Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Není králík jako králík

 

Články » Není králík jako králík 

Není králík jako králík

Publikováno: 07.04.2012 • Autor: © Vini • Rubrika: Savci

Všichni, kdo mají zájem se dozvědět něco zajímavého o králících, nechť si přečtou tento článek. Doufejme, že se vám bude líbit a dozvíte se něco nového, pokud ne, můžeme spolu probrat něco složitějšího nebo se o něčem takovém mohu zmínit v jiném článku :D

V tomto článku bych totiž ráda probrala něco o králících, strukturu srsti králíků a naše národní plemena, tak tedy začneme.

Něco málo o králíkovi

1. Králík není hlodavec, věděli jste to?

Králík patří pod samostatnou skupinu - pod zajícovce. Liší se od nich především v lehčí struktuře lebky a navíc, všimli jste si někdy, že by hlodavci měli chlupatá chodidla? To je asi největší vnější rozdíl. Vnitřně se ale liší ještě víc, mají dvojitou dělohu - tzn. když dáte ramlici k samci a za týden je k sobě dáte znova, riskujete tak život samice, protože se jí 1. vrh narodí a 2. vrh se jí může narodit o týden déle - tzn. že když se jedná o velké plemeno, tak porodí třeba 20 mláďat, a to rozhodně nemůže zvládnout.

2. Králík má všestranné využití

Pěstuje se na maso, využívá se pro sport jménem králičí HOP - podobný psímu agility, chová se jako domácí mazlíček a hlavně na výstavy.

3. Králík není žádné hloupoučké zvíře

Je velmi učenlivý, dovede se naučit na záchod a když jej máte doma, můžete ho nechat volně pobíhat po bytě, aniž by se vám vyčůral někde mimo - pokud mu věnujete dostatek času a trpělivosti. Dá se naučit i na kšíry.

4. Králíkovi stačí ke spáření pouhé 2 sekundy

Proto nikdy nenechávejte dva pohlavně odlišné jedince spolu, leda když je to účel kvůli mláďatům. Pokud máte doma kříženého miláčka, prosím vás, abyste jej zbytečně nemnožili dál - křížení králíci v sobě mohou mít spoustu genetických vad a přispějete tak na zverimexy a útulky. Už takhle máme na světě nechtěných kříženců dost a nejde jenom o králíky.

5. Když se králík vyjadřuje

Pokud Váš králík dupe, znamená to, že se mu něco nelíbí. Pokud o vás tře bradu, znamená to, že si vás oblíbil. Pokud panáčkuje, je to výrazem zvědavosti. Když nesmyslně hopsá a pobíhá rychle sem a tam, mění směr, až to vypadá, že narazí - známená to, že má radost. Pokud kouše, vrčí a škrábe, tak je buď teritoriální nebo se bojí - v posledním případě se jedná o březí samici, která nechce, aby jí někdo rušil nebo ublížil.

6. Králík má velmi citlivé zažívání

Proto se vyvarujte nadýmající zelenině jako je např. zelí, králíci často bývají na rozdíl od morčat i velmi vybíraví a nesmí papriku, jelikož v ní je obsažen pro ně jedovatý solanin a to by mohlo způsobit značné problémy. Proto je chovatelé často krmí jen granulemi a vodou, aby se něčeho takového vyvarovali. Ovšem pokud znáte to, co jíst může a nesmí a v jaké míře, není to problém.

 

Stavba srsti králíka: srst králíka se skládá ze 2 typů chlupů

1. Vlníky neboli podsada

Jsou velmi husté chomáčky srsti jemné jako vata, vyskytují se těsně nad kůží zvířete. Mají za úkol chránit králíka před chladem, proto nemůžeme králíka v polovině zimy vystrčit ven, jelikož pokud bydlí v domě, je o vlníky značně ochuzen - resp. mu vypadají, protože je nepotřebuje a bylo by mu horko.

2. Pesíky

Pesíky jsou délší a hrubší chlupy, které sahají až nad podsadu. Mají zřejmě za úkol králíka chránit před nachladnutím v případě deště a namočení, protože vlníky dobře sají a pokud by se namočily, králík by podchladl a uhynul. Určitě mají ale i více funkcí. Bydlí-li králík doma, jeho srst se skládá z velké části z pesíků spíše než z vlníků a tak není tolik hustá. Tady je odpověď na to, proč je pro výstavní králíky lepší, aby bydleli venku, je to kvůli kvalitě jejich srsti.

V dnešní době dělíme plemena podle 2 základních délek srsti na:

1. Krátkosrstá

Klasická >>>>  1. normální struktura, 2. saténová strukturaF

Klasická krátká srst s normální strukturou má podle daného plemene délku od 1,8 po asi 3,5cm, je jemná, hustá a přilehlá, mírně lesklá.

Př: Velká plemena: BO (Belgický obr) - vpravo, zdroj: www.kralik.plivnik.cz

Střední plemena: Vb (Vídeňský bílý)

Malá plemena: MaB (Malý beran)

Zakrslá plemena: Hem (Hermelín modrooký)

F

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hermelín modrooký, zdroj: http://www.kralik.plivnik.cz/

 

Klasická krátká srst se saténovou strukturou je stejná jako normální krátká srst až na to, že je velmi lesklá a tak působí velmi krásně a neobvykle.

Př: Střední plemena:  Sam (Saténový modrý)

Malá plemena: SaSi (Saténový siamský)

Zakrslá plemena: ZSaMSčerv (Zakrslý saténový meklenburský strakáč červený)

F

Kolekce 4 saténových, zleva: Saténový durynský, saténový bílý hnědooký, saténový červený a konečně saténový modrý

Fotografie pochází od posuzovatele králíků Vlastimila Šimka, zdroj: http://www.ifauna.cz/clanek/kralici/nova-plemena-kraliku-v-soucasnosti/6015/

 

Rexí  >>>> 1. normální struktura, 2. saténová struktura

Rexí krátká srst s normální strukturou má délku dle rexího plemene od 1,4 po 2,1cm, je velmi krátká, naježená a na dotek plyšová a jemná.

Př: Střední plemena: ČiRex (Činčilový rex)

Malá plemena: KuhRex (Kuní hnědý rex)

Zakrslá plemena: ZTmRex (Zakrslý tříslový modrý rex)

F F F

Zleva: ČiRex, KuhRex a ZTčRex, zdroj rex klub ČR: http://www.rexklub.websnadno.cz/Fotogalerie.html

Rexí krátká srst se saténovou strukturou je stejná jako rexí krátká srst až na to, že je velmi lesklá a tak působí velmi neobvykle, zvláště v tomto případě. Mám ale dojem, že u nás nejsou rexi se saténovou srstí oficiálně uznaní, takže jako příklad uvedu pouze ZBSaRex (Zakrslý beran saténový rex).

F

ZBSaRex zřejmě japonské kresby chovatelky R. Jahodové, zdroj: http://www.zakrkralik.estranky.cz/fotoalbum/satenacci/dsci0065.webp.html

 

2. Dlouhosrstá

Klasická >>>>  1. normální struktura, 2. saténová struktura

Vezmu to od oficiálně uznaných plemen v ČR, takže do toho nezahrnu králíky teddy.

Klasická dlouhá srst s normální strukturou má podle daného plemene délku od 3,5 po 6cm, je hustá s více pesíky a jemná.

Př. Střední plemena: A (Angora) a Li (Liščí)

Zakrslá plemena: ZLi (Zakrslý liščí)

F

Abčo - Angora bílá červenooká

Fotografie pochází od posuzovatele králíků Vlastimila Šimka, zdroj: http://www.ifauna.cz/clanek/kralici/nova-plemena-kraliku-v-soucasnosti/6015/

Klasická dlouhá srst se saténovou strukturou je stejná jako normální krátká srst až na to, že je velmi lesklá a tak působí velmi krásně a neobvykle, pokud vím, tak se vyskytuje pouze u plemene angory, jedná se totiž teprve o počáteční novošlechtění.

Př. Střední plemena: ASačerv (Angora saténová červená), na obrázku dole

F

Fotografie pochází od posuzovatele králíků Vlastimila Šimka, zdroj: http://www.ifauna.cz/clanek/kralici/nova-plemena-kraliku-v-soucasnosti/6015/

 

ČESKÁ NEBOLI NAŠE NÁRODNÍ PLEMENA KRÁLÍKŮ

1. Český strkáč

F

v dnešní době máme uznáno 11 barevných rázů tohoto krásného, v ČR hojného plemene. Mezi nejhojnější patří ČSč, tedy český strakáč černý a mezi nejvzácnější patří ČSČi a ČSmž. Plemeno český strakáč už se dostalo i do "rexovité podoby", avšak jen některé barevné rázy. Osobně jsem zatím viděla pouze ČSč, ČSžel, ČSdiv, ČSčž a vzácného ČSČi. V rexí podobě jsem mohla vidět pouze ČSčžRexe.

Český strakáč má bílý základ a barevnou kresbu, jež se dělí na:

kresbu hlavy (skráňové skvrny, oční kroužek, motýlek a uši)

kresbu těla (úhoř a boční kresba)

Zdroj obrázku: www.kralik.plivnik.cz

 

 

1. Český strakáč černý (ČSč)                                    2. Český strakáč činčilový (ČSČi)

F F

3. Český strakáč železitý (ČSžel)                              4. Český strakáč divoce zbarvený (ČSdiv)

F F

5. Český strakáč modrožlutý (ČSmž)                         6. Český strakáč žlutý (ČSž) z webu Vlastimila Šimka

zdroje: 1.www.zocschsazava.unas.cz  2.http://kralikvlastik.webnode.cz/album/foto-k-vystave18/m-p1013019-jpg/

F F

7. Český strakáč madagaskarový (ČSmad)                8. Český strakáč želvovinový (ČSželv)

obě fotografie mají stejný zdroj: www.cestistrakaci.estranky.cz

F F

9. Český strakáč havanovitý (ČShav)                        10.Český strakáč modrý (ČSm)

obě fotografie mají stejný zdroj: www.zocschbrtnice.estranky.cz

F F

11. Český strakáč černožlutý (ČSčž)                          Český strakáč černožlutý rex (ČSčžRex)

F F

 

2. Moravský bílý hnědooký

Podle mě patří mezi jedno z našich dalších velmi unikátních národních plemen. Jak už název plemene napovídá, je bílý a má hnědé oči - což se normálně nevidí, protože bílý králík má nejčastěji oči červené, v dalším případě modré a o téhle "další verzi" už normálně ví jen málokdo. Takže určitě stojí za to ho někdy vidět.

Mbh

F

 

3. Český černopesíkatý

Český černopesíkatý králík vypadá doslova jako kdybyste Mbh vyváleli v popelu. Je to další zvláštní plemeno, které je bílé a vyznačuje se černými konečky pesíků, což mu dává takový unikátní "špinavý vzhled". V ČR je také dost oblíbeným chovaným plemenem.

Ččp

F

 

 

4. Moravský modrý

Co jen říci k tomuto plemeni? Asi to, že je naším největším a jediným národním plemenem, které se řadí pod velká plemena. Kdysi byl nazýván moravským obrem (MO). Komise ho však obrem neuznala, protože má nižší hmotnost než ostatní obři a tak se nechal přejmenovat na moravského modrého (Mm). V ČR je dost často chován jako masný kříženec (např matka BO a otec Mm = mláďata jsou chovní kříženci na maso) ale i jako výstavní jedinec.

F

 

 

5. Český albín

Je zkrátka normální, veliký albín. Kdo nerozumí pojmu albín (myslím si ale, že tento pojem všichni znají), jedná se o jakékoliv zvíře, které místo, aby mělo normální barvu, tak je celé bílé bez vzoru (vyjma tygrů a některých kočkovitých šelem) a má zářivě červené oči. Pokud někde narazíte na zvíře, které je celé bílé nebo krémové a má oči modré, nejedná se o albína ale o leucína.

zdroj: www.katalog.estranky.cz

ČA

F

 

6. Český luštič

Český luštič bylo odpradávna velmi zvláštní plemeno. Má v sobě totiž zvláštní recesivní gen a tak, pokud má chovatel dojem, že jeho králíci nejsou čistokrevní - zkříží jednoho svého jedince s luštičem a zjistí, jestli to tak je nebo ne. Německy se nazývá separrator a v Anglii a Holandsku byl znám pod českým názvem.

Zdroj: www.biolib.cz

ČL

F

 

7. Zakrslý český luštič

Je prostě jen zakrslá forma českého luštiče, abychom nemuseli zakrslé králíky křížit s velkým luštičem. :D

Zdroj: www.kralici.cz

ZČL

F

8. Český červený

Je krásným českým plemenem. Jeho sytá a krásně zbarvená srst na výstavách vyvolává opravdový obdiv, jedná-li se navíc o dobře obodovaného jedince. Působí ohnivě červeným dojmem a má hnědé oči, opravdu velmi krásné plemeno.

Zdroj: www.evcaburian.com

Čč

 

 

Tak je tu konec článku, doufejme, že se Vám líbil a ponesete si z něj nějaké novinky. :)

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 6x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 07.04.2012 Upraveno: 15.04.2012 Přečteno: 182x

Schválili: Rexik **** 16.11.13 • Rex **** 16.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Savci
02.07.2012*****Jak odchovat? Aneb pár otázek a odpovědí kolem březosti králíků,..139x
19.05.2012*****Něco málo o hototských králících61x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
02.07.2012*****Jak odchovat? Aneb pár otázek a odpovědí kolem březosti králíků,..139x
01.07.2012*****Mýty a fakta o hadech192x
19.05.2012*****Něco málo o hototských králících61x
19.10.2011*****Rady pro chovatele vlastnící uprchlé plazy - had a ještěr240x
13.08.2011*****Palmetto a Tessera - Mé osobní +plus+158x
29.07.2011*****Barevné formy užovky červené323x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/clanky/128-neni-kralik-jako-kralik