Identifikace pavouka
Děkuji za rychlou odpověď, tak to není zrovna příjemné zjištění, mám se bát ještě víc ?
Dělám dobře, že je nezabíjím, nebo se mám snažit je raději vyhubit ?
Zdravím, Aleno,
vypadá to na samečka snovačky domácí (Steatoda grossa). Nebezpečný druh (jako ostatně prakticky žádný v ČR původně žijící pavouk) to pro člověka není. Snovačky vydrží velmi dlouho bez potravy. Když se jedná o samečka a uvádíte, že po Vás leze, napadá mě, že si asi hledá zrovna nějakou samičku. Samičky jsou větší s tmavým kulovitým zadečkem a moc místa nemění - někde v koutě si upředou malou, jednoduchou, trojrozměrnou síť, a tam jsou pořád.

0 30.01.2017 14:26 Alena – Prosím o identifikaci pavouka

Dobrý den, mám nepříjemný pocit z pavouků a oni, jako by to věděli, občas se po mne nějaký proběhne. Je to tento pavouk na obrázku. Někdy je maličky a někdy už docela větší. Bydlím v paneláku, často luxuji a stejně se tu někde schovávají. Ráda bych věděla, čím se živí, když teď v zimě nelétá žadný hmyz ? Věděl by prosím někdo více o tomto pavoukovi ? Upozorňuji, že i přes obrovskou hrůzu z nich, žádného nezabiju. Hodím na něj sklenici a vynesu až na schodiště, kde ho vyklepu. Pak už jen doufám, že si nepamatuje cestu a nevrací se k nám.
Předem všem děkuji za informace a přeji hezký den.
Dobrý den, Aneto, zdá se mi, že to je skákavka háčkovitá - Icius hamatus
Tento druh u nás nežije.
Napište mi, prosím, na email araneidae-cz@seznam.cz
Moc děkuji

Nějak se mi nepřidala fotka zkusím to znovu kdyžtak sem napíšu i jeho vzhled kdyby se zase nezdařilo...měl takový načervenalý zadeček a podél něho po bokach bílé pruhy na každé straně jeden...a hned za hlavou měl další takový malý proužek a hlavu měl takovou tmavě hnědou a měl světlé nohy a celkem velké kusadla které měl taky hnědé a takové oproti skákavce bez těch chloupků
Děkuji za odpověď.
Koukla jsem se na tu skákavku a velmi se tomu pavoukovy podobá a po tom co jsem dopsala svojí otázku tak jsem tam našla druhého schovaného v pavučině a ten vypadal zase jinak a podařilo se mi ho nějak vyfotit ale fotka nic moc...nevíte co by mohlo být tohle za pavouka?
Roman napsal: Dobrý den. Jen ze zvědavosti bych chtěl zkusit zjistit, co je tohle za pavouka. Lepší fotky bohužel nemohu pořídit.je malinký, vlezl by se v pohodě na desetník.
Tak už vím. Měl by to být Pokoutník Černý.
0 16.01.2017 23:04 Roman – Identifikace pavouka
Mohla by to být nějaká skákavka - ty mají velké výrazné oči a často i poměrně pestré zbarvení. Jenže do obchoďáku může na jižním ovoci občas přicestovat i něco exotičtějšího...
Počtu očí se ale nediv, většina pavouků jich má 8 směřujících různými směry. To jim zajišťuje výhled do všech stran i nad sebe naráz, aniž by se museli hnout a prozradit tak potenciální kořisti nebo naopak nepříteli svou polohu

0 10.01.2017 21:52 Aneta – Identifikace
Dnes jsem si koupila v Lidlu khaki a na něm byl malý takový jakoby hnědo-béžový pavouk se dvěmi černými pruhy na zadku...měl dvě celkem velké oči a hned vedle každého oka ještě jedno malinké ale co je zajímavé tak další dvě malinké oči jakoby nahoře na hřbetě a mezi nimi červený pruh...a zespodu na zadku byl takový jakoby zelenkavý a celkem i velká široká kusadla které byli takové jakoby hnědo-rudé...víte někdo co to může být za pavouka? Málem jsem do něj kousla

a omlouvám se že jsem nepřidala fotku určitě by to identifikaci zjednodušilo ale je moc malý a na mobilu mi nejde zaostřit..předem děkuji za odpověď

Jiří, vypadá to na šestiočku, ale bát se zápřednic není na místě. Nejsou v podstatě nebezpečné - koušou jen v sebeobraně, když je někdo stiskne. Pro zajímavost - jedna šestiočka patří mezi nejjedovatější pavouky světa. V ČR ale naštěstí nežije žádný pavouk, jehož jed by byl pro člověka toxický...
0 03.01.2017 06:40 Jiří – Copak je to za pavouka?

Zdravím všechny a zároveň Vám přeji krásný nový rok 2017. Žijeme na Jižní Moravě a velmi často se setkáváme s různými druhy pavouků. Bohužel tomuto druhu se nějak moc líbíme a velmi často na něj narážím u nás v bytě. Vzhledem k tomu, že se jedná o pavouka opravdu velmi rozmanitých velikostí a také díky jeho velikým ostrým zoubkům a tvrdém tělu, rád bych Vás poprosil o identifikaci pavouka. Mám pocit, že se jedná Zápřednici, ale možná jsem jen velmi paranoidní.
Děkuji Vám všem za pomoc s identifikací
Jirka
AraneidaeCz napsal: Jsou to mladí křižáci, kteří se vylíhli z kokonu, protože doma máte teplo. Křižáci nejsou pavouci, kteří by primárně žili v budovách. Bohužel jim není pomoci, venku je zima a Vy jim těžko teď seženete potravu. Jedině, kdyby zalezli zpět do kokonu, tak je vyneste ven a přikryjte nějakým listím... tak jsem je s lítostí i zármutkem musela zlikvidovat ale pár se jich poschovávalo a pořád je potkávám tak uvidíme jestli později potkáme i nějaké od rostlé, bylo jich opravdu hodně po celém stromku a v okolí jednoho metru všude pavučiny ;) já mám pavoučky ráda takže mě bolelo u srdce když jsem je musela zlikvidovat, ale beru to tak že jsem jim ulehčila trápení o hladu

Jsou to mladí křižáci, kteří se vylíhli z kokonu, protože doma máte teplo. Křižáci nejsou pavouci, kteří by primárně žili v budovách. Bohužel jim není pomoci, venku je zima a Vy jim těžko teď seženete potravu. Jedině, kdyby zalezli zpět do kokonu, tak je vyneste ven a přikryjte nějakým listím...
0 27.12.2016 15:44 Tereza – Co s tim?

Pomoc
Je to snovačka, nejspíše snovačka pokoutní. Rozhodně si ji nechte, není nebezpečná. A vsadil bych se, že jich doma máte víc....

0 21.12.2016 05:12 Radana – novy mazlik nebo se mam bat?

Mam doma pavouka rikam mu ferda ale nevim co je zac mam si ln ho nechat nebo ho vyhodit ven?rada,muj meil radanavrbova@seznam.cz
Naopak - pokud by byl pavouk nejedovatý, tak je neobyčejný, 99% našich pavouků je jedovatých - aby mohli paralyzovat kořist. Žádný náš pavouk ale není pro člověka nebezpečný...

Díky za info. Podle obrazků z netu jsem si to tak trochu myslela, ale doufala jsem, že mi to někdo vyvrátí a že to bude jen nějaký obyč nejedovatý pavouk
asi zápřednice - rod Cheiracanthium

0 10.12.2016 23:28 Paja – Prosim o radu :)

Dobrý den,
prosím o radu,co to je za pavouka. Během 3 měsíců už jsme jich našli doma 6. Ty poslední 3 uz byli takové víc do béžova. Velikost cca 1cm. Jeden byl zalezly v pitku od lahve, což jsem zjistila až po napití..fuuj. Asi hodinu jsem citila mírné brnění špičky jazyka.
Díky za info

možná běžník listový - Ebrechtella tricuspidata
Bude to pokoutník tmavý - Tegenaria atrica, je hojným druhem v budovách

Myslím, že to je samička snovačky pokoutní (Steatoda bipunctata)

0 09.12.2016 22:26 Vodry – Pavouk

Zdravím našel jsem doma pavouka nevíte nékdo prosím co to je za druh? Děkuji
0 09.12.2016 10:37 Pida – Prosim co je to za pavouka?

Dobry den v kuchyni jsem mel uz po nekolikate tohoto pavouka, nevite jmeno? A popripade v jakych podminkach zije? Odlapil jsem ho do sklenice. Diky
0 01.12.2016 20:05 Tomáš Čmuchálek – Pavouk v Nepálu

Zdravím před nedávnem jsem byl v nepálu a po jedné noci jsem zjistil, že jsem měl spolunocležníka, tak jsem se jen chtěl zeptat, co je to za druh a jestli nebyl třeba i jedovatý. Děkuji
Adélo děkuji ale netuším jestli ho můžu pustit jsem sice arachnofobik ale i tak to neznamená že ho zabiju koukat to jo ale to je Aleš ještě jednou díky za tvůj čas a reakci ahoj Honza
Sestiocka velka. Dysdera crocata. Z pavouku jich poznam jen par, ale tenhle me zaujal barvou, tak jsem googlila
0 01.12.2016 10:50 Jan Ferkl – Identifikace pavouka
0 01.12.2016 10:42 Jan Ferkl – Identifikace pavouka
Ahoj je tu někdo kdo by mi mohl říct co jsem si to přinesl domu za pavouka bydlím v německém Lebachu a tohle jsem si přinesl z supermarketu domu společně s ovocem předem díky
0 01.12.2016 10:28 Roman – Co je to za pavouka?

Ahoj, nemůžu poznat co je to za pavouka, pomozte mi prosim. Díky
Tak jsem i googlila a je to on. Jsou i cely cerni. A navic to podle velikosti byla samice
Dekuji. Prekvapilo me, ze na sobe nemel zadne zbarveni. Byl jen cerny a dulky na zadecku byly hodne vyrazne. Mel stesti, ze moje spolujezdkyne za me zabrzdila jedouci auto, pavouka vyhodila a jeste to tam prohledala... ja bych na nej tak hodna nebyla
0 29.11.2016 17:42 Adela Dneska jsem kvuli tomuhle opustila nezabrzdene auto.... obrazek jsem nasla na google, ze by t melo byt nekde tady, ale bez nazvu a nenasla jsem. Autorovi se omlouvam za pouziti fotky. Z pavouka byl videt hlavne zadecek, na kterem mel zvlastni dolicky a by cely cerny matny. Asi nejaky druh krizaka? Byl tomuhle z obrazku zatracene podobny..
terarka.net/k/forum/300080.jpg Podle tvaru těla a zavěšení v prostoru asi nějaký druh křižáka. Nespíš hodně mladého, o jaký druh z mnoha jde ale Bůh suď. Snímek je ve stylu otřepaného fóru s focením černocha o půlnoci v průjezdu s lampou šajnící mu za zády. Z toho, krom siluety, nevyčteš pořádně nic

Ahoj, takový černý flek opravdu určit nejde...

0 28.11.2016 08:39 Luke – Vi nekdo co to je za pavouka?

Dobry den nevite copak je to za druh pavouka?dekuji za odpoved
nějaký pokoutník, možná pokoutník tmavý
0 24.11.2016 20:50 Petra T – Identifikace pavouka

Dobrý den, nevěděl byste někdo, co je to za druh?
0 24.11.2016 20:46 Petra T. – Pavouk identifikace

Dobry den,
Nevedel byste nekdo co je to za druh?
Koukl jsem na obrázky a bude to on, sice se trochu odlišuje, ale je jich prý u nás hodně druhů

U toho topení spím, tak jsem ho raději přemístil jinam, ať ho v noci náhodou nepřimáčknu

ještě jednou díky

0 22.11.2016 00:46 Honza – Identifikace

Zdravím,mohu poprosit o identifikaci tohohle drobečka? Potuluje se mi po pokoji již dlouho,rád bych ze zajímavosti věděl o jakého pavouka se jedná

díky!
snovačka velká, černá vdova je vlastně také snovačka, takže proto ta podoba

0 21.11.2016 09:38 Martina Procházková Dobrý den, včera jsem doma našla pavouka, který nápadně připomíná černou vdovu. Byl černý,lesklý a měl kulatý černý zadeček, na kterém ale neměl žádnou červenou skvrnu. Chci se zeptat jestli tu žije nějaký pavouk, podobný tomuto a nebo se opravdu jedná o černou vdovu. Děkuji Martina Procházková
Přidat reakci
1 ...... 28
Zpět na obsah sekce Bezobratlí • Zobrazeno 3356x