vodní želva
0 20.11.2017 21:05 Nádvorník Dobrý den.
Chovám venku v rybníčku vodní želvy (želva nádherná). Na zimu jsem je už dal do sklepa.
Nyní mi přinesl kamarád další dospělou vodní želvu, která však byla chována v akvariu. Pokud by bylo léto - dal bych ji do rybníčku a na podzim do sklepa.
Co s ní ale mám dělat dnes, když je konec listopadu? Chovat v bytě ji přes zimu nechci. Poradíte? Děkuji.
Na tuhle otázku je řada odpovědí a možností.. ze začátku se bojí, stačí jen menší pohyb v místnosti nebo otřeš doma a už se lekne. Mě želva taky první měsíc nechodila vbc na souš když jsem ji měl jako malou. To i ted když sedím celý den u akvárka tak nevyleze. Dej na světlo spínací hodiny a jak nebudeš doma a bude mít klid tak si tam vyleze určitě. Přidej jsem i fotku jak vypadá tvá nádrž. Kolik máš stupnů na ostrůvku ? má tam dobrý přístup aby tam mohla vylézt ?
0 10.09.2017 15:19 Rada92 – Vodni zelva se nevyhřívá
Dobrý den, máme malou vodni zelvu. Chci se zeptat cim to může být že se vůbec nevyhřívá a nechodi na sous?je jen ve vode.
Žere dobře a v akváriu ma topení i filtr.
Dekuji
Je to normalne a netreba ju nasilu davat do vody. Ked chce vyhrieva sa aj cely den a pospi na ostrovceku aj v noci. Hlavne jej treba dopriat klud nech sa vyhrieva.
To ze zhodila stitky z panciera je znak toho ze rastie a ak sa pancier nedeformuje je to super a znak dobrej vyzivy a podmienok.
Len si ju uzivajte pohladom a ona sa vam odvdaci

0 12.06.2017 17:42 Zacharová – Šupiny
Moja korytnačka z ničoho nič dala dole postupne všetky šupiny. No stále je na kameni a vyhrieva sa čo vôbec do teraz nerobila. Ani dole nezišla. Keď sme ju dali do vody rýchlo chcela ísť na kameň. Nevieme čo máme robiť poradte čo sa stalo? Prečo toto robí?
Ďakujem
Dík zaodpověď tak až bude čas ai stím možna nějak poradím
tady je to na co se ptám
rybicky.net/… . Sem to tam nějak zapomněla hodit předtím

Hezký den všem

chtěla bych se zeptat, jestli je možné, aby to to fungovalo v želváriu, když by to mělo cca 7l filtrační hmoty a želvárium má objem 140 bez dekorací, štěrku, atd.
děkuji za odpověď

Je jich celá řada, vesměs obyvatelek tropů, které ale až na výjimky (např. africké terekovité r. Pelomedusa či Pelusios se občas objeví) nepatří do běžného sortimentu zooprodejen. Přes weby chovatelů želv nebo na burzách by je ovšem neměl být problém sehnat

dobrý den,jen tak ze zajímavosti se chci zeptat jestli jsou druhy vodních želv,které nemusí zimovat
0 20.01.2017 13:12 N. – Kdo muze darovat Vodni zelvicku
Kdo daruje zdravou vodni zelvu prosim? Akvaterarium mame. Na druhu a velikosti nezalezi. Dekuji moc! Jen volat na Tel.607 519 225. Plzen-mesto.
děkuji, taťka se stejně moc netvářil, že by se mu to zamlouvalo, ale není všem dnům konec

Hloubka minimálně přes metr. A tomu úměrně velká plocha hladiny, plus okolní bažina prorostlá rákosinami a dřevinami, aby (laicky řečeno) mohla nika fungovat. Obávám se, že v tuzemských podmínkách to nedá nikdo ani u taxonů vyskytujících se do Kanady, u výrazně jižnějších (většinou subtropických) zde obvykle chovaných trachemysek, graptemysek, pseudemysek apod. je každý takový pokus jen o trápení zvířat - že nějakou dobu přežijí docela nářez ještě neznamená, že by jim to sedělo - např. elegansky vyhozené u nás jako dospělé mají doloženou životnost "venku" do pěti let. To je statistický strop! Ony tu jen živoří, pouze dík ohromné odolnosti dokážou (za relativně teplých zim) svůj úhyn oddálit až tak...
Ahoj, chtěla bych se zeptat jak hluboké jezírko musí být pro vodní želvu aby vydržela přezimovat. A čím osázet jakou hlínu nebo kde vzít zeminu do jezírka a šlo by použít ňáký zásobník na granule. Budu ráda když pošlete třeba fotku vašeho jezírka.
PS: můj plán je zatím neschválen u rodičů takže asi zůstane jen na papíře.

0 03.12.2016 21:16 Veronika N – Bulka na krku
Dobrý večer, dnes jsme si přivezli vodní želvu. Ale až doma jsem si všimla divné bílé bulky na krku. Má s tím někdo prosím zkušenost? Děkuji moc

Ryby davam na zimu do domácího zimoviště
To je žalostne málo na prezimovanie kaprov, nie to ešte korytnačky. Pri 60cm prezimuje akurát tak karas... ono, odporúča sa pri kaproch mať najväčšiu hlbku až 110cm.
Je 60cm hluboké pískové a kamenné dno
Ahoj, záleží od hlbky jazierka... Tak ho viac opíš, ale myslím že lepšie bude zimovanie niekde v pivnici.
0 24.01.2016 14:13 Kadr – Vodni zelva
Zdravím, prosím o radu mám malé jezirko s koi kapry a chci si pořídit do něj malou zelvu.
Chtěl bych se zeptat jestli je to pro ní bezpečné a zda prezimuje v jezirku?
jojo písek mám v misce at si dají

už sem to vymyslela... dno mi přítel natře barvou a já si pohraju s polystyrenem a pájkou , ted sem viděla na youtubku spoustu nápadů na fontánu do interiéru tak budu tvořit vlastní do akva i s pískem .... bude to fajn na udržbu
Ano, aj ja potvrdzujem ze v jemnejsom piesku sa drzi menej kalu... taktiez korky si obcas zobnu.
Uvidis ako sa rozhodnes. Korky su neskutocne prasata, o tom viem svoje

no teraz ked mam velke akva nejako nepozorujem az taky bordel po korkach lebo mam jemny piesok, nic nezapadne a tie cunce to co lezi rozcupuju na kasu a tu vcucne filter kde sa to rozlozi

.
Tapeta pod sklo se mi taky nelíbí

on je tam pak odkaz dno- voda .... ale ty kamínky nejsou špatný nápad , mě jde hlavně o to aby to bylo šup šup a néééé jak dřív hodinu se s tím párat protože jsou prasata
Ak to mas takto tak by som dno vobec neriesil a ked tak tu tapetu pod spodne sklo jednoducho polozit. Napada ma este permanentne dno z kamienkov. Potriet cele dno silikonom a vysypat zaoblenymi kamienkami tak aby pokryli dno, bude to drzat na mieste, bordel povysavas raz dva, len sa moze tvorit riasa a sem tam to bude treba precistit.
Lidičky potřebovala bych poradit , po přestěhování mám želváky v provizorním akvárku pač chci jejich staré komplet předělat , ale ted řeším dno , nechci štěrk ( v dubnu čekám prcka tak nebude tolik času se věnovat želvákům). Nějaké větší kameny a kořen tam bude, bez kytek...leda umělé, ale co dát naspod aby nebylo vidět dno???? tapeta se odlepí , ještě mě napadl takový ten umělý trávník???? něco co prostě vytáhnu ven osprchuju od čurbesu a hotovo

Ahoj Jiří, mě to taky připadá jako normální svlečky. Nikde to není vyžrané (např. plísní), tvar je normální, barva normální... Pokud se třeba želvuša zrovna zdržuje víc na suchu než ve vodě, pak se to z ní loupe přirozeným sesycháním (smrštěním) rohoviny neuvěřitelnou rychlostí a ve velkém - to může svléct prakticky celý krunýř naráz např. při uchopení do ruky (mě se to tuhle stalo s Emily, když se při výletech z terka poprvé zašila pod vanou a já ji vyčenichal až za několik dní - pěkně mě to v první chvíli vylekalo)

Podla mna to vyzera normalne a len sa zbavuje starych stitkov. Tie sa odlupuju postupne a niekedy to vyzera hrozne ked je napol odlupnuty a napol drzi. Na uistenie by to ale chcelo viac foto panciera, lebo v prezentacii mas len hlavnu fotku, kde to vydiet.
Suhlas s Hunterom. Korky zhadzuju stare stitky bezne. Skoro zakazdym vyberam z akvarka nejaku takze nemaj obavy.
Ahoj, nemaj obavy, je to uplne normalne, korky zvoiekaju vrchne casti stitkov, tak sa im aj regeneruje, je to znak toho ze sa ma dobre..
0 13.12.2015 16:40
Jiri_99 [25] - Ještěři 

Zdravím a pozdravuju,
snad mi poradíte. Na rybičkách se to moc nechytá..
Mám trošku obavy o naši Morlu.
rybicky.net/…
Má jakoby vyschlé šupiny na krunýři. Stejně jako na fotkách to má i na svém krunýři. Je možné, že jí chybí nějaký vitamin, minerál, nebo něco takového? Želva se chová naprosto normálně, je to jen (teda doufám) vizuální problém.
Mnohokrát děkuji za rady či postřehy.
Jiří
tak už mám odpovědˇpan Zapior se mi ozval a to s tím že jde o klapavku kýlnatou

1 08.05.2015 16:35 tyna181190 –
Re: VVV Tam jsem to už zkoušela a nevím, nevím příjde mi že se ani jedné nepodobá. Na klapavku obecnou má podle mě moc krunýř do špičky a na hlavě jí chybí pruhy. Uvidím, kontaktovala jsem pana Zapiora, poslala jsem mu i fotky tak snad bude vědět aspoň on

Můžeš to zkusit podle těhle stránek v sekci Můj chov
klapavky.webnode.cz/
Já bych řekl, že je to normální klapavka obecná, ale na poznávání nejsem nejlepší

. Měla štěstí, že jste jí našli zrovna vy.

Zatím je u mě a buď tu zůstane nebo půjde ke známým kde jí budu moct vídat.
hlavne ju nepúšťaj a nájdi zodpovedného majiteľa, alebo si ju nechaj.
je to klapavka...ale jaká

0 07.05.2015 22:06 tyna181190 – co je to za želvu
s tým pomôže len dobrý veterinár, pre začiatok jej sprav harmančekový kúpel a čo najskôr treba vyhľadať pomoc, minimálne sem nahraj fotku ... takto sa to ťažko určuje.
0 06.05.2015 18:07 martin dobry den mam problem moje želva ma natekly konečnik a nežere veterinař mi odmitl pomoct že želvam nerozumi a rikal že v okoli taky nikdo nevite co by ji mohlo pomoct myslim že ma nejakou infekci a těžko vylučuje
Tak mě ho po letech Májuša ohryzává nanovo - jak teď válčíme s tím zaplísněním karapaxu, zakryl jsem vodní část karantény polystyrenovým deklíkem aby měla pocit schovky... no a ta potvora si dává práci s natahováním se dobrých 15 cm nad hladinu, jen aby ho mohla okousat

Ne, moje želvy polystyren nežerou

No mě asi pětiminutová konzultace s vetem ohledně Májina napadeného karapaxu taky stála 70 Kč jen jsem vlezl do dveří, jenže dobrá rada nad zlato

. Jen se na ni mrknul a věděl - jeho želvy to prý kdysi měly taky. Poradil výborně a první viditelné výsledky se dostavily během několika málo dní. Ačkoli jí i po úplném vyléčení nějaké zjizvení zůstane ještě řádově několik měsíců kdy budu muset dávat bacha aby to nechytla nanovo, než se štítky plnohodnotně obnoví, nevidím v tom problém - dát kilo dvě za zdraví tvorečka který mě možná i přežije? To je za hubičku

Sice jsem si taky hned říkal, že bych jí to mohl dejme tomu týden matlat mastičkou na nohy a byl by klid, takhle jsem už zachránil i plísní napadeného pochroumaného sklípkana jehož jsem v jednom zveráči dostal zadarmo k nakupovaným... z kombinace antibiotika/želva už mám ale asi příliš zakořeněný strach (možná neopodstatněný, ovšem zažitý), takže pokud to jde léčit jinak, třeba i déle, raději volím takovou metodu...
K polystyrenovému břehu - nepokouší se Ti ho želvuši ohryzávat? Před pár lety jsem ho měl taky, poté co jsem vyhodil plochý žulový šutrák (pozůstatek nějakého předválečného schodu který jsem našel na louce) sotva si o jeho okraj poněkud neohrabaná Emily kapánek poškrábala plastron. Jakmile přes léto tenhle zarostl řasami, začala ho Mája s ohromnou chutí... no ne oždibovat... doslova žrát jak smyslů zbavená! Během jediného dne z něj byla půlka a po hladině plovaly úplně čisťounké bílé kuličky. Naštěstí jejími střevy prošel a po strávení řas beze škody vyšel ven, každopádně ale okamžitě letěl pryč. Ve zveráči jsem pak nakoupil za osm stovek kůry korkovníku, asi hoďku řádil s pilkou, chvíli v terku šteloval a klínil - a od té doby pohoda

Už jsme s nimi radši zašli k vetovi - řekl že je mám držet na suchu, 3x denně do vody a potírat Betadine vodou 1:20, že to bude v pořádku. Ani je pořádně neodrolil a za 15 minut konzultace si řekl 170,- Kč a to jsme na něj přes hodinu čekali, ač jsme byli objednaní

. Každopádně naám poradil dobře a u všech už se to pěkně hojí, jenom ta, která to měla nejhorší, se nijak výrazně v těch hlubších ránách nelepší. Zavlolali jsme tedy našemu kamarádovi veterináři, který pracuje v Brně na univerzitě a ten se optal kolegyně přes plazy - ta nám doporučila ještě jednou denně pokapávat antibiotickými kapkami do očí. Říkala taky, že antibiotika želbu neodrovnají, že nevhodné jsou jen určité druhy. Ikdyž jsem to taky četl v několika knihách, zřejmě to platí jen o antibiotikách podávaných injekčně, protože jejich škodlivost popíral i ten veterinář, u kterého jsme byli.
Tak snad už to bude v pohodě. Až se uzdraví, budu muset tu polystyrenovou „skálu“ přetřít ještě jednou průhlednou vrstvou pryskyřice, aby nebyla tak hrubá.

Napadení BCh bych do určité míry přirovnal k rýmě u lidí - je to všudypřítomné, populace je tím promořena a dík tomu více méně imunní, teprve pokud je člověk celkově z nějakých příčin oslaben, chytne to, zpravidla ale jen jako drobnou nepříjemnost krátkodobého rázu jíž není třeba (krom nákupu dvou tří balení papírových kapesníků a vylohnění teplého čaje

) věnovat větší pozornost
Pokud se to ale přechází (jakože moc přechází), může z toho vzniknout chřipajzna (každý si řekne "no bóže

" a jde s tím do práce), z přechozené mnohem horší nebo úplně nejhorší, popř. takový zápal plic... a pak je "pozdě bycha honiti"...
V uvedeném (silně nepřesném) příkladu figuruje povícero původců, jako že jedna infekce otvírá dveře další, u želviček na tyto stupně Beneckia vystačí sama. Jenže se tak stane pouze a výhradně v případě naprosto katastrofálních podmínek v nichž je zvíře dlouhodobě drženo, což rozhodně není Tvůj případ, tedy se nemusíš ničeho fatálního bát

.
Do karantény dej nanejvýš zvířata u kterých jsi vypozoroval nějaké výraznější změny, obvykle spojené se sekundární infekcí, pro zdravé jedince je tato bakterie obvykle neškodná

Přidat reakci
1 ...... 4
Zpět na obsah sekce Želvy • Zobrazeno 1733x