Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

gekon madagaskarsky

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
gekon madagaskarsky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2016 12:10 Muž alterationx [82]
Ahojte, keby náhodou niekto chcel gekonov madagaskarských, tak prípadne dajte vedieť, mám samicu pripravenú na napárenie :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.01.2016 21:48 Muž alterationx [82]
Fotka k příspěvku Ešte jedna foto.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2016 21:36 Muž alterationx [82]
Fotka k příspěvku Tu je moja najväčšia a zatiaľ jediná nádej na prípadné potomstvo. 13cm, 16g.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2016 19:47 Muž alterationx [82]
Fotka k příspěvku tak dnes som si zajednal do skupiny samičku Paroedura Picta, takže keď bude samcovi dovolené, tak bude mať hárem 3 samíc :-D ešte musí ale najprv dorásť na takéto hrátky ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.10.2015 14:10 Muž alterationx [82]
Dnes som dostal výsledok parazitológie môjho samca, ktorého mám oddeleného vo veľkom teráriu a je nagatívny, žiadne známky Strongylov ani iných závažných parazitov. Takže z toho mi vychádza záver, že som kúpil začervené zvieratá, lebo kúpený samec aj samica majú rovanké problémy a kúpená samica mala pozitívny nález Strongylov a kúpený samec bol oddelený do iného terária a má tie isté príznaky a tieto dva jedince predtým boli u chovateľa v kontakte. Z toho vyplýva, že by som si dával pozor pri kúpe od tohto chovateľa, lebo možnosť, že iné zvieratá sú začervené existuje a zvierat má doma ževraj dosť veľa a chová aj gekončíky nočné, ale verím, že na základe informácii odo mňa urobí určité kroky a preverí si, či sú jeho zvieratá začervené alebo nie. Možno bol postihnutý iba tento párik madagaskarov, ktoré mal zvlásť. Dúfam, že sa mi podarí obe samice odčerviť do stavu, že budú bez strongylov a bude možné ich dať do skupiny, ale to sa uvidí časom a na základe rozborov. Urobil som značnú chybu, že som kúpenú samicu pustil k inej samici, ktorá vyzerala úplne zdravá, ale čo už, všetko zlé je aj na niečo dobré, lebo keby sa toto nestalo ani neviem aké rôzne parazity môžu mať tieto krásne jašteričky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2015 13:52 Muž alterationx [82]
Čo som tak čítal na internete, tak som celkom prekvapený, že u gekonov sa rôzne červy vyskytujú celkom často a pri chovaní v zajatí sa môžu často premnožiť. V čom môže byť príčina vzniku týchto stavov? Je to z toho čím sú kŕmení? Alebo čistota terária? Keď sa bavíme napr. o čistote ako často trebárs meníte substrát a dezinfikujete veci v teráriu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.10.2015 17:42 Muž alterationx [82]
Boli sme na veterine: takže sú to červy a to čo som pozoroval v truse sú vajíčka týchto Strongylov, ktoré sa vylučujú trusom. Tú sú nejaké dostupné info v angličtine www.wormbook.org/…
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2015 12:30 Muž alterationx [82]
Takže výsledky rozboru sú tu: pozitívny výsledok na premnožené Strongily, obe samice musia ísť na odčervenie nejakou pastou. Takže ponaučenie ale to Vy určite viete: nikdy nedávaj nové zviera k inému, ktoré dlho vykazuje, že je zdravé. Kurňa, no čo ale aspoň mám istotu a nie sú to kokcídie alebo horšia pliaga.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2015 17:09 Muž alterationx [82]
Rozprával som sa dnes ešte s chovateľom a zistil som, že ich kŕmil hlavne dubiami zophobasmi, ja kŕmim hlavne cvrčkami a občas múčne červy, takže trus možno aj preto je iný. Rozbor sa síce už robí, ale vôbec to nevadí, lebo aj tak by som ho časom chcel, kým pôjdu dokopy do spoločného terária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2015 10:07 Muž alterationx [82]
Vzorka trusu od staršej samice je už na rozbore. Výsledok bude zajtra poobede. Veťo si zobral 10 eur.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.10.2015 18:24 Muž alterationx [82] Re: Pasyok
Diky, je to kus samca. Momentálny stav je: väčšia a menšia samica vo svojom tera, dospelý samec stripe verzia vo veľkom tera a tento samec normal verzia v ďaľšom tera zvlášť. Konečný stav s veľkou pravdepodobnosťou bude, že jeden z týchto dvoch samcov pôjde s dvoma samicami do veľkého tera, pôvodne som myslel, že ten stripe verzia, ale zatiaľ si nechávam oboch samcov a potom uvidím. Malá samica potrebuje ešte aspoň nejakých 5 mesiacov aby mohla ísť k samcovi. Ak sa nič neudeje, tak 1 samec, dve samice, prípadne tri samice. Teraz to ale naberá na obrátkach, lebo to staršia samica má také iné výkaly ako som bol zvyknutý doteraz, takže mám určitú obavu, aby to nebol nejaký problém, ale žerie v pohode, no rozhodol som sa nakoniec, že dám spraviť parazitologické vyšetrenie trusu tej staršej samice - ak by tam niečo bolo, tak to má už aj malá, ale verím, že to bude ok, no istota je istota. Časom dať urobiť rozbor trusu aj stripe samcovi a až keď bude všetko ok, tak pôjdu spolu do jedného tera. Pôvodne som chcel iba samicu a tú dať do zvlášť tera a mať tak zvieratá oddelené, ale tým, že som prišiel s ňou aj k samcovi spolu, tak už som to nemal ako urobiť. V budúcnosti, to ale už takto nebudem robiť určite, lebo človek má potom obavy, ale tak všetko zlé je na niečo dobré. Teraz dokonca aj pinzetu sterilizujem v horúcej vode, keďže mám iba jednu, misky na vitamíny mám 3 kusy. Prvý deň som to neurobil - ďaľšia možná chyba, uvidíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2015 18:08 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
Pekný kúsok :-) Aký je teda zatiaľ konečný stav a umiestnenie celého stáda? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.10.2015 12:18 Muž alterationx [82]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Posledne dovezený samec, na svoj vek 8-9 mesiacov sa mi zdá trochu vypasený. Čo Vy na to?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.10.2015 11:42 Muž alterationx [82]
Samica si spravila z kladiska záchod, ale nevadí, aspoň je to na jednom mieste palec Neviem stopro posúdiť, či má vajcia a nechcem ju stresovať, tak som ju radšej neodchytával. Predvčerom zjedla jedného cvrčka, to bolo deň po prinesení. Včera zjedla 3 cvrčkov, je aktívna, aj kalila, takže ju zatiaľ nechávam tak, že čo bude ďalej. Snáď je momentálne všetko ok. Jedna vec je však pre mňa nová. Jej hovienka sú tak trochu iné ako čo som videl doteraz od iných gekonov, sú také svetlejšie, trošku redšie, ale sú tvarované, nie sú nejaké veľmi riedke, ďaľšia vec je, že vylúčok moču je dosť žltý, doteraz som videl iba biely koncentrovaný moč. Čítal som, že žltý moč môže značiť dehydratáciu alebo vysoký obsah vápnika. Nemáte skúsenosti s dosť žltým močom alebo či nemôže súvisieť s tým, že ak by bola gravídna, tak je to normálne? Nejakých pár dni ešte počkám, že ako sa to bude ďalej vyvíjať. Pre istotu som už začal zbierať trus, aby mohol prípadne ísť na parazitologické vyšetrenie, kde potrebujú aspoň tri za sebou idúce výkaly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.10.2015 06:41 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: alterationx
Stačí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2015 20:12 Muž alterationx [82]
Prosím Vás, stačí ako kladisko plastová krabička o rozmeroch 11 x 11 cm s otvorom na boku, kde mám asi 3 cm rašeliny?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.10.2015 19:59 Muž alterationx [82]
Inak samice kŕmim teraz obe z pinzety, aby každá dostala potravu a môj prvý samec žerie, chuť k jedlu už znová má, tak čakám či dnes pustí nejaké rozumné hovínko. Nový samec tiež žere, ten má v tera iba rašelinu a ukrýty, takže mu dnes hodím dvoch cvrčkov, nech si ich sám chytí. Tá staršia samica ma celkom trápi, lebo v takom mladom veku som nechcel, aby mala vajcia, no ale chovateľ ich dal za dobrú cenu, lebo má toho veľa, tak som to vzal a živení sú pekne, nevyzerá, žeby im u predošlého chovateľa niečo chýbalo, dúfam, že ich v pohode znesie a už je mimo samca, takže nové párenie nebude, ale ono stále má jeho spermie, takže teraz môže dva až tri cykly znášok dať, aj keď samec tam už nie je a snáď sa to na jej zdravý nejak neprejaví. No čo už, hádam všetko dobre dopadne a v tom prípad aspoň uvidím ako vyzerá vajičko/vajíčka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.10.2015 19:14 Muž alterationx [82] Re: Pogona
Tak ja samozrejme číítam aj na nete, s angličtinou nemám problém, takže a dokážem dozvedieť dosť, ale pre istotu sa opýtam aj tu, lebo slovensky alebo česky je to predsa bližšie, no ale asi som tu sám, čo má tieto gekony :-) Je pravda, že človek sa najviac naučí, keď si to sám vyskúša, ale niekedy je to riziko, hlavne keď sa to týka živého tvora.

PS: dal som jej tam kladisko z krabičky a otvorom, dal som do neho rašelinu, ale prvú noc sa mi akurát tak do neho dobre vykadila palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.10.2015 18:59 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: alterationx
Ty tu vedeš chudáku monolog, dřív než Ti někdo stihne odpovědět, odpovíš si v podstatě sám a problém se Ti i mnohdy vyřeší ;-) nenech se tím odradit - určitě to v budoucnu může pomoct mnoha lidem, postřehy a zkušenosti jsou tím nejlepším rádcem ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2015 21:25 Muž alterationx [82]
Samice zatiaľ vychádzajú celkom v pohode, už sa aj obe nažrali. Tá staršia má v sebe vajco, chovateľ ma upozorňoval, že sa mu spárili a našiel jedno vajco, tak ich okamžite oddelil, ale že má v sebe vajco a keď som ju obzeral, tak určite má vajco. Treba jej dať niečo vhodné, kam môže naklásť to vajíčko, alebo ho dá aj normálne na substrát? A nemusím sa báť, žeby zadržala znášku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.10.2015 15:48 Muž alterationx [82]
Tak dve nové "potvorky" sú už doma, samičky už sú spolu, zatiaľ nebol žiadny fight a samec je sám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2015 11:50 Muž alterationx [82]
Zajtra priveziem domov paroedura pictus: samca a samicu, vek 8-9 mesiacov, budem mať doma dvoch samcov a dve samice, zatiaľ ubytujem aj samca vo vlastnom teráriu, aby som vedel pozrieť, či žerie a či je všetko ok, ale dlhodobo si asi nebudem môcť nechať oboch samcov, takže ak by niekto mal prípadne do budúcnosti záujem o samca paroedura pictus, tak s veľkou pravdepodobnosťou bude jeden k dispozícii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2015 23:09 Muž alterationx [82]
Chcem sa Vás ešte spýtať, či je dobrý nápad, keby som dal dokopy do jedného terária samicu starú cca 5-6 mesiacov so samicou starou 8-9 mesiacov? V stredu totiž budem mať druhú samicu starú cca 8-9 mesiacov, mladšiu cca 5-6 mesiacov mám už nejakú dobu doma. Takto by som si vytvoril skupinu 1 samec a dve samice. Samice keď obe dorastú by som dal k samcovi. Samice by zatiaľ boli obe spolu v druhom teráriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.10.2015 23:06 Muž alterationx [82]
Update: gekon už behá po teráriu, takže vyzerá, že terapia zabrala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2015 20:56 Muž alterationx [82]
Update: teraz som dal gekonovi menšieho cvrčka a okamžite po ňom vyštartoval, dnes ho nechám iba na jednom pre istotu a odsledujem, či bude normálne kaliť, ale vyzerá to tak, že je to dobré.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.10.2015 08:37 Muž alterationx [82]
Update: gekon včera v noci dal malé hovienko a moč, takže ráno som mu dal malého múčneho červa, chuť do jedla mal, vrhol sa po ňom a sám si ho ulovil, nechám ho nech sa cez deň prehreje a večer mu skúsim dať ešte menšieho cvrčka či bude mať záujem a či začne normálne kaliť.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.10.2015 20:14 Muž alterationx [82]
Update: teraz večer som mu dal ešte jeden kúpeľ, pre overenie, či sa ešte dnes vyprázdni, dúfam, že sa dostane do stavu, že bude prázdny a budem ho mocť jemne začať kŕmiť, aby sa mu obnovilo trávenie. Človek má pocit, že tomu zvieratku robí zle, určitý stres to asi je pre neho, ale verím, že to zvládne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.10.2015 21:34 Muž alterationx [82]
Update: Dnes večer som dal gekonovi druhý kúpel v teplej 32 stupňovej vode 15 min., nedával som mu už olej a teraz som našiel v teráriu na obvyklom mieste naozaj veľké hovienko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2015 11:15 Muž alterationx [82]
Edit: tak teraz neviem, či je to problém so zápchou, lebo veľmi rýchlo po kúpeli sa mi gekon zvliekol a zožral si svoju kožu, videl som to na vlastné oči. Ale tak snáď keď sa zvliekol a zjedol svoju kožu, tak asi to nebude zápcha, čo na to poviete? To sú tie veci, keď človek chová nejaké zviera prvýkrát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.10.2015 08:27 Muž alterationx [82]
Dnes ráno som preventívne odchytil gekona, aby som ho pozrel a vyzerá to naozaj na zápchu, má dosť veľké brucho a zdá sa mi aj také tvrdšie a celkovo je apatickejší, nejaké veľké zmeny miesta nič, predtým som ho ráno vždy našiel vylezeného na dreve alebo kameni, takže som sa odhodlal dať mu preventívne, keďže neviem či robím úplne dobre, teplý kúpeľ na 10 min v 32 stupňovej vode a po kúpeli prstom slnečnicový olej na ústa a čumák, ktorý si potom oblízal. Trochu sa vyhrial, dostal do seba aj viac vody, lebo sa oblizoval, keďže mal mokré nohy a bol vo vode, tak verím, že to pomôže a ak by som sa náhodou mýlil, tak hádam mu to neublíži. A zdvihnem trošku teplotu v teráriu, nech sa prehreje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.10.2015 09:18 Muž alterationx [82]
Tak gekon sa mi vykadil, dal síce malé hovienko a dosť moču, ale kadil. Pre istotu som mu dal do misky na pitie slabý kamilkový čaj (1 sáčok čaju na 1,2 litra vody a 8 minút lúhovanie). Nechám mu ho tam radšej teraz nejakú dobu, že čo sa bude diať. Kamilkový čaj je dobrý na trávenie, tak snáď to bude dobré a neublíži mu to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2015 18:46 Muž alterationx [82]
Tak teraz mi zožral dvoch menších múčnych červov, ale asi mu pre istotu dám do misky s vodou slabý odvar s kamiliek. Myslíte, že mi to bude piť, keď to nie je čistá voda?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2015 17:29 Muž alterationx [82]
Pokiaľ by sa jednalo o zápchu, tak som si našiel, že sa dá kúpať v letném kamilkovom odvare a že tento sa dá aj podať do pusy, to kúpanie neviem ako sa robí, podanie by aj šlo, ale neviem aký silný mám urobiť odvar, asi nie ako pre človeka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2015 16:49 Muž alterationx [82]
Ahojte, môžem Vás poprosiť o radu. Môj gekon mi prestal žrať, už asi 3 dni mi nežerie, predtým pekne žral aj mal hovienka, teraz ani hovienka nemá a nežerie. Dnes mu chcem dať skúsiť do misky múčne červy, či ich v noci zožerie, no mám obavu, či náhodou nemá nejakú zápchu, lebo potom čo posledne zjedol dvoch celkom veľkých cvrčkov ešte nemal žiadnu stolicu. Tí cvrčkovia boli dosť veľký, tak mám obavu, či náhodou nemá nejakú zápchu. Poradíte prosím, čo podniknúť, prípadne aj ako prevenciu, aby to náhodou nezašlo k zlému stavu. Vďaka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2015 07:56 Muž alterationx [82]
Ahojte, prosím Vás ako často kŕmiť dospelého gekona? Stačí raz za dva až tri dni dvoch cvrčkov? Vďaka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2015 14:46 Muž alterationx [82]
Malá gekonica je čulá a zvedavá, nové bývania sa zdá, že sa jej pozdáva a vcelku odvážna je, vylezie aj za svetla a relatívne sa až tak moc nebojí, dospelý samec, ten za svetla nevylezie ani keby čo bolo, iba pre potravu.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2015 11:59 Muž alterationx [82]
Ahojte, chcem sa ešte spýtať s výhľadom do budúcnosti, že či na kladenie vajec je lepšie spraviť do terária nejaké kladisko alebo ich nechať klásť normálne do substrátu? A či má byť ten substrát vlhký alebo suchý?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.09.2015 09:07 Muž alterationx [82]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ešte nejaké foto.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.09.2015 20:43 Muž alterationx [82]
Prvého cvrčka pekne z pinzety zobrala, má sa k svetu :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2015 19:28 Muž alterationx [82] Re: Pasyok
Už sa zoznamuje s novým domovom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.09.2015 19:06 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
Krásavica! :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.09.2015 19:05 Muž alterationx [82]
Fotka k příspěvku Dnes som si doviezol domov novú pictu, je krásna, ale oproti tomu dospelému samcovi malinká, vyzerá to naozaj na samičku, tak dúfam, že to naozaj bude samička.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.09.2015 17:29 Muž alterationx [82]
Fotka k příspěvku Ešte foto, foto je nanič, malý kompakt nezvláda ten dynamický rozsah a nechce sa mi to fotiť zrkadlovkou. Takže len tak pre predstavu, je to provizórne, musel som rýchlo konať, ale teploty sú ok, úkryty tam sú, takže by to nemal byť problém.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2015 17:19 Muž alterationx [82]
Dnes som dorobil "dočasnú" ubikáciu na cca 6 mesiacov pre samičku, ktorá príde už zajtra večer k nám domov hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2015 18:33 Muž alterationx [82] Re: elegans1
Určite chcem minimálne dve samice alebo tri
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2015 16:13 elegans1 Re: alterationx
To sežeň.Chov jen v páru není moc dobrý.Lepší je více samic,ať mají od samce trochu klidu.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2015 08:17 Muž alterationx [82] Re: elegans1
Vďaka. Určite ju nedám hneď k samcovi, rátal som, že minimálne 6 mesiacov by som ju nechal v inom teráriu (teraz má 6 mesiacov) a keď bude mať rok alebo rok niečo, tak by som ich dal dokopy. Musím ešte zohnať aj ďaľšiu samičku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2015 07:44 elegans1 Re: alterationx
Já bych je k samci nedával dříve než v 1,5 roce.Ony jsou neskutečně plodné,takže pokud začne snášet ještě ne plně vyvinutá samice,hrozí,že o ni přijdeš.Jinak já žádné zvířata od samců neodděluju.Páry i skupiny jsou celý rok spolu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2015 13:43 Muž alterationx [82]
ahojte, chcem sa opýtať ešte ohľadom samice, predpokladám, že keď príde a má cca 6 mesiacov, tak bude pre ňu najlepšie dať ju až do nejakého roka veku do samostatného terária a až potom ju dávať ku dospelému samcovi? Elegans1 to tu spomínal a už som to aj čítal, že v 6 mesiacoch sa neodporúča dávať ju k samcovi a ešte som čítal, že aj keď sú dve samice, že na zimné obdobie je lepšie ich oddeliť, aby si oddýchli od samca.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2015 20:28 Muž alterationx [82]
Tak, gekon je zajednaný, na 99% je to samica.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 2 3

Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 1666x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1321?r=116