Agama vousatá krmení
0 13.05.2012 11:47 Sonystar Dobrý den, moje 4 měsíční agama vousatá, která dřív sežrala tak 10-12 cvrčků denně, už pár dní sežere tak jednoho, dva cvrčky denně a trus není tak pevný. Na to, že má bodovku i UVB pod kterými se pravidelně rozvaluje, zlenivěla poslední dobou. jediné, po čem jde velmi divoce, jsou masový červy ( moučňáky jí nedávám).myslím, že by asi bylo nejlepší změnit dodavatele cvrčků. Co myslíte vy? Prosím o radu a moc děkuji.
Z vlastní zkušenosti nevím ale v jedné publikaci se o tom píše jako o pochoutce pro vousatky(o včelách).
0 11.05.2012 19:37
Sewer [151] - Ještěři Taky bych se bál píchnutí do jazyka nebo kamkoliv v tlamce, ale vím, že jsem tu vloni nebo předloni četl (tuším od fajfmena?) větu (která mi utkvěla v hlavě

) "občas si sezobne nějakou včelku".
Je to tedy opravdu 100%ně bezpečné?
Téma "Agama vousatá" je už v pořádku, odemčené ( díky za upozornění )

Nedorůstá ani ocásek, ani utržené trny, ani vypadlé zuby. Regenerace agam je narozdíl od leguánů silně omezená a spočívá jen v zajizvení poškozených částí těla. Důsledky jakéhokoli většího poranění jsou u nich bohužel trvalé

Agamě skutečně ocas nedoroste. Co se týče krmení, pokud mládě budeš krmit 6ti cvrčky denně, budou časem problémy. Mladé agamy se rychle vyvíjí a rostou - a musí mít z čeho se vyvíjet, takže musí mít přístup k jídlu de-facto stále. Pokud za den sežere 30 cvrčků, pak jí prostě dávej 30 cvrčků.
Na tu podvýživu ale opravdu pozor 3-6 cvrčků je krmná dovka dospělé agamy, nikoli mláděte.
Ocásek agamám nedorůstá..

0 24.04.2012 17:06 Tuf – Ještěři
Zdravim,, už mám od včerejška agamku jsou jí cca 3 měsíce a chci se zeptat. Když je ted ve vyvoji kolik by měla cca snist cvrčků?,ja jí ted krmil a 6 menších cvrčků domacích snědla jak nic a rano jsem jí hodil do terárka 3 a ty už to mají taky za sebou. Někde jsem četl že když ted roste tak jí mám dát kolik chce sama ale 9 za den mi příde celkem dost. Ještě se chci zeptat jestli když má ukouslý ocásek od sourozenců,, tak jí doroste za nějakej čas nebo už bude takhle krátká navždy

, díky za odpovědi

0 15.04.2012 16:59 Tuf Zdravim, chci si pořídit agamku, tak schaním informace....a chtěl jsem se zeptat zda lampa s UVB zářením by měla svítit neustále, nebo se má na noc vypínat(zapnutá jen ve dne). Díky za možnou odpověd.
diky budu nad tim uvazovat, planuju stejne koupit poradne terarko takze pak si pohraju poradne i s osvetlenim..

Tak to pak jo.. Ovšem i tak přidáním plnospektrální zářivky nic nezkazíš, v drtivý většině případů tím jenom zlepšíš podmínky. Aktivita, žravost a zbarvení jsou totiž přímo úměrný s intenzitou světla.
aa nemyslal jsem ze svitim jen tim UVBckem.. maji tam i bodovky. ty staci ne ? svitim tim uz rok na Pogonu a je zdrava jako rybicka(snad)

No jestli svítíš jenom tím ReptiGlem tak tam máš málo světla. Ideálně dosvětlit plnospektrální zářivkou - např. BIOVITAL 958. To je asi nejčastější příčina nežravosti..
Velká agama ho samozřejmě považuje za potravu, dát k sobě až budou srovnatelně velcí.
vitti : dekuji za snahu mi pomoct, ale nahravat fotky je zbytecne, teplota v terarku je stabilne bodove kolem 40°C - 50°C. Zdroj UBV je 26W REPTIGLO sviti na ni z cca 15cm + ma moznost se schovat.. strava uz je lepsi zacal bastit microcrcky a nejradsi pije z kapek na ruce ale taky ho rosim...
PS: nedalo mi to a tak jsem vyzkousel jak ten muj rocni samec (doufam ze to je samec) reaguje na pritomnost skoro 2 mesicniho agamatka a musim rict, ze po nem jde jak po cvrckovy a je schopnej mi ho sezrat. a to jsem je planoval dat do jednoho terarka az malej vyroste do prijatelny velikosti..

Mikrocvrčci to jsou opravdu prťata, na ty se mi příliš netváří ani úplná mláďata

Na měsíci zvládnou v pohodě cvrčky do 1cm. Jinak řešíš klasickou nežravost, navíc u příliš mladé agamky, které hůře snáší změnu prostředí a ne úplně vyhovující podmínky v teráriu. Vůbec bych ji nevyndával ať je v klidu. Cvrčků neházet moc najednou ať z nich nemá strach. Jak jí dáváš vodu? Pokud rosíš, nepřeháněj to, jinak by klesala příliš teplota. Co osvětlení? Nejčastější kámen úrazu.. Ideálně kdybys sem nahrál fotku rozsvíceného terárka.
Já dávám zelený tak od 2,3ch měsíců. Dřív to moc nechtějí a navyknou si na něj i takhle v pohodě

problem ale je, ze mi vubec nechce zobat ani ty microcvrcky nasypal jsem mu je tam a on si jich nevsima stale spi a vubec neji.. svetlu se nevyhyba a kdyz ho vyndam tak lita jak pominutej....
jinak vodu prijima taky v pohode..
Jervis napsal: Ahojte lidičky, mam takovej problem, mam doma měsíc starou agamku vousatou a chtel jsem se zeptat jestli je stále nutné ji ručně krmit nějakou směsí, nebo jestli je už schopná sama si zobnout salátku nebo červíka. Když by bylo nutné ji stále krmit tak bych poprosil o stručnej navod jak a čím jí krmit.. díky moc..
Krmit zeleným hned od vylíhnutí. Čím dříve se na něj naučí tím lépe. Suprově přijímají prcci především klíčenou slunečnici (rostlinky, ne klíčky).
Přesně tak, nasyp jim mikráče a hlavně néééé ždáné nesmysly typu směsí, násilného krmení apod. Dobré je, dát jim i do misky menší moučné červy
"prosolené" vápníkem

dobře dobře díky moc, za pomoc..
hned zítra ho začnu krmit micro-cvrčkama..
Jakou směsí

mláďata od vylíhnutí baští mikro-cvrčky,....
Zelené krmení začni podávat tak po 3. měsíci - "mimina" jej nepřijímají vůbec.
Ahojte lidičky, mam takovej problem, mam doma měsíc starou agamku vousatou a chtel jsem se zeptat jestli je stále nutné ji ručně krmit nějakou směsí, nebo jestli je už schopná sama si zobnout salátku nebo červíka. Když by bylo nutné ji stále krmit tak bych poprosil o stručnej navod jak a čím jí krmit.. díky moc..
Poměr zdá se v pořádku, pokud žere zelené, jen jí je dopřej.
Jen nezapomenout, že hlavní složkou je pořád hmyz
Jen na zeleném nevydrží dlouho.....
Přesně jak píše kolega Sewer, minerály do ní nacpat musíš

Nestačí, nech ji pár dní vyhladovět a pak zblajzne cvrčka bílýho od NutriMixu jako sníh

Mišule napsal: Tak jsem tu žárovku dala trochu nahoru a tam 45 stupňů a v noci spí v té chladnější části, kde má těch 28 stupňů....jinak ráno zbouchal dva asi centimetrový cvrčky a teď si spokojeně lebedí na kameni. A ještě, když tam nebude mít misku s vodou, tak mu to jedno rosení, tím pádem pití jednou denně stačí? Když jsme jí pořídili, tak první kam skočila byla ta miska s vodou, je pravda že od té doby jsem z ní viděla pít jenom ty cvrčky, ale stejně...
Když ji občas porosíte čímž se napije, tak miska nutná není. Samozřejmě když tam bude tak to ničemu neublíží. Já dávám prckům misky s vodou akorát v létě aby se mohli ochladit.
Tak jsem tu žárovku dala trochu nahoru a tam 45 stupňů a v noci spí v té chladnější části, kde má těch 28 stupňů....jinak ráno zbouchal dva asi centimetrový cvrčky a teď si spokojeně lebedí na kameni. A ještě, když tam nebude mít misku s vodou, tak mu to jedno rosení, tím pádem pití jednou denně stačí? Když jsme jí pořídili, tak první kam skočila byla ta miska s vodou, je pravda že od té doby jsem z ní viděla pít jenom ty cvrčky, ale stejně...
Pogona napsal: Já Ti teda nevim, ale u mláďat mám lokálně tak 60C a jsou všechna v pohodě. Nemyslím, že na poušti by mláďatům sluníčko svítilo méně,.....
V přírodě samozřejmě nikdo neřeší jestli jsou to mláďata nebo ne

Prckové tu teplotu vydrží, ale nepotřebují ji. Spíš pak hrozí rychlejší dehydratace nebo spáleniny pokud ta teplota někomu ujede.
Já Ti teda nevim, ale u mláďat mám lokálně tak 60C a jsou všechna v pohodě. Nemyslím, že na poušti by mláďatům sluníčko svítilo méně,.....
Pro malou agamku ta teplota na výhřevném místě až až, vyšší naprosto zbytečná. Že se při rosení olizuje je normální, stačí rosit jednou denně. Roste jenom ji, rosit terárium je zbytečné. Jinak 13cm by měsíční agamě odpovídalo. Přírůstek v průměru ty 4cm za měsíc.
A má správně velké terárium?
Tak teď jsem dala teploměr přímo pod žárovku a 50 stupňů, takže snad v pohodě. Kdyby jí to bylo nepříjemné, tak by si myslím asi stejně zalezla někam jinam. No normálně by jsme jí tak narychlo nepořídili, ale když jsem jí viděla, tak nešlo odolat

Jojo 14dní vydrží, nicméně je lepší mít tyhle věci vždy před pořízením.
"Tam kde ji měli pod obyč. žárovkou" bych ale určo nekupoval,....
ale už se stalo, tak jí pořiď to UVB a bude to OK

Cvrčci stačí, každé mládě je jinak žravé a pokud žere byť jednoho za den, je to OK
Váhové přírůstky jsou různé a to i délka to Ti nikdo neřekne. Navíc mohou být roozdíle u agam hodně, jukni na fotku, kterou jsem právě udělal, obě jsou to agamy z jedné snůšky od jedné samice z prvního týdne v prosinci - sama můžeš porovnat rozdíl je skoro dvojnásobný, ve váze i délce,.....
33 stupňů má mimo kámen a mimo žárovku, nad kamenem má asi 15 cm vysoko žárovku, takže tam těch 40 určitě bude. Jinak vitamíny a UVB zítra pořídíme. Tam, odkud jsme si jí brali měla jen obyč. lampičku a poradili nám, že prý týden dva bez UVB v pohodě počká, tak nevím. Jinak asi předpokládám dobře, že je lepší normální než ta tyčová nebo bodová? A ty tři cvrčci...není to málo? Snažíme se, aby tam vždy alespoň jednoho měla a ulovila si ho sama. Vyndaváme je jen na večer aby jí neublížili. Ale nepřipadá nám, že by měla hlad...a co ten přírůstek? Jak rychle rostou? Je těch 13 cm v pohodě?
33C je žalostně málo, pod žárovkou musí mít cca 45 - 65C. To UVB obzlášť u mláděte mělo být pořízené PŘED pořízením agamy, mláďata jsou na nedostatek D3ky náchylná a vydrží poměrně malou dobu, pak v nejhorším případě uhynou v tom lepším budou mít křivici ( ta se léčit nedá, agamu dle stádia zdeformuje ).
Krmení se musí obden obalovat v "prášku" typu NutriMix, kvůli dostatku vápníku, ten je ukládán do kostí a svalů agamy právě pomocí vitamínu D3, který získá z UVB zářivky. Potřebuje tedy OBOJE! Jedno bez duhého je k ničemu.
To pití je OK, agamy olizují dekorace, stěny terária apod. po orošení. Miskau s vodou nedávej.
Otvírat násilím tlamičku

a spojit krmení se stresem

výsledek bude agama, která nebude žrát a uhyne
Pane Bože, nech ji ať se zabydlí, bez jídla vydrží i týden a neboj - cvrčka si uloví i když vypadá, že ne - ale až bude mít hlad.
0 12.01.2012 18:42 Péťa – Agamka vousatá - mládě, nechce jíst
Ahoj, máme od neděle mládě agamky, ale nechce sama jíst, brali jsme si i cvrčky na pinzetu, nebo i z ruky, snědla jednoho, nebo nic, tak jsme ji museli otvírat tlamičku, aby vůbec měla nějakou stravu.Když ji pustíme do terárka živý cvrčky, tak si jich ani nevšimne, vleze si nahoru na větev a nic, žádná reakce, můžete mi poradit, jak udělat, aby jedla? Děkuju.
Zrovna červy by se měli dávat jen jednou za čas. Když bylo mojí agamě stejně jako Vaší taky je nechtěla žrát, žrala pouze cvrčky ale postupem času si zvykala. Když si je nevezme tak se toho moc neděje. No a s tim rozsvicovánim to asi nebude to pravé ořechové. Mě by asi taky vadilo kdyby pořád někdo rozsvěcel a budil mě. Asi bych ho brzo

Přidat reakci
1 ...... 9
Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 5989x