlavní je, že by se v takovém "hrníčku" ani neotočila, chudák :-( ( a to jsou pro mě myši primárně potravou - to však neznamená, že se musí trápit ) tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2012 20:04 JAnča – Stačí 9litrů??
HEJKY JÁ MÁM DOMA POTKANA,OSMÁKA DEGU,KŘEČKA A PSA.. já jen prostě tk se jen ptám co se se tak tam hodilo a ta myška no nwm nwm ;) vím že na žádneho hlodavce to není moc vhodný protože by to mohli prokousat já se jen tak ptám jako na vodního živočicha ale děkuji za odpovědi ano ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.07.2012 19:52 Muž Sewer [151] - Ještěři
Nevím, možná laboratorní myšku, ale to už by nebylo moc vhodný. Víš, bylo by lepší si vybrat zvířátko, který chceš chovat a pak pro něj zařídit vhodné terárko...a ne shánět "něco, co by přežilo v plastový krabičce". no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2012 19:49 JAnča – Stačí 9litrů??
A krome krevetek a rybiek jeste neco jineho??
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2012 18:52 Muž Sewer [151] - Ještěři
Kdyžtak tady jsou obrázky sladkovodních krevetek - www.google.cz/…
Je nespočet různých druhů a barevných variací a při dobré péči se snadno množí. Navíc běžné druhy se dají sehnat doslova za pár korun.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2012 18:48 Muž Sewer [151] - Ještěři
Já zase do podobnýho dávám cvrčky, když koupím pár krabiček. Ne fakt, tyhle plastový krabičky se na chov fakt nehoděj. Můžeš tam mít pár pavích oček, kterejm to beztak nebude vyhovovat a nebo třeba sladkovodní ktevetky, snad jedině pro ty by to bylo vhodný. Ale pro začátečníka trochu piplačka. Nesmí na ně člověk kašlat, potrpěj si na čistotu a jsou choulostivý...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2012 17:21 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: JAnča
V podobném plastovém nesmyslu nosím na zahradu tvrdý chleba králíkům,.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2012 09:02 Žena Petra123 [18] - JeštěřiRe: JAnča
Do akvária rybičky patří, na nic jiného se nehodí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2012 08:58 JAnča – Stačí 9litrů??
a naco by se toto plastové akvarium mohlo pouzit? (kromě rybiček) coze :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.07.2012 11:13 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: JAnča
To je nějaká legrace??? Tohle není vhodné ani pro mládě, a v dospělosti kdy většina vodních želv u nás chovaných má dost přes 20cm se tam ani nevejde hmm
Nejřív si o nich něco zjisti!!! no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   20.07.2012 08:54 JAnča – Stačí 9litrů??
Fotka k příspěvku Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli stačí na jednu želvičku devíti litrové akvrium děkuji za odpověd. (ty kameny a ten domeček neberte v ůvahu mělo to být na rybičky)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2012 18:51 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: booster
No jasně, že v přírodě rostou mnohem, mnohem pomaleji. Jelikož při nižších teplotách snižují svou aktivitu, přestávají žrát a "spí", navíc nemají imrvére přístup k patřičné potravě atd.,....

Výsledek je tedy to, že milá a malá želvička velikosti dvacky, v krásně vyhřívaném teráriu, krmená několikrát do týdne vnitřnostmi, rybkami, granulemi, červíky, krevetkami,...... vyroste si 10krát rychleji, než její chudá příbuzná z povodí řeky :-)

Stačí si projít pořádně net, kolik lidí překvapilo, že mají po roce doma želvu, která má skoro 20cm průměr krunýře :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2012 18:46 booster Re: Pogona
Díky za tip, ale ten AT-301 to je asi jen cerpadlo ne, takze + jeste ta molitanova kostka (asi radsi hrubsi aby se tolik nezanasela ne?) Akorat jsem cetl ze zelvy tu mol. kostku za chvili zlikviduji (okoušou...), tak nevim jestli neni lepsi koupit nejaky ´´zaplastovany´´ vnitrni filtr, koukal jsem napr. na EHEIM PICKUP 2008 / 2010 nebo Exo Terra Repti Clear F 350, tak nevim no, omlouvam se za blbe dotazy, ale jsem zacatecnik a budu rad kdyz mi poradi nekdo zkusenejsi.
Jinak jsi me zaskocil s tou velikosti akva, ze by mi nemuselo vydrzet ani rok :-( , myslel jsem ze by ji mohlo vydrzet alespon 2-3 roky. Tak jsem hledal jestli nekdo nemeril rust zelv a nasel jsem jen toto : V přírodě dosáhne krunýř mladých želv nádherných v prvním roce délky zhruba 5-7 cm,ve druhém roce 7-11 cm.Ve třetím roce přirůstají samci o něco méně než samice,které v té době dosahují délky 9-15 cm.Samci teď měří 8-12 cm,ve čtvrtém roce života 10-14 cm.V té době jsou už samice dlouhé 13-18 cm.U pětiletých samic musíme počítat s průměrnou délkou zhruba 17 cm,u samců s délkou 13 cm. Tak nevim snad se tomu da verit, a jeste jsem se docetl ze cim vice zelve poskytnete mista, tak tim vice a rychleji roste. Ne ze by jsem ji chtel trapit v nejake skatulce, ale zase by jsem nerad aby mela po 1,5 roce 30 cm. Je tedy dobre od malicka poskytnout zelve dospelacke akva napr. 100x50x50 ? Dekuji vsem za rady a jejich zkusenosti

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2

Zpět na obsah sekce Želvy • Zobrazeno 6129x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/128?r=99