Dobrý den, Ahoj!
rozhodl jsem se pro chov Agam vousatých(spíše jako mazlíčků než-li odchovu).
Prvním krokem bylo pročtení snad miliardy článků o chovu (což mě ještě více navnadilo)
Bohužel během hltání informací jsem narazil na pár nesrovnalostí, se kterými si nevím rady a proto se ptám asi na nejvhodnějším místě.
1. Větrání terária
Všiml jsem si že ve většině návodů na stavbu vlastního terária jsou umisťovány větrací otvory v boku a stropě terária.
Pak jsem ale narazil na jeden článek na ifauna.cz
(
www.ifauna.cz/…/)
kde autor psal že správné větrání dle jeho zkušeností je přes střed stropu a v horní zadním rohu boční strany.
dále jsem narazil na návod kde někdo instaloval větráčky (to mi přijde jako úplná zcestnost)
Jak je to tedy správně?
Předpokládám že větráčky jsou úplně mimo. Ale jak je to tedy s umístěním otvorů? Jak velké otvory mají být pro typický rozměr 1200x600x600 ?
2.pískování x barvení pozadí
Další věc co mi vrtá hlavou je, jak je to s tím pozadím. Někdo zásadně pískuje, někdo zase zásadně pouze barví. (mám na mysli finální krok po nanesení několika vrstev lepidla na dlažbu (prý nejvhodnější)
Osobně si myslím že pískování je lepší (drsnější povrch po kterém se lépe leze) ale jsou tu i proti a to
nemůže to agamám ublížit? (pořezání, odření) Jak je to s údržbou (velkým úklidem (desinfekcí terária)? nezůstává ve členitějším povrchu více nečistot?
oproti tomu hladší povrch (lepidlo + barva) se bude mnohem lépe čistit ale udrží se něm agama v pohodě?
Děkuji za odpověď na moje (pro Vás určitě hloupé a triviální otázky) ale nechci nic zanedbat a podcenit.