Za prvé si tady tykáme, takže žádný "vy jste mi doporučoval"
A ano, mláďata se krmí, co se do nich vejde, pokud mláďata odmítají potravu není to úplně dobře, je to jako u lidí, jsou ve vývinu a jelikož oproti lidem mláďata ještěrů raketovou rychlostí rostou, potřebují logicky stavební látky
+ nutně potřebují právě především vápník a s ním nevyhnutelně AD3 vitamíny ( ty dostanou právě z UVB záření, které produkují speciální zářivky ).
Pokud cokoli z těchto věcí u mláďat chybí, bude zle a hrozí úhyn, příp. nezvratné poškození končetin, deformace apod.
Rachytida, která je v takto zařízeném teráriu, spolu s nedostatkem vápníku jistá se pak projevuje právě deformacemi a pokřivením končetin ještěra a především páteře. V počátečních stádiích se dá "podchytit" a zastavit nebo i vyléčit. V pokročilejších ( kdy už je pokřivená páteř viditelně, k ní se přidají deformace nožiček ), se toho už moc dělat nedá. Buďto ji zastavit a nechat ještěra žít v bolestech, nebo jej usmrtit ( druhá varianta je v těchto případech správná ).
Co se týče teploty v teráriu, pak 30C za pomocí slabého topného kamene a jedné žárovky v takovém teráriu nedosáhneš. 30C bude v okolí žárovky a kamene to ano, ale ve zbytku terária, zejména v nejvzdálenějším místě od žárovky bude teplota pokojová. To je ale dobře, zvíře potřebuje jak chladnější místo, tak i místo, kde se bude moct pořádně vyhřát, takže takto uspořádané terárium je pro agamu "chladné". Jak jsem psal, dej žárovku trochu níž, dokup UVB žárovku a bude to v pohodě.
Mě vždycky jen mrzí a řešilo se to tu asi milionkrát, že když si jde někdo koupit jakékoli zvíře, tak si o jeho chovu vůbec nic nezjistí,.....a pak zvíře mnohdy trpí. Tohle co Ti tady píšu ( UVB, vitamíny, teplota ), jsou opravdu ta nejzákladnější a velmi známá fakta, která když neznáš, pak si raději zvíře nepořizuj,.....je to velmi nezodpovědné. Není to nic osobního proti Tobě ani Tě nechci nějak urážet, je to jen holý fakt, který bych naspsal komukoli.