Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Jak odchovat? Aneb pár otázek a odpovědí kolem březosti králíků,..

 

Články » Jak odchovat? Aneb pár otázek a odpovědí kolem březosti králíků,.. 

Jak odchovat? Aneb pár otázek a odpovědí kolem březosti králíků,..

Publikováno: 02.07.2012 • Autor: © Vini • Rubrika: Savci

Tentokrát sepíšu jednoduchý článek, týkající se odchovu králičích miminek. Jsou tu odpovědi na základní dotazy, které si začínající "odchovávatelé" často kladou. Nicméně musím dodat, že ani já nejsem v odchovávání dokonalá, protože vždy můžeme jen přihlížet, jak se o mláďata naše samice postará a můžeme jí na nastávající radost pouze připravit a pak jen čekat, co bude dál. Ačkoliv se to nezdá, odchovávání zakrslých králíků není žádná legrace,.. ;)

Základní info o rozmnožování, co je nutné vědět?

Jak už jsem psala v článku "Není králík jako králík", samice králíků mají dvojitou dělohu, a to znamená, že by se měla připouštět ideálně pouze v jeden den, protože pokud by se připustila i jindy, hrozilo by pak, že by se mláďat narodilo moc a to by samička nezvládla. Proto dbejte na to, aby se připouštělo jen v jeden den.

Ke krytí samotnému - samice by se neměla nechávat celý den v kleci/kotci se samcem, aby se příliš nestresovala. Proto je lepší, aby byli spolu vždy jen pár minut a pak je dobré samici přendat do samostatného výběhu k odpočinku, přičemž akt každou 1-2 hodinky opakovat ještě párkrát za sebou, abyste měli jistotu, že samička opravdu zabřezne. Páření většinou probíhá velmi rychle (klidně jen 2s) a končí, jakmile se samec ze samičky svalí na zem doslova jako brambora. :D

Nicméně není to nic snadného, pokud samička nemá říji. Ta se však dá docela lehko poznat, když samičku položíte a pohladíte po zádech, prohne se a zvedne ocásek. :D

Samice králíka je březí průměrem 29-33 dní a většinou, pokud to bývá méně nebo více, tak se mláďata narodí mrtvá - ale taky mám zkušenost s tím, že se mimina narodila až po 35 dnech a byla obě v pořádku (trochu zázrak no, ale je to tak - nyní mají oba dva kluci nové domovy a spokojeně si žijí). Samička by měla mít mláďata poprvé do 2 let věku, pak už je to pro prvorodičku příliš riskantní. Poslední mláďata by pak měla mít samička ve 4 letech života, potom už to je nebezpečné.

Sameček "Břéťa Flíček" (Nepravidelná HK) při slavení 1. narozenin z tohoto zvláštního vrhu a jeho hototský bráška Ferda s kočičím kamarádem :D

Břéťa žije u Trutnova, zatímco Ferdův nový domov budou už skoro rok Hustopeče u Brna :)

F

Noční můra nás chovatelů, aneb letální faktor u zakrslých králíků

Mláďata s letálním faktorem se rodí pouze zakrslým králíkům, já tomu budu říkat zkráceně tak jako vždy, takže "leták". Je to dost hloupé postižení a je to daň za zakrslost. Leták se u mláďat projevuje tak, že se rodí až abnormálně malá, nebo s různými postiženími, jako např. bez končetin, bez uší atd,..tahle mláďata nemají kolikrát ani sací reflex, takže bohužel do 3 dní umírají a je to velmi nepříjemná záležitost. Už i já jsem takový vrh měla, měl to být první vrh od Alice a Dextera (němečtí ceňouši), ale bohužel se mi stalo tohle a tak teď má Alice 2. vrh o dvou mláďatech, ta jsou ale v pořádku a krásně rostou. :)

Ukázka letálního faktoru, plemeno ZSsv (zakrslý stříbřitý světlý) od mojí kamarádky:

vlevo mrtvé mládě s letálním faktorem, vpravo normální mimi

F

Jak zjistím, jestli je moje samice po krytí opravdu březí?

Toť otázka, kterou si pokládá spoustu začátečníků, ale dá se to vlastně zjistit velmi jednoduchým způsobem. Týden po krytí vezmu samici, dám jí k samci a přihlížím, jestli samice utíká, kvíká a samce kouše, pak je jednodnačně březí. Pokud si lehne a nechá se obskakovat, znamená to, že březí není a tak se rovnou může uskutečnit 2. pokus o krytí. Musíme však dávat pozor, aby březí samičku samec i přes její útočnou náladu "neznásilnil", to by totiž znamenalo velké nebezpečí právě kvůli té zmíněné dvojité děloze. Později se některé samičky projevují bojácně až agresivně i vůči chovatelům a tak se může jen potvrdit, že jsou březí. Od 20 dní březosti se potom dá občas podhmatem zjistit přítomnost miminek, ale to je lepší přenechat do rukou odborníků, pokud to neumím bezpečně provést sám/sama.

Moje Maggie po porodu 2 samečků

F

Jakou stravu a péči mám březí samici poskytnout?

Mám osobní a velmi dobrou zkušenost s krmením březích samic ovesnými vločkami, granulkami a listy pampelišek - tady však musíme dávat pozor na kokcidiozu, samička si musí na pampelišky a zelené nejprve postupně navyknout, tzn. že jí nesmím hned nacpat půl kotce zeleným, ale musím jí postupně "rozkrmit", tzn. že jí dám třeba 3 lísky, další den 4 lístky a tak dále, až jí mohu poskytnout větší množství najednou. Pampelišky jsou velmi zdravé a samice po nich má hodně mléka, ovesné vločky jí dodávají bílkoviny a energii, kterou bude při porodu potřebovat. Samozřejmě potřebuje k tvorbě mléka i dostatek vody.

K péči, zvláště u prvorodiček je nutné, aby se příliš nestresovaly (to je však potřeba i u ostatních samiček) a to znamená, že by se neměly příliš přenášet ani se s nimi nijak manipulovat. Jelikož zvláště prvorodičky to mohou snášet mnohem hůř, než samičky, které jsou už takříkajíc "mazáky" a jsou zvyklé. Ideálně týden před porodem by se u samic nemělo dělat už nic jiného, než jim jen dávat krmení a vodu a nechat je v klidu. K podestýlce na hnízdo - samice si dělá hnízdo ze všeho možného, co najde a je dobré jí do kotce/klece umístit domeček, kam může miminka schovat. Na hnízdo je ideální normální seno, nebo dřevitá vlna od limary - bezprašná podestýlka pro tohle ideální. Samička si pak všechno natahá do domečku a tam poté i porodí.

Dřevitá vlna LIMARA, vpravo využití v praxi (ještě ve staré králíkárně)

F F

Jak vlastně probíhá porod?

U prvního Alicina vrhu (ano, u mláďat s letálním faktorem) jsem mohla pozorovat to nejkrásnější, co se na chovu králíků dá vypozorovat..ano, jedná se o příchod na svět. Dovolte mi, abych si to rozdělila do několik fází.

1. předporodní fáze - chlupy

Samička si začne třeba ještě jeden den před porodem trhat chlupy a vystýlat jimi hnízdo. Poté to nechá být a ještě těsně před porodem se začne škubat, aby mohla miminkům poskytnout teplo.

2. porodní fáze - stahy a porod

Samice umí vyvolat porod kdy ona sama chce. V této fázi si sedne do hnízda, do kterého vyhloubila noru. Sed vypadá asi tak, že dřepí na zadku takovým způsobem, aby dosáhla k porodním cestám. Vyvolává stahy a následně rodí jedno mládě za druhým. Když jej rodí, trochu píská (ano, vždyť to přeci trochu bolí) a narozené mládě také kvíká. Samička jej olíže, sní placentu a postrčí jej do nory, poté rodí další a další.

3. poporodní fáze - úklid a očista

Když porodí všechna mláďata, nastává mnou nazvaný úklid - to znamená, že samička sní úplně, ale úplně vše, co je jen trochu od krve, seno, chlupy i vlnu a svoje nohy a sebe samotnou poté od krve očistí.

4. odpočinek a kontrola

Samozřejmě samička po porodu odpočívá, leží a pije vodu. Občas chodí miminka kontrolovat, zda-li jsou v pořádku.

Něco málo o mláďatech

Miminka králíků se na rozdíl od morčat rodí holá a slepá. Každým dnem jim ale naroste asi 1mm chloupků, takže v 5ti dnech už jsou úplně totálně chlupatá. :D Oči začínají otevírat v 9ti dnech a v 11ti dnech už je mají plně rozlepená a začínají zkoumat své okolí. V 10ti dnech váží něco mezi 120-140 gramy. Ve 20ti dnech už jsou akční, umí skákat i běhat. Odstavují se ideálně až v 7-8 týdnu, pokud se odstavují už v 6 týdnu, není to sice příliš ideální (špatná zkušenost), ale budiž.

Miminka stará 3 dny                                          Ve věku 5ti dní                                                7 dní

FFF

Jak poznám, že samička kojí?

Samice věnuje mláďatům vždy jen pár minur denně a často kojí hlavně v noci (instinkt). Nakrmená mláďata se dají poznat podle toho, že mají kulatá, naducaná bříška a spí. Hladová mláďata jsou scvrklá, vrásčitá a pořád se hýbají a ozývají, že mají hlad.

Když zjistím, že nekojí,..co s tím?

S odchovem osiřelých mláďat zkušenost nemám, ale už o tom mám něco málo zjištěno. Pokud samice mláďata zavrhne, je dobré mít ve stejnou dobu nakrytou druhou samici, která má mláďata starší/mladší max. o 1 den a zkusit je k ní podstrčit, jestli je přijme. Pokud nemáme takovouto možnost, nebo i druhá samice se o mláďata starat nechtěla, musíme přejít na umělé dokrmování, které je ale časově velmi náročné. Jako ideální náhražka se považuje kočičí mléko, k sehnání u veterináře - nejvíce se totiž složením podobá tomu králičímu. Podává se ohřáté injekční stříkačkou bez jehly. Je nutné mláďata urdžovat v teple, ideálně na topném kameni, takže teraristi mají v tomhle určitou výhodu :D Pokud nemáme topný kámen, postačí ohřevná lahev (taková ta na břicho, když Vás bolí) ;D Kolem 15tého dne pak lze pomalu přidávat i pevnou stravu - ideálně ovesné vločky. Ovoce a zeleninu je normálně dobré podávat až kolem 1 měsíce a jen malé množství, stejně jako u čerstvých rostlin.

Jak rozeznám u mláďat pohlaví?

To už je pro "laiky" trochu složitější záležitost, pokud chtějí pohlaví určit hned v nějakých těch 10-15ti dnech. Člověk, který už má s odchovy a mláďaty nějaké zkušenosti, dovede pohlaví předběžně rozeznat už v těch 10ti dnech, ale pro někoho to může být složité i v 1 měsíci. Mláďátko nejdříve převrátíme na zádička a druhou rukou roztáhneme pohlavní otvory. U samičky se objeví jen čárečka, která se směrem od řitního otvoru trošku zvedá vzhůru. U samečka se objeví pindík s jakousi kuličkou. V 1 měsíci se to pak už dá bez potíží potvrdit a později kolem 4-5 měsíce samcům sestupují varlata.

Závěrem,...

Nakonec bych chtěla říct jen to, že nepodporuji rozmnožování křížených a degenerovaných králíků. Tohle jsou informace čistě jen o odchovu králíků plemene "zakrslý barevný". Ano, jsou v tom zahrnuté informace o odchovech králíků celkově nezávisle na plemeni, ale je to směřováno především k čistokrevným zvířatům. Já patřím mezi silné odpůrce velkomnožíren a odchovávání laiků typu "sprsknem a třeba z toho bude něco krásnýho". Nemám to ráda a nelíbí se mi to. Už takhle máme plné zverimexy a tímhle článkem o odchovávání to nechci absolutně nijak podpořit. Mým zájmem je podpořit lidi, kteří se zajímají o plemena jako taková, ne o křížence. Já vím, ti králíci za to nemohou, za to mohou ti lidé, kteří je takto kříží mezi sebou. Ale na druhou stranu do toho nezahrnuji úmyslné novošlechtění a vytváření nových plemen, kdy člověk zná genetiku a ví, co se mu narodí a jak to dále využije. Ano vím, že i králíci z novošlechtění a nevhodní do chovů končí ve zverimexech, ale to jsou zvířata s čistokrevnými rodiči a dá se to z nich poznat. Tak doufám, že jste se teraristi i králíkomilci dozvědeli něco nového a že se Vám to líbilo ;)

S úctou,

ViNi

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 1x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 02.07.2012 Upraveno: 02.07.2012 Přečteno: 140x

Schválili: Rexik *** 16.11.13 • Rex *** 16.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Savci
15.04.2012*****Není králík jako králík181x
19.05.2012*****Něco málo o hototských králících61x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
01.07.2012*****Mýty a fakta o hadech192x
19.05.2012*****Něco málo o hototských králících61x
15.04.2012*****Není králík jako králík181x
19.10.2011*****Rady pro chovatele vlastnící uprchlé plazy - had a ještěr240x
13.08.2011*****Palmetto a Tessera - Mé osobní +plus+158x
29.07.2011*****Barevné formy užovky červené323x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/clanky/134-jak-odchovat-aneb-par-otazek-a-odpovedi-kolem-brezosti-kraliku