Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Určení pohlaví agamy vousaté

NápovědaFórum » Ještěři » Rozmnožování 

+ přidat příspěvek
Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Určení pohlaví agamy vousaté
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2011 19:24 Žena Akeyra [3] - Ještěři – agama
Fotka k příspěvku Mám doma knížku jmenuje se abeceda teraristy agama vousatá a tam píšou že se to dá poznat podle šířky kloaky, tak jsem ji zkusila roztáhnout a podle knížky to taky vypadalo spíš na samičku. Zkoušela jsem to vyfotit, kvalita je špatná hrozně blbě se to fotilo ale snad něco to napoví a víc už to roztáhnout nešlo.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2011 19:13 Žena Akeyra [3] - JeštěřiRe: Pogona
Fotka k příspěvku No já jsem se ptala už i na teraporadně a tam mi zase řekli že to spíš vypadá na holku. Tak jsem chtěla zjistit jestli právě někdo nemá jiný názor. A taky nevím jak ji mám uchopit hmm

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2011 17:18 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Mizerná kvalita fotky i úchop. Nicméně se mi trochu zdá, že se tam rýsují hemipenisy,....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2011 15:39 Žena Akeyra [3] - Ještěři – agama
Fotka k příspěvku Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli už jde poznat pohlaví. Když tak zašlu jiné fotky. Děkuji předem. :-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2011 16:33 Muž ZuMi [0] - JeštěřiRe: Pogona
Díky moc palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2011 13:32 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: ZuMi
Na 95% samice, ale jak již bylo zde mnohokrát zmíněno, agamy jsou na 100%ní určení pohlaví dost problematické :-D
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2011 20:28 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: ZuMi
Nafoť i hlavu zvrchu a celkové tělo, i stavba těla a tvar hlavy mnohdy napoví ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2011 10:54 Muž Jirka [45] - Ještěři
Ano zatím to vypadá na samičku... ;-) Ovšem stále se ještě z ní může vyklubat sameček,někdy nejsou hemipenisy vidět ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2011 09:51 Muž ZuMi [0] - Ještěři – Pohlaví
Fotka k příspěvku Už jsem tady jednou posílala fotku naší agamy, abyste určili její pohlaví, ale byla ještě malá. Teď už povyrostla, tak se chci ujistit, zda to pořád vypadá na samičku ;-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 12:18 Žena Akeyra [3] - Ještěři
Děkuju
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 12:06 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Jednak je malá, pohlaví se bude dát určit až tak o polovic povyroste a jednak z takové fotky to nikdo neurčí ani u dospělé ;-) Nicméně zatím je to jedno, stejně musíš počkat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 09:42 Žena Akeyra [3] - Ještěři – moje agama
Fotka k příspěvku Četla jsem že si tu tykáme, takže..... Ahoj chci se zeptat, jestli byste mi mohli určit pohlaví mé agamy, teda jestli to půjde. Když tak budu moci poslat klidně i jiné fotky zatím mám tuhle.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2011 20:27 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: fajfmen
Hihi, tak o tom jsem neslyšel :-D Jen jestli to nebyla vědecká fakulta ekonomů :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.08.2011 20:23 Muž Felix [755] - JeštěřiRe: Pogona
Hele, k tomu bych měl i perličku od zelených legů - měl jsem v ruce knížku s pěknými fotografiemi (bohužel si nevzpomenu autora stydim ), kde byl nafocen a popsán případ obrovitého samce s mohutnými laloky, hřebeny a růžky na nose, k němuž vpustili dvě výrazně menší samičky...
Jedna z nich ho záhy "oskákala" a on (vlastně ona) pak snesl fůru vajec! A to se stalo, prosím, na univerzitní půdě pod dohledem fundovaných vědců! :-D
Pokud se lze až tak seknout u velkého lega, myslím, že agamí rod Pogona je jedno velké překvapení už čistě jenom z principu... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2011 05:27 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: fajfmen
Pravdu díš, milý kolego. Kolikrát jsem se seknul i když jsem měl agamu přímo v ruce, jsou to potvory, které mají mnohdy vzezření hermafrodita :-D
Nicméně, kusan z fotky, kdybych jej takhle dostal do ruky, řeknu, že je to samice.
Ono zas na druhou stranu takových "hermafroditických" agam moc není, tipnul bych tak 1,2 ze sta,
u těch ostatních se pohlaví dá určit poměrně na jisto. ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 22:23 Muž Felix [755] - Ještěři
Tak to Ti řeknu naprosto přesně - máš agamu vousatou.
Až jí budou tak dva tři roky, vpusť ji do skupiny zhruba stejně starých obludek stejného druhu a uvidíš ;-) .
Kofři jako Tom u nich možná pohlaví rozpoznají s docela velkou pravděpodobností, když si je např. podrží v ruce, obecně (pro laiky) má ale tenhle druh asi tolik znaků sexuálního dimorfismu jako užitková forma kapra. Tzn. veškeré žádné... ;-)
Hele, u mých vlastních agam si troufnu 100% určovat že jsou to holky, až když je nachytám při snášení vajec :-D a dokonce ani u Rudolfa nemám, přes veškerou jeho echt samcovitost doopravdy jisto že tím samcem taky je!
Prostě, dokud nemáš prťata z vlastního odchovu v ruce, tak jen střílíš na slepo hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 22:09 Muž Jervis [1] - Ještěři
jestli je tohle samice tak co mam teda já ?? moje vypadá uplně jinak a řekli mi, že je to taky samice :((( dohodím co nejdříve fotky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2011 15:44 Muž jkoll [0]
Tak děkuji moc, jdu vymýšlet nové jméno :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2011 15:31 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: jkoll
Na obou fotkách je samice ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2011 14:02 Muž jkoll [0]
ještě mám tu fotku zvětšenou v prezentaci terária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2011 13:55 Muž jkoll [0]
Fotka k příspěvku Tak snad už bude tahle fotka lepší. Agama se teď svlékala, tak tam má zbyteček kůže :-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2011 18:35 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Nela
Je to úplně jedno, jen je potřeba počítat s tím, že samci jsou o něco větší, takže potřebují i o pár cm větší terárium. Pokud však třeba časem budeš uvažovat o další agámce ( když se ti zalíbí ), kup raději samičku a k ní časem druhou. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2011 18:00 Nela – Holka nebo kluk?
Dobrý den chci si pořídit Agamu, ale nevím jestli je lepší si koupit samičku nebo samečka. Co si myslíte??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2011 14:41 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: jkoll
Fotky špatné jsou, klonil bych se k samici, ale chtělo by to fotky mnohem lepší,....
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2011 14:26 Muž jkoll [0]
Fotka k příspěvku Zdravím, také prosím o pomoc při určení pohlaví. Jen nevím, jestli se vám to podaří z tak špatné fotky, kdyžtak se pokusím udělat lepší.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.06.2011 23:54 Muž Felix [755] - Ještěři
... Lze říct, že tu zkrátka máme druh plazů s naprosto mizivými znaky sexuálního dimorfismu. V našem regionu dokonce i natolik kovaný a fundovaný terarista, jakým je třeba pan Moravec (na teraburzách už desítky let známý zejména jako renomovaný znalec a chovatel nejrůznějších zlatohlávků a dalšího zajímavého hmyzu), ke kterému jsem do zveráče chodil obdivovat zvířátka a tahat z něho rozumy už tak ve druhé třídě základní školy (je mi 36 let, tak si to každý může spočítat), mi předloni sdělil cosi o tom, že jeho osobní pár mladých "spolehlivě určených" vousatek byl pravým opakem onoho určení (hlava, báze ocasu, chování atp.). 100% samec byla ve finále holka a 100% určená samička... je jasno ;-) . Klika, že se mu od těch chovatelů i tak sešla opačná pohlaví... a naše krásná Alice je toho důsledkem :)
Mj. se zde panu Moravcovi musím omluvit, že jej zde zmiňuji bez jeho vědomí. V nejbližších dnech to napravím a následně (dle výsledku) buď smáznu, nebo naopak téma rozvedu dál :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2011 23:13 Muž Felix [755] - JeštěřiRe: Pogona
Hmmm, mno, já zatím vidím akorát to, že jde o pěkného prťouse agamy vousaté ;-). Např. L. Klátil ve své příručce "Agama vousatá" (Robimaus, 2008) zmiňuje na str. 31 cituji: "Mláďata nemají žádné viditelné znaky, které by určovaly příslušnost k určitému pohlaví. Ani u středně velkých zvířat není..." Následuje výčet "spolehlivých" znaků tolik frekventovaných na netu, včetně upozornění, že ani stehenní póry u dospělců (!) nejsou vždycky určující. A pokračuje: "... Co nám ale už může pomoci, jsou zduřeniny v oblasti pářicích orgánů samce na bázi spodní strany ocasu. Mírně zřetelné jsou u velikých samců. Ale opět, u mladých zvířat si také nebudeme zcela jistí." ;-)

A tohle je hodně mladé zvíře ;-) . Ty máš sice (nejen) s tímto druhem nezpochybnitelné letité zkušenosti na profesionální úrovni, pokud jsi ale onoho prcka nedržel osobně v ruce a neprohlédl si jej fakt důkladně (to bych neřekl ani písmenko), tak se mi prostě nezdá, že se podle pár foteček trefíš blíž, než při nejlepší vůli 60 : 40 % X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2011 22:57 Muž Felix [755] - JeštěřiRe: Vini
No, u hadů lze (narozdíl od ještěrů) pohodlně sondovat. Jestli znáš ve svém okolí nějakého zkušeného teraristu haďáka, zanes své zvířátko k němu, ať Ti určí pohlaví. Sama to ale (prozatím) radši nezkoušej, chce to přece jenom jistý gryf :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2011 22:44 Žena Vini [35] - Savci
Když už jsme u toho určování..nechtělo se mi zakládat nové téma, přišlomi to zbytečné ale od kolika dní/měsíců lze rozpoznat která užovka červená je samec a která samice? Já vím jen že prý samci mají u kloaky dvě viditelné "kapsičky" tak od kolika je to vidět, jinak ješzě jedna věc,..nevíte někdo jak by ta moje holka mohla bejt stará? Má aktuálně 81,5 cm a podle informací od prodejce byla jako malá velmi dobře krmená skoro až vypasená... :-D X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2011 21:26 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: fajfmen
Můžeme se do sebe pustit :-D ale na tý agamě jasně vidíš, že jde o samičku :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2011 20:59 Muž Felix [755] - JeštěřiRe: Pogona
Jupí, konečně se zase můžem hádat hop. Hele Tome, všiml sis taky, kolik měsíců (!) už spolu prakticky ve všem až podezřele souhlasíme? Prima změna. Jdeš do toho? :-D
Čím víc argumentů pro i proti sem nafrkáme, tak tím vlastně líp. Není nad konstruktivní diskusi :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2011 20:35 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: fajfmen
Já "střílím" rád a i přes to všechno, to bude holka, u samce by se měly rýsovat hemipenisy,.... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2011 20:11 Muž Felix [755] - JeštěřiRe: ZuMi
Tvar hlavičky má cenu porovnávat až u dospělých sourozenců, u nepříbuzných kusů to už ale není průkazné a podle báze ocasu to taky poznáš teprve až u adultů. Když tomu prckovi koukáš na prdelku, musíš se mu ji prsty pokusit otevřít (viz. co jsem psal níže). Jinak je to střílení naslepo i u starších agam, než jsou takovéhle děti ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2011 20:40 Muž ZuMi [0] - Ještěři
Super, tak moc díky palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2011 20:20 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: ZuMi
Se 100% ní jistotou to ( jak už zde bylo mnohokrát napsáno a popsáno ) se pohlaví někdy určit nedá ani u adultního jedince,...... ale na 95% je to holka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2011 20:10 Muž ZuMi [0] - Ještěři
Dá se už s jistotou tvrdit, že je to samička, ikdyž má necelé 4 měsíce? potlesk Jestli jo, tak to přítel nebude mít radost až zjistí, že nebude mít v terárku chlapáka :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2011 19:56 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: ZuMi
Holka ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2011 19:33 Muž ZuMi [0] - Ještěři
Fotka k příspěvku Tak jsem nafotila další fotky...snad už kvalitnější, tak z toho doufám půjde něco poznat hmm Co tedy myslíte? Je to agamka nebo agamák? :-)
terarka.net/nadrz/678/19.jpg
terarka.net/nadrz/678/20.jpg
terarka.net/nadrz/678/21.jpg

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2011 15:26 Muž Jervis [1] - Ještěři
děkuju
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2011 15:23 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Fotka sice kvalitnější, nicméně pěkně malá :-D i tak je to ale na 90% samička ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2011 14:37 Muž Jervis [1] - JeštěřiRe: Jervis
omlouvám se za kvalitu fotek, nějak jsem popletl jak to nahrát.. zde je odkaz na fotky terarka.net/terarka/683 díky za odpovědi
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2011 14:24 Muž Jervis [1] - Ještěři
Fotka k příspěvku tak tady je fotka toho našeho prcka stále nemůžu přijít na pohlaví.. tak snad mi pomůžete

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2011 10:26 Muž ZuMi [0] - JeštěřiRe: Jervis
Určitě zašli fotky. Já to sice asi nepoznám, ale určitě ti zkušenější odpoví palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2011 18:47 Muž Jervis [1] - Ještěři
mohu taky zaslat fotky ? sice se tváří jako ještěr, ale chtěl jsem vyzkoušet to podle tý kloaky, ale tam vypadá zase jak ještěrka.. tak nwm nwm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.06.2011 22:22 Muž Felix [755] - Ještěři
Co se dá dělat. U tohohle druhu si je chovatel 100% jistý fakt asi až ve chvíli, kdy načape některou ze svých ještěrek, jak zrovna snáší vajíčka ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 21:41 Muž ZuMi [0] - Ještěři
Vyzkoušíme radu fajfmena, snad se nám to podaří...agama je jak z divokých vajec a chvíli neposedí, když je venku z terárka ;)
Jinak fotit můžu jen na mobil, tak snad se mi podaří i přesto vyfotit lepší fotky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.06.2011 21:14 Muž Felix [755] - Ještěři
Zkus při zdvižení ocásku (jako na Tvé první fotce) rozevřít prsty kloaku. U samečka bude volná, u samičky sevřená docela pevně. Podle L. Klátila se tak dá pohlaví určit už u docela mladých agam :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 21:11 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Chtělo by to kvalitnější fotky, tam kde by měly u samce bát hemipenisy je to "mázlé" takže to chvíli vypadá jako samice, chvíli jako samec ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.06.2011 20:02 Muž ZuMi [0] - Ještěři – Určení pohlaví agamy vousaté
Fotka k příspěvku Máme agamu starou víc jak 3 měsíce a chtěli bysme vědět pohlaví. Sice jsem četla, že se to dá s jistotou poznat až tak v půl roce, ale za zkoušku nic nedáme.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 2 3

Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 1406x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/565-urceni-pohlavi-agamy-vousate?od=69