Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Agama vousata odmita potravu

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Přejít na předchozí stránku 2 Žádná další stránka   1  

Zápis příspěvků povolen všem registrovaným uživatelům

Agama vousata odmita potravu
0   28.11.2015 09:38 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: fajfmen
Ale prdka smich Skoro všechny mé agamy jsou narozené srpen/září/říjen ; - )



Právě to zimování mi nešlo na rozum (reagovala jsem na Pogonu, Sašo čti pořádně :-P :-D )
0   28.11.2015 09:36 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: alterationx
Jo, já vyvařovala, vypékala a sanytolovala ;-)
0   28.11.2015 01:25 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Nessy
Mimino bych rozhodně nezimoval. Máš recht. To by se rovnalo popravě. Z kontextu jsem měl ale zato že se divíš líhnutí ještěra v srpnu (když je to běžné na jaře). Můj omyl X-)
0   27.11.2015 23:42 Muž alterationx [82]
Ešte amónne desinfekčné prípravky sú účinne na cysty kokcídii, ale píše sa, že musí to byť až 10 percentný roztok, aby boli účinne.
0   27.11.2015 23:05 Muž alterationx [82] Re: Nessy
Ono, ak to majú obe, čo očakávam a je to dosť pravdepodobné, tak oddelovanie nie je už dôležité, ale ona stopercentne nevie, či to má aj tá druhá, ale ako som už vravel, skôr očakávm, že to majú obe. Neviem, či na oocysty kokcídii funguje sanytol, ale odolávajú veľa dezinfekčným prostriedkom a stopro na nich funguje para, vysoké teploty a ponorenie do vriacej vody je tiež efektívne.
0   27.11.2015 22:44 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: Lubilu
Já bych prděla na oddělování těch dvou - určitě to mají obě, jen na té větší to není znát - na mých holkách taky nic vidět nebylo.
Spíš posbírej Bodlinovi bobany a dej je taky na rozbor.
(To je teda věc :-| Ono se to někdy samozřejmě může stát, když je frmol, že se to zamění, ale nemělo by...)
Pan doktor ti řekne přesně vše, co máš dělat, neboj se vyptat. Snad se to podchytilo včas a vše bude brzy v pohodě. Četla jsem, že na kokcidie funguje sanytol - takže s ním vystříkej podlahu a místa, co nejdou vyvařit a kde se holky (potažmo i Bodlina) pohybovaly ;-) Hodně zdaru, je to v*ser palec
0   27.11.2015 21:45 Muž alterationx [82]
0   27.11.2015 21:16 Muž alterationx [82]
Na tejto stránke sú bežne používané liečívá pre plazy aj obvyklé dávky www.anapsid.org/…

Na kokcídie sú tam sulfónamidové antibiotiká

Coccidia
Sulfadimethoxine 50 mg/kg váhy PO q 3 d, rep in 3 d
alebo 90/45 mg/kg váhy PO/IM first day, then q d x 5 d
Sulfadiazine 75/45 mg/kg váhy PO first day, then q d x 5 d
0   27.11.2015 19:51 Muž alterationx [82]
Ak ju chceš dať dokopy, tak sa priprav, že si užiješ. Zažil som podobné so Strongylmi u gekonov a ešte som asi úplne nevyhral. Zvieratá okamžite oddeliť. Pozitívnu dať do plastikového boxu. Dobré je kúpiť si dva rovnaké plastikové boxy a na ne dať kryt napr. drevenú dosku, kde bude svetlo a zdroj tepla, na obdobie liečenia stačí aj iba horné vetranie, ako súbstrát okamžite kuchynské utierky, čo najmenej úkrytov: jeden teplý a jeden studenší a každý deň komplet dezinfikovať vriacou vodou. Čiže napr. večer vybrať zviera, preložiť do druhého plastikového boxu, preložiť kryt so svetlom atď a druhý box zaliať vriacou vodou aj s ukrýtkmi a všetkým čo tam je, necháť postáť aj 10 min vo vriacej vode. Potom vydenzifikované úkryty a veci dať zvieraťu do čistého boxu a ten druhý si pripraviť na výmenu na druhý deň a takto si ich striedať a dezinfikovať. Dezinfikovať treba každý deň a poriadne a všetko. Vodu ktorú pijú prevariť, nechať vychladnúť a dávať takú prevarenú. Výkaly odoberať čo najskôr, zviera kŕmiť z pinzety a nenechávať živú potravu ostávať zbytočne v boxe, aby sa nedostala k výkalom. Zviera bude určitý čas zažívať naozaj diskomfort, ale iná cesta nie je. Treba samozrejme dodržať aby mala vhodnú teplotu v boxe a iné veci, lebo tie stimulujú imunitu. Lieky, ktoré si dostala sú zo skupiny sulfonamidových antibiotík, ktoré sa používajú na obmedzenie reprodukcie kokcídii, čím sa potlačí ich množstvo v tele a imunita si potom s nimi dokáže poradiť, niektoré zvieratá majú kokcídie v malom množstve a pokiaľ sa nepremnožia, tak nie sú fatálne a zviera s nimi dokáže samo bojovať. Pravidelná, uzkostlivá hygiena je taktiež veľmi dôležitá na ich potlačenie. Kokcídie sa dajú vyliečiť, ale nie je to ľahké.
0   27.11.2015 19:12 Muž alterationx [82] Re: Lubilu
určite okamžite oddeliť, bohužiaľ je veľká šanca, že ich má aj tá druhá, dať testovať aj tú druhú, nejak som to tak tušil, väčšie úbytky váhy za krátku dobu často naznačujú kokcídie
Reklama
0   27.11.2015 18:29 Žena Lubilu [0] - Ještěři – update
Tak si predstavte ze jsem dnes dostala zpravu z veteriny, abych prisla. Rekli mi spatne vysledky coze , holka ma Kokcidie a vyfasovala jsem pro ni Sumetrolin .... mate s tim nekdo zkusenosti? mam ji pry davat 2.5 carky na mikro strikacce ...

nemam je ted oddelit? coze zacinam z toho byt lehce nervozni... sad
0   27.11.2015 16:59 Muž alterationx [82] Re: Lubilu
Pokiaľ stratila apetít a nevrátil sa, tak treba určite vylúčiť parazity, takže test určite, možno radšej aj dva v rade s odstupom medzi sebou. Keďže obe majú výkaly, tak nejaká zápcha nehrozí. Ak testy nič nepreukážu, tak by som asi potom naozaj skúsil oddeliť zvieratá, vytvoriť mu vhodné podmienky chovu a odsledovať, či sa apetít vráti alebo nie. Treba ísť na to vylučovacou metódou. Čo sa týka parazitov, tak môže nastať aj jav, že jedno zviera je na tom horšie ako druhé aj keď majú spoločnú vodu atď, ale je takmer isté, že ak jedno zviera má parazity, tak ich má aj druhé, ale úroveň nemusí byť rovnaká.
0   27.11.2015 13:24 Žena Lubilu [0] - JeštěřiRe: Nessy
Cauky, holky jsou vysoky na komodach cca ve 120 cm vyssce, Bodlina - agamak je volno pohybujici se, spis levitujici na svem klacku vedle topeni a na svetlech.

holky kdyz jsou venku na prochazce, tak ta vetsi se ho vubec neboji a normalne mu usurpuje jeho misto na vyhrevu (vcetne toho ze mu vleze na zada) a Lemona (tu ted poustim jen na posteli a nenecham ji sejit dolu, prave aby ji nevystresoval, spis je ted v terariu a max se krmime nad posteli ...

z Exomedu psali ze pro rozbor jim staci velikost liskoveho orisku toho trusu, tak ted cekame, a sbirame, protoze lemona ma malicke bobky (take co po ni chtit kdyz prijme tak 5 subadultnich svabu a velkeho nechce a cvrcky tak tri max) hmm

ps: jj ty denicky nejsou sptane, ja uz tam vycetla strasne veci a do terarka mame novou trupici (120cm) jen cekam na elektrikare aby mi to zapojil, my s pritelem uz vyhodily dvakrat pojistky ... stydim
0   27.11.2015 13:18 Žena Lubilu [0] - JeštěřiRe: alterationx
Cauky, vykaly maji podobne, ted rozdil ve velikosti je patrny takze i poznam, ktera udelala prave bobek ... pokud zraly jen zelene ten den tak je bobek jinak barevny (svetlejsi a ridsi) jinak jelikoz maji prisun a pravidelne dostavaji cvrcky, svaby a sarancata, tak bobecky jsou vetsinou tmavsi a tvrsi ...

jen pro ten odber prave nekdy prijdu a uz je pekne susenej, takze musim cekat na cerstvy ... Krmime zvlast, rano maji misku zeleneho a vodu (vse cerstve) a par cvrcku do teraria a odpoledne dostavaji dalsi pridel crvcku a jine potravy, ta co neji (Lemona) ta se krmi ted uplne separe a hlavne ji to musime "nutit" do tlamicky ... nechce sama zrat ... driv byla zravejsi a dravejsi nez jeji sestra.
0   27.11.2015 08:36 Muž alterationx [82]
Aby som poopravil svoje tvrdenie: oocysty kokcídii je možné zistiť aj pri flotačnej metóde koprologického vyšetrenia. Farbiace metódy napr. farbenie Ziehl Neelsen sa používa na detekciu napr. kryptosporidii, možno sa v rámci farbenia zafarbia aj kokcídie.
0   26.11.2015 23:25 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: alterationx
Důvod bude nejspíš ten, abys jim nepřinesl celá tři hovna a oni poznali, co je z kterého dne. Což se u agamích tří bobků těžko stane, že vezmou vzorky jen z jednoho ;-)
0   26.11.2015 22:38 Muž alterationx [82] Re: Nessy
Nie som si úplne istý, či sa aj kokcídie zisťujú napr. pri flotačnej metóde, ale samozrejme tam, kde robia koprologické vyšetrenie to vedia povedať. Čo sa týka tej zmesnej vzorky: keď som to diskutoval na parazitológii na veterinárnom ústave, tak mi pani parazitologička povedala, že je lepšie doniesť to rozdelené (po dôvode som nepátral).
0   26.11.2015 22:04 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: alterationx
Dělá se směsný vzorek, tak není třeba to dávat zvlášť.
"Pokiaľ zviera nejak moc nechudne, tak test na kokcídie nemusí byť nutný, ale pri zvierati, ktoré rýchlo stráca váha za relatívne krátky čas je určite dobré ho dať urobiť." Moje zvířata rozhodně nehubly a kokcidie mají.
Jinak bych řekla, že když jsou kokcidie snad nejčastější onemocnění (může to mít až polovina chovů), tak jsou i primárním předmětem zkoumání.
1   26.11.2015 18:29 Muž alterationx [82] Re: Lubilu
Čo sa týka výkalov: tak ich treba odoberať aspoň za tri dni, najlepšie je pokiaľ sú tie tri dni po sebe, ak je to možné, najlepšie ich dať z každého dňa do zvlášť nádobky, kvapnúť tam kvapku až dve studenej predtým prevarenej vody, aby tam bolo troška vlhko a skladovať v chladničke, ale nesmú zamrznúť. Ďalej sa treba opýtať v labáku kam sa to dáva, či súčasťou vyšetrenia je aj vyšetrenie na kokcídie, lebo tie sa väčšinou potvrdzujú farbiacimi metódami a na vajíčka parazitov a iné parazity sa používajú koncentračné metódy (flotačná, sedimentačná) a samozrejme jeden test nemusí byť dostačujúci, lepšie je urobiť aspoň dva alebo tri s odstupom medzi nimi, odstup povedzme týždeň dva, pokiaľ sú zvieratá čisté tak sa potom doporučuje raz za pol roka alebo aspoň raz za rok urobiť znova vyšetrenie trusu, ak chce mať chovateľ istotu, že chov je v poriadku. Pokiaľ zviera nejak moc nechudne, tak test na kokcídie nemusí byť nutný, ale pri zvierati, ktoré rýchlo stráca váha za relatívne krátky čas je určite dobré ho dať urobiť. Iná vec môže byť, že ak jedno zviera je väčšie a to druhé menšie, tak môže byť "utláčané" aj samé može byť v určitom strese, vtedy treba skúsiť kŕmiť každé zvlásť alebo v krajnom prípade aj skúsiť oddeliť, či po oddelení nezačne žrať viac. Ak nezačne žrať normálne, tak problém je niekde inde.

Má tá agama, čo teraz nežerie resp. žerie málo výkaly? a aké sú tie výkaly? Tá čo normálne žerie má rovnaké výkaly ako tá čo žerie menej?
0   26.11.2015 12:30 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: Lubilu
To jsem ráda, že to moje trápení aspoň někomu pomůže :-) Já dostala instrukce, ať nově příchozí tvorečky prověřím raději dvakrát ;-) Taky by bobky neměly být úplně vyschlé (i když já vyschlé posílala a záchyt tam byl).
Zkusila bych do terka přidat ještě jednu zářivku - jsou to pouštní tvorové a ty tam máš tmu ;-) (je mi jasné, že fotka to zveličuje, ale stejně)
Taky se zamysli, jestli nemůže být ve stresu, když vidí na velkou agamu, která by jí mohla sežrat. Pokud jsou někde nízko, klidně dej terko výš, ať na ně ten tvůj kluk "nemůže". (Na kokcidie otestuj i jeho - kdyby je měl, ať ti holky nenakazí, až budou spolu, já už se toho teď budu bát furt ;-) A když běhá navolno, je ten úklid dost šílenej.)
Reklama
0   26.11.2015 09:14 Žena Lubilu [0] - JeštěřiRe: alterationx
Koukam, ze to ze ztratila na vaze mam v deniku a ne tady .... ups ...

Ztratila cca 7g za 14 dni. Zacali jsem to resit pri prvnim ubytku tj. kdyz ztratila 2-3g za tyden (vazime se pravidelne)

parazitologie - bobky cca 4 dny po sobe, veterina nic nepotvrdila, ted jsem si objednala jeste raz ( celta jsem si denik Nessy palec ) zkumavky a budeme odebirat znovu vsem (pro jistotu), na veterine udelai i vyter z kloaky a prohmat - nic :-(

Ted se ji snazime manualne rozkrmit aby nehubla dal, dari se tak na pul, pribrala 1.5g.

Oproti te druhe je znatelne hubena.

ohledne chovu - fotografie terarie a podminky popsane, tak klidne napiste co se ma zmenit jesti vas napada co by nemuselo vyhovovat at to napravime co nejdrive ...
;-)
0   25.11.2015 13:31 Muž alterationx [82] Re: Lubilu
Pokiaľ odmieta potravu dlhšie, tak je možné, že stratila na váhe, že nežerie. Ako napísala Nessy, otázka je koľko stratila na váhe za to obdobie čo nežerie a ako dlho nežerie. Má nejaké výkaly a aké mala výkaly, keď normálne žrala? Ak by odmietanie potravy nesúviselo s prípadným zimovaním, tak potom by pripadli do úvahy už len podmienky chovu (tá druhá však žerie), prípadne zápcha alebo parazity. Neajaké vážnejšie poruchy trávenia resp. zmeny tráviaceho traktu zatiaľ neriešme. K tomu parazitologickému vyšetreniu: koľkokrát sa robilo parazitologické vyšetrenie, iba raz? akou metódou sa zisťovali parazity? výkaly sa odoberali aspoň z troch po sebe idúcich dní resp. trí výkaly po sebe? v rámci testu na parazity sa zisťovala aj prítomnosť kokcídii?
0   24.11.2015 07:28 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: Lubilu
O úbytku na váze jsi nic nepsala - kolik to je?
0   23.11.2015 15:01 Žena Lubilu [0] - Ještěři
to s tim zimovanim me jiz napadlo take, ale ze i ztratila tak rapidne na vaze a jsou ji jen 3 mesice ... myslite ze by to bylo mozne?

v pripade ze by chtela zimovat, a ta druha ne (jsou spolu) jak uzpusobit terarium? coze (teploty apod)
0   22.11.2015 23:41 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: fajfmen
No počkej, to mi furt nevysvětluje zimování takového miminka...
1   22.11.2015 23:05 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Nessy
No proč ne? My teď máme pět listopadových fousátek vylíhlých před 2-5 dny (od Týnky a Rumcajse) a k tomu od nich ještě dvacku druhosledových vajíček co by se měla proklubat okolo Silvestra (plus minus autobus nějaký den) - a ta se vyvíjí při pokojovce mimo inkubátor! Prostě jenom na poličce ;-)
Vousatky nejenže mají silně našlápnuto k domestikaci, od prvního závozu dvaceti jedinců do Evropy v r. 1990 se už stalo. Původní bio režim už pro ně moc neznamená, prostě se adaptovaly na soužití s člověkem ;-)
0   21.11.2015 16:57 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: Pogona
Srpnová agama? coze
0   21.11.2015 15:15 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Lubilu
Napadá ;-) chce zimovat...
0   18.11.2015 16:41 Žena Lubilu [0] - Ještěři – Agama vousata odmita potravu
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj vsem, potrebovala bych poradit.

mam doma v terariu 120*60*60 dve male agamky narozene pocatkem srpna. Obe jsou samicky. Krmeny jsou uplne stejne, crvcci, subadulti sarancat, svabi argentinsky (subadulti), zelene, pampleliska list i kvet (pokud se jeste objevi), trocha mrkve, jablka (nastrouhane), atd, vitaminy a vapnik dostavaji v zelenem, obcas v hmyzu.

Svetla bodovka na vyhrev a UVB na jednom miste, pak dosvetlujeme jeste zarivkou (takovou tou trubici). teploty 45 na vyhrevnem miste, 27 na nejstudenejsim miste. Fotografie teraria pridany i jak vypadaji holky.

Obe jsou cile, naprosto, pruzkumnice prvni tridy, kontaktni jakmile projdeme domahaji se ven z terarka a probehnout po posteli atd. Jen ta jedna prestala zrat, odmita potravu, veterinarni vysetreni nic nezjistilo (parazitologie trusu, vyter kloaky, prohmat). Kdyz uz do ni dostaneme zradlo, tak trochu (10 subadultu - 0.5 cm velkych svabu) a to obe zraly vzrostle cvrcky ....

napada Vas co s ni jeste ? :-( :-(
 

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... [2]

Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 695x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1345?od=51