chameleon jemensky

Tak už to mám skoro hotové. ještě mi chybí dvě kytky, které půjdou do dolních květináčů a zasypat rašelinou s pískem 1:1. Jak vám to přijde? Tloušťka větví bude asi fajn, ne? Chameleonek bude 4 měsíční. Nemám ještě přidat nějakou větev dolů? on asi leze jen po větvích, že?
UVB mám dát ke stropu nebo nad pletivo? Výhřevka bude nad.
Když jsem chtěla chameleona,našla jsem si:chameleonjemensky.webnode.cz,moc se mi líbí ty stránky.Mrkni tam,připadá mi,že jsou dobře udělané.

Super, dík. Předám to kolegyni společně s chameleonem

Samozřejmě k tomu předám i knížku, ale tak stručný „výtah“ po ruce je fajn věc.

Dá

Ve vláknu o UVB máš odkazy na testy i s komentáři místních profíků, co je odchov prakticky živí. ReptiGlo 10.0 26W z nich vychází jako nejlepší z nejhorších, tedy uspokojivé a použitelné. Po půl roce se stejně musí vyměnit (UVB jaksi "vyšumí"), takže jsem nakonec najel na "univerzálku" SolarRaptor a staré ReptiGlo už používám jen jako denní osvětlení.
No dobrá
Neřeš co píšou na krabičce... reptigla jsou ty nejslabší uvčka takže je lepší vždy brát tu nejsilnější. Vem si, že bys třeba kupovala jinou řadu UVBček kde by "tropická" vyzařovala mnohem více UVB než pouštní reptiglo

(a takové existují

)
Vždyť ale nejsilnější reptiglo má být do pouštních terárek?
Terko nakonec bude 55*55*120, tak mám radost. Je po pardálovi

Při pořizování terárka je ještě nutný dát pozor na dostatečnou plochu větrání a správný umístění průduchů - tohle umí spočítat HammerJoe.
ReptiGlo pro jemeňáka to nejsilnější - ideálně 10.0 26W, nová verze je značená 150 25W. Ale asi by bylo lepší projet vlákna o UVB zdrojích a pořídit něco lepšího, nejspíš s odděleným předřadníkem. Vzhledem k ceně bych doporučil spolupráci všech "spiklenců". Já mam SolarRaptor 80W s vestavěným předřadníkem (univerzálka topná + UVB) a po pěti měsících docela dost blbne. Světla neumisťovat na střed a pokud možno tak, aby s nima nemohl přijít do kontaktu.
Terárko berte raději větší (50x50x100), vyvětvení by měla tvořit kombinace relativně svislých a vodorovných prvků, aby ještěr moh cestovat podle požadované teploty a osvitu. Bude zapotřebí i nějaká zeleň (umělá se dobře čistí, živá může doplnit stravu).
Na sólo chov je lepší samec, má vyšší životnost.
Tak nám její manžel vyčetl, že mu krademe dárek
Ještě k tomu UVB - reptiglo jich má několik, tak které? A věšíte to k výhřevce nebo někam do prostoru?
Ahoj, chceme kolegyni z práce koupit k narozkám chameleona. Potřebuji poradit kde v Praze nebo Praze - východ/okrese Kolín, Nymburk sehnat hezká terárka, jestli je potřeba pozadí nebo chameleon leze jen po větvích, jaké větve jsou pro něj nejlepší, jestli je lepší pro chov jednoho samice nebo samec. Terárium bych ci představovala cca 50*40*80? Moc se mi líbí ty zakroucené větve(nebo kořeny?) co prodávají na burze. Jsou pro něj vhodné a nevíte, kde je sehnat? Bohužel jsme si to rozmysleli až teď a ona slaví 14.2., takže burzu už nestíhám

Případně něco dalšího, co mi ušlo, když o chameleonech nic nevím? (S UVB, výhřevkou a posypem na cvrčky počítám) A kde bych (ve vypsaných lokalitách) pořídila zdravé mládě?
(Jen abyste mi nenadávali - hurá akce je jen jeho nákup, ona chameleona chce a chtěla si ho koupit, až jí odejde křeček - který už je starý, takže jí splníme její přání, jen o pár měsíců dříve

)
0 18.01.2014 20:34 petr82 – osvětlení terária u chamíků
dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je to s měřením u žárovek? Jsou tam uváděné luxy a kelviny,tak jaké parametry jsou do tera nejvhodnější.
Ještě bych chtěl dodat že jsem byl u zvěrolékaře (předtím než měl to oko takové) protože měl furt zavřené oči a řekla mi že bych mu měl kapat umělé slzy a dala mi Siccaprotect a asi na druhý den začal mit to levé oko takové "slabé"
Ok, vyzkouším , snad to pomůže :( Strašně mě to znervózňuje že nevím čím to je , to levé oko má prostě takové jakoby slabší , jeho čočku vidím jen polovičně , je jakoby zakrytá za víčkem a to víčko má méně otevřené než u pravého oka a ta kůže víčka je taky taková , nevím jak to říct , vypadá to jakoby stará kůže :/ A sem tam jakoby na to oko mrkne , že mu jde vidět bělmo a pak hned zase čočka... Kdyby někdo fakt věděl byl bych moc rád

Pokud chceš aby chamík do budoucna prosperoval, tak by jsi mu to terárium v první řadě měl pořádně vyvětvit - pouze rovné větve nejsou optimální řešení... Zkus vypnout na dva dny uvb jestli se to oko zlepší....

A tady mám ještě 1 foto , nevím jestli to je v pořádku ale poslední dobou mívá otevřenou pusu

To je to oko které si furt otírá o větve a má to víčko takové divné , vypadá to jak přebytečná kůže a taková ta stará ... Snad to půjde vidět

Tady je ta hřejivá žárovka

Jak už jsem psal "Mám 2 žárovky- 1 hřejivou (50W Daylight od ExoTerra) a 2. UV světlo (Bohužel nevím přesně)"
Dále má v teráriu 1 umělou rostlinu a na zemi má kamení , terárium je vyložené polystyrenem na kterém je nalepený písek... Takhle nějak můžu popsat své terárium...
Pokusím se přidat Foto.
Nn momentálně se nesvléká...
nesvlíká se? tím třením by se mohl pokoušet zbavit přebytečné kůže

teda aspon moje agamy to tak dělají...
Neznáme chovné podmínky, vybavení terária, chybí fotky, apod. Takže těžko radit.
0 16.01.2014 18:52 David – Problem s očima
Dobrý den , mám asi 2 letého chameleona.
Dnes ráno když jsem mu chtěl zapnout světlo tak žárovka shořela a pak jsem musel do školy.
Hned po škole jsem mu koupil novou a šel domů, když jsem přišel tak chamík seděl na zemi za kamenem a měl takovou tmavou barvu, ihned jsem mu tu žárovku zapojil a zapnul.
Asi po 5 minutách vylezl zase na větve ale všiml jsem si že má ve předu očí jakoby "přebytečnou" kůži a když se chce podívat do předu tak jeho oční čočka je vidět jen z poloviny a celkem často si oči otírá o větve a různé předměty v teráriu.
Někdy se stává jakoby mu něco zevnitř tlačilo do oka , vypadá to jakoby si tlačil zevnitř hlavy do oka prstem.
Pije a jí v pohodě.
Mám 2 žárovky- 1 hřejivou (50W Daylight od ExoTerra) a 2. UV světlo (Bohužel nevím přesně)
Kdyby mi někdo dokázal poradit byl bych moc rád..
A omlouvám se za ten amaterský popis :( .
Zajímavý zbarvení. Podle fotky je na tom líp, než ten můj. Ten "schod" se ale nakonec u Strašíka patrně vyvine taky.

Tady ho mám ;)

To se mýmu taky stalo. Po odpadnutí připáleniny na ráně vzniklo něco jako novej strup a celá oschlá špička přilby velmi pomalinku odrůstá. Ukázal jsem fotky veterinářovi, co mívá poradnu na zootrzích a ten se vyjádřil ve smyslu, že dokud je to zaschlý, nerejpat se v tom. Pokud to odpadne a zůstane rána, tak vydezinfikovat betadinem a a řešit to s veterinářem jen v případě komplikací. Fotka je z listopadu, v současnosti je vidět jak se zaschlý místo pomalu posouvá "mimo obrys" přilby.
Fotky by byla lepší, ale podle popisu, je to normální

0 12.01.2014 16:09 djdvd – Odpadlý kus přilby
Mám dotaz, jestli je normální, když po zhruba 1-2 měsících, co měl chamík připálený kousek přilby, mu to odpadlo. A teďka má na hlavě menší schod mezi zadní a přední částí. Tváří se to, že mu pomalinku opět dorůstá a na dotek je přilba pevná, jak má být. Díky za info
0 26.10.2013 14:22 Robin Zde píší (
www.robimaus.cz/…), že vzdálenost solar raptoru od zvířete je nutné dodržet kvůli popálení. Tedy pokud sem to správne pochopil a zdroj hovoří pravdu, tak bych mohl solar raptor 100w klidne zavesit 20cm nad chamíka, pokud by v tomto míste mel teplotu 40-45 °C. Tedy nejedná se o omezení vzdálenosti kvůli výdeji UVB. Naopak zde píší (
tera.poradna.net/…), že vzdálenost je kvůli výdeji UVB. Jak se v tom má laik vyznat, když rádoby znalci se neshodnou.
Ať už je to tak či onak, tak nechápu nelinearitu v dodržení ochranné vzdálenosti. U raptoru 80w píší 20cm, u 100w 50cm a u 160w 60cm.
Co web, to jinej názor. Možná by bylo užitečné okopírovat sem přímo návod/manual dodávaný výrobcem k výbojce.
Možná je dobré udržovat vzdálenost Raptor - chamík ne kvůli vysoké teplotě a ani ne kvůli vysokému podílu UVB záření, ale třeba kvůli UV indexu. Když venku svítí pořádne sluníčko, tak se taky zpálim a ne kvůli teplotě ale právě kvůli UV indexu.
//EDIT: nyní jsem si podle měření všiml, že je množství uvb a velikost indexu na sobe dost závislá, takřka lineární. Napadá mě, jestli jak uv index tak množství uvb záření nevyjadřuje to samé?
Měl možnost dostat se ReptiGlu dost blízko (ale ne přímo do něj - takhle si už jednou přismah přilbu), ignoroval ho a šel se rozvalit pod "raptora". Totéž se opakovalo, když použil jako "doplněk" 40W bodovku. Můj chamík zkrátka upřednostňuje "Solar raptor E27 80W". Zřejmě má lepší složení záření a rozhodně dává víc (lidmi) viditelného světla.
Tak zkůs dát reptiglo blíž a raptora dál. Třeba půjde zase za reptiglem. Tedy tam, kde se mu více dostává UV záření
Možná to nějak pozná. Když chamík usoudí, že má dost, jednoduše popoleze mimo dosah - někdy stranou, jindy dolů a mezi listí (podle možností a situace). A podle toho, co mi předvádí můj chamík, tak si z různých zdrojů dovede vybrat (někdo by tu mohl vědět, podle čeho). Pokud má na vybranou mezi 40W topnou bodovkou, UVB ReptiGlo 10.0 26W a univerzálkou Solar Raptor 80W, zaleze vždycky pod "raptora", který dává zhruba stejně tepla jako bodovka (ale na větší ploše) a daleko víc UVB, než ReptiGlo. Než jsem ho pořídil, věšinu času trávil pod ReptiGlo, dneska ho ignoruje.
Přesně tak, nepozná. Ale neboj z těch běžně používaných pseudo UVB zdrojů se určitě nepředávkuje.
jak to ten chamík pozná
nepozná
Já mým dotazem myslel spíš to, jestli pozná kdy se ukrýt před uvb zářením. Je mi jasný, že teplotu pozná stejně jako například já, ale pozná také, že má už dost UVB záření? UV zařeni přeci nemá takovou vlnovou delku jako infra, nezahřívá, takže nevím, jak to ten chamík pozná. To má nějakej smysl/senzor, kterej člověk nemá?
Pokud bude terárko jak má být, jak píšeš ( optimální teplotní pásnma atd. ) , pak se chamík nahřeje a sám pozná kdy má "dost" a sleze si do stínu či nižšího patra. Není tak hloupý, aby se nechal dobrovolně vysušit a seděl 12hodin přímo pod žárovkou v 50ti stupních

Samozřejmě, že ten chamík to bude brát jako výhřevné místo kam se bude chodit vždy vyhřát ... takže pokud to přepálíš se vzdáleností lampy tak to dlouho neustojí.
0 15.10.2013 09:58 Robin Až si poskladam terarko tak podle velikosti a členitosti prostředí si vyberu lampu. Zařídím to tak, aby lampa byla schopna vyhřat terarko tak, abych v něm měl optimální teplotní pásma.
Pokud by byl vystaven chameleon nadmíře UVB a měl by možnost schovat se, schová se? Jde mi o to, že nevím, jestli to on dokáže poznat, že je vystavenej přemíře UVB záření. Já bych to asi nepoznal

HammerJoe napsal: Pokud budeš mít rok svícenou lampu je to samozřejmě úplně o něčem jiném. Pokud totiž lampa na 30 cm vydává tolik měřitelného uvb co venku na slunci tak když jí dáš na 10 cm bude ho vydávat enormně mnoho, což už kolikrát není nikde jinde na slunci, není to přirozené a rozhodně už to zvířeti neprospěje.
Až někdo vynalezne takovou lampu, bude to bezesporu na Nobelovu cenu, zatím, přesně jak dál píšeš, je to kus od kusu,..... a když má zvíře možnost se odpovídajícím způsobem ukrýt, je bez problému užít sebelepší zdroj UVB,......
( samozřejmě pozor na přehřátí a dehydrataci ).
Čili moje rada původnímu tazateli ( se kterým se navíc bavíme o "UVB" solar glo a solar raptor - které stěží mohou být vážně brány v "profi" světě jako UVB ) zní, -.....čím lepší zdroj UVB pořídí, tím lépe pro zvíře.....a o to tu jde prvořadě. Tady jde evidentně o alibismus (podle tebe blud) ze strany výrobce, potažmo prodejce. V návodu, co mi k "žárovce" dodali, byla "požární" bezpečnost na prvním místě - v textu byla limitovaná bezpečná vzdálenost s ohledem na možné vznícení dekorací a ochrana zvířete byla až na druhém místě. Osobně si o tom taky myslím svoje. Na druhou stranu plasty, ze kterých jsou umělé kytky, zas tak moc k roztavení nepotřebují. Dosah UVB je u Solar Raptor sice v jiné lize, než u ReptiGlo, ale jak udává měření, jen přímo pod lampou. S rostoucí vzdáleností od svislé osy rychle klesá.
Z hlediska UVB by tedy měl být "bezpečný prostor" o daném poloměru jen v kuželu ozářeném lampou. Návod výrobce i výklad prodejce si žádá bezpečný prostor kulového tvaru - tedy mít volnou "kouli" kolem zdroje (bez ohledu na stínidlo) o průměru těch 40-100cm podle výkonu zdroje, což je leckdy půl terária. To ale s UVB, na rozdíl od vyzářeného tepla, nemá nic společného. UVB je reflektorovou konstrukcí "žárovky" směřováno směrem dolů v ose a tam by měla jít i většina tepla. Prakticky vydatně hřeje i v ostatních směrech - bez ohledu na keramické stínidlo.
ta uváděná "bezpečná" vzdálenost u Solar Raptorů je dána v první řadě požární bezpečností. Výrobce se tak kryje před možností, že od jeho produktu chytnou dekorace v teráriu.
Nepřeháníš to už trošku psát takový bludy !?!
Samozřejmě, že bezpečná vzdálenost je uváděná hlavně kvůli výdeje UVB ... pokud totiž nedodržíš a to hlavně u nové lampy bezpečnou vzdálenost lampy je riziko obrovského výdeje uvb záření a s tím spojené problémy.Pokud budeš mít rok svícenou lampu je to samozřejmě úplně o něčem jiném. Pokud totiž lampa na 30 cm vydává tolik měřitelného uvb co venku na slunci tak když jí dáš na 10 cm bude ho vydávat enormně mnoho, což už kolikrát není nikde jinde na slunci, není to přirozené a rozhodně už to zvířeti neprospěje. Vím o čem mluvím, sám občas přemeřuji lampy v různých vzdálenostech a rozdíly ve výdeji na různé vzdálenosti třeba u halogenidových lamp jsou opravdu obrovské.
Pogona ti odpoví exaktněji, ale ta uváděná "bezpečná" vzdálenost u Solar Raptorů je dána v první řadě požární bezpečností. Výrobce se tak kryje před možností, že od jeho produktu chytnou dekorace v teráriu. U Solar Raptoru 80W je "bezpečná" vzdálenost uváděná 20 cm, v téhle vzdálenosti se mi teplota pohybuje v rozmezí 40-45°C přímo pod zdrojem (několikrát jsem to přeměřoval). Pokud budeš mít zdroj přímo ve stropě (neměl by být uprostřed půdorysu, ale stranou), bude hlavní kritérium pro vzdálenost výhřevné větve to, aby se chamík nemohl náhodně dostat do přímého kontaktu ze zdrojem a nepřismahnul se.
Nezlob se, četl jsem sice tvůj nedávný příspěvek v threadu o UVB zdrojích, ale chtel jsem mít toto tvrzení podloženo více zdroji. Neměj mi to za prosím za zlé. Podle tebe tedy když dám přímo do terarka 155x55x55 (orientace na výšku) třeba do pletiva u horního větracího průduchu Solar Raptor 100W a v terarku budou nejake ty živé a umělé rostlinky, vrbové vetvičky a třeba nějaká dvě stínítka (ješte nemám nápady jakym způsobem tyto ukryty před zařením realizovat), tak by se mel chamík cejtit dobře? Samozřejmě nechci slyšet nejakou exaktní odpoved, ale mel by tedy mít chameleon při podmínkách vytvořených pomocí SR 100W správnou teplotu, dostatek záření UVA/UVB a bylo by terarko dostatečne osvetlene?
Díky
Tak ještě jednou, i tím nejlepším UVB zdrojem, pokud má zvíře odpovídající terárium ( úkryty, substrát, květiny, atd. ) nejde předávkovat! Repti Gla ( kompaktní zářivky ) je POUZE UVB 10.0 nejlepší mezi nejhoršími ( na ostatní reptiGla zapomeň ) a dá se použít, ale dosah má tak 5cm - na to jsou podložená měření...
Sám používám třeba u želv výbojky Solar Raptor a Solar Glo 100 - 160W a ač výrobce uvádí min. vzdálenost asi metr, mám je 16cm nad substrátem a světe div se, želvy jsou spokojené a prospívají....
Takže se vykašli na kydy výrobců a chamíkovi pořiď ten nejlepší zdroj UVB, který si můžeš dovolit. Tím se vyhneš mnoha možným problémům a předejdeš nepříjemným situacím a dalším výdajům.

Omlouvám se, že píši třetí příspěvek zasebou.
Četl jsem neco o tech solar raptor lampách. Nechápu, proč u 80W lampy je minimalni vzdalenost zvirat od lampy 20cm a u 100W lampy je tato vzdalenost 50cm. To je trošku neúměrné ne?
Mám trošku dilema - když zakomponuju tuhle lampu do teraria, tak bych mel podle vyrobce udržit chamika od ni 50cm daleko - tzn znepřístupnim 30% místa v terarku. Když lampu dam nad vetraci pletivo v strope, tak část UVB záření mi pletivo nepustí do teraria a část UVB záření, tepla a světla se do terarka vůbec nedostane díky rozptylu záření. Obě možnosti se mi zdaj špatné. Nějaké rady?
Pokud nechci moc, poprosil bych odpovědi na všechny odpovědi v mých posledních třech příspěvcích. Děkujiii
Přidat reakci
1 ...... 17 18
Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 5181x