Rady pro začátečníka

Přikládám "kontrolní" snímek, jestli Strašík vypadá v pořádku. Na jednom boku má stále stopy po víkendovém svleku. Svleky mají s rostoucí velikostí stále delší průběh, ač zatím začínají pravidelně po třech týdnech. Zatímco napoprvé se kůže oddělovala ve velkých plátech, poslední svleky jdou po maličkých kouskách a trvají stále déle. Může to mít souvislost s podáváním Biominu? Charakter svleku se změnil v době, kdy jsem v něm začal balit cvrčky (střídám to s Nutrimixem, původně jsem balil jen do Nutrimixu).
Může zuřivé hrabání souviset se svlekem, nebo je to psychická reakce na změny v terárku? Strašík se poslední dva týdny zbarvuje stále tmavěji, zatímco hlava se jeví více do šeda.
Biomin - v "obalovacím" kelímku dávka vydrží použitelná dva dni i přes to, že ho zavírám. Pak vlivem vlhkosti změní barvu na růžovou a začne smrdět rybinou, takže zbytek třetí den vyplachuji. Máte podobné zkušenosti?
Taky bych rád deníček, ale zatim se mi nějak nedaří ho spustit. Pokud se to podaří, požádám admina o přesun (jestli je to technicky možné).
Mám teď dva poněkud jiné problémy. První jsou cvrčci - obalovaní v Nutrimixu se nánosu do 24 hodin zbaví (i přes dodatečné namletí je příliš hrubý) a ti balení v Biominu mají pro změnu vysokou úmrtnost. Bohužel - spotřeba je nepravidelná. Někdy chamík "vyluxuje" všechny za půl ne, jindy polovina přežije i déle než 24 hodin.
Druhý problém je, že u Strašíka občas registruji vibrace hlavy. Není to pravidelné, ani trvalé.
Taky už jsem Ti to chtěl napsat...takovýhle věci rozepisuj v profilu terárka a ne ve vlákně na fóru

Nechci být ošklivá, ale deník máš v profilu terárka, ne ve fóru.

Neslavný konec námořní kariéry. Pak jsem vzal loď, šupnul ji do terárka a on se s úlevou vrhnul domů. Bohužel žije v přesvědčení, že je gekon a snaží se lézt po skle a hladký zdi. Hrozně ho štve, že mu to nejde...

Takhle to začlo...

V pátek jsem gruntovně vykydal terárko a přitom upravil vnitřek. "Vyklidit" Strašíka do krabice byl oboustranně traumatizující boj. Ale v sobotu už byl ochoten vystrčit čumák ze dvířek a v neděli si udělal samostatnej vejlet. Snaha nechat se nalejt k námořnictvu mu neprošla, šebeková fregata mu byla poněkud malá a křehká. Tož začnu shánět nějakou vhodnou "vejletní" větev...
To je v pohodě, nemohla jsi vědět, jaký mám bytový podmínky. Taky doufam, že se to časem vyvrbí tím lepším způsobem. Zatím se mnou bydlí dva měsíce (podle chovatele byl v době nákupu zhruba dvouměsíční - říjnové líhnutí) a kromě vyplašenosti je i dost zvědavej. Doufam, že časem přijdu ne nějakej pamlsek, kterýmu neodolá. Jinak ve vaně mám kýbl se cvrčkama - nemůžou z ní zdrhnout (klouže jim to), když je chystam Strašíkovi ke konzumaci.
Co se týká výsevu do terárka - první dávku hrachu a fazolí postupně sežral, z druhýho výsevu už to byla jen polovina fazolí a z hrachu jen výhonky (fazole mu "jely" víc, než hrách). Důležitý bylo, že všechno okousané prorostlo do jeho "pracovní vejšky". Nesežrané rostliny se plazily po dně a nešly nad "hladinu" dracén. Když slezl dolů hrabat, tak ale zelený nežral (nebral si ani zelí z misky na povrchu), jenom porosty zválcoval.
Při výměně do substrátu zkusím zamíchat kromě hrachu i lichořeřišnici (českou řeřichu) a uvidim, co to udělá. Rostlina je to rozhodně jedlá a celkem příjemné chuti, pokud dostane šanci, tak i pěkně kvete.
Tak to jo, nemyslela jsem to fakt zle, to se nedá nic jiného dělat. My máme terárko v mezichodbě mezi obývákem a dětským pokojem, takže se tam moc nezdržujem, jenom, když děti přebíhají do pokojíku a to jsou naučené, že mají být po tichu a hlavně v klidu "v rámci možností"- jsou to děti.No uvidíš časem, zda své chování trochu změní. Tak dej vědět, pokud by byly pokroky v mazlení.

Uvidíš, třeba přijdeš na něco, jak mu udělat výběh po tvém bytečku, který si zamiluje. Jinak, fazolky v terárku rostou jako praštěný- dík za typ.
Možná ho stresuju, ale v jedný cimře na bydlení o rozměrech 4x3,5 metru jaksi není šance nebýt průběžně v optickém kontaktu. To bych musel terárko instalovat do skříně, nebo v koupelně do vany (tam je po většinu roku neregulovatelně přetopíno). Takže pokud jsem doma, buď pozoruje on mě, nebo já jeho. K fyzickému kontaktu dochází povětšinou při umisťování zeleného krmení a následném odstraňování nesežraných zbytků - musim mu zelí dávat na větve, protože misku ignoruje.
A teď mě čeká velký úklid a reorganizace terárka, což bude taky zajímavý.
Hele a nestresuješ ho zbytečně? Jak si tady čtu ty tvoje příspěvky, připadá mi, že ho až moc sleduješ, kontroluješ a zkoušíš jeho trpělivost. Já nejsem odborník, nemyslím to zle, začínám asi stejně jako ty. Mému chamíkovi je 7 měsíců. Jak si ale čtu tvoje příspěvky, tak mi připadá, že mu nedáváš prostor na klidný pobyt v terárku. Můj chamík se choval stejně, když byl mladší, ale já jsem ten kontakt s ním fakt omezila na minimum. K teráriu se přibližuji fakt jen, když mu tam dávám sarančata, jinak si ho nevšímám, nepozoruji ho, nefotím, nesnažím se ho dostat na ruku, prostě má klid.
Když čistíme terárko a měníme větve, tak vezmu jednu pokojovou kytku (palmu) a on si na ní z terárka vleze a já ho odnesu na klidné místo. Když byl menší, tak jsem ty kytky dávala do jednoho boxu, abych měla jistotu, že nikam jinam nepoleze.
Teprve teď cca před necelým měsícem, kvůli prasklé žárovce jsem zkusila ho vzít na ruku. Malinko prskal, ale vlezl na mě a já ho šla dát na jednu kytku na okně a on vylez po zácloně ke stropu. To nás právě napadlo, že bychom mu k terárku mohli dát tu větev ke stropu. Vidí na nás z ptačí perspektivy, má tam zase klid. Takže jsem zkusila otevřít terárko a odešla do kuchyně a z té ho pozorovala, jak se zachová. Nejdříve váhal a kontroloval stav, ale pak se "rozeběhl" a byl na větvi. No a teď se vždycky proběhne a zaleze si do terárka. Když vidím, že je v terárku, tak zavřu dvířka. Po nějaké době zase civí u dvířek, tak je otevřu a jdu pryč a vidím cca z 4-5m, že jde na větev.
Dokonce se teď manželovi stalo, že ho při krmení zkusil pohladit a chamík mu ještě nastavil bok a nechal se od něj šimrat bez jakéhokoliv zasyčení.
To se hned pyšnil, protože jsem mu od začátku říkala, že to nebude domácí mazlíček, není to pes ani kočka, takže ať zapomene na chování a drbání.Ale převezl mě. Ale každej kus je jinej a třeba máš fakt strašíka, který na tebe bude pořád prskat, nevím.
Ten strom na placato vypadá dobře, ale můj Strašík by na něj asi v současné době nevlezl. Nemá snahu opustit terárko.
Včera se mě zase pokoušel sežrat (hlídá si teritorium, poslední dobou většinou sídlí přímo u dvířek), ale zatímco přední polovina útočila na ruku rozmisťující v jeho blízkosti kousky zelí, ocas a jedna zadní noha se automaticky "jistily" na druhé ruce. Výraz překvapení, když to zjistil, je nepopsatelý. Pak se samozřejmě urazil a znechuceně odlezl do kouta. V rámci "boje" se mi podařilo ověřit pevnost přilby (negumovatí, takže potravní doplňky asi budou OK)a potvrdilo se mi, že ocas i nohy fungují víceméně automaticky.
Někdy o víkendu nebo tak nějak nastane rodeo - budu muset zgruntu "vykydat" terárko - vyměnit substrát, umejt skla a upravit interiér, aby byl přístupnější kvůli průběžné údržbě. Mám chamíka na tu dobu šoupnout do krabice, nebo ho nechat lízt po zdi?
Děkuju za odpověď. Domácí zvířátka nemáme, tedy, pokud nepočítám 2 děti.

Snažím se ho kontrolovat, aby mi někam jinak nevlezl, ale jemu to zatím vyhovuje, že se takto projde, a pak se sám rád vrátí do terárka. S tím průvanem to snad bude také v cajku,ale je pravda, že já to nemusím zaregistrovat. Tak ještě jednou díky za upozornění!
Na fotce je vidět krásný, dospělý, zdravý chameleon,ten vydrží bez UVB půlroku bez úhony. Spíš bych dával pozor na domácí zvířata ( pokud nějaké máš, zejména pak kočky ), na průvan - chamíci jsou náchylní k nachlazení, které způsobí v těchto dnech i tzv. mikroprůvan, který Ty ani neregistruješ a naposled bych dával pozor na případný útěk či zranění
Jinak je to pro chamíka skvělá věc

0 04.03.2013 23:22 JaninaB – chamík- výběh z terárka

Zdravím, chtěla jsem se optat, na jak dlouho může chameleon být z terárka venku, kde na něj nesvítí UVB? K teráriu jsme mu přidělali větev,kterou si moc oblíbil a dožaduje se, abychom mu terárko již ráno otevřeli, aby si mohl courat. Většinou je na větvi cca 10-15 minut, pak si sám zaleze zase dovnitř, ale po chvilce jde opět na špacír. Na stropě je akorát 4W bodovka, tak mě jen zajímalo, zda mu ty jeho výlety nějak neuškodí. Děkuji Jana
vypada to pěkně, ale časem to bude chtit pro ně něco vetšiho ;)

Strašík nad jámou. Musím dodat, že to nebohý zvíře se mě ještě po dvou měsících bojí - přitom chameleony nejím, netahám jak kočka koťata, ani nedrbu na dosažitelných částech povrchu. Chvíle, kdy mu nevadím, jsou velice vzácné. Zatím převládají tři projevy - strach, zvědavost (pozoruje moje činnosti, jeden čas mi s oblibou "četl přes rameno" z pozorovací větve v terárku), zmatení a naštvanost. První a poslední projevy většinou vrcholí útokem.

Průhled jámou v rohu. Dvířka jsou nad dírou, ale když je otevřu, nemá snahu ani zájem vylézt.

Tak mi Strašík zase hrabe v rohu terárka. Při přistižení prchá. Kdyby neměl na zadních nohách ostruhy, měl bych to za samičí aktivitu. Jámu občas zarovnám, ale bez dohledu hraboší furt. Fotka pod úhlem přes sklo není nic moc, ale když mě vidí, zdrhne.
Díky, nerad bych jako začátečník něco podělal. Sice je Strašík potvora kousavá, ale to je v pořádku. Včera odpoledne zase vystartoval, tak jsem mu při pokusu o rafnutí nastavil lupen zelí. Jak se zvolna zvyšuje okolní teplota, nakvartýroval se v terárku k dvířkům a při rosení a vypouštění žrádla startuje v rámci obrany teritoria. Už mu došlo, že útočit na dlaň nebo hřbet ruky postrádá efekt a jde po prstech - hlavně po kloubech.
Mam ale trošku jinej problém - cvrčci z poslední várky se schovávají pod kytkama, kde Strašík neloví. Je způsob, jak je vylákat nahoru do větví? předchozí várky "žrádla" se držely v teple na stěně a větvích kolem žárovek, ale ty poslední jsou opravdu "banánoví" - mají životní styl "maňana", občas mam pocit, že jsou líný se i nažrat.
Je to pěknej, zdravej chameleon

Ráno byl nejdřív v pohodě, ale pak ztmavnul, místy do hněda.

detailní focení Strašíka sice dráždí (lezu mu do teritoria), ale zvyká si.

čumák s okem

je mázlej, ale líp to nevyšlo. Barva mi připadá v pořádku

pohled na spodek tlamy

Následovat budou snímky ze včerejška

Dneska mi Strašík připadal nějakej divnej. nejdřív se normálně vyhřejval pod žárovkou a tak jsem mu klasicky orosil terárko. pak se nejednou rozhod přemístit, otočil se a výrazně ztmavnul. Jindy u něj mokro po rosení takovou reakci nevyvolává. Taky mi připadá, že má oči zapadlejší, než obvykle, ale to může bejt jenom muj dojem. Tlama se zdá bejt OK, helma je tuhá, nekroutí se pod tlakem. Postupně sem naházím snímky.
Nejdřív celej ještěr
V kýblu na cvrčky je krmím směsí pro cvčky(šrot, vitamíny, patrně kostní moučka), kterou jsem koupil na burze a nežerou se mi. Do terárka jim ji nedávám, suše předpokládám, že budou sežráni dřív, než jim bude chybět. V pátek jsem objevil nějaké drobné brebery v terárku pod kamenem, možná jako složka potravy postačí. Do 14 dnů mám v plánu udělat velkou údržbu terárka -výměna substrátu, očištění a nová instalace kytek a větví. Taky budu omezovat vypouštěné množství cvrčků, aby se někteří nepoflakovali terárkem moc dlouho.
To je mi divný, v terárku je spousta zelenýho žrádla včetně misky se zelím v koutě
A kde je živočišná složka potravy ???
To je mi divný, v terárku je spousta zelenýho žrádla včetně misky se zelím v koutě a drobných zbytků, co upadnou Strašíkovi od huby. Bobky uklízim denně, zbytky obden... Takže nevidim důvod, proč by se cvrčci žrali leda by vylízaný ostatky byly z obecnýho, na kterým si pošmák větší banánovej...
Byť ten vyžranej - žerou se cvrčci navzájem?
Rozhodně a pokud nemaj co žrát jdou i do zvířat...
Občas (tak jednou tejdně) nacházím v terárku zbytky cvrčků. Většinou jde to zadní část se "skákacíma" nohama, jeden kus byl v půlce překroucenej o 180° a podivně nafouklej a někdy najdu podélně prasklej kus, jakoby roztrženej a pak vyžranej zevnitř. Zadky s nohama bych pochopil - mohly upadnout od tlamy při žvejkání. Ale ty ostatní případy jsou poněkud nezvyklý. Byť ten vyžranej - žerou se cvrčci navzájem?
Samozřejmě je sbíram a likviduju.
Tak se mi podařilo Strašíka při sobotě dostat z terárka. Dal jsem mu ruku dovnitř, on podnikl dva vlažné výpady hlavou (pomalé, bezkontaktní) a pak na ni naběhl, takže jsem ho dostal ven. Po mě lézt nechtěl, tak se proběhl po posteli a po zdi (mam na ní rohož) a nakonec se usadil na rámu obrazu. Pak jsem ho odlapil (před jednou rukou utekl na tu druhou) a dopravil zpátky do terárka. Na to, jak se občas pokoušel dostat skrz sklo ven, nijak moc nadšenej nebyl. Od "vycházky" se na mě šklebí dost opovržlivě a občas se pokouší rafnout...
Do jednoho roku pokud se jedná o sarančata, bych ho neomezoval,ale samozřejmě 4 adultní sarančata denně mu stačí.
0 07.02.2013 12:54 JaninaB – chameleon- kolik sarančat denně je ideální?
Chtěla jsem se optat, jaký je ideální počet sarančat za den. Chamíkovi bude 7 měsíců. Denně snědl cca 15 cvrčků. Teď jsme přešli na sarančata. Ta střední neokřídlená mu šmakují a je schopen jich také do sebe dostat cca 8 ks/den. Momentáln jsem koupila velká sarančata okřídlená. Dávám mu pouze 4ks, asi by jich zblajznul více, ale připadá mi to už hodně. Vím, že ještě není dospělý, roste a sílý, ale nerada bych ho přecpávala, asi nemá klapku, aby si řekl dost.Je to v pořádku? Už aby bylo léto a mohli jsme vyběhnout na louku a nasbírat si hmyz do zásoby, tímhle tempem jeho apetitu budu brzy o kůrce chleba, jen aby se on měl dobře.

Klasicky do něj "balit" cvrčky?
Přesně tak. Dávej mu ho tak 3-4 x týdně a ten nutrimix tak 2-3 týdně,to stačí.
Jemnější směska na cvrčcích líp drží
To je pravda a ten biomin H drří naprosto skvěle, to není takové hrubé jako nutrimix.
Jinak biomin H je vápník.
Biomin H nemám, ale poohlídnu se po něm. Jak ho mám používat? Klasicky do něj "balit" cvrčky? Zatím používám jen Nutrimix. Lze Biomin přimíchat do Nutrimixu, nebo se má podávat zvlášť?
Budu muset pořídit třecí misku, abych mohl drtit tyhle potravní doplňky na jemno. Strašíkovi cvrčci z krmítka moc nejedou a ti menší se i v malém množství Nutrimixu na dně krmítka udusí. Jemnější směska na cvrčcích líp drží i při volným pobíhání po terárku...
Stačí to, nebo mám přidat nějaké potravní doplňky?
Rozhodně stačí.Hlavně ne žádné ovoce.
Biomin H používáš?
Jinak mu tam zkus dát nějakou větvičku nebo tyčku na kterou by si vlezl a na té ho potom vytáhneš ven.Jinak jemeňáci jsou trošku divočí než třeba pardálové, oni musej chtít sami se nechat ochočit ... je to na dýl...
HammerJoe - Díky!
Strašík mi utěšeně roste. Zatím ho krmím dostatkem cvrčků dochucených v Nutrimixu a nějakým tím lupením (čínské zelí, výhonky rostlin, vysazených pro ten účel do terárka). Stačí to, nebo mám přidat nějaké potravní doplňky?
Je nějaký způsob, jak chameleona naučit, aby vlezl na ruku? Nechce se mi praktikovat odchyt do dlaně, ale v relativně dohledné době ho budu muset dočasně vyexpedovat z terárka - v březnu nastane čas na výměnu substrátu a úpravy interiéru. Zatím jsem ho měl v ruce dvakrát - poprvé při nákupu a vypouštění do nového bydliště, podruhé čtrnáct dní na to, když utrpěl fatální havárii a myslel jsem, že je po něm (je to popsáno někde níže).
Zatím jsem vypozoroval tři reakce: 1) obrana teritoria/integrity - to po mě za syčení vyjede tlamou hned; 2) útěk do vzdálených koutů terária; 3) útok "ze zoufalství" (obrazně "krysa v koutě"), když se po ústupu domnívá, že je pronásledován. K poslední variantě většinou dochází, když zavěšuju krmítko se cvrčkama nebo umisťuju čerstvý krmení v jeho blízkosti. V reálu ale jeho útoky souvisejí s momentální náladou - někdy jen kouká, jindy "startuje" hned, nebo se (a to většinou) dekuje .
Ano vše je v pořádku

V reálu jsou černé šupiny výraznější, objevují se i na vnitřní straně hřebenů nad očima.

Přidam ještě další snímky hlavy.

Strašíkovi postupně zešedla hlava a podél hřebenů se mu začaly objevovat trvale černé šupiny. Je to běžný projev růstu, nebo jde o nějaký problém?
Jinak už ožral většinu výhonků fazolí, hrachu i fíkusu, s oblibou to prokládá čínským zelím, na které "útočí" jako na vetřelce. V pátek ochutnal i mě, ale evidentně mu nešmakuju.
Těch možností je samozřejmě mnoho,já bych tam dal třeba trio gekončíků rodu Goniurosaurus nebo Coleonyx.
0 29.01.2013 22:07 Pavla+RaF Ahoj, chtěla bych poradit, mám terárium cca 50x35x35 cm (na výšku), jaký ještěr by se v těchto rozměrech cítil dobře?
Nevypadá to vůbec špatně a když to chamík nebude žrát tak možná i něco sklidíš

A tohle je hrách - neni tak "rychlej", jako fazole.

Pogona - zajímalo tě, jak vypadají fazole v teráriu (drobnej porost je dánská řeřicha).
Přidat reakci
1 ...... 7 8
Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 3886x