Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Chováme achatiny

 

Články » Chováme achatiny 

Chováme achatiny

Publikováno: 10.06.2009 • Autor: © Biky • Rubrika: Bezobratlí

Chov achatin, nebo, chcete-li, oblovek, není u nás v ČR moc rozšířený.

Možná je to tím, že nám naši čeští slizcí plži nejsou moc sympatičtí a tak se nepouštíme ani do afrických, možná někomu přijde bláznivé chovat plže, někdo třeba ani neví, že oblovky existují a dalšímu achatiny přijdou jako neakční a tupá stvoření.

Tím se ale nehodlám zabývat, spíše bych vám chtěla popsat chov achatin, a to z vlastních zkušeností.

Začínající chovatel si nejčastěji pořídí A. fulica nebo A. reticulata. Jsou to opravdu jedny z méně náročných achatin, a proto jejich chov doporučuji.

Tito tvorové nás také zaujmuli svou velikostí, které často přesahuje ulitou 10cm. Z tohoto důvodu je také často mylně předpokládáno, že potřebují naprosto obrovské celoskleněné terárium.

Oblovka není pes, had, morče ani gekon, to si prosím uvědomme. Už z krásného českého ustáleného spojení "být pomalý jako šnek" se dozvídáme, že oblovka nebude celé dny bezhlavě "lítat" po teráriu a stěžovat si na nedostatek prostoru. Samozřejmě nechci říct, že oblovku nacpeme do skleničky od okurek. Achatina by měla mít adekvátně své velikosti veliké terárium, které při růstu přizpůsobujeme. Mrňavá oblovka nenajde v teráriu, které jsme pořídili velké, aby v něm mohla být i až dospěje, potravu.

Pořizovat celoskleněná terária přiměřeně velikosti může být finančně náročné. Proto také někteří z nás, "šnekofilů", volí mnohem levnější plastové boxy, které se dají koupit např v Ikei, pro mladší šnečoury se hodí i plastové přenosky pro zvířata sehnatelné v různých velikostech v chovatelských potřebách.

Dno chovné nádoby pokrýváme Lignocelem (kokosovou drtí). Ani náhodou nenechávejte dno chov. nádrže volné. Achatiny se rády zahrabávají do zeminy, umožňuje jim to udžet tělesnou vlhkost, dá-li se to tak říci.

Zemina by měla být kyprá i vlhká zaráz, ne udusané bláto.

Dáváte-li do nádrže např. kořeny, dejte pozor, aby pod nimi byla kyprá vrstva zeminy. Achatiny nejsou tak slizké, jako naši čeští plži. Z toho vyplývá, že se nedokáží tak dobře "udržet" na podkladě jako č. plži. Občas se stane, že jim to uklouzne a spadnou. Pokud spadnou z kořenu nebo z čehokoli jiného a Lignocel nezbrzdí jejich pád, vlastní vahou si způsobí narušení ulity a při těžších umírají.

Jako dekoraci terária můžeme zvolit i živé rostlinky. Osvědčil se břečťan, zelenec, mechy. Fáma je, že achatiny rostlinky žerou. Dle mého to není pravda, žádné sežrané rostlinky jsem nenašla. Problém je, že je oblovky ničí vlastní vahou, když přes ně lezou.

Krmíme obden, mé potvůrky mají nejraději salát a salátové okurky. Stravu jim dopřáváme co nejpestřejší. Kompletní výpis toho, co vaše oblovky mohou baštit, naleznete na  http://achatinaclub.wgz.cz/potrava-achatin. Naprostou nezbytností je sépiová kost, musí být vašim šnečkům vždy k ruce. Získávají z ní vápník na tvorku ulit, popř. vajíček.

Vlhkost udžujeme dle toho, jaké jsou nároky vámi chovaných oblovek, a to bez vyjímky. Mohlo by se stát, že při nedostatečné vlhkosti se oblovka zavíčkuje a v hibernaci čeká na období vlhka, v horších případech umírá.

Co se týče teploty, je to různé. Nekamenujte mne za můj názor a mé zkušenosti, ale já to vidím takto: v Africe, kde oblovky žijí, je často tepleji než u vás v bytě (venkovní chov nepřipadá v úvahu!). Ale oblovky, které si pořídíte, pravděpodobně vyrůstají už spoustu generací v chovatelů a ne každý dodržuje přirozené teplotní podmínky. Po několika generacích z toho vyplývá určitá odolnost proti nižším teplotám. Např. a. achatina se doporučuje chovat v teplotě okolo 30 stupňů Celsia. Já svoje dvě mám od pana chovatele Vohnického. Už rodiče a prarodiče a bůhvíkamdál vyrůstaly v nižších teplotách, takže těm mým se vede skvěle i při normální teplotě v domě okolo 25 stupňů Celsia. Nedoporučuju to ale všem. Když nevíte, odkud vaše oblovky pochází a jak se tam měly, raději dodržujte doporučované teploty pro chov. Totéž platí i u importů z přirozeného prostředí, kde by nedodržení tepla bylo katastrofou.

Dle mého názoru rozhodně achatiny nejsou tak "blbé"(odpusťte mi onen výraz), jak se zdají. Jedná se o milé zvířátko pro lidi s trochou trpělivosti, klidně i pro alergiky. Dokladem může být i můj pokus s a. iredalei-chtěla jsem zkusit, jestli se achatiny dají "vycvičit" na "parkur a závody", jako to dělají někteří chovatelé českých plžů. Co myslíte? Výsledek si prohlédněte na fotografii.

Co říct závěrem? Snad jen, že doufám, že jste se dozvěděli aspoň něco jiného, či třeba změnili svůj názor na achatiny. A že doufám, že si tento nenáročný mazlíček najde cestu do více českých domácností.

Lucie Černá

F

F

 


Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 8x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 10.06.2009 Upraveno: 10.06.2009 Přečteno: 2986x

Schválili: Rexik ***** 22.11.13 • Rex ***** 22.11.13

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Bezobratlí
09.12.2012*****Krok za krokem,jak na šnekárium :)189x
31.01.2009*****Strašilky (Phasmatodea)3863x
24.01.2009*****Hmyzí pochoutky3227x
20.05.2013*****Chov cvrčků8918x
24.08.2009*****Stručný slovníček sklípkaní morfologie1876x
30.01.2013*****Jedovatost (toxicita) sklípkanů284x
24.01.2009*****Kudlanky (Mantodea)2827x
28.01.2022*****Staňte se součástí teraristického světa a získejte pasivní příjem10x
12.10.2009*****Něco málo o odborném názvosloví931x
07.12.2010*****Mouční červi a mýty o jejich výživové hodnotě - PODLOŽENÝ POKUS II.1710x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
02.12.2009*****Myš laboratorní3678x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/clanky/27-trh-exotickeho-ptactva-v-liberci-v-dubnu-204