Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Gekončík noční

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Přejít na předchozí stránku 9 Přejít na další stránku   1  
Gekončík noční
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 18:37 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: elegans1
Kdybych chtěl být hnidopich, napsal bych, že pořád existuje možnost, že zvíře se díky genům doroste trochu větší ( nebo i menší ) velikosti..... A co pak bude dělat 40cm dlouhý gekončík v terárku 40cm širokém :-D
Sám mám takováhle "hovádka" pogonu, která má i s ocasem přes 70cm, želvu nádhernou, jejíž krunýř má v průměru ( namísto obvyklých 25cm ) skoro 50cm, takže ty šance prostě reálné jsou..... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 18:33 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Zedrik
Přesně tohle se tu snažím vysvětlit už po několikáté. Samozřejmě, že kolega Elegans má pravdu, že takhle se prostě profi-odchovy dělají, jenže znovu opakuji, tohle nejsou stránky profi-chovatelů, ale nás "normálních" teraristů co to děláme pro zálibu.

Já osobně si opravdu kajmany, leguánky či scinky nacpu do krásných s 3D pozadím a rostlinami vybavených :-D terárek co možná největších a budu se těšit z možných odchovů, ale hlavně z toho, že mám pěkná zvířata na která se dá v hezky zařízeném teráriu čumět celé odpoledne, která jsou především relativně spokojená ;-)

Já žádný velko-faremní-profi-chovatel nejsem, chápu, že bez nich to nejde, ale prostě k tomu netíhnu. Neumi si představit kajmany a varany co máme zavřený ve skleněný krychli 1*1metr,......
K čemu by mi pak byli pravidelné "skvělé" odchovy, když bych neměl na co se koukat a zvířata by se v krychli sotva hnula,.........

A o tom tyhle stránky jsou ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 18:27 elegans1 Re: Zedrik
Tady ale vůbec nejde o regál s krabicemi.Jde o to,že i menší terárko lze při vhodném zařízení pro jednoho gekončíka použít.O nic jiného tu nejde.Vůbec nejde o centimetr sem nebo tam,to prostě nehraje roli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.12.2011 18:22 Muž Zedrik [8] - JeštěřiRe: elegans1
Já ho za to rozhodně nekritizuju,určitě dělá pro teraristiku hodně,ale myslím že naprostá většina lidí je tady jak řekla Šarka,protože svoje zvířátka zbožňuje a chce se s nima pochlubit.Ještě jsem tu nenašel prezentaci s regálem plných plastových krabic. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 18:17 elegans1 Re: sarka
Jo,je to velkochov,ale špičkově vedený a já tomu chlápkovi skládám poklonu.Protože přesně tohle jsou lidi,kteří postrkují teraristiku kupředu.
Na dalších videích ukazuje chov regiusek,samozřejmě podle vás taky špatný.Kupodivu se mu ty regiusky množí tak,že ho to živí.Zajímavé,že v super velkých,3D pozadím ,rostlinami a nevím vším ještě vybavených teráriích je těch odchovů jaksi poskromnu.Když si vezmu,kolik regiusek je tady v Česku a kolik se jich odchová,tak je to bída.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.12.2011 18:11 Žena sarka [6] - Ještěři
Na mě video působí jako prachsprostej velkochov, připomíná mi to slepičí "továrny na vajíčka". Slepice tam také přežijou, ale že by se tam měli dobře, tak o tom nemůže být řeč. Myslím si, že většina z nás chová nějaké zvířátko pro radost a chce pro něj to nejlepší. Já to tak teda mám. Na toto forum jsem se zaregistrovala, vytvořila prezentaci proto, abych si nechala poradit od zkušenějších. Přijímám chválu, ale jsem hodně ráda za jakoukoliv kritiku. Argument, že pro gekončíka mám k dispozici jen terko 40x30cm je nesmysl. Když se chce, všechno jde. Také jsem měla pro gekončici nevhodné terárko (45x45x60), několik lidí se tady shodlo na tom, že do budoucna je pro gekončici malé. Udělala jsem všechno pro to a ejhle, nevhodné terko jsem prodala a pořídila nové - vhodnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 17:58 Muž Zedrik [8] - JeštěřiRe: elegans1
Přesně tak jak tady všichni říkají.On se ptal na rozměr terárka,asi proto že by chtěl mít mazlíčka a ne proto že by chtěl mít chovnou stanici na kšeft.A jak jsem už psal 10.cm navíc není zase takový velký rozměr,aby se mu to někam nevešlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 17:36 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: elegans1
Jenže oni se takhle gekončíci "běžně nechovají". Já považuju "bežný chov" ten co mají lidi doma a takových maníků z klipu, je možná jen několik desítek u nás v republice.

Možná se takhle "běžně odchovávají" u pár desítek lidí u nás v republice, tím stále neříkám, že nemáš pravdu, ale pod pojmem "běžný chov" si prostě většina lidí představí něco úplně jiného ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 16:40 elegans1 Re: Pogona
Já ho nenabádám,aby choval zvíře v boxu.Ten odkaz jsem poslal jen proto,aby viděl,v jakých rozměrech se gekončíci běžně chovají.Aby viděl,že je úplně jedno,jestli je terárium 40x30 nebo 50 x30.Když tam dá nějaké kameny,kůru,korkovou rouru,tak má rázem 2-3x větší plochu,kterou gekončík využije.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 16:35 elegans1 Re: sarka
Tím myslíš koho?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 16:34 elegans1 Re: Pogona
Jasně,jenže pokud je v něčích silách mít terárko max.40x30 ,třeba z prostorových důvodů,tak i v tomto jde JEDEN gekončík chovat.Ze zkušeností vím,že je úplně jedno,jestli je terárium o 10 cm vyšší nebo delší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 16:31 elegans1 Re: Mango
Jo,to zvíře je spokojené.V jakém je stavu, jde právě vidět na jeho kondici.Máš snad pocit,že ten chlápek neví co dělá?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 14:00 Žena sarka [6] - Ještěři
Nechápu proč si sem jde někdo pro radu a přitom o ni vůbec nestojí.
ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.12.2011 12:19 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: elegans1
No jo ale to je pořád dokola, opět srovnáváme profi-chovatele, který pochopitelně nemůže mít při počtu chovaných zvířat, pro každé terárium metr na metr,........
Pokud však chce někdo domů jedno terárko pro radost, proč mu doporučovat a posílat odkazy na plastové boxy,.....
Ať zvířeti dopřeje co možná největší "komfort" jaký je v jeho silách, pokud se rozhodne chovat zvíře a nemá ne to mu pořídit odpovídající bydlení, pak ať si jej radši nepořizuje. To je prostě fakt.
Přeci nebudu radit, někomu do začátku agamu s tím, ať si na ní koupí plastovej box 50*30 z OBI, ve kterém sice ta agama taky bude přežívat, ale jak tu zaznělo, rozhodně s ním nebude spokojená, jako s perfektně zařízeným teráriem o půdorysu 150*60,.....

A tady se snažíme snad radit takovýmto "začátečníkům", kde dotaz zněl, jak velké terárko pro jednoho gekončíka. Takže moje odpověď zní znovu, alepoň 50*30cm,...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.12.2011 11:14 Žena Mango [9] - Ještěři – ...
No joo, špičkový stav... Ale je to zvíře spokojené?

Já mám teď dva gekončíky téměř v krabičce od sirek a jsem z toho nešťastná, po večerech je pořád tahám ven a nechávám běhat po pokoji. Nemyslím si, že by to v tom terárku nepřežili, ale když pak vidím, jak lítají po pokoji, lezou na mě, odpočinou si v kapuci a pak zase lezou dál, rozhodně je to něco jiného, než když znuděné hledí ven ze skleněné krabice (což je bohužel to jediné, co v ní můžou dělat).

Takže lítám, sháním co největší terárko a myslím si, že čím větší, tím budou spokojenější. A že mám doma dvě malé nevyužité terárka mě v současné době absolutně netrápí... Takže by se člověk měl zamyslet ne nad tím, co je mu pohodlnější, ale co je dobré pro chovance, kterého si vzal domů a převzal za jeho život zodpovědnost...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 09:08 elegans1 Re: Sewer
www.youtube.com/…
Předpokládám,že ten box je ještě menší.Máš pocit,že ty zvířata nejsou ve špičkovém stavu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.12.2011 08:33 Muž Sewer [151] - Ještěři
Fotka k příspěvku Lze předpokládat, že začátečník, který se ptá, zda mu stačí terárko s menšími rozměry, než jsou nejmenší doporučované, ho nebude schopný řádně vybavit a zvíře zkrátka dostatek životního prostoru mít NEBUDE.
Navíc když si vezmeš, že gekončík dorůstá skoro ke 30ti centimetrům, tak je pak celkem ošklivej poměr velikosti gekončíka k tak malému terárku (viz přiložený obrázek).
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 07:56 elegans1 Re: Pogona
Tak jsme se dobrali k závěru.Jelikož on to 40x30 má už nejspíše doma,tak pochybuju,že ho hodí k popelnici a půjde pro větší.
Terárko prostě dobře rozčlení kameny,kůrami a co já vím čím ještě a jeden gekončík tam bude v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 07:52 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: elegans1
Jojo, ale to je jeko s tou rychlostí v obci. V momentě, kdy je povolena 50ka, lidi jezí 60kou s tím, že je to "v normě".
Pokud řekneš začátečníkovi : Pořiď si na toto zvíře terárium 50*50cm, buď si skoro jistý, že až bude ve zverimexu, sáhne hned z několika důvodů ( finance, místo, vytápění,... ) po teráriu 40*40cm s tím, "že je to v normě". To prostě tak je.
Proto je vždy lepší, doporučit mu to "větší" s tím, že sáhne-li po menším bude to taky v rámci možností OK ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 07:50 elegans1 Re: Pogona
On ale evidentně větší než 40x 30 pořídit nemůže.Proč,to ví asi jen on.A v tak velkém teráriu bude gekončík spokojeně žít.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 07:48 elegans1 Re: Sewer
Terárium 40x 30 zase tak malé není.Stačí ho vhodně rozčlenit a tím se dá využitelná plocha výrazně zvětšit.Vůbec nehraje roli,jestli je terárium o 10 cm větší nebo menší.
Srovnávat psa a gekončíka je míchání hrušek s jabkama.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.12.2011 07:47 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: elegans1
Přesně tak, je to stejné, jako jsme řešili v minulé diskuzi, to, že "začátečníkům" není dobré doporučit 14ti denní mláďata.....
Myslíš, že Kuba bude profi-chovatel a je tak dobré, aby gekončíka choval v plastové nádobě o rozměru 5*5cm :-O

Nevím proč hned všechno a všechny srovnáváš se zkušenými a profi chovateli, jako když jsi právě napsal, že pokud se dostane týdenní mládě do "zkušených" rukou, není s tím problém,......

Pokud si zvíře pořizuje opět jako mazlíka, nevidím důvod, proč mu tu psát o vhodnosti chovu v mini krabičkách, ať mu prostě pořídí terárium, jaké největší může,........... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.12.2011 07:35 Muž Sewer [151] - Ještěři
Jasně, ale proč když chci chovat doma jednoho gekončíka, tak ho nacpat do co nejmenší krabičky to jde? :-|
Proč zvířeti nedopřát trochu toho životního prostoru nebo i nějakou společnost?

Psa taky nestrčíš do klece metr na metr (i když ty zjevně ano) ...kdybys jich doma měl 10 na chov).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2011 07:24 elegans1 Re: Zedrik
Podívej se na youtube na chov špičkových chovatelů gekončíků.Ne lidí,kteří jich mají doma třeba 20,ale několik tisíc.Všichni do jednoho je chovají po jednom.Jen tak totiž můžou zajistit,aby znali přesně genetiku každého mláděte.Dále se podívej v čem je chovají.Plastová krabice,v ní kus papírové trubky a miska s vodou.Všechny zvířata v super kondici,na takové na českých burzách narazíš výjimečně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   13.12.2011 06:33 Muž Sewer [151] - Ještěři
"Já sem četl, že mu stačí i 20 x 15 a chci ho tam zatim mít, kamarád veterinář mi to potvrdil.
Časem bych mu pak možná pořídil větší"

A je mi jedno, kolik za tenhle ironickej příspěvek dostanu mínusovejch palců :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2011 23:19 Muž Zedrik [8] - JeštěřiRe: Kuba
Tak názory se různí na všechno,ale když už si pořídíš terárko,tak o 10.cm víc není tak mnoho.Gekončík se bude mít líp.Jinak všude taky píšou(dokonce i tady na foréch),že je gekončík velmi společenský a je lepší chovat 2.samice,nebo 1.samec a dvě samice v jednom teráriu.Chce si to tady pročíst a zjistíš názory a zkušenosti mnohem zkušenějších chovatelů. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2011 22:18 Kuba Re: Pogona
Tak názory se různí.Je jasný že čím větší tím lepší,ale zatím sem ho chtěl mít v tom 40x30.A každej řiká něco jinýho ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2011 21:46 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Kuba
Chudák,.....40*30, proč mu nepořídíš větší,...... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2011 21:07 Kuba Re: elegans1
No pokud by mu to fakt stačilo tak bych byl poměrně rád. hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2011 20:54 elegans1 Re: Kuba
Na jednoho to stačit bude.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2011 20:48 Kuba Re: elegans1
Sem myslel na jednoho,ale tak asi né no :),jak myslíte :-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2011 20:33 elegans1 Re: Kuba
to je na gekončíky noční celkem málo.Ono ale nejsou jen gekončíci noční.Jsou desítky různých druhů gekonů,nenáročných a krásných.Osobně mám vůči gekončíkům tak trochu averzi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2011 20:20 Kuba Re: elegans1
Jo to vím,zajímali mě jiné znaky,ale přesto mockrát dík.A co řikáš na to 40x30x30? palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2011 20:01 elegans1 Re: Kuba
Samci se od samiček poznají jako u všech gekonů.Stačí se podívat z boku nebo zespodu na oblast kolem kloaky.Samci mají za kloakou dvě boule,jsou to kapsy,ve kterých jsou uložené hemipenisy.Samice to nemají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2011 19:19 Kuba Re: Pogona
Dobrá,dobrápalec.Ono se na některých webech totiž uvádí 40x30x30.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2011 18:54 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Kuba
základny 50*30cm, 40*40cm výška u obou 30cm. Čím samozřejmě větší, tím lepší ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2011 18:02 Kuba
Díky moc.Ještě bych se chtěl zeptat jaká je minimální velikost terárka pro jedince gekončíka nočního? ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2011 17:17 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Kuba
U tohoto druhu pokud máš na mysli gekončíka nočního, se mnohdy stává, že samec je i menší než samice. Takže v podstatě mezi nimi žádné rozdíly nejsou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2011 16:29 Kuba
Ahoj,chtěl bych se zeptat v čem se liší gekončík samec a samička?Konkrétně by mě zajímalo jestli je sameček např. větší/nebo mohutnější kkrom toho sem slyšel že je rozdíl ve věku,je to možné?Děkuji předem za odpovědi.Kuba. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2011 17:15 Muž krysikmouse [32] Re: Sewer
Já fotím bez blesku , blesk je v nasvíceným terárku zbytečnost. Na jednu stranu draci jsou celkem pomalí a než si uvědomí, že něco blesklo ... ale asi není ideál je stresovat nečím tak nepřirozeným jako blesk přímo do očí ...
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2011 06:55 Muž Sewer [151] - Ještěři
Hmm, poškození očí bych se nebál.
Moje agama, korálovka ani gekončíci na focení nijak lekavě nereagují...a to ani když se dívají přímo do objektivu nebo je fotím několikrát za sebou. Ale věřím, že některým jedincům to může vadit a můžou se lekat...
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2011 20:49 Žena Petra123 [18] - JeštěřiRe: Pogona
To jsem ráda. :-) Zajímalo mě to hlavně z důvodu, že mi taťka trochu nasadil brouka do hlavy tím, že bych neměla gekončice fotit s bleskem, abych jim tím nějak nepoškodila oči.

Ale s tím lekáním by mě také zajímali zkušenosti ostatních. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2011 20:35 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Petra123
Určitě to není "blbej" dotaz. Sám jsem s tím nikdy problém neměl ( rsp. zvířata neměla problém s focením ), nicméně jsem párkrát slyšel, že tu či onu ještěrku blesk při focení natolik vyděsil, že si rozbila čenich o sklo terária, nicméně to může být "jedna paní povídala", ale i tak
se říká "na každém šplochu pravdy trochu".
Takže by mě zajímalo, zda někdo z "místních" má nějakou jinou zkušenost :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2011 18:31 Žena Petra123 [18] - Ještěři
Mám (možná trochu blbý) dotaz, ale zajímalo by mě to. Může gekončíkovi (nebo i jinému plazu) nějak vadit (uškodit) focení s bleskem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 19:43 Muž Felix [752] - Ještěři
Písek ano (a jak který), na lignocel ale bacha - za posledních deset let má setrvale sestupnou kvalitu! (Spíš bych ho doporučil pěstitelům plísní, mikromycet anebo hub, předem připravených na nějaké to překvapení) Daleko líp stejnému účelu poslouží obyčejná stará hlína z květináče, kterou jinak vyhodíš po přesazení kytek, lesní hrabanka... anebo vlastně cokoli, co okolní příroda nabízí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 12:10 Žena sarka [6] - Ještěři
Ahoj všem, chtěla bych se zeptat jaký je ideální povrch do terárka pro gekončíka? Po přečtení několika webů jsem se rozhodla pro lignocel smíchaný s pískem. Může to tak být?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2011 15:48 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: manaka
První fotka je moc světlá, na ní není nic vidět, na té druhé bych se klonil k samici, ale je to špatně vyfocené, jiný úhel pohledu může klidně ukázat na samce,....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2011 10:57 manaka
Fotka k příspěvku Druhý Gekončík :-) díky za rady
;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2011 10:54 manaka – Gekončík noční-pohlaví
Fotka k příspěvku Ahoj, potřeboval bych určit pohlaví těchto dvou Gekončíků, nejsem si sto procentně jistý, tak bych vás chtěl požádat o radu?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2011 22:14 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Zdenek
Jako zdroj vápníku ano, avšak je to pro gekončíka nadměrný přísun bílkovin a solí,.... z toho mohou onemocnět DNOu, takže hole podávat opravdu maximálně 2krát za měsíc. Co se týče, od kdy, nezáleží na stáří, ale délce gekona.
Od cca 20ti cm celkové délky, lze jednodenní hole podávat - po jeho podání pak klidně 2 dny nekrmit vůbec ;-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [9] 10

Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 4647x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/632-gekoncik-nocni?od=401