Identifikace pavouka
0 06.06.2016 19:30
Horse001 [2] - Ještěři 
Dobry den
Minule som v skole uvidela pavuka. Mal asi centimeter a pohyboval sa velmi zvlastne. Na fotke ho moc nieje vidno, ale brusko ma cierne s bielym lemom a zltymi bodkami.
Dakujem za pomoc pri identifikacii.

Pasyok diky. Budu duverovat.
Na 99% je to samec Hasarius adansoni, pre človeka nie je nebezpečný.

0 05.06.2016 12:53 Jiri T. – Identifikace pavoka na Taiwanu

Mame v byte pavouka. Muzete prosim pomoci s identifikaci? Je-li nebezpecny ci nikoli?
Takové vlákna si dělají i některé druhy housenek, takže to bez fotografie to nejde napsat na 100% komu ty vlákna patří.

0 03.06.2016 23:13 Zina – stromek obalený podivnou pavučinou
Ahojky, chci se zeptat jako naprostý laik- u řeky v Olomouci jsem viděla jeden mladý, asi 3 metry vysoký stromek, dokonale obalený hustou pavučinou. Byl opravdu celý bílý, hustá vlákna se táhla do podivných špiček, vypadalo to docela děsivě. S ničím podobným jsem se zatím nesetkala, nepodobalo se to normální pavoučí síťi. Ostatní stromy byly zatím čisté. Nevíte, o jaké pavouky se může jednat, a jestli jsou jedovatí? Je to v oblasti, kde se pohybuje celkem hodně lidí. Děkuji za odpověď.
Ahoj, tipoval bych to na špinavou zeď.

Z této fotky ti druh pavouka opravdu nikdo neurčí.

To uz tu bolo...

0 03.06.2016 12:06 marsi
Ale když se podívám. Tak snovačka jedovatá. Je jinak řečeno černá vdova.

Děkuji. Ano, potvrdili mi to v Muzeu v Praze. Je velice podobná černé vdově. Je to Snovačkou Pokoutní, ale není to prý na 100%. Tak ho chtějí vidět.
Kvalita fotky je hrozna, ale kedze je to podobne ciernej vdove, tak pravdepodobne nejaka snovacka.

0 30.05.2016 08:44 Andreaas23 – Černá vdova ?

Dobrý den, prosím Vás. Nevíte někdo o jaký druh to jde ? je to podobné černé vdově,a le nevšiml jsem si jejich červených znaků. Mám se obávat ? Moc děkuji
0 29.05.2016 16:23 Petra – Tmavý pavouk - cca 2,5 cm

Zdravím, co je prosím tohle? Asi něco dost běžného, ale na pokoutníka to nevypadá...
Aha dakujem

Prostě myší. Sice jsem to zatím nezkusil, jemu se to ale prý náhodou povedlo. Jo a ten pavouk je něco vodomilného, předevčírem jsem v knihovně listoval staršími výtisky Akvárium živě a byl tam fotlý přes celou stránku. Název mi samozřejmě vypadl z hlavy asi za tři minuty...

Opravdu by mohlo jít o snovačku, ale fotky neoplývají zrovna macrodetaily

Takže odhadem - Snovačka kalhotkatá (která je ale dost vzácná, tak nevím...

)
Jedná se o neškodného pavoučka, který naše sklepy obývá pravidelně - Meta temnostní

Některý ze slíďáků - nejvíce mi připomíná hajního...
Snovacka???

0 24.05.2016 20:51 Kacabkaa – Pavouk
Tak tohle lezlo u nás doma po mamce. Někde jsem se ale dočetla, že koušou a přirovnat se to dá k vosímu nebo včelímu bodnutí.

(teda pokud jsem našla správného pavouka Šestiočka ryšavá)
0 23.05.2016 20:08 Kača – Černý lesklý pavouk
Zdravím, dostala jsem terárko pro hada od kolegyně, která v něm chovala nějaké ještěrky. Když jsem ho chtěla vyčistit a nachystat, pod víkem jsem našla překvapení. Černého, lesklého (bez chloupků nikde na těle), velkého cca 2cm pavouka a zadeček nebyl buclatý, ale spíš užší a do špičky a měl na něm jakoby černé proužky, které nebyly moc zřetelné. A seděl(a) u 3 kokonů velkých v průměru asi centimetr, bílých a jakoby vatových. Foto nemám, byla jsem tak vyděšená, že je musel přítel okamžitě zlikvidovat a pavouka vyhodit, ale teď by mě docela zajímalo co to bylo zač a jestli to nebylo třeba nebezpečné. Mám fóbii a nepřežila bych, kdyby se to u mě vylíhlo. Nikdy jsem takového neviděla a nechce se mi moc věřit, že by to bylo něco českého (ty jsem si prostudovala z materiálu na internetu a žádný se na ten popis nehodí). Díky za jakékoli info a typy (já podle fotky co najdu na netu porovnám a pisnu jestli by to mohlo být ono)
0 22.05.2016 06:04 Orivin – Pavouk
A ako? Mne to nejde... Inac dnes som videla rovnakeho pavuka iba bol o nieco mensi

Od kolegy Vitase jsem se před časem dozvěděl, že když přetáhneš fotku do vyhledavače googlu, vyhodí Ti to odkazy na jí podobné. Kdyžtak to zkus a uvidíš. Já net už delší dobu nemám takže sem jen občas nahlédnu z veřejného, přes tuzemské pavouky bych bez příručky v ruce jen jalově střílel od boku... a do hospody samozřejmě knihy obvykle nenosím. Přesně tohohle pavouka jsem sice viděl v níže zmíněné encyklopedii, takhle z hlavy ale nemám šajna co to je

Zdravim, neviete aky je toto pavuk? Nasla som ho na chodniku v bratislave. Je asi dva cm velky aj s nohami. Dakujem
Tak jsem zalistoval encyklopedií pavouků ČR a nejvíc se to podobá zápředníkům rodu Clubiona. To jsou celkem hojní ale skrytěji žijící pavouci vyskytující se hlavně v mokřadech a okolí vod

O snovačku nejde v žádném případě. Libovolná snovačka je něco jako mix předku půjčeného pokoutníkem s roubem prdelky křižáka... víceméně

(a tomu se podobá takový ranec druhů z několika rodů žijících i u nás, že to fakt od oka určit nelze ani náhodou)
První co mě napadlo než jsem se podíval blíž (bez brejlí, potažmo čoček, jsem slepej jak patrona

) bylo - "Tý jo! Sklípkánek!" (r. Atypus, u nás dva nebo tři skrytě žijící druhy, pokud se nepletu).
Není to sklípkánek. Mrknu do baboucové encyklopedie (na téma babouci tuzemští - jsou jich tam tisíce!) co jsem si před měsícem objednal a přišla mi z Knižního klubu, abych zde neházel odhady tohoto typu do placu... Budu listovat a pak dám vědět
Slovy pana Kovaříka ale: Bez DNA testů jistota není

Jde o snovačku domácí nebo jiný příbuzný druh, buď v klidu a pusť ji na svobodu...

Ahoj, pořád se to těžko určuje, ale nejspíše pro člověka nějaká neškodná snovačka. Fotky jsou dost rozmazaný.

Ahoj Evo, fotky jsou hodně špatný, takže těžko určovat.

Podla velkeho zadocku by mohlo ist o nejaky druh snovacky, prip. by to mohla byt aj zaprednica. Kazdopadne, niesom odbornicka, ostatni poradia lepsie

0 10.05.2016 09:21 EVA – Co je to za pavouka?
Tak, to jsem klidný.
Děkuji.

Ahoj Oldo, jedná se o našeho pavouka Pholcus opilionoides - třesavka sekáčovitá, možná třesavka velká.

0 02.05.2016 22:22 Oldřich – Hajzlpavouk asi z Brazílie - není to jedovaté?

Z palet co přivezli z Fordu Brazil jsme si na halu, šatny, záchody zavlekli záchodového pavoučka. Husté pavučiny, takové chaotické chuchvalce jak z Am. horrorového filmu a jsou úplně všude. Pavouček je to malý, tak 2 až 3 cm celkově s nožičkama, ale baby nadávají, že mají šatny samou pavučinu a že je ti pavouci za chvílu sežerou. Chci se zeptat, jestli je mezi Vámi nějaký entomolog, nebo na koho se obrátit pro radu, institut, odkaz. Portugalsky neumím, Anglicky jo. S díky, Olda.

Nějaký slíďák anebo pokoutník (z fotky houby poznat). Každopádně běžný pavouk vyskytující se všude... Lidi nežere

, naopak se za skříněmi stará o likvidaci nepříjemného hmyzu typu švábi, mouchy, blechy... Užitečné zvířátko

0 05.04.2016 23:53 Hana 
Dobry den, prosim vas, co to muze byt za pavouka? Na foto nejde dobre videt zabarveni, v realu je hnedy do cervena zbarveny. Dekuji
0 04.01.2016 16:43 jan – ako sa ich zbavit
Tak to potom nebude lasica ale predsa len to bude kuna.
Vie niekto nejaky učinny sposob ako sa ich nadobro zbaviť ? nejaky plašič to je len dočasne. Preto by bola lepšia nejaka pasca, aku navnadu použiť . Pripadne nejaky jed.
Ahoj, kuny rády žerou třešně, takže jestli jsou v hovínkách pecky, je to víc než jasné...

0 27.12.2015 17:33 jan – ake je to zviera ?
Dobry den.
Mam problem s nejakym zvieratkom ktore mi špini na schody na chodniky a pod, všade nachadzam jeho hovienka. Navyše sa mi nastahoval aj do izolacie v podkrovi lebo v nej su diery a aj tam su tie iste hovienka. Mohla by to byť kuna ale tá je pokial viem mesožravec a v tychto hovienkach su zbytky kostok od čerešni a ine kostky.
Dakujem
0 29.11.2015 20:48 Barunka – Prosím kdo mi poradí co je tohle za pavouka ??
Váš manžel to trefil dobře, za teplem jdou vždycky nahoru. Každopádně bych je neřešil, dle osobních zkušeností je jakýkoli lidský pokus o omezení počtů kontraproduktivní a obvykle vyvolává pravý opak zamýšleného.
Někde se Vám doma pomnožili (ze snůšky i jediné samičky mohou být podle druhu od pár desítek až po tisíce prťousů), co je ale zřejmé - jde o odrostlá zvířátka co už mámin kokon dávno opustila. Čili se po delší dobu něčím vydatně živila, aniž by se musela uchýlit ke kanibalismu...
Jinými slovy: pokud dokáže na jedné lokalitě TOLIK predátorů prosperovat a nemlátit se mezi sebou na potkání, máte barák zamořený. Ne pavouky, aspoň primárně ne jimi - ale jejich kořistí! První co mě napadá jsou švábi... a v tom případě Vám při jejich likvidaci pánbu pomáhej

0 25.11.2015 20:08 araneidae-cz.sweb.cz –
Re: Diana Ahoj, Diano,
jedná se o křižáky rodu Larinioides. Mohou to být křižáci rákosní nebo křižáci plaší,
více na našem webu araneidae-cz.sweb.cz

0 25.11.2015 20:04 araneidae-cz.sweb.cz –
Re: Very Ahoj, Very,
jedná se o mladšího jedince křižáka čtyřskvrnného (Araneus quadratus). Více se o něm můžeš dozvědět na araneidae-cz.sweb.cz

přece dcerka nemůže žít ve sterilním prostředí, aspoň ji v budoucnu jen tak něco nepřekvapí. Pavouci jsou a budou součástí našich životů, měli bychom se v určité míře s nimi naučit žít.

Přidat reakci
1 ...... 28
Zpět na obsah sekce Bezobratlí • Zobrazeno 3356x