Ahoj všem, nevím, jak dalece tohle forum žije, ale zkusím se zeptat. Nějak jsem ten chov vzala za špatný konec, sice s dobrými úmysly, ale s blbým startem. Nikdy jsem nechtěla začínat s mláďátky, ale stalo se, viz galerka. Pokyny od chovatele zněly: chovat na ubrouscích, aby se pískem neudusili, krmit z pinzety, ať máte přehled, kolik sežerou. A jak tak tady čtu, je to celý blbě :( Vím, uznávám, prosím o radu, ne kopanec. Na pinzetě už nekrmím, mají v terárku bandu více či méně ovitaminovaných cvrčků, tak snad aspoň to je krok správným směrem... Četla jsem dvě knížky o gekončících, ale prostě nevim nebo nemam cit, nebo si nejsem jistá nebo jsem se prostě na tyhle věci nesoustředila. Čili moje dotazy:
1. Gekončicím jsou cca dva a půl měsíce, neměřila jsem je (cca 9-12cm), ani nevážila. Jsou pořád na těch doporučovaných ubrouscích. Jenže jednak to blbě vypadá, jednak jim to občas klouzne a jednak pod to zalejzají cvrčci, takže je chci dát pryč, jenže co když se mi tim pískem fakt udusí? Máme tady připravený normální stavební, nevim, jak to popsat, červený, prosývaný, v troubě sušený, převařený písek, půl napůl s terarijním, zrníčka jako ten terarijní v piksle. Můžu už je "podsypat"? S lignocelem jsem se rozhodla, že ho dávat nebudu, aspoň zatím.
2. Jednu holčičku jsem se rozhodla oddělit a vykrmit extra, je už podstatně menší než ty ostatní, ještě dopiluju dočasný terárko a půjde. Dotaz- až se mi podaří jí vypiplat, přijme jí skupina zpátky? Počítám, že tak za týden, dva by je mohla dohnat? Aby jí pak nezavrhly. Do toho dočásku jí nemůžu dát žárovku a topný kámen zároveň, nemůžu realizovat další velké terárko, co z toho mám spíš zvolit? Žárovku nebo kámen? Nebo je to celý blbost a mám je nechat pohromadě a doufat, že se s tím poperou?
3. Ta samá samička. Má okolí očí modré, mnohem hůř snáší světlo, mžourá a víc jakoby "mrká". Chápu, že je to tvor noční, ale ostatní holky jsou úplně v pohodě a nemžourají, může mít nějaký veterinářem řešitelný problém? (Chápejte, než se rozhodnu stresovat jí převozem k vetovi, zeptám se tady
)
4. Znamená každý vyzvrácený cvrček zásadní problém nebo se to občas stane? Nejsem schopná zjistit, která to má na triku
Děkuji případným ochotným zkušeným, moc mi pomůžete (a hlavně holkám...)