Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Kudlanka-KOKON

 

NápovědaFórum » Bezobratlí  

+ přidat příspěvek
Kudlanka-KOKON
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2014 10:50 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: fajfmen
Taky dobrej :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.11.2014 18:35 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Nessy
Ten hajzlík s kaloni mám z jednoho pořadu v bedně před kdovíkolika lety - nějaký chlapík z Prahy si z návštěvy Thajska propašoval domů v báglu dva kaloně, kluka a holku, co koupil na tamním trhu jako přísadu do nějaké jejich variace čevapčiči (anebo čeho) ;-) .
Doma je pak tak nějak nechal chvíli poletovat libovolně kolem a vybrat si hřadiště - trubka od bojleru nad hajzlikem to nakonec vyhrála. No a na to prkýnko mu dík zmíněnému v době vzniku snímku tentili už několik let...
Akorát se nikdy nezačali reprodukovat. Přes veškeré vymazlování a jejich vzájemné tutulení - za X let ani jeden potomek. Škoda :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2014 10:51 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: fajfmen
No jo no, je to smutné, jak vše ničíme sad (Ale jinak poučný příspěvek ; -) )



V Praze u kaloňů jsem samozřejmě myslela v zoo ; -) Ale lidi chovají kaloně i doma, takže na hajzlík žádný problém ;-) Jen budeš mít asi trochu ušpiněné i prkýnko :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.11.2014 23:23 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Nessy
Pojem "v přírodě" už ale bohužel dost dlouho neexistuje. I takový amazonský prales je dnes na hadry (přesto že ho projít pěšky z jedné strany na druhou zabere pomalu rok!). Takový Boubín je z hlediska přírody jen zanedbatelný remízek bez kontextu s okolní krajinou, ta přirozená v matičce Evropě zanikla už záhy po nástupu neolitu. Vždyť i náš vlastní druh označují paleontologové, dík specifickým změnám na kostře, za autodomestikovaný (gravettienští lovci mamutů např. měli větší kapacitu mozku nežli my a zjevně nevěděli co je hlad - zapoměň na primitivy z knížek pana Štorcha, co si ve vrcholící době ledové neuměli pořídit kvalitní boty, kalhoty a kabát ;-), dnes se zcela vážně hovoří o civilizaci gravettienu... mmch. třeba francouzké zaplétané copy byly podle dochovaných sošek v módě už tenkrát, v době kdy nějaké dítě nechalo v Dolních Věstonicích vypálit sošku Černé venuše (jsou na ní daktilky, min. k vypálení ji fakt odneslo dítě, je to doloženo). Navíc byly Dolní Věstonice oněch časů stálou chovatelskou stanicí sobů, ze stejných lokalit jsou známi domestikovaní "vlčci" (asi 15 000 let před oficiální učebnicovou domestikací psů), pobaltský pazourek se běžně vyskytuje na zbraních ze středomoří a korálky z mušliček žijících ve Středozemním moři až daleko na Sibiři. A na Ukrajině stavěli lovci mamutů ve stálých osadách i dvoupatrové domy (dá se to odhadnout dle trámů v základech). Daná kultura fungovala přibližně 7 000 let, což je víc jak dvojnásobek doby od egyptských faraonů po první let na Měsíc! Gravettienců bylo v rámci celoplanetární lidské populace 20-50 milionů, přesto dokázali (spolu s prudkým klimatickým výkyvem konce relativně stabilní doby ledové) vyhubit v poměrně krátkém čase veškerou glaciální megafaunu. Jich bylo jen dvacet mega, nás dnes je už sedm miliard! Všude a vesele se všechno kácí, vypaluje a čmoudí se z komínů...

Neporušená příroda? Za posledních 10 000 let ji nikdo neviděl ani na pláních Serengeti. Co chce přežít, přizpůsobuje se podmínkám nastaveným lidmi ;-)


Mmch. citát "... v Praze u kaloňů..." V matičce stověžaté se někde mimo ZOO vyskytují ovocežraví netopejři s čumáky jak lemur kata? Okamžitě tam chci jet a párek si nastěhovat na hajzlík ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2014 09:45 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: fajfmen
No právě proto píši v přírodě a ne v obydlí lidí ;-) Lidi nejsou všude. Díkybohu. Ježek přeci jen nějaké teplo vylučuje, kokon nikoliv.
Tak to mi opravdu nevadí - miluji netopýry a hrozně se mi líbí, jak štěbetají, dokázala bych je pozorovat hodiny :) V Praze u kaloňů vždycky hrozně zdržuju můj doprovod, protože se mi odtamtud nechce. (Nejradši bych si tam zaplatila pobyt, sedla si na židličku a pozorovala :-D )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.11.2014 23:46 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Nessy
Není to tak neobvyklé, obzvlášť jsou-li k dispozici budovy (či jiné schovky) pro suchozemce. V takovém rybníku je to např. pod ledem (přes metr hloubky vodního sloupce) obvykle na celkem stabilních +5 °C... a když se například takový ježek v lese zahrabe do listí, tak si tu teplotu udrží taky.
Konec konců mě osobně v noci na dnešek na noční šichtě např. rvaly netopýří sonary uši při každé potulce kolem hotelového parkoviště (většina dospělých lidí jejich frekvenci sice neslyší, já ale jo - jasně a zřetelně - to "típ típ típ típ" dokáže lézt na nervy vážně neskutečným způsobem...). Přestože by si už nejméně měsíc měli dopřávat šlofíka, vyřvávali ze stromoví Dvořákovo sadů jako diví...
Nikdy nečetli žádnou oxfordem uznanou vědeckou studii o sobě samých, čili na to dlabou a leckdy lecos přímo popírají... a žijí si prostě po svém i hluboko pod odborníky určenou teplotou. Nejspíš proto že ještě pořád, roční době navzdory, poletuje kolem hmyz a čile lozí pavoukovci... takže loví a cpou se co se do nich vejde :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2014 11:35 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: fajfmen
Já si nějak neumím představit suché místo v přírodě, kde teplota neklesne pod 0 (asi mám málo fantazie...) stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.11.2014 23:08 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Nessy
Sice přimaluji příspěvek s křížkem po funuse (nějak mi tohle vlákno vypadlo z paměti), ale se zimovací teplotou v přírodě se to má zhruba tak:
Dám-li příklad na téma vodní želva Chrysemys picta (ta s červeným pastronem) vyskytující se v Kanadě - tak ta byla ještě před pár lety prodávána s tím, že přežije pokles teplot až na -30°C. Mnozí chovatelé proto tyhle želvy na podzim nevybrali z jezírek a mysleli si že to bude v pohodě. Na jaře pak vytáhli z kačáku jen hnijící mrtvolky! Proč? Protože dva metry pod hladinou v bahně se pod půl metru silným ledem teplota drží na průměrných +5°C (!) což je pro to zvíře optimální hybernační teplota. Vrstva ledu, vody a bláta funguje jako izolace. Vystavena nižším teplotám než zmíněných plus pět ani tahle otužilá želva nepřežije (a český bazének s půlmetrem vodního sloupce zamrzne až na dno, jinými slovy - mrazák hadr, ten je dobrý akorát pro euthanásii).
V končinách s rozkolísanými teplotami to i hmyz řeší samozřejmě stejným způsobem, zkrátka poschovává vejce tam, kde lze předpokládat "zateplení" jak u paneláku obloženého polystyrenovými deskami. Ani tak jich ranec nepřežije, čili se vsází na plodnost. Tropičtí bezobratlí se leckdy dožívají i přes 20 let, ti naši většinou jen od jara do podzimu. Z tisíce vajíček možná nějaká do teplého období přežijí, dospělci ale patrně ne, takže je nemá cenu vybavovat dlouhověkostí... hlavně když každá holka snese 1 000 vajíček zašitých na šikulácká místa. Pokud i jen 10 zimu přežije a budou to holky, v příští sezóně z nich teoreticky bude 10 000 vajec... a tak dál ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.11.2014 14:24 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: Nadka
Ahoj všici ;-). Udělám to tak, že tuhle ootéku nechám při pokojovce a když bude další tak ju dám na měsíc do lednice. Teoreticky by v té lednici možná i mrazáku měli být, protože v přírodě jsou určitě taky při teplotách pod nulou, tak to vyzkouším a uvidíme :-). Díky všem za názory.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2014 13:31 Žena Nadka [214] Re: Nessy
Jenže,kde je psáno,že všechny přežijou. ;-) Škoda,že to nejde rozdělit a vyzkoušet obojí,byli bysme zase trochu chytřejší. ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2014 10:56 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: fajfmen
Zas když je to naše kudlanka, tak ten kokon musí nějak přezimovat a co když to právě potřebuje k pořádnému fungování? Těžko si dovedu představit, že všechny kudlanky najdou místo, kde teplota neklesne pod 0°C, když je venku třeba -15°C nebo podobně...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2014 22:17 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Landvir
Nejsem sice kudlankář, pro všechno "studenokrevné" je ale (pokud vím krom jediného andského sklípkana pro kterého je cokoli nad 0 °C hic) pouze spolehlivým způsobem euthanasie. Extrémnímu vymrznutí bych se raději vyhýbal...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2014 17:22 R Muž Landvir [231] - Ještěři
Zdravím kolegové, objevil jsem u kudlanky nábožné ootéku, ale pro zdárný vývoj by prej měla přezimovat, tak si říkám, co ji třeba na 14 dní vrazit do lednice (mrazáku)? Počítám, že se mladý vylíhnou i tak, ale bude po nich prd. Tak nevím, jestli to zkusit? Nemá s tím někdo zkušenost? Fotky jsou v prezentaci. Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2013 00:53 Muž jammes [12] - Ještěři
Nevím jak je to s druhem která chováš, ale něktré druhy se dokáží tozmnožovat bez samců (partenogeneze). Pokud není oplozen tak z toho nic nebude. Pokud ano, tak samici oddělit do jiného terárka. Vývoj trvá zhruba 4-5 týrnů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 23:42 Rufulus – Kudlanky
Nevíte kde v Brně sehnat nějaké kudlanky? Kromě burzy... Dík
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2010 21:25 Muž Felix [754] - Ještěři
Jak je to u Popa spurca sice netuším, některé druhy kudlanek se ale dokáží rozmnožovat i partenogeneticky, takže bych zatím flintu do žita neházel :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2010 19:20 Martin123
Ahoj díky za pomoc,ale Kudlanka,když nemá dlouho samce tak to prý naklade sama od sebe,takže to můžu klidně sundat..... :-( :-( :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2010 01:38 Muž Felix [754] - Ještěři
Pokusil jsem se něco dohledat na Googlu a nějaké pro Tebe požitelné info by snad mohlo být na www.brouciakudlanky.eu , nebo www.hmyz.info/…
Přímo o Tvém druhu jsem ale našel jen pár dost povšechných zmínek a sám se těmito živočichy nezabývám, takže Ti bohužel jinak nemůžu poradit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2010 15:05 Martin123 – Kudlanka-KOKON
Fotka k příspěvku Ahoj,dneska jse přišel domů a koukam Kudlanka si čistí prdel a už neměla bílý proužek na zadkua je celá hubená.Tak kouknu vedle aje tam kokon.Pls poraďte co stím,a jestli to může být u kudlanky.Mám jí od 20.8.2009-věk 3 měsíce k 20.8.2009
Foto vprezentaci
 

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Bezobratlí • Zobrazeno 799x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/164-kudlankakokon