Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Prosím o radu...

 

NápovědaFórum » Ještěři » Nemoci 

+ přidat příspěvek
Prosím o radu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2017 19:50 Marge – Zraneni na přilbě u jemeňaka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Mám dotaz. Můj půlroční chameleon má kus hrany na přední části přilby zčernaly a a jakoby uražený.Prilba se mu křiví.Nevim jestli je to zranění nebo co? Jinak je čilý a v pohodě. Dik za odpověď
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2013 16:31 Žena Nessy [124] - Ještěři – Přísavné lamely
Jeden můj pagekon se nepřisává - co to může být?
Včera jsem ho nenašla na jeho oblíbeném místě, ale v krmítku. Když jsem ho tam našla dneska zas, vypadal v pohodě, jen trochu zpomaleně (byl taky studenější, jak se ochladilo, zapomněla jsem zapnout výhřev tone ), jenže když jsem ho dala zpátky do terka na bambus, tak se neudržel a klouzal dolů.
Každý den jednou rosím, skoro každý den dostávají obalené cvrčky, někdy k tomu pár červů a pro jistotu mají v terku mističku s vodou, i když jí prý nepotřebují. Když je chladno, topím žárovkou, jak byli tepla, byla vypnutá, protože ještě před pár dny bylo samo o sobě v pokoji 24-26 °C. Možná bude trochu ve stresu (to je jediné, co mě napadá) - jsou ještě malí, mám tam jednoho většího kluka a tomuhle se asi začínají rýsovat kulky, takže je budu muset časem oddělit. Doteď mi ale nepřišlo, že by si v terku překáželi. Nehoní se, žerou spolu.
Děkuji za rady. Třeba to nic nebude a jen nemá náladu nebo co já vím, ale co kdybych něco zanedbala, jsou to moje první ještěrky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 18:20 Muž Hunter [100] - ŽelvyRe: HammerJoe
Foto asi neurobím , ale vravela že sa mu jazyk zaplietol medzi konáriky, keď strieľal po cvrčkovi. Teraz ho krmi ručne, no ale nic moc teda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 11:18 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: . : Hunter : .
odtrhol jazyk

Moc si to neumím představit,ale pokud ten jazyk má opravdu utržený/urvaný tak to je s nejvyšší pravděpodobností jeho konec. Většina vážnějších poranění jazyka u chameleonů bývá fatálních. Pokud je to možné dodej prosím foto a popiš situaci při které k tomu došlo...
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.01.2013 23:22 Muž Hunter [100] - Želvy
Čaute ľudia, stretli ste sa už s prípadom, že by sa chameleónovi odtrhol jazyk? Stalo sa to mojej spolužiačke, chameleón je ešte prakticky mláďa, čo teraz ? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 19:07 Muž dox93 [8] - Hadi
Do takového terária by byla asi nejlepší ta úžovka červená. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 16:16 Muž Sewer [151] - Ještěři
OSB desky jsou napuštěné proti plísni ;-)
...chameleon potřebuje terárko orientované na výšku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 09:51 Filda
Já osobně bych vybíral zvíře které není tak náročné na vlhkost protože kdyby se to terárko kropilo tak by mohlo asi začít plesnivět :)(Můj názor)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2012 22:48 Reptilio – co tam ?
Dobrý den
Mam doma terárium z OSB desek o rozměrech 125x45x40 cm a nevím co do něho dát. Rozhoduji se mezi Korálovkou sedlatou, Užovkou červenou, Chameleonem jemenským a Gekonem obrovskym. Žádám o typ co si z tohoto vybrat a popřípadě kolik živočichů tam mohu dát.
Díky za všechny odpovědi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2012 20:41 Muž Felix [754] - Ještěři
Doroste. Sice ne úplně podle původní předlohy, ale i tak to bude dobré. Jen to nech na ještěrce samé, veškeré zásahy chovatele mohou nadělat víc škody nežli užitku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2012 11:33 Muž trabant601 [2] - Ještěři
Dobrý den

Včera jsem si z Hammu přivezl párek phelsuma ornata, ale naneštěstí samička si ulomila asi 2mm ocasu. Chci se tedy zeptat jestli se takovéto zranění musí nějak léčit nebo jestli osásek sám doroste, popřípadě jak dlouho trvá zahojení. Děkuji všem za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2012 20:35 Žena mia [0] - Ještěři
No já vitamíny dávám jednou týdně...žárovku už jsme dali níže a začínají si holky zvykat na pobyt venku :) Tak jen doufám, že už to bude dobré a nebude mít ta jedna potvůrka už ty křeče...:) Díky za všechny rady ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.07.2012 23:53 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: mia
Osobně vitamíny přidávám jen miminkům (obalení cvrčci). Protože krmím krom zimy pokud možno zeleninou (kvítka a listy v co největší paletě rostlinných druhů) i hmyzem z přírody, myslím, že toto pokryje přísun vitamínů dokonale a jakékoli umělé přídavky by mohly naopak vést k nežádoucímu předávkování (platí i o mineráliích, dobrou zkušenost jsem učinil s jílovitou půdou na chajdě - ještěrky ji čas od času baští, proto jsem ji i přimýchal do substrátu v terku). Zvířátka v létě vynášená často na sluníčko si navíc sama brzy upřednostní přávě ten druh potravy, který instinktivně rozpoznají jako nejlepší zdroj momentálně chybějících látek. Jakmile svou potřebu uspokojí, začnou upřednostňovat zase jiné zdroje. Nejlepší je umožnit jim velký výběr a vše ostatní nechat na nich samotných ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2012 10:13 Žena mia [0] - Ještěři
Díky :) No v bytě jim to nedělá problém..tak je vezmu na zahradu až bude hezky :) snad si brzo zvyknou ;) A chtěla jsem se zeptat jak s těma vitamínama, dávám jedenkrát týdně. To je málo nebo to tak stačí? Nechci dávat zase moc. :-| Jsou to mé první agamy..Tak se snažím ještě na vše přijít ;)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.07.2012 06:10 Žena TerkaS [12] - JeštěřiRe: fajfmen
joo sou hrozne umanuty :-D kdyz vidim ze se Hedu blizi na to misto, odkud ji nemuzu vyndat, tak ji prenesu. A ona se tam desetkrat vrati.. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2012 23:47 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: TerkaS
Třeba na větvi stromu tak tři metry vysoko? A pokaždé na stejném? Anebo ve stejné houštině? Tak to je tam móc spokojená :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2012 23:43 Žena TerkaS [12] - JeštěřiRe: fajfmen
tak treba ho to taky prejde :) Ale zatim to nebavi venku spis Hedviku. Vzdycky se probehne a pak nekde zakotvi a chrni tam.. Nejlip tak, abych na ni nedosahla smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2012 23:23 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: TerkaS
Náš Rudolf sice taky nevynechá jedinou příležitost proběhnout si celý byt a machrovat na psa, výlety na chajdu (které dříve miloval) ale dnes nesnáší. Nemá přehled o svém území... Alice je z nich ovšem doslova nadšená, pobyt v terku oproti tomu nese dlouhodobě se vzrůstající nelibostí. Úplně stejně, jako nebožka Agáta... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2012 23:13 Žena TerkaS [12] - JeštěřiRe: fajfmen
tak me se teda mnohem vic dozaduje pousteni ven samec :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2012 22:59 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: mia
K braní na přímé slunce - je lepší (nesrovnatelně), musíš je ale tomu pozvolna uvykat. Pro zvířata celoživotně zvyklá na uzavřený prostor terária je náhlá absence stropu docela šok!
Nejdřív ještěrky vypouštěj do místnosti. Teprve až tam začnou být "silné v kramflecích", můžeš je opatrně přenést i ven. Musí to ale být klidné místo bez rušivých potenciálně stresujících faktorů, které je od terka vzdáleno jen minimálně (např. zahrada před domem).
Jakmile si na to zvířátka zvyknou (a uvyknou tomu vážně přeochotně brzy :-D ), vyvstane Ti jiný problém - jak je PAK udržet v terku! Plně dospělí teritoriální samci o vynášení "ze svého" sice ani trochu nestojí, samičky (nevážící se na konkrétní místo/území) to ale mohou časem přímo vyžadovat a samozřejmě když se namlsaly "svobody", nechtějí se jí už vzdát ;-)
Dokážeš jim tenhle komfort dopřát každé léto mnohokrát? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2012 14:35 Žena mia [0] - Ještěři
Díky, hned dnes to poupravíme ať je světlo jinak. Oni i ležívají pod ním a vyhřívají se...Tak jsem myslela, že to stačí...Jsou to naše první agamy no... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2012 12:32 Muž Sewer [151] - Ještěři
Terárko je krásný, ale ta UV-B žárovka je strašně daleko o agamy. Takhle agama žádný záření nechytí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2012 09:40 Žena mia [0] - Ještěři
Fotka k příspěvku Ano jde o tuto prezentaci, jsou nahoře v terárku ještě tři světla z toho jedno uprostřed UVB, které jsme již dávno přesunuli dovnitř do tararia. Já právě teď nevím zda třeba koupit ještě jedno světlo nebo jestli dávat víc vitamínů. Někde jsem četla vzít je ven na přímé slunce. Přikládám fotku jak vypadá terárko co jsme předělali světlo dovnitř.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2012 20:58 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: mia
Pokud jde o tuto prezentaci : terarka.net/terarka/944
je použité UVB dost málo,......
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2012 17:59 Žena mia [0] - Ještěři – Prosím o radu...
Potřebovala bych poradit...Mám dvě agamy...je jim tak půl roku. U jedné jsem si dnes všimla že třese všemi čtyřmi končetinami. Četla jsem o křivici a třesavce. Jaký je v tom rozdíl? Ale agama má UVB a světla dost a 1-2 týdně jí obalujeme potravu ve vitaminech calcium + D3. Potravu také nemá furt stejnou. Dáváme jí šváby, cvrčky, červy, chytám jí i u nás na zahradě kobylky. Výběr zeleniny má také pestrý. Dnes jsme si toho všimli poprvé, trvalo to jen chvíli. Děkuju moc za rady...Mám z toho hrozný strach :-/

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 392x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/855-prosim-o-radu