Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Agama vousatá krmení

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Přejít na předchozí stránku 9 Žádná další stránka   1  
Agama vousatá krmení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2011 22:00 Pepa Re: fajfmen
Diky moc za radu. Mrkev mel jen jednou a to si jen jednou zobl, takze mu to snad neuskodi, dneska mel cinske zeli, pampelisku a par cvrcku, asi tak 5... Ale porad nevim, kolik mu tech cvrcku muzu davat a jak casto, pry po tom docela pribiraji, tak abych to neprehnal :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2011 21:46 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Pepa
Ahoj, můžeš krmit denně nebo ob den, klidně vlastně i vícekrát denně po malých dávkách a tu i támhle vynechat. Osobně mám dojem, že nepravidelné krmení po troškách je dlouhodobě lepší, než jednorázové zavalení ještěrů hromadou žrádla.
Všeobecně - v přírodě mají vousatky fůru pohybu a přitom relativně málo (kvalitního) žrádla, zatímco v terku se pomalu nehnou a leckdy až nadbytek potravy nafasují přímo pod čumák. Důsledky jsou potom zřejmé... A s tou mrkvičkou prosím Tě opatrně. Má sice spoustu pozitivních vlastností, zároveň ale i negativum v tom, že velmi silně odvápňuje! Slušně to srovnáš např. zkrmováním pampeliškového lupení, to má totiž prozměnu celkem vysoký obsah vápníku a (poměrově) minimum kyseliny šťavelové, která tu může (a často i dělá) problém s kostmi ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2011 21:30 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Tessee
Jen si dávej bacha, aby se Ti agamka v záchvatu loveckého nadšení nevrhla přímo pod tu motyčku. Oni to zase až tak velcí myslitelé nejsou, takže celkem často jednají zbrkle ;-) . Když si ale člověk dává pozor, je to ve finále fakt docela sranda :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2011 20:40 Pepa
Zdravim... Tak jsem si tady precetl celkem vsechno co pisete, urcite hodne zajimave postrehy a rady, ja mam doma dvouletyho samecka agamy a chci se zeptat, jak casto ho mam krmit... Nekteri tvrdi 3x az 4x tydne, vic ne a nekdo jiny zase po malych davkach porad, takze jsem z toho totalne mimo :-) S chovem teprve zacinam... Ted ho teda krmim tak, ze jeden den dostane cvrcky, i kdyz teda nevim kolik jich mu mam dat, dalsi den nedostane nic a dalsi den vetsinou cinske zeli nebo jablko popripade mrkev... O tom, jak vybavit terarko jsem se docetl pomerne hodne, ale nikde nemuzu najit, jak krmit, tak jestli mi muzete nejak pomoct, budu moc rad :-)

Preji hezky den :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2011 21:59 Žena Tessee [1] Re: fajfmen
smich tak nějak si zkouším představit toho obluďáčka za tou motyčkou a je to parádní kousek fantazie, když si vzpomenu, co vyváděj moje potvůrky, dám-li (na chvilku odložím) krabičku s cvrkama nahoru na terko...Hlavně moje "madam vypasená" se může zbláznit, jen zahlédne první pohyb kořisti, to potom pobíhá jak praštěná po větvi nahoru a dolů nebo skáče na pootevřený dvířka a zůstane na nich viset, dokud je nesundám...Pak by mi je klidně sežrala i s tou krabičkou, taky se o to vehementně pokouší, ale je to nádherný divadlo, který si vždycky vychutnávam. Když se pak válí spokojená a nažraná pomalu k prasknutí pod lampou, není co dodat. Ale jen co bude venku teplo tak akorát, začnem sportovat, aby mi nezakrněla :-D
Ale ta motyčka mě fakt dostala, asi to taky někdy zkusim, to musí bejt divadlo smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2011 20:53 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Pogona
Dobře mluvíš co se toho týká, že by jim je někdo dával furt. Ale co si budem povídat - ten terarista, který není zároveň vášnivým rybářem, nedá svým ještěrům žoužele moc často. A v takovém případě se to pak podobá příkrmu myšími miminky (který je taky dlouhodobě nevhodný). Přitom to ale má, jako občasný (!) zákusek, na výživu obludíků docela pozitivní vliv ;-)
Tady ale pozor, existuje zde riziko zavlečení parazitů (stejně jako s každou jinou potravou z přírody), takže je třeba při takovémto příkrmu (jinak ale vážně pozitivním), průběžně sledovat jejich stolici, potažmo celkový zdravotní stav :-)
Mmch., na to konto, nedopřát našemu Rudolfovi v létě na chatě při okopávání záhonků (kdy už tradičně rekognituje terén vždy v těsném závěsu za motyčkou :-D ) zchřoupání všech dešťovek a brouků, co si tam vytáhne z hlíny... to bych mu vzal kus radosti ze života... ;-) :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2011 20:46 Muž Jirka [45] - Ještěři
MOje agamy se na ní vrhli... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.04.2011 20:44 simakov7
Jo... a navíc nevim jak by se ta agamka tvářila kdybyste jí dali žížalu...asi něco v tom smyslu: "Děláte si ze mě prču?!" :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2011 15:03 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Přesně tak, já žížaly nedávám vůbec, jednou za měsíc by se teoreticky 1 či dvě dát mohly, nicméně žížaly obsahují moc solí a jiných látek a agamy by mohla lehce onemocnět DNOU ( ukládání solí do kloubů ), což je pro ni velmi bolestivé. Takže radím se jim vyhnout a když už tak jednou za měsíc ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2011 12:45 Muž Sewer [151] - JeštěřiRe: cupinka
Rozměry boxu jsou -

výška: 25cm
délka: 40cm
hloubka: 30cm

Víko sem vyříznul nožem a záclonu sem k tomu rámečku přidělal takovou tou nastřelovací sešívačkou (nevim, jak se to jmenuje :-D )

Cvrčky jsem z počátku chytal rukou, ale ostatní mi na ní skákali a vyskakovali mi ven, tak sem je začal chytat pinzetou, ale to teď dělám jenom když jich tam mám hodně. Když jich je málo, tak vyndám plata od vajec a naberu si jich do krabičky kolik potřebuju ve vteřině :-)

Jinak tabulku s délkou a hmotností k určitému stáří asi těžko najdeš, protože každý jedinec může růst úplně odlišně. Ale myslím si, že když nám prcka nafotíš, tak ti zdejší zkušenější chovatelé řeknou, jestli je dobře živený ano
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2011 11:56 Žena Tessee [1] Re: Libor
jo jo, na to jsem se tady ptala já a bylo mi řečeno, že na zpestření se to dá, ale ne moc často
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2011 11:30 Žena cupinka [0] - JeštěřiRe: Sewer
to je dobry napad :-) muzu se zeptat jak je vysoky ten box???tak jsem je ted rucne prebrala,zkousela jsem to peanem ,ale nemela jsem sanci .-d male a stredni jsem dala do sklene kopule..snad nezblbnou tchan tam chtel dat rybku ,ale to jsem zakazala :-d a velike do sklenky od okurek. je tu nekde tabulka jak maji byt agamky velike??? jako cca v urcitem mesici delka vaha :-) znama mi totiz rekla ,ze jsou moc hubene maji udajne 3mesice a 14g tak nevim.ted jsem jim tam davala listy od pamelisek tak jedna mi prisla k ruce,alespon neco ta druha se jen premistila pod silnejsi svetlo a nebavka :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.04.2011 11:21 Muž Sewer [151] - JeštěřiRe: cupinka
Fotka k příspěvku cupinka: Já jsem si koupil v IKEE plastový box. Jeho víko jsem celý vyříznul, že zbyl jen okraj, kterej se posadí na box a vyplnil jsem ho záclonou. Není to moc hezký, ale je to prakticky otevřený a přitom cvrčci nemaj šanci uniknout... Je to na fotce ;-)

Libor: O žížalách se nedávno tady na fóru myslím psalo, že moc vhodné nejsou :-O
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2011 10:32 Libor
ahoj chtěl jsem se zeptat jestli muzu Agamu krmit žížalama slyšel jsem že se to dá děkuji :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2011 08:44 Žena cupinka [0] - JeštěřiRe: Sewer
tak ja je mam v obyvaku ,kde taky huci filtr :-) zatim cvrlika jen jeden tak to jde :-d jen asi jim bude vadit ze jsou v kyblu od barvy a prikryti co??ve vyku jsou udelane diry.nic lepsiho a pruhledneho jsem nenasla.mam sklenenou kopuli vyska asi 30cm ale nemam ji cim prikryt a bojim se aby nevyskakali :-d jinak mam dotaz,agamky mam dve od nedele udajne 3mesice stare.nezerou jen lezi a piji kdyz jsou orosene tak se olizuji.je to asi stresem ,a i tim ze jsou zatim v aqvu 60x40x45 a lezu knim vrchem,tero se dodelava.totiz puvodni plan byl ze si je kopim az v nedeli na burce,jenze v avizu byl inzerat na dve agamy za 500 tak jsem pro ne jela :-d Ted kdyz se aklimatizovavaji mam si je brat na ruce nebo je mam nechat v klidu???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 13:28 Muž Sewer [151] - JeštěřiRe: Verčák
Mě ještě v pokoji hučej filtrace v akvárkách, takže mi spaní v hluku už opravdu nevadí :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 13:19 Žena Verčák [112] - Ještěři
u nás mají cvrčci samostatnou místnost :-D je to přes chodbu od mojeho pokoje za odzvučněnými dveřmi jinak bych se asi zbláznila.. :-D Nejhorší je, když nějaký zůstane v terárku a tam se rozhodne že bdue v noci cvrkat a já ho tam nemůžu najít.. :-) to má chudák Chaki nepříjemné noční budíčky jak jí tam hrabu jenom abych se ho zbavila.. ten poslední letěl z okna... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 12:57 Muž Sewer [151] - JeštěřiRe: elegans1
No, to já to dělám uplně špatně :-D
Mám domácí cvrčky a zkrmuju to, co zrovna chytim, takže tady mám v noci celkem cvrkot smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2011 18:20 Muž Jirka [45] - Ještěři
Jo pardon...uhnal sem si na chatě upal..:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2011 18:09 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Samice mají kladélka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2011 18:09 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Jirka
U cvrčků?.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2011 17:22 Muž Jirka [45] - Ještěři
Podle hemipenisů,či kloaky... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2011 17:18 Žena cupinka [0] - JeštěřiRe: elegans1
a muzu se zeptat jak se pozna samecek :-) ???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2011 07:12 elegans1 Re: cupinka
Ono záleží jaké cvrčky máš.Největší kravál dělají domácí a krátkokřídlí.Já používám banánové a ti jsou úplně v pohodě,i když občas se vyskytne hlasitější kus.Proto nejdříve likviduju samečky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.04.2011 21:52 Muž Sewer [151] - JeštěřiRe: cupinka
Já je mám v otevřeném boxu v pokoji a už jsem si zvyknul, ale ze začátku to bylo hrozný :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.04.2011 21:28 Žena cupinka [0] - Ještěři
mam asi hodne blbej dotaz,ale musi byt :-d koukam na prezentace ruznych terarek a temer vsude vidim pixle se cvrckama...vim jaky ramus udela jeden pri predsve, ze mi jich v obyvaku cvrklika 100 v plastovem boxu,no nevim to musi byt silene ne???
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.11.2010 17:58 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: yrpp
Stěhovavá saranče je prakticky tou nejlepší živočišnou potravou. Potíž je, že jedna stojí ve zveráčích v průměru pětku... a dospělá pogona jich denně zbodne klidně šest. Takže Tě vyžere z peněz zhruba stejně jako vlčák anebo tři kocouři :-D (vím to moc dobře, přesně tuhle sbírku hladových krků totiž mám - výživa ještěrek je pro mou kapsu fakt největší zátěží - a přitom toho ještěráci snědí nejmíň ;-) ) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2010 07:22 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: poklad
V podstatě nic moc, trochu omezit krmení a zvýšit přísun vody ( rostit cca 5krát denně ). Ono to přejde ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2010 20:58 Žena poklad [8] - Hadi
Co dělat s agamkou, když má zácpu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2010 16:59 yrpp
Jo ještě mě napadlo jak často bych měl roční agamu krmit?? asi blbý dotaz stydim , ale dotaz zatím jsem to nějak nenašel tak děkuju hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2010 20:31 yrpp
Ahoj chtěl bych se zeptat , budu si kupovat asi roční agamu (samce) můžu jí jako hlavní hmyzí složku podávat sarančata? stydim samozřejmě +nějaká ta zelenina a občas holátko nějaký moučný červ...

díky za odpovědi zatím zdar hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2010 20:20 Muž Honz [0] - Ještěři
dík vousatkáři :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2010 22:04 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Pogona
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2010 21:55 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Saša
Díky za odborný výklad o krmení moučnými červy, děkuji a samozřejmě souhlasím ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.06.2010 21:29 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Honz
Dnes prakticky všude uváděná špatná stravitelnost moučňáků a z ní pramenící případné zdravotní komplikace u ještěrů jimi "nadměrně" krmených, není nic jiného, než nepodložená internetová fáma. Ještě před dvaceti lety byli k dostání právě jen ti moučňáci, takže se krom v létě smýkaného hmyzu ničím jiným nekrmilo (!) a přitom se vynikajícímu zdraví těšili i zástupci podstatně choulostivějších druhů, než jsou "nezmaři" vousatky (které se v té době teprv do chovů dostávaly jako žhavá novinka) ;-) . Ony ty komplikace s trávením, vyskytnou-li se vůbec, mají svůj původ daleko spíš v nedostatku pohybu, studeném podkladu apod. a ne v krmení hmyzem daleko měkčím, než jsou polopouštní brundibáři v jejich domovině... Malá výživová hodnota, jak píše Pogona, je ovšem fakt ano . Ale na to stačí obalit je vitamíny a mineráliemi (o další potravě už ani nemluvě) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2010 20:11 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Honz
Moční červi nejsou špatní na trávení, ale mají mizernou výživovou hodnotu - to je velký rodíl. Ale u mláďat je nejdůležitější nenechat je hladovět. Tzn. cvčky, hmyz a na zobnutí i moučňáky...
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2010 19:55 Muž Honz [0] - Ještěři
moučný červi jim nebudu dávat ty jsou pro ně špatný na trávení ale dik a nevis kolik připližně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2010 15:36 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Do cca 4-6ti měsíců krm nepřetržitě !!!! Tzn. nasyp jim do terka kupu cvrčků, a dokud se v něm bude něco hýbat pak to neřeš. Dobrá je též miska s moučnými červy, aby si mláďata zobla kdy budou chtít. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2010 14:26 Muž Honz [0] - Ještěři – Agama vousatá krmení
Mám malé 2 vousatky jedný je tři a půl měsíce a druhý jsou dva.Chtěl bych vědět kolik cvrčků jim mám dávat za den (velkých a středních cvrčků) :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [9]

Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 5988x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/249?od=401