Zdroj UVB
Vďaka, ešte sa chcem opýtať, že ako riešite tienenie repti-glo žiaroviek? Dávate ich do krytu hore alebo používate nejaký reflektor alebo iná metóda? Diky.
Ahoj, mělo by svítit stejně dlouho jako ostatní světla a výhřevná žárovka...
Tak som našiel, že musí byť nad a zviera by namalo byť na úrovni lampy. Prosím Vás, musí to UVB ísť stále alebo ho možno zapínať a vypínať?
Ahojte, v podstate ma zaujíma, že či UVB musí byť vždy nad zvieraťom, alebo sa zviera môže dostať k UVB žiarovke do takej úrovne, že sa akože divá z boku na tú žiarovku. Či to pre zviera nie je škodlivé?
Ahojte, chcem Vás poprosiť o radu. Ak sa použije ako zdroj uvb žiarovka reptiglo, tak zdroj UVB, čiže žiarovka musí byť vždy nad úrovňou zvieraťa? Zaujíma ma či zviera môže byť niekde na kameni, ktorý je vo výšky žiarovky alebo či to proste urobiť tak, aby UVB bolo nad najvyšším možným bodom v teráriu, do ktorého sa zviera vie dostať?
Našiel som nejaké merania UVB zdrojov pre korytnačky, ale to iba keby sa to náhodou niekomu zišlo:
euzelva.cz/… Som trochu mrkol tie výbojky, verím, že budú dobré, ale vyzerá, že to je vhodné na vyššie terária, lebo tam sú minimálne vzdialenosti od zvieraťa 25 a viac cm.
Já tyhle zvířata nechovám,ale známí,kteří chovají různé cordyly,egernie a další podobné rody denních ještěrů používají vždy UV výbojku,poslední dobou většina Sunlux.
Ahoj elegans1, tak poraď, čo by bolo najlepšie. To reptiglo som myslel dočasne, určite by som chcel potom nejakú trubicu alebo tak. A keď si dal takúto pripomienku, tak v náväznosti na ňu sa opýtam, že jeden chovateľ ho má doma v tera výšky 35 a má tam iba reptiglo 2.0, tak to asi bude prúser? môže to mať negatívny vplyv na zviera?
Na reptiglo pro cordyla se vykašli.To je zvíře,které potřebuje pořádný zdroj UV.
Diky. Ja som tiež najprv práve zvažoval dať tam repti glo 5.0 13W zvislo, ale potom na napadla aj tá 26W a k tomu jednu spot žiarovku kvôli teplu.
Desítku bych tam nedávala, ta už je pro pouštní ještěrky jako je agama.
Watty bych asi rozhodla podle toho, jak to tam dáš - jestli svisle, tak 13 a jestli vodorovně, tak 26.
Chcel by som totiž cordylusa tropidosterna a vyhrievacie miesto by mohlo byť tak 10-15 cm pod žiarovkou a neviem, či by pre tento druh bolo vhodnejšie dať repti glo 5.0 13W alebo 26W alebo nebodaj repti glo 10.0.
Repti glo mám většinou tak 5-10 cm od zvířat. Ono časem ztrácí na účinnosti a je vhodné ho dát níže.
Prosím Vás, je pre terárium vysoká 30 až 35cm vhodné dať ako zdroj UVB žiarovku Repti Glo 5.0 13W? Píše sa, že je do 12 palcov. Ako najbližšie môže byť zviera k takejto žiarovke.
Vďaka.
0 18.06.2015 15:52 morcatko88 – infra
Zdravím
Chtěla bych se zeptat, zda je třeba vhodné pro želvičky používat takovouto infražárovku, nebo jde o něco úplně jiného než se doporučuje?
www.svitidlo-levne.cz/… 0 12.06.2015 18:33 R Pogona [762] - Ještěři Vážení přátelé, má prosím, někdo z Vás jakoukoli zkušenost s UVB výbojkami Terrasaur ( praskání, funkčnost vestavěného předřadníku, atd. ) ?
www.terrasaur.cz/
Prodávají se u nás již 2 roky za dost slušné peníze, používá ji někdo z Vás?
Díky
PS: prosím neodkazujte na měření výbojky na euzelva.cz
to je urcite slabota to by zmrzli ja mel k tomu jeste normal bodovku a bylo to malo, ted mam 26W UVB a k tomu 75W vyhrevnou zalezi na velikosti terarka
Nemám s tým skúsenosť, ale všade som čítal, že trubice vyžadujú dodatočný zdroj tepla, ak zviera potrebuje vyhrievacie miesto, to asi budú všetky, čo vyliezajú na slnko...
Každopádne, moje trubice v akvárku po niekoľkých hodinách svietenia síce pália, ale nepopália, ich teplotu som nikdy nemeral, ale dotykový odhad je mierne nad 60 °C v malom uzatvorenom kryte. Vo vetranom teráriu to bude menej.
0 27.02.2015 13:53 o5z5 Má někdo v terárku třeba jen 26w UVB zdroj i jako zdroj tepla? Asi je to slabota, že?
Jasně, máš pravdu. Teď je tu nějakých 21° a v létě tu bude 24° když dobře
Ahoj, neznám bližší informace o jaké gekony jde, jakou máš okolní teplotu apod. Ale podle mně Ti to nevytopí, těžko radit, nejjednoduší bude to vyzkoušet...jinou teplotu máš teď a jinou v létě, když je venku 30 stupňů.
0 27.02.2015 09:25 o5z5 – zdroj UVB + zdroj tepla
Ahoj,
chtěl bych se zeptat, jestli zdroj UVB úsporka 13 nebo 26w má šanci udělat dost tepla pro gekony (27°-29°). Nebo je to bez šance a musí být i žárovka topící?.
Terárko 40x40x40, větrání horní regulované 0-10 cm, přední jen škvíra pod panty.
Děkuji!!!
Díky! Nejspíš bude ReptiSpa 50W ekvivalent (nebo přejmenovaná) SolarRaptor 50W - vzhledově se neliší a jede na totožné příslušenství (lampa, předřadník).
Narazil jsem ale na jiný, poněkud kuriózní problém. Předřadník mi ruší příjem některých FM frekvencí v rádiu. Částečně jeho působení dokáže odstínit terárko, ale i tak je to na příjmu znát.
Už jsou někde testy UVB/výhřevné lampy ReptiSpa 50W?
Neviděl jsem...
Jinak nějaké měření je třeba tady :
euzelva.cz/… Kvůli bezpečné vzdálenosti jsem zvolil poněkud ujeté řešení - na otvor po původní lampě jsem udělal rukáv z mušího pletiva, uzavřený ochrannou mříží lampy a na něm je svítidlo s výkonou výbojkou nacvaknuté. Skutečný nosník lampy je z mosazné kulatiny a fest přidělaný na stropě terárka. lampa je na něm uchycená na silném klipsu, takže nebude problém s údržbou. Síťový chobot můžu v případě potřeby pokrátit. Bohužel se mi v něm s oblibou vyhřívají sarančata, často přímo na ochranné mříži přímo před výbojkou.
Chamík má pod "rourou" s lampou několik úchytů v různých výškách, na kterých může "chytat bronz", nejvyšší pozice je cca 35 cm od zdroje. Hojně stupnění využívá, ale častěji reguluje vyhřívání bočním odstupem od osy osvitu.
Už jsou někde testy UVB/výhřevné lampy ReptiSpa 50W?
Bacha na to s tou vzdáleností účinného dosvitu. Výrobci sice napíší 40cm, ale reálně je to třeba jen kolem 20cm.
Nebo taky třeba naopak - kolega Martin ( elegans1 ) by mohl povyprávět ...
Z toho plyne, že opatrnosti není nikdy dost!
V účinku vsadím spíš na doporučení HammerJoe. Nová lampa svítí opravdu dost výrazně a pokud to bude pro ještěra málo, nebudu mít problém posunout ji níž. Ale zatím to vypadá, že se mu pod ní moc nechce, takže ji nechám na těch cca 35 cm od nejbližší větve.
Co se týká odstínění záření sklem, to je profláknutá skutečnost. Ale lze narazit i na skla speciální, která záření v potřebných vlnových délkách prakticky nefiltrují. Jak je to s jejich sehnatelností ale netuším. Kvůli prchajícímu krmnému hmyzu mě zajímá míra filtrace záření a omezení účinku lampy různými druhy pletiva a mřížek.
Bacha na to s tou vzdáleností účinného dosvitu. Výrobci sice napíší 40cm, ale reálně je to třeba jen kolem 20cm. Navíc životnost lampy se většinou uvádí v hodinách v kuse, nepočítá se tam s tím, že lampu rozsvěcíme a zhasínáme, což její životnost snižuje.
UVB by nikdy nemělo být umístěno tak, aby svítilo přes sklo, protože v ten okamžik je jeho funkce prakticky nulová. Vhodná je mřížka či umístění přímo v terku, záleží, jak má člověk řešené terárium a co mu přijde praktičtější.
Vzhledem k tomu, co nová lampa předvedla při dvouhodinovém zajížděcím provozu, se mi takové zkrácení vzdálenosti u nového kusu taky nezdá. To bych aplikoval možná po půl roce provozu.
Hodil jsem si ReptiSpa 50W do vyhledávače a ejhle - prvotní informace mluvily o 30 cm, příbalový leták s návodem o 40cm a současná nabídka uvádí 40cm jako první číslo a rozptyl bezpečné vzdálenosti 30-50cm (takže to zase končí u 40).
Zaručená životnost nové 50W lampy je uváděná 4000 hodin a doporučená denní doba provozu 8 hodin. Předpokládám nakombinování provozu s "vyšumělou" UVB úsporkou NamibaTera jako denním osvětlením. Běžnou "denní" lampu nastavím na provoz ráno a večer, UVB/topný hybrid by běžel oněch optimalizovaných 8 hodin mezi tím. Nebo bude vhodnější jiná kombinace?. Světla sice jedou dvanáctky, ale zvíře se drží spíš toho, co je venku za oknem, v plném létě chrní necelých 7-8 hodin, v zimě občas bez ohledu na světla 12-14.
Keď už prišlo porovnanie chameleóna a pogony, zaujíma ma takéto krátke a stručné porovnanie chameleóna a felzúmy grandis. Pýtam sa, pretože ohľadom UVB a chameleónov som toho na nete našiel pomerne dosť (rozhodne viac ako s felzúmou), tak nech si viem informácie prispôsobiť.
Věz že solat raptor/ sun lux nepřehání. Kor v případě chamíka, který toho uvb snese mnohem méně než třeba taková Pogona ...
Prodejce vychází z léty prověřené praxe, že výrobci UVB svítidel skutečnou účinnost dost často přehání. Vzhledem k tomu, že žádné vlastní zvíře takovým postupem zatím neugriloval, nemusí být jeho názor až tak mimo. Problém bude, až nějaký výrobce přestane přehánět.
Proto se taky ptam na různých místech, než cokoliv spáchám.
Zdá se že prodejce bude opravdu profík . To je asi tak stejný jako kdyby jsi to konzultoval s nějakou pani z baráku ...
Konzultoval jsem umístění nové lampy s prodejcem, podle něj můžu bez ohledu na bezpečnou vzdálenost uvedenou v návodu posadit na původní místo, tedy prakticky na poloviční dálku. Další zajímavý údaj byl, že originální řídká ochranná mříž, balená k lampě, snižuje účinek o cca 10%, zatímco muší pletivo minimálně o 50%.
Ke krácení vzdálenosti budu přistupovat opatrně, omezení účinnosti muším pletivem považuji za logické, ale 50% mi připadá vzhledem k jeho hustotě jako hodně velké číslo.
Díky, zkusím to. Nejraději bych jí vsadil do otvoru po momentálně používané lampě, ale nerad bych si ugriloval zvíře i s teráriem.
Na 40 cm s nasazenou originál mříží lampa moc nehřeje a to by kromě dodávky UVB měla jako druhou hlavní funkci. Bohužel kvůli hmyzákům budu muset upravit stropní ventilaci a zaslepit otvot pto dosavadní osvětlení.
Čím jemnější pletivo tím více to filtruje UVB záření . Když je minimální vzdálenost 40 cm zkusil bych nejdříve nechat tak a sledoval chamíka jak se bude pod novou lampou chovat. Přiblížit ji lze vždycky... ale myslím si že 35 cm u nové lampy přes pletivo bude stále bezpečné... Postupem času kdy se lampa vysvítí a nebude tak silná by to šlo asi i přiblížit. Taky záleží kolik bude stupňů na té bezpečné vzdálenosti ...
Pořídil jsem lampu Solar raptor malou (s ochrannou mříží v příslušenství), předřadník 50W kompatibilní s lampou a 50W UVB Repti Spa Hid spot. Svítí jak slunce na Elbě v pravé poledne. Bezpečná vzdálenost/optimální účinnost nové lampy je uváděná 40 cm s tím, že v případě oddělení mřížkou či sítí se nižuje. Vzhledem k tomu, že 40 cm je skoro půl terárka a výhřevnou větev nedostanu níž, než je současných 25 cm pod stropem, ve kterém je současná univerzálka (75W bez předřadníku, proti nové ale svítivostí bludička), zajímalo by mě, o kolik účinnost sníží muší pletivo (případně mříž na lampě). Tedy přesněji - jak vysoko nad pletivo mám umístit lampu, aby byl účinek na stávajícím výhřevném místě optimální. Ochranná mříž z příslušenství lampy snižuje i výhřevný účinek, počítám, že muší pletivo se bude chovat podobně.
Díky - půjdu do tý padesátky. Vzdálenost výhřevnýho/opalovacího místa se u dosud používaných zdrojů většinou uváděla kolem 20-25 cm kolmo dolů, vzhledem ke členění prostoru může chamík vzdálenost zvětšovat podle libosti vejškově i stranově.
35w bude málo . Těch 50w je ideální. Důežité je zachovat min. doporučenou vzdálenost od zvířete, hlavně tedy první měsíce kdy je lampa co se týče výdeje UVB opravdu silná... Jinak 70w sun lux je už celkem silnej a opravdu "hodně svítí" chamíci se mi před ním schovávali...
Po dvou letech a blbnutí s univerzálkama bez předřadníku (80 a 75W) půjdu do UVB kusu s předřadníkem. Jakou wattáž doporučujete pro chameleona v terárku 45x45x95 (svítidlo ve stropě)? Prodejce doporučuje 50W, někde jsem narazil na informaci o 35W. Šlo by o něco značky Solar-Raptor.
myslím že by mělo stačit 125 W měla jsem ji v podobných rozměrech a v pohodě
u té 160 bych se bála přehřívání... nejlepší je to zkusit.. ale chápu že u tak drahé žárovky to není nejlepší nápad
A solar glo není uvb výbojka?
Hlavně jsem se dočetl že není potřeba předřadník což je paráda.
Ta 125W by měla stačit ne?
Volil bych spíš nějakou 100W UVB výbojku
Zdravím,
chci se zeptat do terárka 100x50x80 cm byste dali Solar glo 125 anebo 160W?
Mám tam teď klasickou 100W žárovku a Reptiglo 10.0 26W.
Větrání je 15 cm pás přes celý strop a větrací mřížky z boku.
Díky za odpověď
Máte někdo vyzkoušenou tuhle "lampu"?
www.robimaus.cz/…
SolarRaptor E27 80W mi po půl roce fest blbne (stále rychleji se přehřívá), takže uvažuju o náhradě.
Díky za vysvětlení,pochopila jsem to jinak
Naďko, pleteš dvě věci do jedné... Značka přeškrtnuté popelnice se vztahuje k výrobku uvnitř a znamená, že je výrobek škodlivý. Kdežto panáček co vyhazuje cosi do koše se vztahuje k obalu výrobku a znamená, že se má obal vyhodit do koše a ne na zem... Na obalech se objevuje, protože zákon o odpadech ukládá výrobci za povinnost uvádět na obalu doporučený způsob využití či zneškodnění.
(Zdroj:
www.kartona.eu/…)
Jinak si myslím, že už tu k této záležitosti bylo napsáno dost a
pokud si stále někdo není jistý, tak použitý světelný zdroj odneste do sběrného dvora nebo elektry a tam se o to postarají...
EDIT - To Nadka: Proto jsem ti postnul tu svou "běžnou" žárovku, kde není přeškrtnutá popelnice, ale jen panáček u koše...
Já nemyslím úsporku,ale ty značky,které jsou na všech krabičkách.Buď tam je škrtlá popelnice nebo pajdulák u sběrné nádoby.Na úsporkách je radši obojí...aby si lidi nepletli sběrnou nádobu s popelnicí.
Přidat reakci
[1] 3 4
Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 1666x