Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

chameleon jemensky

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
chameleon jemensky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2013 14:22 Robin
Zde píší (www.robimaus.cz/…), že vzdálenost solar raptoru od zvířete je nutné dodržet kvůli popálení. Tedy pokud sem to správne pochopil a zdroj hovoří pravdu, tak bych mohl solar raptor 100w klidne zavesit 20cm nad chamíka, pokud by v tomto míste mel teplotu 40-45 °C. Tedy nejedná se o omezení vzdálenosti kvůli výdeji UVB. Naopak zde píší (tera.poradna.net/…), že vzdálenost je kvůli výdeji UVB. Jak se v tom má laik vyznat, když rádoby znalci se neshodnou.
Ať už je to tak či onak, tak nechápu nelinearitu v dodržení ochranné vzdálenosti. U raptoru 80w píší 20cm, u 100w 50cm a u 160w 60cm.
Co web, to jinej názor. Možná by bylo užitečné okopírovat sem přímo návod/manual dodávaný výrobcem k výbojce.
Možná je dobré udržovat vzdálenost Raptor - chamík ne kvůli vysoké teplotě a ani ne kvůli vysokému podílu UVB záření, ale třeba kvůli UV indexu. Když venku svítí pořádne sluníčko, tak se taky zpálim a ne kvůli teplotě ale právě kvůli UV indexu.
//EDIT: nyní jsem si podle měření všiml, že je množství uvb a velikost indexu na sobe dost závislá, takřka lineární. Napadá mě, jestli jak uv index tak množství uvb záření nevyjadřuje to samé?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2013 13:17 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: Robin
Měl možnost dostat se ReptiGlu dost blízko (ale ne přímo do něj - takhle si už jednou přismah přilbu), ignoroval ho a šel se rozvalit pod "raptora". Totéž se opakovalo, když použil jako "doplněk" 40W bodovku. Můj chamík zkrátka upřednostňuje "Solar raptor E27 80W". Zřejmě má lepší složení záření a rozhodně dává víc (lidmi) viditelného světla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2013 11:02 Robin Re: Střelec
Tak zkůs dát reptiglo blíž a raptora dál. Třeba půjde zase za reptiglem. Tedy tam, kde se mu více dostává UV záření
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2013 08:52 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: Pogona
Možná to nějak pozná. Když chamík usoudí, že má dost, jednoduše popoleze mimo dosah - někdy stranou, jindy dolů a mezi listí (podle možností a situace). A podle toho, co mi předvádí můj chamík, tak si z různých zdrojů dovede vybrat (někdo by tu mohl vědět, podle čeho). Pokud má na vybranou mezi 40W topnou bodovkou, UVB ReptiGlo 10.0 26W a univerzálkou Solar Raptor 80W, zaleze vždycky pod "raptora", který dává zhruba stejně tepla jako bodovka (ale na větší ploše) a daleko víc UVB, než ReptiGlo. Než jsem ho pořídil, věšinu času trávil pod ReptiGlo, dneska ho ignoruje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2013 12:02 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Robin
Přesně tak, nepozná. Ale neboj z těch běžně používaných pseudo UVB zdrojů se určitě nepředávkuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2013 10:54 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Robin
jak to ten chamík pozná

nepozná
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2013 09:37 Robin Re: Pogona
Já mým dotazem myslel spíš to, jestli pozná kdy se ukrýt před uvb zářením. Je mi jasný, že teplotu pozná stejně jako například já, ale pozná také, že má už dost UVB záření? UV zařeni přeci nemá takovou vlnovou delku jako infra, nezahřívá, takže nevím, jak to ten chamík pozná. To má nějakej smysl/senzor, kterej člověk nemá?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2013 16:27 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Robin
Pokud bude terárko jak má být, jak píšeš ( optimální teplotní pásnma atd. ) , pak se chamík nahřeje a sám pozná kdy má "dost" a sleze si do stínu či nižšího patra. Není tak hloupý, aby se nechal dobrovolně vysušit a seděl 12hodin přímo pod žárovkou v 50ti stupních ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2013 10:58 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Robin
Samozřejmě, že ten chamík to bude brát jako výhřevné místo kam se bude chodit vždy vyhřát ... takže pokud to přepálíš se vzdáleností lampy tak to dlouho neustojí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2013 09:58 Robin
Až si poskladam terarko tak podle velikosti a členitosti prostředí si vyberu lampu. Zařídím to tak, aby lampa byla schopna vyhřat terarko tak, abych v něm měl optimální teplotní pásma.
Pokud by byl vystaven chameleon nadmíře UVB a měl by možnost schovat se, schová se? Jde mi o to, že nevím, jestli to on dokáže poznat, že je vystavenej přemíře UVB záření. Já bych to asi nepoznal :)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2013 21:51 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: HammerJoe
HammerJoe napsal: Pokud budeš mít rok svícenou lampu je to samozřejmě úplně o něčem jiném. Pokud totiž lampa na 30 cm vydává tolik měřitelného uvb co venku na slunci tak když jí dáš na 10 cm bude ho vydávat enormně mnoho, což už kolikrát není nikde jinde na slunci, není to přirozené a rozhodně už to zvířeti neprospěje.

Až někdo vynalezne takovou lampu, bude to bezesporu na Nobelovu cenu, zatím, přesně jak dál píšeš, je to kus od kusu,..... a když má zvíře možnost se odpovídajícím způsobem ukrýt, je bez problému užít sebelepší zdroj UVB,......
( samozřejmě pozor na přehřátí a dehydrataci ). ;-)


Čili moje rada původnímu tazateli ( se kterým se navíc bavíme o "UVB" solar glo a solar raptor - které stěží mohou být vážně brány v "profi" světě jako UVB ) zní, -.....čím lepší zdroj UVB pořídí, tím lépe pro zvíře.....a o to tu jde prvořadě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2013 14:09 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: HammerJoe
Tady jde evidentně o alibismus (podle tebe blud) ze strany výrobce, potažmo prodejce. V návodu, co mi k "žárovce" dodali, byla "požární" bezpečnost na prvním místě - v textu byla limitovaná bezpečná vzdálenost s ohledem na možné vznícení dekorací a ochrana zvířete byla až na druhém místě. Osobně si o tom taky myslím svoje. Na druhou stranu plasty, ze kterých jsou umělé kytky, zas tak moc k roztavení nepotřebují. Dosah UVB je u Solar Raptor sice v jiné lize, než u ReptiGlo, ale jak udává měření, jen přímo pod lampou. S rostoucí vzdáleností od svislé osy rychle klesá.
Z hlediska UVB by tedy měl být "bezpečný prostor" o daném poloměru jen v kuželu ozářeném lampou. Návod výrobce i výklad prodejce si žádá bezpečný prostor kulového tvaru - tedy mít volnou "kouli" kolem zdroje (bez ohledu na stínidlo) o průměru těch 40-100cm podle výkonu zdroje, což je leckdy půl terária. To ale s UVB, na rozdíl od vyzářeného tepla, nemá nic společného. UVB je reflektorovou konstrukcí "žárovky" směřováno směrem dolů v ose a tam by měla jít i většina tepla. Prakticky vydatně hřeje i v ostatních směrech - bez ohledu na keramické stínidlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2013 11:29 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Střelec
ta uváděná "bezpečná" vzdálenost u Solar Raptorů je dána v první řadě požární bezpečností. Výrobce se tak kryje před možností, že od jeho produktu chytnou dekorace v teráriu.

Nepřeháníš to už trošku psát takový bludy !?!

Samozřejmě, že bezpečná vzdálenost je uváděná hlavně kvůli výdeje UVB ... pokud totiž nedodržíš a to hlavně u nové lampy bezpečnou vzdálenost lampy je riziko obrovského výdeje uvb záření a s tím spojené problémy.Pokud budeš mít rok svícenou lampu je to samozřejmě úplně o něčem jiném. Pokud totiž lampa na 30 cm vydává tolik měřitelného uvb co venku na slunci tak když jí dáš na 10 cm bude ho vydávat enormně mnoho, což už kolikrát není nikde jinde na slunci, není to přirozené a rozhodně už to zvířeti neprospěje. Vím o čem mluvím, sám občas přemeřuji lampy v různých vzdálenostech a rozdíly ve výdeji na různé vzdálenosti třeba u halogenidových lamp jsou opravdu obrovské.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2013 08:13 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: Robin
Pogona ti odpoví exaktněji, ale ta uváděná "bezpečná" vzdálenost u Solar Raptorů je dána v první řadě požární bezpečností. Výrobce se tak kryje před možností, že od jeho produktu chytnou dekorace v teráriu. U Solar Raptoru 80W je "bezpečná" vzdálenost uváděná 20 cm, v téhle vzdálenosti se mi teplota pohybuje v rozmezí 40-45°C přímo pod zdrojem (několikrát jsem to přeměřoval). Pokud budeš mít zdroj přímo ve stropě (neměl by být uprostřed půdorysu, ale stranou), bude hlavní kritérium pro vzdálenost výhřevné větve to, aby se chamík nemohl náhodně dostat do přímého kontaktu ze zdrojem a nepřismahnul se.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 20:59 Robin Re: Pogona
Nezlob se, četl jsem sice tvůj nedávný příspěvek v threadu o UVB zdrojích, ale chtel jsem mít toto tvrzení podloženo více zdroji. Neměj mi to za prosím za zlé. Podle tebe tedy když dám přímo do terarka 155x55x55 (orientace na výšku) třeba do pletiva u horního větracího průduchu Solar Raptor 100W a v terarku budou nejake ty živé a umělé rostlinky, vrbové vetvičky a třeba nějaká dvě stínítka (ješte nemám nápady jakym způsobem tyto ukryty před zařením realizovat), tak by se mel chamík cejtit dobře? Samozřejmě nechci slyšet nejakou exaktní odpoved, ale mel by tedy mít chameleon při podmínkách vytvořených pomocí SR 100W správnou teplotu, dostatek záření UVA/UVB a bylo by terarko dostatečne osvetlene?
Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 20:36 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Robin
Tak ještě jednou, i tím nejlepším UVB zdrojem, pokud má zvíře odpovídající terárium ( úkryty, substrát, květiny, atd. ) nejde předávkovat! Repti Gla ( kompaktní zářivky ) je POUZE UVB 10.0 nejlepší mezi nejhoršími ( na ostatní reptiGla zapomeň ) a dá se použít, ale dosah má tak 5cm - na to jsou podložená měření...

Sám používám třeba u želv výbojky Solar Raptor a Solar Glo 100 - 160W a ač výrobce uvádí min. vzdálenost asi metr, mám je 16cm nad substrátem a světe div se, želvy jsou spokojené a prospívají....

Takže se vykašli na kydy výrobců a chamíkovi pořiď ten nejlepší zdroj UVB, který si můžeš dovolit. Tím se vyhneš mnoha možným problémům a předejdeš nepříjemným situacím a dalším výdajům. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 20:08 Robin Re: Střelec
Omlouvám se, že píši třetí příspěvek zasebou.
Četl jsem neco o tech solar raptor lampách. Nechápu, proč u 80W lampy je minimalni vzdalenost zvirat od lampy 20cm a u 100W lampy je tato vzdalenost 50cm. To je trošku neúměrné ne?
Mám trošku dilema - když zakomponuju tuhle lampu do teraria, tak bych mel podle vyrobce udržit chamika od ni 50cm daleko - tzn znepřístupnim 30% místa v terarku. Když lampu dam nad vetraci pletivo v strope, tak část UVB záření mi pletivo nepustí do teraria a část UVB záření, tepla a světla se do terarka vůbec nedostane díky rozptylu záření. Obě možnosti se mi zdaj špatné. Nějaké rady?
Pokud nechci moc, poprosil bych odpovědi na všechny odpovědi v mých posledních třech příspěvcích. Děkujiii
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 18:00 Robin Re: Robin
Ještě bych se rád zeptal na konkretni typy zářivek/žárovek. Chci aby chamík vnímal to záření co nejlépe a měl krásné zbarvení. Předpokládám, že bílou zářivku se třeba nedá použít jak kvůli barvě/vlnové délce záření tak i kvůli obnovovací frekvenci záření (blikání)? Nerad bych aby mi chudáček chamík dostal epileptickej záchvat :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 17:56 Robin Re: Střelec
u toho Solar Raptor 100W E27 píší, že minimalni vzdalenost zvířete od žárovky je 50cm. To pak zabiju třetinu prostoru terarka jen "zakázanou" oblastí ne? U reptiglo je ta vzdálenost 20cm, což se mi zdá přijatelnejší. Jen informativne - pro chamíka se více hodí reptiglo 5.0 je to tak? Reptiglo 10.0 je jen pro pouštní živočichy? mimo tohohle zdroje záření budu potřebovat i klasické světlo a zdroj tepla. Tzn nějakou žárovku? Nevím jestli jsou smysluplný zářivky neboť ty moc tepla nevydávaj.

Díky za odpověď
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.10.2013 14:20 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: Robin
Ta skříň má optimální rozměry. Prosklenej stačí předek, vyskytly se tu i názory, že moc skla není nejlepší. Já mám celoskleněný terárko na hranici nejmenších přípustných rozměrů (44x44x95) s jednou stěnou "skalní" (cementová pasta se vsazenými kameny) a chamíkovo evidentní potřebu soukromí jsem nakonec řešil postupným zvýšením množství zeleně na slušnou džungli. Co se týká osvětlení - vytápění - nízkou watáž mají speciální lampy s předřadníkem (ať už čistě UVB, nebo univerzálky - UVB a topná v jednom). Vyžadují ale značnou vstupní investici. Ve stejných hodnotách výkonu lze najít i obdobné lampy bez předřadníku, ale ty mají výrazně vyšší příkon. Odkaz na testy lamp na trhu najdeš v diskusi o UVB. Testy dělal specialista na želvy, většinou z nich vychází výsledky vhodné spíš pro ještěry. Z univerzálek do klasické objímky (bez předřadníku) by ti na tu předělanou almaru stačil novej Solar Raptor 100W E27. Měl by vydržet rok dávat dost UVB a přitom slušně topit. Cena za kus (cca 1300,-) odpovídá součtu cen ročně odepsaných ReptiGlo (cena za kus kolem pětistovky, mění se po půl roce) a klasických 40W žárovek (klasická čtyřicítka je sice levná, ale má v terárku životnost maximálně měsíc a půl - bodovka vydrží dýl), výkon je o dost lepší.
Ventilace - doporučuje se zasíťovat půl stropu a velký zasíťovaný otvor v boku terárka (aspoň 25x35). Neměl by být vespod - chamíci neradi průvan a příliš nízko umístěná boční ventilace způsobí komínový efekt.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2013 13:09 Robin Re: Střelec
Tak to já nebudu trápit chameleonka v málo hlubokém terárku. Mam ješte možnost udelat z jedný skříne terárko. Vnitřní rozměry skříne jsou 55x55x155cm (skříň je orientovaná na výšku). Nevím jetli to je uplne vhodné řešení, jelikož bych rád chamíkovi dopřál vetší výhled, kterej mohu zařídit u třeba terárka, které umístím na nějakou skřín. Takle velkou skříň, kterou jsem výše popsal už ale na další skřín nedám :-D. Měl bych ale s přípravou takovýho velkyho terarka dost práce a asi by bylo třeba i výkonějších zářivek/žárovek což by si zase vzalo víc energie. Nevím s jakou spotřebou energie mohu u slušného terárka počítat. Rosil bych ručne a kdybych někdy musel opustit chamíka na pár dnů, tak bych buď někoho zaúkoloval nebo bych terárko pořádne prorosil a umístil bych dovnitř misku s vodou, která by tam držela spolu s živýma kytkama vlhko. Jak dlouho může bejt vlastne chamik bez vody? Nemluvim o uplnych extremech, jen by me zajímalo jak dlouho si můžu dovolit případne opustit chamíka aniž by nějak moc trpěl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.10.2013 10:00 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: Robin
Jako minimální šířka terárka pro chamíka se uvádí 40 cm - já mám 44 a už se to zdá skoro málo. Délka je víc než dobrá, výška 80 cm je minimum, metr by byl lepší. Těch 34 by možná stačilo pro samici, která bývá (alespoň podle literatury) menší než samec. Samec může dorůst přes 30 cm v těle (65 cm celkem) a moh by si v úzkým terárku připadat jak kamión na průměrném českém kruháči. Sice se nějak vytočí, ale bude to vo hubu. Taky nezapomeň na důkladnou ventilaci - na výpočty kolem terárek je tu dobrej HammerJoe, takže se zkus obrátit na něj. Taky nezapomeň na osvětlení - jak UVB, tak topné. Jsou tu kolem toho různé dohady, ale dražší řešení (výkonná univerzálka + možná nějaké přisvícení) bude evidentně lepší, než "levná" kombinace UVB "úsporky" s obyčejnou "čtyřicítkou" jako topnou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2013 22:57 Robin – Rozměry teraria
Ahoj, bude se chamík cítit dobře v terárku o rozměrech 80x34x71 cm (výška, hloubka, délka)? Mám tu hezkej podstavec na terárko, ale limituje mě v hloubce, tak nevím, jestli není tech 34 už moc málo. Terárko by bylo na zakázku, tak můžu případne zvolit výšku i na 100 cm.
Dále by mě zajímal Váš názor na tzv 3D pozadí pro chameleony. Osobne se mi to zdá zbytečné, jelikož chameleon více využije vetvičky (třeba z vrby) po kterých může šplhat než nějaké výčnělky ze stěny. Pokud navíc beru můj konkrétní příklad v potaz, tak tam by ta 3D stěna byla víc na škodu než k užitku, neboť by ještě více zůžila prostor.
Poslední otázka je na stěny terárka - je doporučené je překrýt třeba nějakou zelenou folii či jinym materialem? V knize jsem četl, že je to dobré z toho důvodu, že se chamík sám sebe nebude lekat a když ty stěny budou třeba zelené tak chamík bude mít pestřejší barvy.

Díky za cenné odpovědi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2013 18:08 Žena Ala [0] - Ještěři
Tak už je to vyřešeno, jeli jsme na veterinu a jedná se o zánět, dostali jsme antibiotika :-( Ale očičko už na nám otevřelo, tak teď budeme týden mazat mastičkou a snad už to bude dobré :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2013 16:05 Žena Ala [0] - Ještěři
Dobrý den, potřebovala bych prosím poradit. Od konce minulého týdne má můj chameleon hnědé okolí jednoho oka. (Pouze jednoho, druhé má zcela v pořádku!) Má to oko trošičku oteklé a menší, než to druhé. Ale normálně jí, vyhřívá se, apod. Přísun potřebných vitamínů má každý den, stejně tak, jako 12 hod, denně tepelnou a UVB žárovku. O co se může jednat a z čeho to může mít? Děkuji za rady!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2013 08:48 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: Prochy
Prostuduj návod, ale obávám se, že je to dělaný výhradně na malowattážní ReptiGlo (světlo, UVB) a "topný" žárovky do toho nepůjdou. Mám Compact Top Nano na jeden kus a nálepka na lampě přímo varuje před výkonnějším zdrojem, než je 26W. I ta "úsporka" ale lampu solidně ohřeje. Bohužel už nezahřeje chamíka pod ní, takže to bude chtít ještě dodatečně zamontovat vedle bodovku, cca čtyřicítku, jako zdroj tepla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2013 11:50 Prochy – osvětlení
Fotka k příspěvku Zdravím všechny chovatele chamíků,
Prosím o radu: Zakoupil jsem teráriu od EXO TERRA 90x45x90 a chci na to zakoupit osvětlení Exo Terra Compact Top 90 které je na 4 žárovky. Nikde jsem se nedočetl a ani v obchodech mi neporadily jaké mám použít žárovky, potřebuji nakombinovat teplo, světlo a UVB.
Předem díky za rady
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2013 19:54 TerisSs
Po něm nic neleze.. je o jen v substrátu ale vysokou vlhkost urcite nema.. to bych se spis bala jestli nema nizkou ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2013 06:29 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: Pogona
Na použití Frontline jsem narazil v publikaci "Chameleon jemenský" od Robimausu, obecně v diskusích se jeho použití na zvířata hodnotí sporně - zjevně je to dost agresivní svinstvo. Na běžnou údržbu terárka se někde doporučuje octová voda a kvartální výměna substrátu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.09.2013 15:13 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: TerisSs
V teráriu nejen u chamíka mi běhá spousta všelijakých breberek a léta tu a tam pár mušek ( asi octomilek ). Pokud nenapadají zvíře, nebo nejsou obsaženy v jeho trusu, jsou neškodné. Přitahuje je většinou vlhko, trus zvířat, zbytky ovoce, zeleniny, rostliny......nic s nimi nenaděláš a je to v pohodě. Samozřejmě pokud přes ně nevidíš na chamíka je to špatně a přemnoží se při špatné údržbě terária ( vysoká vlhkost, pozdní odstranění zbytků potravy, trusu apod. ).

Front-line akorát zvíře velmi, velmi oslabí. Při nesprávném použití zrmzačí, dokonce i zabije.

Co bych doporučil je nechat to být - pokud je to v nějaké únosné mezi. Pokud se domníváš, že jsou přemnožené, pak byměň rašelinu a zvyš právě údržbu terária, popřemýšlej i lepším odvětrávání, příp. sniž vlhkost.

Nic víc, nic míň. Na pokusy s Front-linem, zapomeň ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2013 11:32 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: TerisSs
Na odbrebeření se tu obecně doporučoval Frontline (jak na terárko, tak s notnou opatrností na zvíře), ale jak dlouhoto působí, se tu asi nerozebíralo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2013 13:53 TerisSs
Po nem nastesti nic neleze.. ale ja mu to cele vymenim... jen potrebuju vedet jak dlouho se to musi vetrat a jestli je vhodne savo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2013 13:52 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: TerisSs
Tak to opravdu budou nějací vetřelci, možná ze substrátu. Někdo se na to ptal už loni na podzim, nebo letos z jara. Zkus najít instrukce přes vyhledávač.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2013 13:32 TerisSs
Ja tam prave i male cvrcky mela co uz vypadali jako cvrcci.. tak sem si myslela ze toto budou take cvrcci ale uz je to vic jak tyden a ti vetsi zmizeli ale toto je tam porad... :-/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2013 06:43 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: TerisSs
Můžou to být paraziti, ale taky čerstvě vylíhlí cvrčci. Mě se v terárku namnožili už několikrát a musel jsem nad ventilační mřížky umístit lepovou past, aby mi nelezli do postele. Ze začátku opravdu vypadají jako pohyblivé tečky, do týdne už jsou ale k poznání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2013 12:38 TerisSs – PARAZITI
Koumala jsem terárko a našla jsem tam cosi, co je malé jako zrnko písku a hýbe se to.. asi nějací vnější paraziti... chci mu udělat celé nové terárko včetně větví, písku, rostli a všechno vydezinfikovat... jak to mám udělat když se to terárko pro dezinfekci musí nechat vyvětrat? Kam ho mám dát? nemám náhradní terárko ani větší přenosku (ani peníze na to abych to koupila) .. jen klec pro ptáky..a nevíte jak dlouho se musí větrat po dezinfekci a je vhodné savo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 18:26 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: TerisSs
No prostě, jak je chamík na zemi a tmavý, značí to nějaký problém,.... může být méně čí více vážný, to z monitoru nevidím, tak bych doporučil návštěvu specialisty ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 18:15 TerisSs
Většinu ne.. ale dost na to, že dřív tam nebýval vůbec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 18:12 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: TerisSs
Pokud tráví většinu času tmavý na zemi, pak můj tip je max. 4 týdny,.... snad se ale mýlím a bude OK ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 17:32 TerisSs
Jak moc brzký konec? žere uplně normálně a s chutí.. i zelene :-O
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2013 07:30 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: Pogona
Ten můj taky bývá občas na zemi a je hnědý - vyladěný na barvu substrátu. Jenže nesedí zvadle v koutě, ale intenzivně hrabe stále ve stejné lokalitě. Nejvíc v koutě pod dvířkama a pak kolem stěny, která je obrácená směrem do plochy stolku. Mám pocit, že se chce prohrabat ven a přitom není dost chytrej na to, aby se naučil otvírat dvířka. Na hnědo se barví jen při hrabání, při běžným průchodu po zemi zůstává normálně pruhovanej.

Může mít chamík klasickou modřinu? Na jednom boku se mu objevil černomodrej flek zhruba o tvaru "L" a o popáleninu evidentně nejde. Navíc se to (velmi pomalu) zmenšuje. Občas mi prolejzá mezi větvema, kam by se na první pohled neměl vejít a tak předpokládám, že to má od toho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2013 18:29 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: TerisSs
Je nemocný,.... a většinou tohle chování věští brzký konec :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2013 16:18 TerisSs
Chamik je casto na zemi a ma tmavou barvu... ale když vyleze nahoru tak ma zase svetlou.. žere normalně..... vadí to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2013 08:19 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: Edit
Meloun si taky občas dá, lákají ho ale jahody, někdy si pošmákne na plátku hrušky. Základ je ale čínský zelí a občas mrkev. Městskou parkovou flórou ho ale nekrmim, je "přihnojená" kde kým a kde čím. Zkoušel jsem mu na jaře předkládat zaručeně čerstvý a navíc opraný přírodní rostlinstvo (jetel, pampelišky), ale ignoroval to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2013 19:50 Edit Re: Střelec
Vysledovala jsem, že mi nikdy nekousl do břečťanů, které mi pěkně rostou. Jinak všechny jiné rostliny občas ukousne.Denně mu hodím jetelové lístky do misky a ty hned sežere. Někdy i čeká u misky. Dnes si pochutnal i na kousíčku melounu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2013 13:52 Muž Střelec [74] - Ještěři – ibišek
Teď jsem v květinářství viděl prodávat ibišek, ten podle příspěvků někde níž (JaninaB) chamíkům taky zjevně chutná. Jen je otázkou, jestli by se po okusu do hola dokázal vzpamatovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2013 21:07 TerisSs
Neboli peperomia caperata ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2013 21:01 TerisSs
Myslíte pepřinec?? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2013 07:54 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: Edit
Benjamín se mimo terárko dokáže vzpamatovat - tedy pokud mu nějaké listy zbydou. "Recyklační" doba je asi půl roku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2013 18:45 Žena Ala [0] - JeštěřiRe: Edit
Pravda! Pepřence jsou nejlepší a i mému chamíkovi hodně šmakují! ;-)
Reklama

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [4] ...... 17 18

Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 5179x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/706?od=151