Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Rady pro chovatele vlastnící uprchlé plazy - had a ještěr

 

Články » Rady pro chovatele vlastnící uprchlé plazy - had a ještěr 

Rady pro chovatele vlastnící uprchlé plazy - had a ještěr

Publikováno: 19.10.2011 • Autor: © Vini • Rubrika: Hadi

Obeznámení se článkem - lépe řečeno "úvod"

 

Snad každému se někdy musí přihodit ztráta mazlíčka - v našem případě mluvím konktétně o mazlíčcích/chovancích - plazech. Ať už utekl nebo se nějakým záhadným způsobem dostal ze svého bezpečného domova, je třeba ho zkusit hledat. Bohužel na rozdíl od uprchlých domácích mazlíčků (myslím tím zvířata chovaná pouze v domě) jako jsou např. hlodavci (morčata, činčily,..), větší savci (fretky, králíci aj.) či ptáčci, se tato zvířata hledají mnohem hůře, stejně jako např. velmi drobní hlodavci (křečci, myši,..). Byla jsem obeznámena s několika styly hledání a aby se pořád každý neptal na fóru, může místo opakovaných dotazů pročíst tento článek, který bude obsahovat rady od chovatelů a mé vlastní doporučení.

Způsoby hledání plazů

Tak tedy k věci - sepíšu sem několik způsobů hledání, nebo spíše by se tomu dalo říkat "líčení pastí", rady jsou od místních chovatelů a jedna i ode mě, která se při hledání Nagini nakonec osvědčila vždy. Tento článek jsem přiřadila jako podsekci k hadům - důvodem je to, že vlastním hada a né ještěra, většinou však jsou tyto metody u hadů a ještěrů stejné.

1) Líčení "pastí"

Je známo několik způsobů líčení pastí, do které hada či ještěra nalákáte, proto neváhejme a pojďme si je představit.

A) Vlhká rašelina s mechem v kelímku/přepravce (HADI A JEŠTĚŘI)

Jeden ze způsobů je, že musíte v místech, kde si myslíte, že se had/ještěr nachází, nastražit hodně kelímků nebo otevřených přepravek s vysokou vrstvou vlhké rašeliny, nejlépe kombinovanou s čerstvě natrhanými mechy. Zvířeti se teplá a vlhká místa líbí, proto máte možnost ho nachytat, jak se v jedné z Vašich "pastiček" zdržuje.

B) Přepravka s myší a rašelinou - otevřená/zavřená (POUZE HADI)

Jeden z dalších docela dobrých způsobů je otevřená přepravka s vysokou vrstvou vlhké rašeliny a myší, přepravka musí být vysoká, aby se myš nedostala ven, pokud hadík myš ucítí a dostane na ní chuť, slupne ji a zavrtá se do vlhké rašeliny - oblíbeného místečka, nejlépe s kombinací mechů. Můžete mít přepravku klidně i zavřenou, spousta hladových hadů mileráda pozoruje svojí kořist přes plast a může vytrvat u pozorování chutného živého terče i dlouhé hodiny, možné i bez rašeliny.

C) Kelímek/přepravka s vlhkou rašelinou a mrtvou, nastřiženou nebo přepůlenou myší/holátkem (HADI A NĚKTEŘÍ JEŠTĚŘI)

Připravte si kelímek (Lepší pro ještěry než přepravka) nebo přepravku, opět s navlhčenou rašelinou, do ní vložte mrtvou, nastřiženou myš (pro hady) nebo holátko (menší hadi a např. gekončíci). Plazi si opět po mňamce milerádi odpočinou v rašelině.

D) Vlhká rašelina s mechem a myším trusem v kelímku/přepravce (HADI A ?JEŠTĚŘI?)

Tady si připravte stejné podmínky jako v případě bodu A) a nasypejte do vlhké rašeliny myší trus - né každý ale takovou možnost má, hada to může přilákat díky pachu hovínek, ještěra díky rašelině.

E) Kelímek/přepravka s navlhlými kapesníčky (HADI A JEŠTĚŘI)

Nechápu proč, ale tato past na mou Nagini vždy fungovala. Vezměte kelímek a vložte do něj dle velikosti 5 a více lehkých kosmetických kapesníčků, které pak nechte důkladně navlhnout pomocí rozprašovače na rostliny/terária. Stejně jako ve všech bodech rozmístěte kelímků co nejvíce, abyste měli větší šanci, že se Váš milý plaz nechá chytit.

2) "Hlídky"

Abyste měli ještě lepší šanci, že svého plaza nachytáte přímo při činu, je třeba si neorganizovaně naorganizovat hlídkující hodiny, nejlépe v nesmyslnou hodinu v noci, v podvečer a ráno. Večer a v noci se vydejte s baterkou zkontrolovat všechny kelímky, to samé udělejte ráno, to už ovšem můžete bez baterky,..:D

DĚKUJI VŠEM TERARISTŮM, KTEŘÍ MI POMÁHALI VYMÝŠLET JAK NAGINI CHYTIT A PODPOROVALI MĚ, TAKÉ MĚ INSPIROVALI K TVORBĚ TOHOTO ČLÁNKU A JÁ JIM TÍMTO CHCI PODĚKOVAT! :)

Jinak článek je velice stručný, a obsahuje to nejnutnější, co by bylo třeba, ovšem pokud byste chtěli přidat fotky kelímků, neváhejte a napište do komentářů. Ovšem k tomuto článku je udán jasný popis obsahu kelímku/přepravky, takže si myslím, že to nebude třeba...jinak jsem ještě chtěla říci, že ještěři by samozřejmě měli mít otvor do kelímku snadno přístupný, tedy umožněte jim vstup dovnitř přímo ze země, aby nemuseli šplhat. V takovém případě by se totiž narozdíl od hadů ještěr nemusel do "pastičky" chytit.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 8x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 19.10.2011 Upraveno: 19.10.2011 Přečteno: 241x

Schválili: Rexik **** 17.11.13 • Rex **** 17.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Hadi
18.06.2009*****Vícedruhová terária3412x
04.01.2010*****Výroba levného pozadí do terária10341x
01.07.2012*****Mýty a fakta o hadech192x
13.02.2011*****Epicrates cenchria - nepochopitelně opomíjený druh1051x
13.08.2011*****Palmetto a Tessera - Mé osobní +plus+158x
13.12.2023*****Ako som začínal 113x
29.07.2011*****Barevné formy užovky červené323x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
02.07.2012*****Jak odchovat? Aneb pár otázek a odpovědí kolem březosti králíků,..139x
01.07.2012*****Mýty a fakta o hadech192x
19.05.2012*****Něco málo o hototských králících61x
15.04.2012*****Není králík jako králík181x
13.08.2011*****Palmetto a Tessera - Mé osobní +plus+158x
29.07.2011*****Barevné formy užovky červené323x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/clanky/118-rady-pro-chovatele-vlastnici-uprchle-plazy-had-a-jester