Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Hmyzí pochoutky

 

Články » Hmyzí pochoutky 

Hmyzí pochoutky

Publikováno: 24.01.2009 • Autor: © alpaka • Rubrika: Bezobratlí

Máte rádi netradiční pokrmy? Zajímají vás experimenty? Pak si určitě přečtěte tento článek. Dozvíte se, co všechno lze připravit z různých druhů hmyzu. Cvrčci, mravenci, termiti, sarančata. Grilovaná, pečená, nakládaná. Že vy nikdy nic podobného konzumovat nebudete? Nikdy neříkejte nikdy.

Při svém brouzdání po internetu jsem narazil na jeden článek ze světa hmyzu. Na tom by nebylo nic až tak zajímavého, kdyby se netýkal oblasti, která je v našich zeměpisných podmínkách stále tabu. Článek se zabýval entomofagií, tedy vědním oborem, jehož hlavním tématem je hmyz jako potrava pro lidstvo. V dnešním neklidném světě s jeho stále se stupňujícími problémy jako jsou růst světové populace, rozšiřující se pouštní oblasti a úbytek orné půdy, nedostatek pitné vody, globální oteplování a změny klimatu, se za čas dostaneme do problémů a aktuální se stane otázka: "Jak uživit celosvětovou populaci?" Jednu z možností, jak tento problém v budoucnu řešit, představuje právě entomofagie.

Využití hmyzu jako potravy je zcela běžná záležitost ve většině zemí světa - tedy až na onen "vyspělý" Západ. V Africe, jihovýchodní Asii a severní části Latinské Ameriky, nejen, že na konzumaci hmyzu doslova závisí lidské životy, ale tato početná skupina živočichů je především lákavou, chutnou a vyhledávanou lahůdkou. Je tedy otázkou, proč i v bohatých průmyslových státech Evropy a Severní Ameriky není využívání hmyzu k potravinářským účelům rozšířeno a neobohacuje tak jídelníček řady lidí. Vždyť, kromě nesmyslných předsudků, neexistuje snad ani jeden objektivní důvod, proč nejíst hmyz. I v Japonsku, což jistě není žádná rozvojová země, jsou běžně k dostání dárkové koše plné jedlého hmyzu.

Hmyz obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny a to až v 80% množství, obsah tuku je různý, některý hmyz je velmi tučný, což je důležité pro obyvatele rozvojových zemí, jiný má zase tuku mizivé množství, což jistě ocení lidé posedlí nízkokalorickými potravinami. Vzhledem k obsahu nenasycených mastných kyselin, může být hmyz kvalitou přirovnáván k masu drůbeže, či ryb. Na rozdíl od jiných živočichů, ze kterých až 40% živé hmotnosti tvoří nevyužitelný odpad, je ve většině případů možno hmyz konzumovat celý. Jistě není potřeba zdůrazňovat obrovskou reprodukční schopnost hmyzu, která je mnohanásobně vyšší, než u běžně chovaných zvířat.

Zajímavých je několik čísel: entomofagie je podle dostupných informací rozšířena ve 113 zemích světa. Dosud je známo přes 1400 druhů jedlého hmyzu, což jistě není vzhledem k celkové početnosti druhů (kolem 400 miliónů) konečné číslo. V Mexiku je po hovězím a fazolích hmyz třetím národním jídlem a jako potrava se využívá asi 200 druhů. A ještě jeden neuvěřitelný, ale přesto pravdivý údaj: kdybychom zvážili všechny živočichy obývající souš planety Země, desetinu z této váhy by tvořili termiti a mravenci (mimochodem vůbec nejoblíbenější jedlý druh hmyzu). Málokdo ví, že hmyz je blízký příbuzný humrům a krevetám (patří do stejného kmene), a že je stejně chutný a přitažlivý, jako jeho známější a dražší příbuzní korýši. Naprosto chybná je představa, že hmyz je špinavý a přenáší různé nemoci. Ve svém exoskeletu totiž vyrábí antibiotické látky, které nedovolují přítomnost člověku nebezpečných mikroorganismů. Navíc se hmyz upravuje tak, jako jiné živočišné potraviny tepelně (za syrova se jí opravdu jen vybrané exotické druhy).

Je pravděpodobné, že jsme hmyz jedli ještě dříve, než se z nás stali lovci větších zvířat pro maso. Hmyz se odedávna využíval nejen k jídlu, ale i v medicíně a při náboženských obřadech. K lékařským účelům se hmyz používá i dnes, ať už živý, tepelně upravený, drcený, v infuzích nebo v mastech. Průmyslové národy se na entomofagii, jako na možnou volbu, začínají dívat teprve dnes. Asi uplyne ještě hodně času, než se i lidé Západu zbaví svých předsudků a začnou jíst hmyz. Už nyní však jsou určité signály, že se situace začíná měnit. Například v USA se delikatesy z hmyzu stali vyhledávanou pochoutkou pro "horních deset tisíc". Jistě není reálné, aby jedlý hmyz třeba zcela vytlačil tradiční zdroje masa, nicméně by se časem mohl stát plnohodnotnou součástí jídelníčku moderního člověka.

 

PŘEHLED VYBRANÝCH JEDLÝCH DRUHŮ HMYZU a jejich chuť:

Brouci (Coleoptera) - 24 čeledí jedlých brouků (většina patří mezi tesaříky a chrobáky) - oblíbené jsou jejich larvy žijící ve dřevě živých i padlých stromů.

Motýli a můry (Lepidoptera) - 23 čeledí, jedí se pouze larvy a kukly, nejšťavnatější jsou martináči - do této čeledi patří přes 50% jedlých lepidopter - v Africe se řada druhů suší, konzervuje a prodává na trzích - jedním z nejžádanějších druhů jsou housenky soumračníků (1 kg jich v USA stojí až 35$).

Blanokřídlí (Hymenoptera) - 8 čeledí - 3 čeledi včel, 3 čeledi vos, 1 čeleď mravenců, jedna čmeláků.

Rovnokřídlí (Orthoptera) - nejznámější čeledí jsou sarančata (Acrididae) - patří mezi nejčastěji konzumovaný hmyz vůbec.

Dvoukřídlí (Diptera) - 11 čeledí, např. ploštice, termiti a vši.

 

Jaká je jejich chuť?

Mravenci sladká, téměř oříšková
Housenky jezinek sleď
Housenky šedavek syrová kukuřice
Cvrčci a saranče jemná, překrývaná ostatními chutěmi
Larvy vodního hmyzu ryba
Vroubenky sladká tykev
Červci smažené brambory
Housenky kořenná
Kněžice jablka
Termiti oříšky
Larvy dřevokazných brouků vepřová kůže
Křísi avokádo až smažené cukíny
Vosy borovicová semena
Klešťanky (imága) ryba, krevety
Vajíčka klešťanek a znakoplavek kaviár
Housenky soumračníků škvarky
Mouční červi celozrnný chléb

 

Tady je několik originálních, převážně mexických, receptů, které jsou zpracovány tak, aby se daly připravit ze surovin dostupných i u nás.

KOKTEJL ACACHAPOLI (ze sarančat): 250g sarančí, šťáva ze 2 citrónů, sůl, pepř, 1 lžička krájených čili papriček

Saranče uvařte v osolené vodě. Při vaření se zbarví do červena. Sceďte je, přendejte na pánvičku (nebo na pekáč) a na mírném ohni nechte usušit. Pak už je jen dejte na talíř, pokapejte citronem, osolte a posypejte papričkami. Lahodný a výživný předkrm.

JEZINKY NA GRILU (Jezinky mají tučné larvy, stejným způsobem se jedí i larvy bource - u nás dostupnější): 250g housenek bource (sušených), vymačkaná citrónová šťáva, čili papričky, paprika sůl

Housenky ugrilujte na středním až silném ohni, pak pokapejte citronem, posypte čili papričkami, paprikou a osolte. Promíchejte a podávejte jako předkrm.

ŠPAGETY S MOUČNÝMI ČERVY: 250g moučných červů (už nasmažených), 4šálky vody, 1 polévková lžíce oleje, majoránka, tymián, 2 bobkové listy, 1 cibule, 250g špaget, 7 lžic másla, sůl, 3 polévkové lžíce mandlí (nasekaných), 250g sýru, bazalka, petržel

Špagety uvařte ve vodě s olejem, majoránkou, tymiánem, bobkovým listem a cibulí. Pak špagety sceďte a opláchněte studenou vodou. Rozpusťte máslo na pánvi a přidejte špagety, sůl a pepř. Bazalku, petržel a mandle nasekejte nadrobno a smíchejte se sýrem a olejem. Přidejte směs se špagetami a dobře zahřejte. Navrch nasypte moučné červy a podávejte.

CVRČCI PO PAPUÁNSKU: 8 lžic másla, 1 palice česneku s oloupanými stroužky, 250 g živých cvrčků, sůl, petržel, instantní bujón, jako příloha rýže

Nakrájejte česnek na plátky a upražte ho na másle dohněda. Přidejte cvrčky, osolte je a na mírném plameni smažte do křupava (cca 4-5 minut). Posypte nakrájenou petrželí a instantním bujónem. Podávejte s vařenou rýží.

SARANČE NA KARÍ: 1 šálku oleje, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 250g sarančí, anýz, hřebíček, karí koření, hořčice, sůl, pepř, instantní bujón

Saranče vařte v 6 a 1 šálku osolené vody, až se zbarví do růžova (asi 10 minut). Pak je rozložte na papírový ubrousek a nechte oschnout. Na pánvi na oleji osmažte cibuli a česnek než zhnědnou. Pak přidejte saranče, anýz, hřebíček, karí, hořčici, sůl, pepř a instantní bujón. Vše zalijte troškou vody a nechte ji odpařit. Podávejte na toustech, nebo s vařenou rýží.

DUŠENÉ MRAVENČÍ LARVY: 250g mravenčích larev a kukel, 1 kousek másla, sůl, pepř, anýz, 1 šálek bílého vína

Máslo dejte na pánev a nechte ho rozpustit na mírném ohni. Larvy a kukly smažte, až získají bílou barvu a přestanou být průhledné. Pak přidejte sůl, pepř, anýz a bílé víno. Podávejte s chlebem.

MRAVENČÍ LARVY NA PIVU: 3 láhve dobrého piva, různé bylinky (bobkový list, oregano, tymián, majoránka), 500g mravenčích larev a kukel, sůl, pepř
Pivo nalijte do hluboké misky, přidejte k němu aromatické byliny a nechte dva dny odstát při pokojové teplotě. Pak přidejte larvy a kukly a nechte je marinovat další den. Podávejte osolené a opepřené podle chuti. Jako přílohu podávejte tousty se smetanovým sýrem.

SOUMRAČNÍCI NA BÍLÉM VÍNU: 500g housenek soumračníků, 1 šálek bílého vína, sůl. Housenky soumračníků naložte do bílého vína (poměr 500g na 1 šálek)

Víno přiveďte do varu, pak ho odstavte a podle chuti osolte. Podávejte na avokádu, nebo na jiných čerstvých plodech nebo zelenině.

PIZZA S VROUBENKAMI: 250g pšeničné mouky, 4 vejce, špetka prášku do pečiva, sůl, 2 polévkové lžíce másla, 150g vroubenek (mražených nebo živých), 250g sýru, 300g rajčat, sůl, pepř, koření (tymián, majoránka, bobkový list, oregano)

Na pizzu rozprostřete ingredience a rovnoměrně vroubenky a dejte péct do trouby.

VČELÍ POCHOUTKA: 250g larev nebo kukel včel nebo vos, 1 máslo, 1 šálku včelího medu, skořice, kardamom, špetka muškátového oříšku. Na pánvi rozpusťte máslo a usmažte v něm larvy a kukly

Nandejte je na talířky, zalijte medem a podle chuti poprašte skořicí, kardamomem a muškátovým oříškem.

PUDINK S MRAVENCI: 250g mravenců, 1kg krystalového cukru, 3 vejce, 2 šálky mléka, špetka vanilky a muškátového oříšku

Nechte na pánvi zkaramelizovat 0,5kg cukru a pokryjte jím dno formy. Rozmixujte vejce, mléko vanilku a zbytek cukru, ke směsi přidejte smažené mravence a dejte do formy s karamelem. Vařte hodinu nebo i více ve vodní lázni, než směs ztuhne. Ještě než puding vychladne, vyklopte ho na talíř a nechte vychladnout.

INDONÉSKÉ PLACIČKY S MOUČNÝMI ČERVY: 350g moučných červů, 350g krystalového cukru, skořice, hřebíček, špetka kmínu, 4 polévkové lžíce másla

Pánev vymastěte máslem a naskládejte na ni moučné červy. Na jinou pánev dejte cukr a zahřívejte ho až zhnědne. Podle chuti přidejte koření. Červy zakryjte cukrem, dokud je ještě horký (to je upeče). Nechte vychladnout a pak vykrájejte třeba čtverečky.

VČELÍ PLACIČKY: 250g larev nebo kukel včel či vos, 500g krystalového cukru, 4 polévkové lžíce másla, 4 polévkové lžíce oříšků (najemno nakrájených), nakrájené vlašské ořechy (1/2 šálku), nakrájené mandle (4 lžíce), hřebíček, skořice
Na pánvi rozpusťte máslo a na mírném plameni na něm osmahněte larvy a kukly. Pak přimíchejte oříšky, mandle a koření. Na pánev dejte cukr a za stálého míchání ho na středně silném plameni nechte zkaramelizovat. Další pánev vytřete máslem a na něj dejte vrstvičku zkaramelizovaného cukru. Na cukr rovnoměrně naneste ostatní přísady. Směs nechte vychladnout a ztuhnout a nakrájejte.

Přiznám se, že sám raději zůstanu u tradiční domácí kuchyně, ale pro zájemce o netradiční pochutiny, může tento článek posloužit pro inspiraci a lepší orientaci. Všem odvážlivým gurmánům přeji dobrou chuť.

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 1x Nelíbilo se: 1x Zveřejněno: 24.01.2009 Upraveno: 24.01.2009 Přečteno: 3228x

Schválili: Rexik ***** 21.11.13 • Rex ***** 21.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Bezobratlí
24.08.2009*****Stručný slovníček sklípkaní morfologie1876x
28.01.2022*****Staňte se součástí teraristického světa a získejte pasivní příjem10x
24.01.2009*****Kudlanky (Mantodea)2827x
07.12.2010*****Mouční červi a mýty o jejich výživové hodnotě - PODLOŽENÝ POKUS II.1710x
31.01.2009*****Strašilky (Phasmatodea)3863x
30.01.2013*****Jedovatost (toxicita) sklípkanů284x
09.12.2012*****Krok za krokem,jak na šnekárium :)189x
20.05.2013*****Chov cvrčků8918x
10.06.2009*****Chováme achatiny2985x
12.10.2009*****Něco málo o odborném názvosloví931x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články

© TERARKA.NET - https://terarka.net/clanky/2-hmyzi-pochoutky