Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Jaké osvětlení k agamě vousaté?

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Jaké osvětlení k agamě vousaté?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2015 17:55 Eliška
zdravim, zarizuji nove terarko a nejsem si jista s vyberem osvetleni co presne koupit. Velikost teraria mam 120x40x50.
Dekuji za odpoved
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2015 20:16 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: Trawex
Ahoj, určitě dají, sám je v teráriích používám místo zářivek. Mám všude studenou bílou + výhřevné bodovky a UVB, ale už bych kupoval raději teplou bílou. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2015 16:59 Trawex
Zdravím!
Chci se zeptat jestli jde použít jako denní svícení ty nalepovací LED pásky?
Popřípadě jaké by jste mi doporučily? Terárko 100x50x50
Děkuji za odpovědi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2015 16:23 Funestar
pisou tam ze UVB je 12 % a UVA 30%
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2015 16:21 Funestar
eshop.farmapython.cz/… budou stacit 2 na terarko s vyškou 40 cm dekuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.09.2015 18:40 Darouš
Pánové děkuji, i když máte na věc různé pohledy, pomohli jste mi. Je jasné, že vlastní zkušenosti a praxi nenahradí nic. Já to vidím, tak že je prostě více možností, které mohou dobře fungovat a je na mně, abych si vyšlapala svou vlastní cestu. Každopádně díky,mám se alespoň od čeho odrazit. Terárko budu mít ve své ambulanci. Agamky budou tedy potěšenním nejen pro mě, ale i pro mé převážně dětské klienty. Welfare zvířat,které chovám je u mě na prvním místě. V následujících dnech se chystám na výrobu terárka, počítám, že možná vzniknou otázky a další při péči o agamky, uvítám, dyž se budu moci na vás zkušenější obrátit. Díky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.09.2015 19:21 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: cadaverous
To já si svůj názor a zkušenosti obhájím rád ;-) jen nemám rád když někdo haní něco, o čem buďto nic neví, nebo to není až zas taková pravda...
A samozřejmě slunce nesvítí jen 4 hodiny, ale 99% terarijních zvířat beztak přes poledne odpočívá a je zalezlá v úkrytech ( kdo má např. želvy ve venkovním výběhu by o tom mohl vyprávět ) je to dáno geneticky, zvířata odpočívají a přečkávají "nejhorší" období dne v úkrytu, stačí tedy svítit hodinku před polednem a dvě, tři odpoledne. Po zbytek dne plně postačuje dosvícení terárka a je jedno, zda je to úsporka, lineární trubice či žárovka v květináči. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2015 19:10 Muž cadaverous [22] Re: Pogona
Věřte si čemu chcete. Osobně jsem si to změřil sám a vím své. A kdo se tu baví o Solar Raptoru? BTW slunce svítí jen 4 hodine denně?
Své jsem poradil a obhajovat to tu nemá cenu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2015 19:02 R Muž Pogona [762] - Ještěři
A ještě k té elektrice....mnou zmiňované výbojky se díky svému brutálnímu výkonu a výdeji UVB rozsvěcují jen na cca 2 - 4 hodiny denně. Čili 100W Terrasaur při provozu 4 hodiny denně spotřebuje za měsíc cca 12kWh při ceně cca 5Kč/kWh to dělá asi 60Kč za měsíc, pokud má paní tarif se "slabým a silným" proudem, nebo bude svítit kratší dobu, dostane se klidně na 40Kčza měsíc... Úsporky od Philipse, které mají opět výbornou svítivost jsou pak korunovou záležitostí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2015 18:57 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: cadaverous
Já výbojky bez předřadníku ( který má mimochodem také omezenou životnost ) používám léta a jsem s nimi spokojený. Navíc co se předloni začaly vyrábět zmiňované terrasaury není co řešit. Osobně znám p. Junka několik let a vím, že svá měření provádí pečlivě a nepustil by do světa něco, co není pravda, navíc to není obchodní zástupce toho či onoho výrobce. Prodává především želvy.
A tahle podle Tebe "nekvalitní" výbojka je asi 30krátlepší co do výdeje UVBzáření na určitou vzdálenost a hlavně v kruhu pod žárovkou... stačí si projít jednotlivé grafy a měření... Poctivě měřené několik tisíc hodin provozu a v několika různých kusech...čili velmi, velmi objektivně.
Navíc každý terarista ví, že nejlepší TOP zdroj UVB, UVA i výhřevu je Osram Vitalux - ta prostě již řadu let nemá konkurenci a jen tak mimochodem je to výbojka bez předřadníku, používají je i v zoologických zahradách, velkochovech apod....čili než investovat do předražených předřadníků a pro nich určených výbojek, jsem určitě za prvé pro Vitaluxky a za druhé Terrasaury a to právě proto, že chci dopřát zvířeti to nejlepší. Než nějaké Solar raptory, které mají mizerný výdej UVB už od 17ti cm o kruhovém výdeji nemluvě - ten je v podstatě jen pod žárovkou, čili naprd. Doporučuju si nastudovat ta měření... a porovnat. Ne nadarmo skončily např. Solar raptory kolem 15. místa z 25...
Závěrem je zajímavé, že v měření je na prvních 9ti místech NEJlepších UVBéček 8 - výbojek bez předřadníku...stačí si to projít, obrázek si pak každý udělá sám.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2015 12:08 Muž cadaverous [22] Re: Pogona
Pokud tomuhle říkáte vhodně osvětlené, tak já jsem Dalajláma. Tazatelka chtěla také, aby se agamy měly dobře. Samozřejmě za rozumnej peníz. Úsporky z Alberta terárium určitě dobře neosvítí. Obecně se ví, že výbojky bez předřadníku stojí za prd. A to je prostě fakt. Nikdy nedosáhnout kvality výbojek s předřadníkem. A dle Vašeho návod tam bude takových světel, že ve finále bude i větší spotřeba energie. Můj návrh by vyšel na cca 2100 Kč (700 výbojka + 1000 předřadník + 300 lineární zářivka + objímky atd). Váš na cca 900 Kč (700 lampa + 100 úsporky + objímky atd). Berte ale také dlouhodobé náklady, které budou úplně jinde. Vy máte cca 4 objímky o spotřebě 160 - 200 W. Můj návrh má spotřebu 70 W. O výměnách výbojek, které již stojí stejně a o kvalitě se raději ani nebavím. Tudíž ano. Jednorázové náklady jsou dražší, ale kvalita a následné dlouhodobé náklady jsou dle mého názoru lepší.
A když to vemu z jiného hlediska, tak pokud chci šetřit, nekupuji si zvíře. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2015 11:27 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Tady je např. měření poměrně na trhu nové výbojky Terrasaur :

euzelva.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.09.2015 11:24 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: cadaverous
tazatelka však chtěla ušetřit, terárium se dá v pohodě osvítit za cenu menší než je jen předřadník k UVB, tedy pod 1000,- sakum prdum. Pokud tedy nechce vyhodit několik tisícovek za výbojku + předřadník + dlouhé ( a drahé lineární trubice ),může v pohodě použít UVB výbojku bez předřadníku ( montují se do klasické objímky jako žárovka ) Terrasaur 100W nebo 160W ( dá se sehnat kolem 700Kč ) navíc se jedná o TOP ve své třídě. Dosvítit lze pohodlně úspornými žárovkami z Alberta za 50Kč/ks kdy už i ty obyčejné mají poměrně slušnou svítivost, k tomu všemu budou potřeba tři keramické objímky za 15Kaček a tři flex-kabely 2m za 20Kaček kus. Terárium bude dobře nasvícené, bude odpovídat potřebám agamy co do světelných podmínek a navíc se vše hravě vejde do tisíce korun ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2015 10:16 Muž cadaverous [22] Re: Darouš
V podstatě platí co jsem psal o pár řádků níže. I do tohoto terária by se mohla dát UVB výbojka pro ohřev a UVB s klasickou lineární zářivkou pro světla. A nejlíp i zářivky dvě. Ta je pro zvíře ohledně UVB záření nejkvalitnější. Na délku 180 cm ale možná bude ještě zapotřebí jedno výhřevné místo navíc. To znamená klasická reflektorová žárovka cca 40 W na břidlicí.

cadaverous napsal: Pokud chcete variantu UVB včetně výhřevu, tak potřebujete výbojku. Do Vašeho terária bych rozměrově doporučil tuto (www.terarijni-potreby.cz/…). Nicméně počítejte s tím, že tato výbojka a jí podobné potřebují k provozu tzv. předřadník. Ten na této stránce můžete zakoupit také. Doporučuji značku Tridonic. Na "výbojky", které předřadník nepotřebují raději zapomeňte. 99% jich stojí za prd. Tato výbojka dodá asi nejlepší UVB záření a je zároveň zdrojem tepla. Měnit se doporučuje po cca 12 měsících.
K této výbojce dodejte ještě klasickou lineární zářivku, kterou koupíte v každém elektru, nebo hobby marketu (například hornbach, bauhaus...).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2015 16:43 Darouš – poraďte s osvětlením k agamkám
Vážení všichni zkušení chovatelé ještěrů. Předem se omlouvám, protže vím, že je tu i jinde mraky informací a rad ohledně osvětlení. Ale čím víc toho čtu, tím víc jsem z toho jelen, srnec a daněk... Budu mít tři agamy. Terárko si vyrábím sama, OSB desky, 3D pozadí atd, s tím nějaké zkušenosti mám, rozměry 180 x 60 x 60. Záleží na tom, aby se má zvířata měla dobře, byla spokojená a zdravá, nechci však zbytečně vyhazovat peníze... pochopitelně, kdo by chtěl, že?
Jaké osvětlení a technické vybavení by jste mi doporučili - přímo na tyto rozměry? Co všchno nabízí dnešní vymoženosti a jaké značky? Díky všem za váš čas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2015 18:17 Muž cadaverous [22]
Vsechno to jsou v podstate stejne krabicky s rozdilnou znackou a cenou. Pro sve zakazniky i pro sve teraria uz dlouhodobe pouzivam znacku tridonic a jsem spokojen. ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2015 14:03 Klarulí Re: cadaverous
Bezva moc díky pomohlo ... jen ješte jedna otázka k tomu předřadníku. Když budu kupovat tu výbojku ReptiEye 50W nemám k tomu raději koupit ten předřadník od stejné firmy (www.terarijni-potreby.cz/…) nebo ten předřadník Tridonic je top.
Díky moc :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2015 08:54 Muž cadaverous [22] Re: Klarulí
Pokud chcete variantu UVB včetně výhřevu, tak potřebujete výbojku. Do Vašeho terária bych rozměrově doporučil tuto (www.terarijni-potreby.cz/…). Nicméně počítejte s tím, že tato výbojka a jí podobné potřebují k provozu tzv. předřadník. Ten na této stránce můžete zakoupit také. Doporučuji značku Tridonic. Na "výbojky", které předřadník nepotřebují raději zapomeňte. 99% jich stojí za prd. Tato výbojka dodá asi nejlepší UVB záření a je zároveň zdrojem tepla. Měnit se doporučuje po cca 12 měsících.
K této výbojce dodejte ještě klasickou lineární zářivku, kterou koupíte v každém elektru, nebo hobby marketu (například hornbach, bauhaus...).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2015 16:30 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Klarulí
Např.: UVB výbojka Terrasaur + klasická podlinkovka metr dlouhá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2015 14:02 Klarulí – Prosba o pomoc k dokonalosti :-)
Dobrý den,
chci si pořídit agamu jen největší problém mi dělá jak vybrat nejvhodnější osvětlení pro ni. Jelikož se v té hromadě nabídek a druhu vůbec neorientuji .. tak chci poprosit Vás o pomoc. Terárko bude o velikosti 120*60*60. A jen chci podotnout že bych tam chtěla mít tu varientu zdroj světla a zdroj tepla+UVB (takže pouze 2 zdroje).
Předem děkuji za pomoc ... hodně mi to pomůže ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2015 15:30 Adri Re: Landvir
Děkuju moc! Už objednávám! ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.02.2015 14:59 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: Adri
Ahoj Adri, to co tam máš je opravdu k ničemu, kup to UVB co máš v druhém odkaze plus přidej obyčejnou žárovku na výhřev. Jinak objímky by měli být stejné, obě E27. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2015 13:27 Adri – Mám správnou žárovku? Prosím pomoc.
Dobrý den,
zdědili jsme Agamu hop , takže o ní nevíme vůbec nic hmm , postupně nějak ty informace načerpáváme, ale máme problém s osvětlením. Nedokážu určit, jestli to světlo, co tam má, je dostatečný nebo ne. Našla jsem to na netu, že to bude asi tato žárovka abc-zoo.cz/…, ale myslím, že to asi bude chtít ještě dokoupit tuto žárovku osvetleni-do-terarii.heureka.cz/…/, mám pravdu? A prosím, nevíte, jestli to má stejný závity? Děkuju za každou radu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.12.2014 12:55 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: radek
Ja osbne bych tam dal urcite nejaky sun lux. V tvem pripade jelikoz je relativne nizky strop tak tuto variantu : www.terashop.cz/…/ .
Na dosviceni co nejdelsi zarivku nebo dve. Pak pomerit teploty a kdyz tak pridat jeste nejakou bodovku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2014 00:00 radek – osvětlení
Zdravím chtěl bych se zeptat jake osvetleni byste doporucily pro agamu vousatou kdyz terarium je velke 120x50x50 děkuji za odpověd
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2014 20:41 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: ALL
A není to náhodou ten Pavel co měl ty super webovky o vousatkách ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.06.2014 08:53 Žena Verčák [112] - JeštěřiRe: Pogona
což o to, mě oslovení "hloupá slepice" nijak neuráží... slepice mám ráda, pěkná, užitečná zvířátka to jsou... :-) a vzhledem k mému stádiu učení se na státnice se momentálně cítím i někdy jako ta "hloupá" :-D tak co... však počkej Pavle! Příští týden ty státnice dám.. a pak už budu jenom slepice s titulem z nanotechnologií.. ;) a to už jde :-D

Jinak pokud dá člověk goooglovi pokyn najít UVB ReptiGlo 200 ( 26W ) jak psal Pogona, hned v druhém odkazu mu vyjede heureka a vyskytuje se tam u ta Žárovka EXOTERRA Reptile UVB 200 25W, a dkyž si není jistý tak se zeptá zde znovu ne? ;-) žádný problém :-)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.06.2014 04:52 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Pogona
Nepromažeme to tady?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.06.2014 20:50 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Landvir
Pokud máš zofofáky, pak je vyhoď, je to mýtus a neexistují.

Na krmení zítra honem běž koupit ty Potemníky brazilské, ju?

:-D :-D :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.06.2014 20:33 R Muž Landvir [231] - Ještěři

Omlouvám se tedy tímto všem začínajícím chovatelům za mýtus a kec, samozřejmě zofobáky apod. se nekrmí,.... :-D a veškeré touto informací ohrožené zvířata a jejich úhyny beru na sebe...





No teď nevím jestli je teda můžu zkrmit a nebo vyhodit sad hop
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.06.2014 20:03 R Muž Pogona [762] - Ještěři
A propos mě napadlo, že dle Pavlovi teorie jsou všichni chovatelé blbci, protože běžně kupujeme třeba "zofobáky", "moučňáky", "duběje" - jsme to ale tedy hlupáci, kteří ničemu nerozumí :-D
Kdyby ano, pak totiž víme, že kupujeme Potemníky brazilské, Potemníky moučné, Šváby madagaskarské, apod.

Omlouvám se tedy tímto všem začínajícím chovatelům za mýtus a kec, samozřejmě zofobáky apod. se nekrmí,.... :-D :-D :-D a veškeré touto informací ohrožené zvířata a jejich úhyny beru na sebe...

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.06.2014 19:54 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: VaJzi
Mě to nijak "nenasírá" spíš mě mrzí jeho invektivy. To že UVBéčkům ( bývalým ) ReptiGlům ( 2.0, 5.0 a 10.0 ), říká pořád starým názvem de-facto každý chovatel je fakt. Nevím co je na tom za nesmysl, polopravdu či mýtus.....
Od nikoho v mém okolí jsem zatím nový název neslyšel,.....
A i na burzách a zverimexech každý pořád prodává a mluví o ReptiGlu,....
Nechápu tedy proč tedy Pavel hned uráží jednu z kolegyň a co je na tomto pravdivém tvrzení špatného, příp,.bys mohl Pavle spíš místo urážek vysvětlit, jak je tímto ohrožen začínající chovatel....
Protože když bude chtít ve zverimexu ReptiGlo - dostane ho :-P
Holt inteligence některých z nás někdy pokulhává :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.06.2014 19:30 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: pavel
Zvláštní, že to píšeš zrovna ty. Tvé posty jsou z 90% jen urážky a přidaná hodnota žádná... Nevím kdo si vytvořil druhý acc s nickem "pavel", aby nasíral Pogonu (možná si to občas zaslouží, ale čeho je příliš... :-P ), ale začínající chovatel určitě nepotřebuje číst výplody tvého pošramoceného ega hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2014 18:33 pavel Re: Verčák
Já jsem hnidopich a ty obyčejná hloupá slepice,která umí pouze přikyvovat na sebe větší hloupost.Již jsem to tady psal několikrát,že můj názor je takový,pokud se nějaký chovatel začátečník obrátí na tyto stránky s prosbou o radu,měl by dostat přesnou a pravdivou odpověď.Nějaké výmysly,poloprady,mýty... žádnému začínajícímu chovateli nepomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.06.2014 15:57 Žena Verčák [112] - JeštěřiRe: pavel
Ty jsi prostě takový věčný rýpal a hnidopich, který potřebuje mít vždycky protichůdný názor, a má potřebu všechny dokola, i ty zkušenější opravovat, co? ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   03.06.2014 15:19 pavel Re: Pogona
Nevím,jak by mi na mou otázku ohledně REPTI GLA odpověděl prodavač ve zverimexu nebo kdokoliv jiný. Pokud se ale začínající chovatel na něco zeptá,určitě očekává pravdivou a aktuální odpověď.Proto Nely znovu doporučuji,nevěř všemu,co Ti kdo napíše.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.06.2014 21:01 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: pavel
Exo Terra přejmenovala pro mnohé nepochopitelně, řadu svých starších UVB zářivek.
Jediné co se změnilo je však jen obal žárovky a trochu název.
Z mnoha zkušenotí však vím, že drtivá většina chovatelů i ve zverimexech znají tyto "nové" zářivky pod starým názvem ReptiGlo.
Např.:

euzelva.cz/…

90% chovatelů a zverimexů na dotaz : " Máte Reptile 200 ? " odpoví, že ne, ale že mají Repti gla ;-)
Prostě "staré" a zažité zvyky se dlooouhou dobu mění, pokud se změní....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2014 17:22 pavel Re: Pogona
Doporučení pro Nelu: Nevěř všemu,co Ti kdo napíše. Žárovku Repti Glo 200 nikde nesháněj,jelikož taková žárovka neexistuje. Pogona si to asi trošku popletl se žárovkou REPTILE UVB 200.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2014 16:01 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Nela
A jen doplním, že kabel s objímkou stojí kolem 50Kč v elektru.
UVB zářivku nekupuj je to k ničemu!
Pořiď hojně rozšířené UVB ReptiGlo 200 ( 26W ) ;-) cena kolem 400Kč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2014 21:15 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Nela
tak jestli musím další objímku na žárovku doinstalovat?

Ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.06.2014 20:03 Nela – Ještěři
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli se místo UVB žárovky dá sehnat UVB zářivka. Všude prodávají zářivky s větším podílem UVA a menším podílem UVB. Chci si pořídit agamky a mám v terárii pouze jednu objímku na žárovku a na jednu zářivku, tak jestli musím další objímku na žárovku doinstalovat? :-D :-D Díky moc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:55 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Bara
Prostě "nemá chuť" , některé pogony se po zeleném krmení mohou utlouct, jiné si ho nevšimnou.
Jejich chutě se v průběhu života různě mění, takže se neboj, je to normální. Sama uvidíš, že třeba s příchodem léta začnou zelené baštit. Není to tedy důvod ke znepokojení, je to jen doplněk stravy, bez kterého se v pohodě obejdou. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2014 11:12 Bara – Chovani
Fotka k příspěvku Ahoj, vsem moc dekuju za rady. Ale ted resime s pritelem jiny problem. Poridili jsme si agamu asi pred mesicem a poslednich par dni se chova divne. Je porad zalezla a vubec neji rostlinnou stravu ikdyz nam ve zverimexu rekli, ze je na zeleninu a ovoce normalne zvykla. Tak vubec nevime co s tim. Jestli nekoho napada jaka je pricina jejiho chovani tak hned napiste. Dekuju
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.11.2013 18:32 Muž vitticeps [21] - www.davidmuzicek.czRe: Bara
Do terárka tvých rozměrů bych dal buď tu ReptiGlo 10.0 26W + výhřevnou bodovku (stačí obyč z elektra cca 50W) + ideálně ještě na dosvětlení terária "denní" zářivku 90 cm. Více o výběru té zářivky a jejím smyslu zde: www.collectors-dragons.cz/…/

Druhá možnost je koupě tzv. výbojky 50W. Ty také slouží jako zdroj UVB, ale oproti ReptiGlo navíc hřejí, to znamená, že zároveň slouží jako výhřevná bodovka. Zjednodušeně výbojka=reptiglo+bodovka. Jako zdroj UVB jsou pak oproti ReptiGlu mnohem účinější, UVB vyzařují 1,5 roku (reptiglo pouze půl roku). Jejich zdánlivou nevýhodou je vysoká pořizovací cena (cca 2500 Kč). To spoustu lidí odradí, ale mohu z vlastní zkušenosti říct, že dlouhodobě vyjde cenově nastejno. Nemusíte ji totiž tak často měnit, má méně Wattů než kombinace bodovky+ReptiGlo a hlavně je pro agamu mnohem lepší. K ní bych ale opět přidal tu zářivku, to doporučuji vždy, jelikož s ní jsou agamy opravdu mnohem spokojenější.

Pokud chcete napište mi na mail mailto:vitticeps@seznam.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2013 20:09 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Bara
Silnější je samozřejmě lepší, ideálně klidně zkombinuj obě ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2013 17:51 Bara – osvětlení
Tak ještě se radši zeptám. Mám terárko 110x55x60 (d-š-v). Je dostačující osvětlení UVB - repti glo 10 (26W)? Nebo můžu mít klidně repti glo 10 (13W)? předem díky za odpověd:)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2013 19:21 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Bara
Tak pak je to v pořádku a chválím přístup palec
Opravdu to vyznělo, jako bys ji už měla doma, kdyby cokoli, ptej se ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2013 17:43 Bara Re: Pogona
Ono to z mého dotazu vyznělo jako kdybych už agamu měla, ale neměj obavy. Terarium teprve zařizuji, a až budu mít jistotu že je vše v teráriu v pořádku tak si pořídim agamku. Jinak děkuji za odpověď:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2013 14:45 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Bara
Bara napsal: Je mozne ty vitaminy nahradit v potrave? Nebo tu zarovku musim koupi? Jsem zacatecnik tak prosim berte ohledy:-D

Tím spíš, když jsi začátečník, jak píšeš, jsi si PŘED pořízením agamy měla nastudovat maximum informací, tohle časté "konstatování" beru za na prosto hloupou výmluvu...

K dotazu, ano UVB zářivka je nutná, zejména pak u mláďat, ta bez ní přežijí při svém rychlém růstu pár týdnů,....
Samozřejmě je nutný i přísun vápníku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.11.2013 12:22 Bara – osvetleni Uvb
Ahoj chtela bych se zeptat jestli je do teraria pro agamu nutna zarovka UVb? Mam tam zatim obyc bodovou zarovku na teplo. Je mozne ty vitaminy nahradit v potrave? Nebo tu zarovku musim koupi? Jsem zacatecnik tak prosim berte ohledy:-D

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [2] 3

Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 1161x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/853-jake-osvetleni-k-agame-vousate?od=51