Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Leguán Zelený a cvrčci?

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Leguán Zelený a cvrčci?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2012 11:07 Muž Hainý [0] - Ještěři
Ve voliéře a venku v pohybu bude jen co to bude možný,takže procházky se psem atd. budou její ;-) S krmením cvrčků je konec ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2012 23:14 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Hainý
Pokud bude od jara do podzimu často venku, vytvoří si v rámci možností vyvážený jídelníček brzy sama z toho co tam nalezne. Cvrčky apod. jí ale rozhodně cíleně nepřidávej. Většinou se tím nadělá víc škody než užitku. U tohoto druhu to platí dvojnásob ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2012 23:02 Muž Hainý [0] - Ještěři – RE:fajfmen
Jojo,ten pavouček je boží,jsem na to koukal sakra dlouho.. :-D Ale bylo to úžasný!
No,já s leguány zkušenost nemám,tudíž newím co a jak bude probíhat,ale na připadné problémy a otázky tu mám vás přeci :-P Tákže tedy vajíčka zkusím vypustit z hlavy :-) No a ono stejně,když Tess budu dávat v létě do voliéry,nebo s ní chodit ven na louku atd. tak se nějakýmu tomu zbaštění drobného hmyzu asi stejně nevyhne.. :/ :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2012 22:43 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Hainý
:-D . Trefa. U mě ještě odmaluj ty fousy. Zaplať pánbu za pohlavní dimorfismus, jinak bychom dopadli jak ten pavouk skákavka, co na videu ve vláknu "Zajímavé odkazy..." tady na webu předvádí zásnubní taneček před zrcadlem při pohledu na sebe sama :-D smich

Jo a s vajíčky si nelam hlavu - neoplozená samice nesnáší. Většinou. Při snůšce bez jakéhokoli předchozího páření jde o hormonální poruchu která by se u zdravého jedince neměla vyskytnout ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2012 22:24 Muž Hainý [0] - Ještěři
S tím jsem tak ňák smířenej,ale stejne doufám,že ten můj prcek bude holčina..Né že bych ho jakoo,nepřepral,ále nějaký to nečekaný chramstnutí by nemuselo bejt zrovna příjemný.. :-D A když si odmyslíš ocas,tak z toho moc nezbude no.. :-D --> Když si odmyslíš prsa,boky,zadek,,co Ti zbyde? Ty! :-D Ach,to je kapku mimo mísu,ale pořád dobrý (By Kameňák) :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2012 22:11 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Hainý
Samečci v říji bývají obecně protivové, s tím se prostě musíš smířit. Neříkej mi ale, že tak prťavého tvora jakým je zelený leg (když si odmyslíš délku ocasu tak není nic moc) v případě potřeby nepřepereš? Co by teprv měli říkat sedláci se dvěma či třemi osmimetrákovými býky ve stádu? :-D
Jinak čukvalího samečka tím nijak nepřikrmuji (záměrně), spíš se mu v období říje snažím všemocně zabraňovat v nevybíravém vyrvávání kořisti z tlam i výrazně větších vousatek :-D . Podle pozorování z přírody v této době např. i jinak vegetariánští hroší samci v Africe cíleně vyhledávají mršiny na kterých si pak pochutnávají - krátkodobě vydávají tak obrovské množství energie, že je to pro ně fakt ten nejlepší doping. Ještěr v terku ale tak veliké výdaje (aktivní obrana teritoria apod.) nemá, tohle instinktivní dopování proto nemá jak "vyběhat" a z toho vznikají níže popsané zdravotní problémy.
U samic to ale nehrozí a jsou většinou mnohem menší a tím i prostorově méně náročné (o absenci říjné agresivity nemluvě), takže jsou v tom chovatelsky o moc lepší :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2012 03:16 Muž Hainý [0] - Ještěři – fajfmen
No právě to mi vrtá hlavou,v přírodě spořádají kde cos. Ale jestliže to má za následek tohle ukládání solí,tak Tess podávání cvrčků zatrhnu.
Tomu věřím,přece ta kráva nebude odhánět všechen ten drobnej hmyz,jen aby se mohla nažrat.. :-D
No tak jestli-že přikrmuješ pouze samečky jdoucí do říje,tak bych se na to měl vyprdnout úplně.Noo,ta-ble-ty,vůbec nejlepší smich
Vzhledem k tomu,že už ani newím,kde jsem se to dočetl,tak že samička prý zavírý oči při drbání a hlazení,na rozdíl od samce.Ale na tuhle "poučku" moc nedávám,protože každý zvíře je svým způsobem originál,tudiž i jeho chování a vše.
Stehenní póry jsou i po 2 měsících pořád stejné,ale co čekat od půlročního leguánka :-P Tudíž to je taková ta sázka 50 na 50 copak z toho vyroste :) :-P
Tákže leguánkovi jsem dal takové "přednější" jméno :-)
Ale také proto,že bych chtěl i přes celkový pro člověka přitažlivější vzhled samečka,raději samičku. Avšak bojím se pár věcí :-( U samičky problémy s vajíčky a u samečka (popř.kdyby to byl Tess/ák,nebo jak to teď narychlo nazvat,no prostě samec) období páření,kdy jsem se dočetl a doslechl,že to nebývá žádnej přítulnej mazel sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2012 20:28 Muž Felix [754] - Ještěři
Ten chovatel má pravdu. Leguán zelený je vegetariánsky zaměřený živočich, krmení cvrčky apod. mu dříve či později přivodí závažné zdravotní problémy (laicky vyjádřeno - ukládání solí do kloubů, nápor na ledviny atp.).
Na stranu druhou v přírodě nebývá nic tak jednoduché jak to na první pohled vypadá, divoký leg ve svém přirozeném prostředí schřoupe spolu s listím i určité množství drobných živočichů aniž by se o to nějak snažil - různé slimáky a droboučký hmyz co nestihl zavčas uprchnout (to lze vztáhnout na všechny býložravce - např. běžná kráva na pastvině údajně denně pozře spolu s travou a dalšími bylinami až 0,5 - 1 kg živočišné složky!).
Ono jde spíš o vzájemné poměry, které v terku nejde dost dobře napodobit - zvíře podvědomně vnímá tento rostoucí deficit stopového doplňku a snaží se jej dohnat aktivním lovem. Na to konto sežere pár cvrčků a - předávkuje se!

Osobně sice nechovám velké zelené legy, ale jen jak vousatky "prťavé" pouštní leguány čukvala, myslím ale, že je to tam dost podobné - Krátkodobý opatrný příkrm cvrčky je vhodný jen pro samečky jdoucí do říje. Něco jako ta-ble-ty z té reklamy :-D . Prostě doping. Oni to v tu dobu sami vyhledávají (náš Bublís je schopen v ten čas doslova vyrvat jinak spřáteleným vousatým agamám bydlícím ve stejném terku saranče přímo z tlamy), zatímco samičky si hmyzu vůbec nevšímají i kdyby jim chodil po hlavě. Nikdy. A Tess je samička, že?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2012 15:45 Muž Hainý [0] - Ještěři – Leguán Zelený a cvrčci?
Ahoj všem.
Psal jsem to již Tomovi(Pogoně),ale napíšu to pro jistotu i sem,aby se vyjádřili i ostatní :-)
Jde o to,že mám Tess (Leguána Zeleného),je stará 5 měsíců a 16 dní a měří cca 40 cm.V jednu dobu jsem jí asi 14 dní dával jednoho cvrčka denně. Potom jsme jeli navštívit mámina kamaráda,který chová leguány už x let a má s nimi zkušenosti. Dal nám mnoho užitečných rad,od velikosti terárka,vlhkosti až po to,že máme do terária umístit zrcadýlko a mističku s hlínou (na tvorbu bakterií ve střevech). Když jsem mu pověděl,že krmím Tess cvrčky,hrozně se divil a řekl mi,že už jí je nemám v žádném případě dávat. Tak jsem poslechl a Tess od té doby cvrčka nedostala.
Tak se chci zeptat vás,jaké máte s tímto,či Leguány zkušenosti a jak by jste mi případně poradili ;-) Budu rád za každou radu a připomínku.
Předem Děkuji :-) ahoj

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 107x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/927-leguan-zeleny-a-cvrcci