Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Rady pro začátečníka

 

NápovědaFórum » Ještěři » Chov 

+ přidat příspěvek
Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Rady pro začátečníka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.03.2013 07:24 Muž Střelec [74] - Ještěři – zbytky cvrčka
Fotka k příspěvku Našel jsem v terárku zbytky cvrčka, vypadaly jak po setkání s Vetřelcem (viz foto). Vypadá to, že někde zalez, pošel, byl "obrán" a pak se zdechlina nějak dostala na dohled. Doufám, že to nesignalizuje nějakej vážnej problém.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2013 11:02 Muž Střelec [74] - Ještěři – Díky!
Dík za názory. Pro jedno zvíře se ta alchymie opravdu nevyplatí (ani míchat, ani kupovat). Budu i nadále sypat krmné brebery na střídačku NutriMixem a Biominem, časem přikoupím i Reptivit. Samozřejmě počítám i s přírodními zdroji, ale to by muselo jaro nastat dřív, než v červenci.
Cvrčky zatím krmím nějakou na burze koupenou směsí na bázi šrotu (přimíchal jsem do ní NutriMix), čínským zelím a kousky dalšího rostlinstva, které se mi octne doma (ovoce, kořenová zelenina).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2013 20:01 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Pokud se jedná o vlastní výrobu, pak proti tomu nic nemám, jak jsem psal není nad "vlastní".

Jinak, pokud jste si všimli má tazatel jednoho chameleona, kterého nijak nemnoží, nemá odchovy, apod.... prodal jsem tisícovky calyptráků a neznám nikoho, kdo by pro jednoho chamíka kupoval domů kilo Rephasů, když kupovaná výjde na 500Kč a víc,.....
samozřejmě dá se koupit pár gramů, to pak ale v přepočtu výjde kilo na několik tisíc - a to pro jednoho chamíka, nesmysl prostě je.

Pokud však tazatel Střelec, chce investovat tyhle částky do krmení pro cvrčky ať tak udělá, ale milion chamíků v republice prospívá bez nich a je to pro ně zbytečné.....
Pokud má možnost může od jara do podzimu smýkat hmyz někde na louce, to je tisíckrát lepší než milion cvrčků nadopovaných čímkoli vitamínovým....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2013 17:56 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: elegans1
Nechápu v čem by to měl bejt nesmysl, to že cvrči nejlépe prospívají na šrotu, ovoci a salátech je jasné o tom žádná...ale já se bavím o gutloadovaní krmného hmyzu před zkrmením vlastní namíchanou/pomletou/rozdrcenou směsí potravin v určitém poměru proto aby prospíval i konzument...

Repashy jsou kvalitní výrobky, tento jsem sice neznal,ale popravdě bych ho rád vyzkoušel a to co jsem se teď dočetl o jeho složení tak mi to připadá jako celkem kvalitní směs pro krmný hmyz, který jak sami oni píšou se podává pouze před zkrmením.

Tohle je nesmysl :
Jak dlouho ho už používáš? Máš s tím špatné zkušenosti? Zvířata umírala ?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2013 17:31 elegans1 Re: Pogona
Proč by to měl být nesmysl?Je přece více než jasné,že v terárku krmíme hodně chudobnou potravou.Takový chamaleon se s cvrčkem nebo švábem sotva v přírodě setká.Krmný hmyz se musí kvalitně krmit.Gutload si uděláš sám:
www.terachameleons.com/…/
nebo se s tím nechceš párat a koupíš to hotové.Předražené je to možná pro Čechy,pro Němce je 10 dolarů pakatel.Jinak výrobky repashy jsou kvalitní,žádné šmejdy.Používám repashy superfood pro všechny novokaledonské gekony a felsumy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2013 16:49 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: HammerJoe
Stejně jako existují krmné směsi pro králíky, slepice, koně,....sušená sarančata pro agamy, granule pro suchozemské želvy, existuje i jakási směs pro cvrčky,...
dle ( nejen ) mého názoru jsou to však předražené nesmyslné přípravky, jejichž užití jednak není ověřené ( ono v době. kdy čteme, že do uzeného určeného k lidské konzumaci masa se přidává krevní plazma, v jogurtech není stopa mléka, v mase není maso, atd. ) si můžeš být na téměř jistý, že i tyhle rádoby vitamínové přípravky výrobce ošidí na složení, na krabičku napíše kolik čeho skvělého obsahuje, jak je to bombastické pro hmyz a ve finále prd a suchej ořech...

Ve svém okolí mám několik známých větších chovatelů hmyzu ( cvrčků, sarančat, švábů, červů,.... ), kteří se tomuto věnují destíky let.
Každý podzim sbírají poctivě padaná jablka, kupují přes zimu krmnou mrkev a doplňují šrotem, cvrčci totiž do sebe dostanou právě ty samé vitamíny, jako z jakési zázračné směsi, navíc si na 100% můžu být jistý, že jablko ze zahrady mi nikdo na "složení" neošulí a co je hlavní, vitamíny a minerály do sebe cvrček dostane přirozenou cestou - žádná chemie a umělotina.
Což každé malé dítě ví, že je to nejlepší co může být....

Proto si dovolím i na základě jejich zkušeností tvrdit, že je to jen předražený nesmysl, pro lidi co nemají rozum, nebo nevědí co s penězi.

Odzkoušenou mám podobnou "skvělou" směs na králících, pytel stál 300Kč, deset králíků mi ho sežralo necelé dva týdny. Výrobce uváděl, jak je to skvělé krmivo pro výkrm, co to obsahuje za všelijaké vutamíny, jak budu mít zdravé maso a spoustu jiných nesmyslů,....
Když jsem se o tom zmínil kdysi před známým ( chová králíky přes 30let ), zavrtěl hlavou a doporučil mi nechat je na chlebu, kukuřici a seně, nejen že je to v podstatě zadarmo, ale králíci se po tom vykrmí stejně rychle a bez chemikálií čili je to pro mě lepší cesta. Ono samo o sobě vypovídá popis na pytli s těmito králičími granulemi, kde stálo něco ve smyslu, že cca 14dní před zabitím králíka se mají tyto granule vysadit,....
Čili hurá chemie....

Cvrčky postačí krmit zbytky z kuchyně ( ovoce, zelenia ) tu a tam psí granule či šrot,.... ;-)

Tohle je nesmysl :

www.ebay.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2013 15:58 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Střelec
neurácej za hlouposti

Gutload si musíš připravit sám,nevím o tom že by se dal koupit,ale rozhodně si nemyslím že by to byla hloupost...
Nemusíš toho připravovat přece tolik.Je to konečná strava pro krmný hmyz před podáváním zvířeti,což znamená že touto směsí hmyz nakrmíš až před podáváním,né že jí tím krmíš neustále a tím pádem ji "nagutloaduješ" pro konečného strávníka,který tím přirozeně získá potřebné vitamíny a minerály ze stravy.Je to super věc.

ale pořád je dost hrubý

Jo to jo připadá mi že na kterémkoliv hmyzu vůbec nedrží...v tomto ohledu je perfektní kvalitní minerálovo-vitamínová směs Reptivite.

Opadá do dvou dnů

To snad opadá všechno a hlavně po dvouch dnech na vzduchu už nemá určitě dané hodnoty...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2013 11:21 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Střelec
Ničim ho nemelu, prostě posyp cvrčky Nutrimixem tak jak je ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2013 09:46 Muž Střelec [74] - Ještěři – nutrimix
No - čekal jsem to. Meleš nějak NutriMix na jemno, aby na cvrčkách líp držel? A čím ho meleš? Já ho proháním přes čajový sítko a zbytek třu v hmoždíři (kamenným), dokud neprojde, ale pořád je dost hrubý. Opadá do dvou dnů, zatímco Biomin na dobře zašitejch kusech vydrží i pět dní. Strašík je navíc vysazenej na bílou barvu, takže ty s Biominem odloví dřív.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2013 08:53 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Střelec
Sypej cvrčky NutriMixem, nebo Roboranem, krm je slupkama od jablek, v létě travou a neurácej za hlouposti ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.03.2013 07:30 Muž Střelec [74] - Ještěři – gutload
Narazil jsem na informaci o krmné směsi pro cvrčky, zvané gutload. Měla by obsahovat všechny složky, které se běžně používají k posypávání krmného hmyzu. Ten při použití gutloadu údajně není třeba "dochucovat" minerály a vitamíny více, jak jednou týdně. Návod na výrobu na netu měl dvě vady - připomínal recepty alchymistů a množství, které by se vyplatilo, by vydrželo několik let.

Máte s něčím podobným zkušenosti? Víte, jestli se taková směs dá sehnat v nějakém rozumném množství?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2013 21:54 Muž dblazek [5] - Ještěři
podestylku bych tam nedaval vubec navic ty utěrky ti budou litat když zafouka, do teraria pro chameleona asi jen haluze a rostlinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2013 12:44 Muž Střelec [74] - Ještěři – 80 je hranice
Takže rozměrově ekvivalentní běžnýmu terárku. 80cm je horní hranice - maximální rozměr přířezu, co mam k dispozici. Co kromě větví dovnitř? Počítam s nějakou umělou kytkou a jako krátkodobou podestýlku papír (papírové utěrky). O instalaci osvětlení a vyhřejvání neuvažuju.

Viděl jsem kdysi "cestovní klec" na samici chamíka - dvě kulatý desky o průměru asi 45cm, spojený zhruba 60 cm kmínkem, po obvodu potažený nějakou síťovou tkaninou. místo dvířek to mělo zip.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2013 11:18 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Střelec
Ta výška je moc malá, minimum je 80cm, aby byl spokojený i v přechodném bydlišti.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2013 08:48 Muž Střelec [74] - Ještěři – rozměry "přechodného bydliště"
Budou rozměry 40x50x60 (poslední je výška) na přechodné bydliště stačit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2013 12:45 Muž Střelec [74] - Ještěři – to nejde
"Klec" na chamíka nemůže bejt síťovaná celá - musí tam zůstat místo, které bude kryté jak proti slunci, tak proti průvanu. Na to je ideální nějaký zavětvovaný kout (kout s plnými stěnami zároveň zpevní konstrukci). Jde mi o informaci o vhodných rozměrech a potřebném vybavení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2013 11:38 Muž dblazek [5] - Ještěři
tak to skuste všechny strany osíťovat kromě dna a dvířek. Dno by bylo dřevo nebo něco a dvířka by udělal z plexiskla budou se i lépe otevírat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2013 08:54 Muž Střelec [74] - Ještěři – "letní byt" pro chamíka
Uvažuju o výrobě přepravitelného "síťoterária" pro letní "venčení" a přechodné ubytování chameleona. Mělo by jít o jakousi lehkou síťovanou klec s uchem na přenášení. Zatím mám vizi jakési "bedýnky" zhruba čtvercového půdorysu se dvěma stranami zasíťovanými (jedna by měla fungovat jako dvířka) a "kusem stromu" na lezení přes celou výšku. Materiály by měl být překližka, nějaké nosníky a muší pletivo, konstrukce lepená, v namáhaných místech pojištěná vruty. Můžete mi doporučit vhodné rozměry a vybavení? Nemám dvířka umístit spíše v jedné "plné" stěně a taky je zasíťovat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2013 07:40 Muž Střelec [74] - Ještěři – fajfmen - vzkaz
Včera jsem ti posílal vzkaz, doufam, že dorazil. Taky jsem sem dával fotku Strašíka, ale někam to zmizelo, tak doufam, že se neztratil i vzkaz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2013 21:41 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: ondra
Holešovická burza by mohla být to pravé, ve zverimexech se lupenitky obvykle neseženou :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2013 21:40 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Střelec
A co takhle přes osobní? Mohl by to být i prima pokec ;-)
Co se stavby lodi týče, vykládal mi Venca cosi o Maroku a že se to pak muselo předělávat (místní to prý brali od oka a kašlali na plány)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2013 13:19 ondra – lupenitka
Dobrý den nevíte kde sehnat lupenitky? Napadla mě burza v holešovicích nevíte jestli je tam mají?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2013 06:40 Muž Střelec [74] - Ještěři – lodičky
Black Falcon byl lodí kapitána Kida (toho původního) a byl výrazně větší, než La Grace. Záměna je způsobena tím, že jde o stejný typ plachetnice (briga) a že má stejné zbarvení, jako Falcon na krabici. Na palubě La Grace jsem (povětšinou u kormidla) strávil dvě dovolený. Momentálně je ve španělským doku kousek od Gibraltaru. Chlapci něco podělali a u Marbely skončili na suchu, přitom urvali kýl (lochna 25cm široká a 15m dlouhá). Část škod bohužel neodpovídá verzi ztroskotání pro veřejnost, ale to si se svýma lidma musí Pepa Dvorský vyřešit sám.Jinak stavěná byla v Egyptě kousek od Suezu. Více na www.lagrace.cz a na krasajachtingu.cz . Ale na tohle můžem založit extra vlákno v pokecu, protože na palubě La Grace jsem skutečný ještěrky, ani jinou čtyřnohou zvířenu nikdy neviděl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2013 21:16 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Střelec
Tak to s tou lodičkou mi trochu připomíná situaci, kdy mi před asi pětadvaceti lety koupil k Vánocům strejda slepovací model lodi Black Falcon, já se s ní půl roku přepečlivě patlal, následně vystavil na poličce - a do druhého dne jí kocour uhryzal všechny stěžně :-| :-D

Mmch. ten Black Falcon byl předlohou pro loď La Grace, která někdy na podzim ztroskotala u Kanárských ostrovů (bylo to na TV Nova, shodou okolností společně se zprávou o ztroskotání repliky Bounty na opačné straně planety zhruba ve stejnou dobu).
La Grace byla ale český projekt. Vyzní to asi jako fór, ale v Maroku si ji nechal vystavět kamarád mého kamaráda se kterým chodím na pivo (když se tu jednou za pár let ukáže). Ten se na ní pomalu dva roky plavil. V době ztroskotání ale shodou okolností pobýval doma...
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2013 09:55 Muž Střelec [74] - Ještěři – kontrolní snímek - po svleku
Fotka k příspěvku Přikládám "kontrolní" snímek, jestli Strašík vypadá v pořádku. Na jednom boku má stále stopy po víkendovém svleku. Svleky mají s rostoucí velikostí stále delší průběh, ač zatím začínají pravidelně po třech týdnech. Zatímco napoprvé se kůže oddělovala ve velkých plátech, poslední svleky jdou po maličkých kouskách a trvají stále déle. Může to mít souvislost s podáváním Biominu? Charakter svleku se změnil v době, kdy jsem v něm začal balit cvrčky (střídám to s Nutrimixem, původně jsem balil jen do Nutrimixu).

Může zuřivé hrabání souviset se svlekem, nebo je to psychická reakce na změny v terárku? Strašík se poslední dva týdny zbarvuje stále tmavěji, zatímco hlava se jeví více do šeda.

Biomin - v "obalovacím" kelímku dávka vydrží použitelná dva dni i přes to, že ho zavírám. Pak vlivem vlhkosti změní barvu na růžovou a začne smrdět rybinou, takže zbytek třetí den vyplachuji. Máte podobné zkušenosti?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2013 08:28 Muž Střelec [74] - Ještěři – taky
Taky bych rád deníček, ale zatim se mi nějak nedaří ho spustit. Pokud se to podaří, požádám admina o přesun (jestli je to technicky možné).

Mám teď dva poněkud jiné problémy. První jsou cvrčci - obalovaní v Nutrimixu se nánosu do 24 hodin zbaví (i přes dodatečné namletí je příliš hrubý) a ti balení v Biominu mají pro změnu vysokou úmrtnost. Bohužel - spotřeba je nepravidelná. Někdy chamík "vyluxuje" všechny za půl ne, jindy polovina přežije i déle než 24 hodin.

Druhý problém je, že u Strašíka občas registruji vibrace hlavy. Není to pravidelné, ani trvalé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2013 07:23 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: Střelec
Taky už jsem Ti to chtěl napsat...takovýhle věci rozepisuj v profilu terárka a ne ve vlákně na fóru X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2013 19:43 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: Střelec
Nechci být ošklivá, ale deník máš v profilu terárka, ne ve fóru. ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 09:09 Muž Střelec [74] - Ještěři – a skončilo...
Fotka k příspěvku Neslavný konec námořní kariéry. Pak jsem vzal loď, šupnul ji do terárka a on se s úlevou vrhnul domů. Bohužel žije v přesvědčení, že je gekon a snaží se lézt po skle a hladký zdi. Hrozně ho štve, že mu to nejde...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 09:07 Muž Střelec [74] - Ještěři – na lodi
Fotka k příspěvku Takhle to začlo...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 09:06 Muž Střelec [74] - Ještěři – venkovní prolejzačka
Fotka k příspěvku V pátek jsem gruntovně vykydal terárko a přitom upravil vnitřek. "Vyklidit" Strašíka do krabice byl oboustranně traumatizující boj. Ale v sobotu už byl ochoten vystrčit čumák ze dvířek a v neděli si udělal samostatnej vejlet. Snaha nechat se nalejt k námořnictvu mu neprošla, šebeková fregata mu byla poněkud malá a křehká. Tož začnu shánět nějakou vhodnou "vejletní" větev...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2013 12:51 Muž Střelec [74] - Ještěři – v pohodě
To je v pohodě, nemohla jsi vědět, jaký mám bytový podmínky. Taky doufam, že se to časem vyvrbí tím lepším způsobem. Zatím se mnou bydlí dva měsíce (podle chovatele byl v době nákupu zhruba dvouměsíční - říjnové líhnutí) a kromě vyplašenosti je i dost zvědavej. Doufam, že časem přijdu ne nějakej pamlsek, kterýmu neodolá. Jinak ve vaně mám kýbl se cvrčkama - nemůžou z ní zdrhnout (klouže jim to), když je chystam Strašíkovi ke konzumaci.

Co se týká výsevu do terárka - první dávku hrachu a fazolí postupně sežral, z druhýho výsevu už to byla jen polovina fazolí a z hrachu jen výhonky (fazole mu "jely" víc, než hrách). Důležitý bylo, že všechno okousané prorostlo do jeho "pracovní vejšky". Nesežrané rostliny se plazily po dně a nešly nad "hladinu" dracén. Když slezl dolů hrabat, tak ale zelený nežral (nebral si ani zelí z misky na povrchu), jenom porosty zválcoval.
Při výměně do substrátu zkusím zamíchat kromě hrachu i lichořeřišnici (českou řeřichu) a uvidim, co to udělá. Rostlina je to rozhodně jedlá a celkem příjemné chuti, pokud dostane šanci, tak i pěkně kvete.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2013 09:59 JaninaB Re: Střelec
Tak to jo, nemyslela jsem to fakt zle, to se nedá nic jiného dělat. My máme terárko v mezichodbě mezi obývákem a dětským pokojem, takže se tam moc nezdržujem, jenom, když děti přebíhají do pokojíku a to jsou naučené, že mají být po tichu a hlavně v klidu "v rámci možností"- jsou to děti.No uvidíš časem, zda své chování trochu změní. Tak dej vědět, pokud by byly pokroky v mazlení. :-) Uvidíš, třeba přijdeš na něco, jak mu udělat výběh po tvém bytečku, který si zamiluje. Jinak, fazolky v terárku rostou jako praštěný- dík za typ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2013 08:31 Muž Střelec [74] - Ještěři – asi jo
Možná ho stresuju, ale v jedný cimře na bydlení o rozměrech 4x3,5 metru jaksi není šance nebýt průběžně v optickém kontaktu. To bych musel terárko instalovat do skříně, nebo v koupelně do vany (tam je po většinu roku neregulovatelně přetopíno). Takže pokud jsem doma, buď pozoruje on mě, nebo já jeho. K fyzickému kontaktu dochází povětšinou při umisťování zeleného krmení a následném odstraňování nesežraných zbytků - musim mu zelí dávat na větve, protože misku ignoruje.
A teď mě čeká velký úklid a reorganizace terárka, což bude taky zajímavý.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.03.2013 14:53 JaninaB Re: Střelec
Hele a nestresuješ ho zbytečně? Jak si tady čtu ty tvoje příspěvky, připadá mi, že ho až moc sleduješ, kontroluješ a zkoušíš jeho trpělivost. Já nejsem odborník, nemyslím to zle, začínám asi stejně jako ty. Mému chamíkovi je 7 měsíců. Jak si ale čtu tvoje příspěvky, tak mi připadá, že mu nedáváš prostor na klidný pobyt v terárku. Můj chamík se choval stejně, když byl mladší, ale já jsem ten kontakt s ním fakt omezila na minimum. K teráriu se přibližuji fakt jen, když mu tam dávám sarančata, jinak si ho nevšímám, nepozoruji ho, nefotím, nesnažím se ho dostat na ruku, prostě má klid.
Když čistíme terárko a měníme větve, tak vezmu jednu pokojovou kytku (palmu) a on si na ní z terárka vleze a já ho odnesu na klidné místo. Když byl menší, tak jsem ty kytky dávala do jednoho boxu, abych měla jistotu, že nikam jinam nepoleze.
Teprve teď cca před necelým měsícem, kvůli prasklé žárovce jsem zkusila ho vzít na ruku. Malinko prskal, ale vlezl na mě a já ho šla dát na jednu kytku na okně a on vylez po zácloně ke stropu. To nás právě napadlo, že bychom mu k terárku mohli dát tu větev ke stropu. Vidí na nás z ptačí perspektivy, má tam zase klid. Takže jsem zkusila otevřít terárko a odešla do kuchyně a z té ho pozorovala, jak se zachová. Nejdříve váhal a kontroloval stav, ale pak se "rozeběhl" a byl na větvi. No a teď se vždycky proběhne a zaleze si do terárka. Když vidím, že je v terárku, tak zavřu dvířka. Po nějaké době zase civí u dvířek, tak je otevřu a jdu pryč a vidím cca z 4-5m, že jde na větev.
Dokonce se teď manželovi stalo, že ho při krmení zkusil pohladit a chamík mu ještě nastavil bok a nechal se od něj šimrat bez jakéhokoliv zasyčení.
To se hned pyšnil, protože jsem mu od začátku říkala, že to nebude domácí mazlíček, není to pes ani kočka, takže ať zapomene na chování a drbání.Ale převezl mě. Ale každej kus je jinej a třeba máš fakt strašíka, který na tebe bude pořád prskat, nevím.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2013 06:59 Muž Střelec [74] - Ještěři – strom na placato
Ten strom na placato vypadá dobře, ale můj Strašík by na něj asi v současné době nevlezl. Nemá snahu opustit terárko.
Včera se mě zase pokoušel sežrat (hlídá si teritorium, poslední dobou většinou sídlí přímo u dvířek), ale zatímco přední polovina útočila na ruku rozmisťující v jeho blízkosti kousky zelí, ocas a jedna zadní noha se automaticky "jistily" na druhé ruce. Výraz překvapení, když to zjistil, je nepopsatelý. Pak se samozřejmě urazil a znechuceně odlezl do kouta. V rámci "boje" se mi podařilo ověřit pevnost přilby (negumovatí, takže potravní doplňky asi budou OK)a potvrdilo se mi, že ocas i nohy fungují víceméně automaticky.
Někdy o víkendu nebo tak nějak nastane rodeo - budu muset zgruntu "vykydat" terárko - vyměnit substrát, umejt skla a upravit interiér, aby byl přístupnější kvůli průběžné údržbě. Mám chamíka na tu dobu šoupnout do krabice, nebo ho nechat lízt po zdi?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2013 20:29 JaninaB Re: Pogona
Děkuju za odpověď. Domácí zvířátka nemáme, tedy, pokud nepočítám 2 děti. :) Snažím se ho kontrolovat, aby mi někam jinak nevlezl, ale jemu to zatím vyhovuje, že se takto projde, a pak se sám rád vrátí do terárka. S tím průvanem to snad bude také v cajku,ale je pravda, že já to nemusím zaregistrovat. Tak ještě jednou díky za upozornění!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2013 16:41 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: JaninaB
Na fotce je vidět krásný, dospělý, zdravý chameleon,ten vydrží bez UVB půlroku bez úhony. Spíš bych dával pozor na domácí zvířata ( pokud nějaké máš, zejména pak kočky ), na průvan - chamíci jsou náchylní k nachlazení, které způsobí v těchto dnech i tzv. mikroprůvan, který Ty ani neregistruješ a naposled bych dával pozor na případný útěk či zranění ;-)

Jinak je to pro chamíka skvělá věc palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2013 15:59 Muž dblazek [5] - Ještěři
ja měl chameleony měl jsem samičku a samečka samečka jsem měl 6 let samička bohužel po naklazeni neoplozenych vejec umřela měl jsem je po sobě až umřel sameček koupil jsem samičku a UVB jsem jim nesvitil vubec jen exoterra 75w a bili čili zdravy takže si myslim že nikomu neubliži když bude bez UVB pár hodin ;)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2013 23:22 JaninaB – chamík- výběh z terárka
Fotka k příspěvku Zdravím, chtěla jsem se optat, na jak dlouho může chameleon být z terárka venku, kde na něj nesvítí UVB? K teráriu jsme mu přidělali větev,kterou si moc oblíbil a dožaduje se, abychom mu terárko již ráno otevřeli, aby si mohl courat. Většinou je na větvi cca 10-15 minut, pak si sám zaleze zase dovnitř, ale po chvilce jde opět na špacír. Na stropě je akorát 4W bodovka, tak mě jen zajímalo, zda mu ty jeho výlety nějak neuškodí. Děkuji Jana
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2013 18:18 Muž dblazek [5] - JeštěřiRe: Ribees
vypada to pěkně, ale časem to bude chtit pro ně něco vetšiho ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2013 14:20 Muž Střelec [74] - Ještěři – do třetice
Fotka k příspěvku Strašík nad jámou. Musím dodat, že to nebohý zvíře se mě ještě po dvou měsících bojí - přitom chameleony nejím, netahám jak kočka koťata, ani nedrbu na dosažitelných částech povrchu. Chvíle, kdy mu nevadím, jsou velice vzácné. Zatím převládají tři projevy - strach, zvědavost (pozoruje moje činnosti, jeden čas mi s oblibou "četl přes rameno" z pozorovací větve v terárku), zmatení a naštvanost. První a poslední projevy většinou vrcholí útokem.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2013 14:12 Muž Střelec [74] - Ještěři – jáma
Fotka k příspěvku Průhled jámou v rohu. Dvířka jsou nad dírou, ale když je otevřu, nemá snahu ani zájem vylézt.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2013 14:11 Muž Střelec [74] - Ještěři – chamík hrabe
Fotka k příspěvku Tak mi Strašík zase hrabe v rohu terárka. Při přistižení prchá. Kdyby neměl na zadních nohách ostruhy, měl bych to za samičí aktivitu. Jámu občas zarovnám, ale bez dohledu hraboší furt. Fotka pod úhlem přes sklo není nic moc, ale když mě vidí, zdrhne.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2013 07:08 Muž Střelec [74] - Ještěři – Díky!
Díky, nerad bych jako začátečník něco podělal. Sice je Strašík potvora kousavá, ale to je v pořádku. Včera odpoledne zase vystartoval, tak jsem mu při pokusu o rafnutí nastavil lupen zelí. Jak se zvolna zvyšuje okolní teplota, nakvartýroval se v terárku k dvířkům a při rosení a vypouštění žrádla startuje v rámci obrany teritoria. Už mu došlo, že útočit na dlaň nebo hřbet ruky postrádá efekt a jde po prstech - hlavně po kloubech.

Mam ale trošku jinej problém - cvrčci z poslední várky se schovávají pod kytkama, kde Strašík neloví. Je způsob, jak je vylákat nahoru do větví? předchozí várky "žrádla" se držely v teple na stěně a větvích kolem žárovek, ale ty poslední jsou opravdu "banánoví" - mají životní styl "maňana", občas mam pocit, že jsou líný se i nažrat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 15:42 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Střelec
Je to pěknej, zdravej chameleon ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 06:48 Muž Střelec [74] - Ještěři – dnešní ztmavnutí
Fotka k příspěvku Ráno byl nejdřív v pohodě, ale pak ztmavnul, místy do hněda.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 06:47 Muž Střelec [74] - Ještěři – včerejší zbarvení
Fotka k příspěvku detailní focení Strašíka sice dráždí (lezu mu do teritoria), ale zvyká si.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 06:45 Muž Střelec [74] - Ještěři – detail
Fotka k příspěvku čumák s okem
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 06:44 Muž Střelec [74] - Ještěři – vršek tlamy
Fotka k příspěvku je mázlej, ale líp to nevyšlo. Barva mi připadá v pořádku
 

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 7 8

Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 3886x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/792-rady-pro-zacatecnika?od=51