Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

veľkosť, vek zvieraťa vs veľkosť terária?

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
veľkosť, vek zvieraťa vs veľkosť terária?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2016 23:01 Muž alterationx [82]
Oživím túto tému, minule sme tu s Pasyokom polemizovali ohľadom veľkosti terária a rastu a tak a teraz sa mi stala taká vec, čo už raz s iným druhom gekonov. Kúpil som si teraz od chovateľa gekončíka nočného formu mack super snow, zviera vyzerá zdravé, pekný tučný chvost, normálne sa zvlieklo atď, ale seklo sa v žraní, už nejaké 4 dni nežerie, ale je pravda, že pred dvoma dňami sa zvlieklo a zožralo svoju kožu, takže to vyzerá, že buď nie je hladné alebo zažíva relokačný stress, ktorý možno súvisí aj s veľkosťou priestoru/terária, teraz je v boxe 56x39cm a chovateľ ho mal v ešte menšom boxe, kde zviera v pohode lovilo, mne osobne sa pre zviera cca 16-20cm dlhé zdá aj tento box malý a ono bolo ešte v menšom. Neviem či som iba ja tak veľkorysý k zvieratám alebo je asi rozdiel, keď niekto zvieratá breeduje a predáva a chová ich doma pre potešenie, pre breedera je asi dôležité, aby zviera čo najlepšie resp. čo najrýchlejšie rástlo atď.... alebo to len ja mám pomýlené a robím to vlastne zle, týmto príspevkom vôbec nechcem povedať nič zlé na chovateľa, od ktorého mám zviera alebo na iných chovateľov, len proste polemizujem nad nejakou témou a svojími myšlienkami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2015 11:29 Muž alterationx [82] Re: Nessy
Súhlasím, ale ani terestriálny gekon toho po plaste moc nenaleze, niektorí v mladom veku ešte áno, ale v dopelosti nie. U tých čo majú prísavky ako si písala ty, je to iná pesnička.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2015 10:09 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: alterationx
Cvrčci nelezou po plastu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 22:43 Muž alterationx [82] Re: fajfmen
O dvoch ráno ich nekŕmim, ale kŕmim ich večer po zhasnutí a poklese teplôt, teraz vypínam svetlo tak o 19tej a krmim ich tak o 20 až 21 a to už nie sú až tak v útlme. Inak aj madagaskar vyleze, keď sa jedná o potravu a je hladný, ale preferujem dávať im potravu radšej keď už je tmavšie doma. Bohužiaľ miestnosť čisto pre nich nemám, kde by sa dal udržať striktne režim svetlo a tma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 19:23 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: alterationx
No v zásadě - pokud se jeden gekon madagaskarský nakvartýruje do domu obyvatelům Madagaskaru a je to sameček, pak si nárokuje celou jednu místnost. Samozřejmě se to tam po nocích hmyzem jen hemží, takže se nemusí namáhat aby něco ulovil, ono mu to ve velkém průběžně nakráčí až pod čumák... a taky tam má celoročně tu správnou teplotu.
A to je (spolu se selským rozumem) základ pro chov na vymrzlém severu: Začni s naprosto průměrným terkem doporučovaným literaturou jako optimum, zvířátko sleduj a až ho jako individuaitu poznáš "do mrtě", nazvětšuj mu to a uprav dle jeho individuálních nároků a možná i libůstek. Zohledni fakt že ho nekrmíš ve dvě ráno což by pro něj bylo optimální, ale odpoledne kdy je vlastně v určitém útlumu, v rámci interiéru terka vychytej aby se kořist nemohla zašít ale byla jeho predačním aktivitám dohledatelná... no a tak něják na to svoje kápneš. Dříve či později. Žádný spolehlivý jednoznačný mustr vážně neexistuje. Jenom nápovědy v rámci průměru. To svoje ale brzo vychytáš ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2015 00:38 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
Metóda pokus-omyl a správny box sa nájde. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2015 22:31 Muž alterationx [82] Re: Nessy
Pýtal som sa preto, že či hlbšia, lebo mi príde, že cvrčkovia z nejakej plytšej krabičky proste dokážu vyliezť von, ale možno sa mýlim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2015 22:03 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: alterationx
plastový box, ze kterého cvrček jen tak lehce nevyskočí
Na co se ptáš? coze
U jedněch mám hlubší, u druhých moc ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2015 13:56 Muž alterationx [82] Re: Nessy
Hm a nevylezú odtiaľ? alebo je to nejaká hlboká nádoba?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2015 11:08 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: alterationx
Jednoduše - plastový box, ze kterého cvrček jen tak lehce nevyskočí a gekoni si tam chodí jak do restauračky ;-) A mám jistotu, že se nažerou, sežerou všechno a nebude mi to v noci cvrkat a nespolknou podestýlku.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2015 23:04 Muž alterationx [82] Re: Nessy
Krmítko na cvrčky? Tak to by ma zaujímalo ako to funguje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2015 22:54 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: Pasyok
Pro gekony (kteří mají přísavné lamely) to vyřešíš jednoduše krmítkem ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2015 22:52 Muž alterationx [82] Re: Pasyok
V podstate si mi viacmenej potvrdil, to čo som si myslel. Ja som skôr zástanca toho, že pokiaľ sa dá, tak zvieraťu poskytnem väčší priestor, lebo ani v prírode nie je nejak obmedzované. Nemám nejaké cieľe, žeby som chcel vo veľkom chovať gekony na predaj, tak ma ten priestor netlačí a zmenšovať mu priestor, aby ľahšie alebo rýchlejšie malo prístup k potrave mi príde také "sílenie". Ono to zviera časom aj tak príde na to, že nežerie ako besné a príjme toľko potravy, ktorú potrebuje a potom už ani tak moc neloví aj keď títo gekoni dokážu byť pažraví.

Takže možno zmenšením priestoru dosiahnúť rýchlejší alebo idealizovaný rast, ale vo väčšom to zviera asi tiež narastie takmer rovnako pokiaľ má dosť potravy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2015 22:39 Muž Pasyok [37] Re: alterationx
Voľná príroda hranice tiež v podstate nekladie. Potrava sa loví horšie, ale to neznamená, že je to zlé. A keď je dostatok úkrytov, zviera nemá dôvod sa cítiť vystresovane. Rýchlosť rastu je tiež diskutabilná, v podmienkach bežných chovov je väčšinou rast skôr idealizovanými podmienkami zrýchlený. Vo veľkom priestore môže zviera vynaložiť viac energie na získanie potravy, čo by som taktiež za mínus nepovažoval. Stále to bude rýchlejší rast oproti prirodzeným podmienkam. Podvýživa a rýchlosť rastu su 2 rozdielne veci a konkrétne u hadov mám vyskúšané, že had s rozumnejšou krmnou dávkou síce nedosiahne maximálnu dĺžku a hmotnosť(ktorú si mnoho chovateľov dáva za nesprávny ukazovateľ zdravia jedinca), ale dožije sa vyššieho veku ako prekrmovaný jedinec. :-) Proste veľký priestor môže byť negatívny, len ak je zle rozvrhnutý. :-) Reálna nevýhoda je podľa mňa pri veľkých chovoch, kde sa musí šetriť priestor. Ďalšia nevýhoda je, že živá potrava môže poškodiť 3D pozadia a pod. a je ich potrebné dávať do terária viac, aby bola nejaká rozumná koncentrácia potravy. Nič iné ma momentálne nenapadá. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2015 22:20 Muž alterationx [82] – veľkosť, vek zvieraťa vs veľkosť terária?
Ahojte, chcem sa spýtať na Váš názor ohľadom toho, že ak je malý gekon madagaskarský, vek povedzme 3 mesiace umiestnený do veľkého priestoru napr. 50x40x30 cmn (dxšxv), že tak veľký pristor môže mať vplyv na to, že zviera bude mať spomalený rast, môže byť plaché a bude si ťažšie hľadať potravu? Bavím sa o zvierati, ktoré loví potravu samo. Samozrejme bolo by možné ho kŕmiť z pinzety pokiaľ by si zvyklo, ale loví samé. Počul som takýto názor od jedného skúseného chovateľa, tak sa chcem spýtať, čo Vy na to? Vďaka.

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 142x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1353-ve%C4%BEkost-vek-zvierata-vs-ve%C4%BEkost-teraria