Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Zarivka vs. Zarovka

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  
Zarivka vs. Zarovka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2011 21:37 elegans1 Re: Pogona
Nekoupím si je,protože tyhle zvířata nechovám.Nicméně pokud se v Praze pod vedením těchto lidí množí kleinmanky,tak to jsou lidi na svém místě.Rozmnožit kleinmanky je totiž událost nesrovnatelná třeba s hermankami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2011 21:35 elegans1 Re: Pogona
proč by je nemohla vydávat.Je to starší paní,rukama jí prošly zvířata,o kterých se většině lidí může jen zdát.Tudíž má zkušenosti.Velenští jsou prostě lidi,kteří se můžou s klidem postavit vedle Reháka,Vergnera a podobným.Rozhodně se nemají za co stydět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2011 21:34 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: elegans1
Mě si stačilo přečíst o such. želvách a gutátách,......... schválně si ty knížky kup, kolik v nich najdeš nesmyslů, mýtů apod.,.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2011 21:33 elegans1 Re: Pogona
To,že někde napíše knihu o morčatech a třeba želvách jako problém nevidím.To ovšem nic nemění na tom,že Velenští jsou špičkoví teraristi,žádné nuly.Myslím,že odchovy zvířat jako komoďáci,Testudo kleinmani,Holodactylus africanus,Varanus prasinus a dalších,mluví za všechno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2011 21:30 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: elegans1
Mno, pokud vím, tato paní vydává knížky od morčat, přes leguány, hady, želvy, křečky a jiné hlodavce. Už tohle + cena knížek ve kterých jsem se mj. dočetl, že vhodná strava pro želvu ( suchozemskou ) je třeba i tvaroh, syrové maso, jogurty a červy,........ mě trochu odrazuje.
Ona taková ta "mnohoúčelnost" je mnohdy na úkor kvality. Např. místní chovatel suchozmských žel pan Junek, sice knihu ( co vím nevydal ), za to má mnoho přednášek o želvách po celé ČR, spolupracuje s několika Zoo, má neuvěřitelné odchovy, ale pouze želv - proto o nich něco ví.... Až k nim přibere i koně, pískomily, papoušky, krokodýli, a další, pak může psát knížky jako Velenská,.... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2011 21:22 elegans1


Autoři typu Velenská se svými knížkami "Užovka" za 59Kč, opravdu za nic nestojí, ona už cena knížky vypovídá o kvalitě ( i když existují vyjímky ), všeobecně se ale dá považovat knížka nad 500 - 600Kč jakko dobrá,.... ( ale jak jsem psal, vyjíky existují )
To myslíš vážně? :-) Říct o Nataši Velenské že je to jen taková Velenská,tomu snad ani nemůžu uvěřit.jen pro zajímavost,Nataša Velenská a její manžel Petr Velenský jsou špičkoví teraristé,oba pracují v pražské zoo a Velenský je kurátor plazů v pražské zoo.Těmto lidem prošly rukama jiné zvířata než evropské suchozemky.Mimochodem i díky jim je pražská zoo v chovu plazů tam,kde je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2011 21:20 Žena Utahraptor [4] - Želvy
Pogona napsal:No a to je právě ono,....jedna věc je si něco myslet a druhá si něco nastudovat a naučit,......... prostě a jednoduše lenost,....

No teda děkuju, kromě toho, že jsem blbá a neschopná, tak jsem ještě líná, to jednoho potěší :)
Když jsem si želvy pořizovala (a to už je skoro osm let), tak jsem o nich přečetla kde co, pořídila jsem co se dalo a od té doby se toho držím, žárovku jako zdroj tepla a zářivku jako zdroj UV záření, dokonce se u mě byl i podívat jeden chovatel želv, jehož jméno tady říkat nebudu, aby ještě kvůli mě nedostal držkovou :))) a terárka mi schválil.
Jak dopadá špatná péče u želv jsem viděla u svého bývalého (naštěstí) spolubydlícího, jehož horsfieldka byla úplně vzorový přklad rachitidy - hotová želva pyramidová. Ani jedna ani druhá moje želva tak fakt nevypadá, tak si myslím, že zas tak špatně to snad nemám...

Ale ráda si nechám poradit, co a jak, stejně jsem chtěla zářivku měnit protože bude dosluhovat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2011 21:08 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Utahraptor napsala: Já neřekla, že je akvaristika a teraristika to samé, bohajeho!! Já jen řekla, že jsem se domnívala, že Reptiglo trubicová zářivka je zbytečně předražená a dá se použít jiná trubicová zářivka (např. od Narvy jsem kupovala) a že v akvaristice se Glo trubicovým zářivkám vyhýbají a kupují normální trubicové zářivky, tak jsem si myslela, že to je ze stejné příčiny.

No a to je právě ono,....jedna věc je si něco myslet a druhá si něco nastudovat a naučit,......... prostě a jednoduše lenost,....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2011 21:07 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Utahraptor
Za prvé si nemusíme vykat ;-) za druhé, zářivky jsou v porovnání s UVB žárovkami opravdu na nic,... za třetí, výroky, které jsi tu naspala, nemůže chovatel želv myslet vážně,.... za čtvté želvy mají být venku a né v teráriu, tam mají vše co potřebují a nemusí se řešit tyhle věci,....za páté, není to o tom, že si nerozumíme, je to o tom, že v leččems nemáš pravdu....

Autoři typu Velenská se svými knížkami "Užovka" za 59Kč, opravdu za nic nestojí, ona už cena knížky vypovídá o kvalitě ( i když existují vyjímky ), všeobecně se ale dá považovat knížka nad 500 - 600Kč jakko dobrá,.... ( ale jak jsem psal, vyjíky existují )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2011 21:03 Žena Utahraptor [4] - ŽelvyRe: Pogona
Já neřekla, že je akvaristika a teraristika to samé, bohajeho!! Já jen řekla, že jsem se domnívala, že Reptiglo trubicová zářivka je zbytečně předražená a dá se použít jiná trubicová zářivka (např. od Narvy jsem kupovala) a že v akvaristice se Glo trubicovým zářivkám vyhýbají a kupují normální trubicové zářivky, tak jsem si myslela, že to je ze stejné příčiny.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2011 21:01 Žena Utahraptor [4] - ŽelvyRe: Pogona
No, nevím, myslela jsem že Szalay, Zich a Velenská mi budou stačit :)

Hele, já mám pocit, že my si nějak nerozumíme. Ano, vím, že želvy potřebují UVB a také obě moje želvy UVB zářivku mají. Kromě toho mají v květináči žárovku, která je normální žárovka z obchodu, a mají ji tam kvůli bodovému vyhřátí místa. U žárovky se neřešilo, kolik a zda vydává UVB, protože kvůli UVB se do terária dává zářivka.

Pořád je to podle vás špatně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2011 20:58 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Jen doplním, myslet si že akvaristika a teraristika je stejné, mi taky nepříjde jako dobré tvrzení,..... Napadlo by Tě rybičky chovat v pouštním teráriu a třeba agamy ve vodě,......tohle dle mého zdravého rozumu nejsou argumenty,..... A že ta Repti Glo je předražená???? Projdi si net, je to nejlevnější UVB žárovka, navíc sice top mezi levnými, ale i tak nekvalitní, existuje mnoho daleko dražších,........
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2011 20:56 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Utahraptor
Už v knize od Ludvika Trutnaua z roku 1994 s názvem Teraristika se řeší UVB složka světla a způsoby jeho získávání pro zvířata,...... Po té bylo vydáno dalších 100 publikací, zabývající se tímto problémem. Já tedy nerozumím, čemu nerozumíš,.... Jsme opět u toho, že se chovatelé všeobecně málo informují, nečtou, nezískávají informace a jsou líní,.... je to prostě fakt, za který se na mě zlobit můžeš, ale je to pořád fakt. Pokud bys měla nějaké knížky doma ( nbemyslým ty typu : Bydlí s námi,... ), ale opravdu kvalitní literaturu, minimálně o zvířeti jaké doma chováš, nemohla bys z úst vypustit větu :

"A u žárovky nikdo UVB neřešil, že od UVB je zářivka a žárovka se používá kvůli teplu."

Protože pokud chceš pošlu Ti názvy mnoha knih a odkazy na net, kde se toto už několik let řeší, ......

A že všechny žářivky obsahují UVB složku světla,..... :-D opět jen lenost v získávání informací hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2011 20:50 Žena Utahraptor [4] - ŽelvyRe: Pogona
Opravdu nerozumím. Bylo mi kdysi řečeno, že zářivky vždycky vydávají UVB a že u té reptiglo dlouhé je zbytečně předražená a od jiných výrobců je lepší. Ostatně, v akvaristice se glo taky vyhýbají a kupují normální zářivky, takže jsem si do teď myslela, že to je stejné.

A u žárovky nikdo UVB neřešil, že od UVB je zářivka a žárovka se používá kvůli teplu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2011 20:43 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Utahraptor napsala: Mě teda k želvám vždycky teraristé radili oboje, normální žárovku a normální zářivku :)

v tomhle - nabádání ostatních k tomu aby si pořizovaly k chudákům želvám obyč. žárovky - to jsi sama napsala,.....dyť je to nesmysl, chudáci želvy,.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2011 20:22 Žena Utahraptor [4] - ŽelvyRe: Pogona
Opravdu nevím v čem je problém, želva má normální obyčejnou žárovku v květináči na bodové vyhřátí terária, a dlouhou UVB zářivku po celém teráriu kvůli UVB.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2011 11:40 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Utahraptor
Hmmm, tak to by mě ti chovatelé co tohle doporučují docela zajímali, navíc pokud jsou členy tohoto spolku,..... coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2011 07:22 Žena Utahraptor [4] - ŽelvyRe: Pogona
Obyčejnou žárovku jako zdroj tepla. Neřeknu vám konkrétně, kdo to byl, to jsem ještě byla členem klubu chovatelů želv, to už je fakt pár let - ale těch chovatelů to takhle mělo víc.

Samozřejmě, že vím, že želvy potřebují UVB, od toho tam má tu zářivku. Ale je pravda, že já mám nízké terárko, ta zářivka je cca 30 cm nad želvou :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2011 20:37 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Utahraptor
Wow, to slyším prvně, že chovatel doporučuje obyčejné žárovky k suchozemským želvám,...... je tajné jeho jméno?

www.euzelva.cz/…

www.chovzelv.cz/… rel="nofollow

Protože doporučovat k suchým želvám obyč. žárovky, je absolutní nesmysl,..... na výše uvedených odkazech je i měření UVB intenzity žářivek různých výrobců, kdy UVB 10.0 Repti-glo vychází z těch levných nejlépe ( samozřejmě jsou i 1000krát lepší a silnější ), já např. většinou používám HQ výbojky a řadu Bright Sun ( desert, jungle,... ), taková UVBéčka začínají někde na 1500Kč, končí kolem 3000,- a to už si želvička panečku rochní.

Želva bez UVB paprsků = jistá rachytida hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2011 20:30 Žena Utahraptor [4] - ŽelvyRe: Pogona
K suchozemské i k vodí. Obyxčejnou normální žárovku a zářivku teda od Narvy, že ty různé glo jsou zbytečně předražené. To už je delší dobu :)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2011 16:17 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Utahraptor
K jakým želvám? Suchozemským? Obyč. žárovku a zářivku? ne Suchozemské želvy potřebují kvalitní UVB osvětlení, to znamená speciální UVB žárovku/zářivku,......... Obyčejnou také, ale jen jako zroj tepla,....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.08.2011 07:26 Žena Utahraptor [4] - Želvy
Mě teda k želvám vždycky teraristé radili oboje, normální žárovku a normální zářivku :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2011 22:07 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Jirka002
A UVBéčko co máš v prezentaci je zakryté květináčem, to je jako by tam nic nebylo, stínítko pohltí 80% UVB záření ( které je kolem 10% ). Tzn. využiješ jen cca 2% UVB záření,.......z 10ti%,......
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2011 22:05 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Jirka002
No původně jsi psal, že myslíš, že lepší je zářivka, takže jsi to správně neměl,.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2011 22:03 Jirka002 Re: Pogona
Tak diky,sem rad ze to mam spravne :-D protoze timhle sem si fakt nebyl jistej
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2011 21:53 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Jirka002
Ono když se podíváš na internet, zjistíš, že "profi" UVB jsou všechno žárovky, ať se jedná o řadu Bright Sun, Reptilux,..... jedná se o žárovky za 2,3 tisíce a výš. Zářivky seženeš kolem 350Kč od ReptiGlo ( nejsilnější je 8.0 tzn 8% UVB záření ) a to je sakra málo. Navíc jak je obrovský rozdíl v ceně, je i obrovský rozdíl v kvalitě. Tzn, žářivku NIKDY tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.08.2011 21:50 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Jirka002
Určitě žárovka, jednoduchá montáž, mnohem vyšší "obsah UVB záření", navíc se dá po kabelu spustit co nejníže nad zvíře. Zářivka se přimontuje u stropu terária a např. u želv, při výšce terária 50cm má nulovou účinnost ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2011 21:30 Jirka002
A co se tyce UV-B ? zarivka nebo zarovka? myslim si ze zarivka,ale jaky to ma klady a zapory vuci zarovce?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.08.2011 21:24 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Jirka002
Jinak je ve více případech vhodnější žárovka, jednak dává možnost lokálního ohřevu, jednak topí v teráriu, paradoxně tím také pomáhá udržovat chladnější místa.......
Zářivky jsou pravý opak, mnohdy zbytečně osvítí celé terárium, není to absolutně zdroj tepla - topení, atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2011 21:22 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Záleží vždy k jakému zvířeti a jaký má plnit účel ( topná, osvětlující, stinná, ) .....
Např. k maculárům - žárovka

k brachypelmám - zářivka

k pogonám - obojí

......to prostě nejde říct.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2011 21:21 Žena Vini [34] - Savci
Já mám žárovku a jsem s ní spokojená, až na to že se to tera pak horzně špatně fotí... :-O :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2011 20:42 Jirka002 – Zarivka vs. Zarovka
Co si myslite,zarivka nebo zarovka? urcite ma oboje sve klady a zapory a nevim jistly zarovku vymenit za zarivku

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 583x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/587-zarivka-vs-zarovka?od=51