Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Identifikace pavouka

NápovědaFórum » Bezobratlí » Identifikace 

+ přidat příspěvek
Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Identifikace pavouka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2014 21:17 Muž Felix [755] - JeštěřiRe: Ondra
Bobina (albopilosa) to nebude - ta by měla kudrnaté chloupky a byla víc do hněda. Bez mikroskopu a přehršle znalostí na univerzitní úrovni bohužel nelze většinu sklípkanů determinovat. Pár běžně chovaných druhů si sice s ničím nespleteš, u většiny to ale fakt nelze na pohled rozlišit - např. oblíbený začátečnický taxon Grammostola rosea zahrnuje nejmíň pět kryptických druhů (vypadají naprosto stejně), silně navzájem variabilní jedinci rodů Vitalius a Pamphobetheus v tom dělají zmatek a asijští zemní sklípkani zmíněnému nasazují korunu :-D . Jisté věci se dají rozpoznat dle tělesné stavby, nic moc přesného to ale při nejlepší vůli není.

Podle mého názoru máš jakéhosi sklípkana z okruhu rodu Aphonopelma (nejbližší příbuzní r. Brachypelma) a je jich minimálně 70 druhů.
Vylučovací metoda - máš-li už dospělé zvíře a je to samice (tibiálních háků jsem si nevšiml a na pedipalpách, které by byly u samce o polovinu kratší, nejsou bulby) - jak je v těle dlouhá? Má-li ráda relativní sucho a teplo, typuji jako výskytiště Mexiko a přilehlé okolí (v lokacích kde není dominantním druhem ve střední Americe všudypřítomná a hodně podobná Brachypelma vagans by to mohlo okruh pátrání výrazně zúžit). V rámci rodu Brachypelma jsou dva druhy kudrnaté (vzájemně ale na pohled nezaměnitelné), tři černé s cihlově červenou prdelkou, jeden černý (možný kandidát, jenže se k nám běžně nedováží), jeden černý se žlutavě světlým karapaxem a ostatní na kloubech končetin pestrobarevné. Dohromady jenom asi dvacet druhů. Jestli má Tvé pavoučisko kolem 6 cm v těle, možná by mohlo jít o aphonopelmu caniceps anebo něco jí příbuzného :-).
Pod jakým názvem Ti to zvíře prodali?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2014 21:03 Muž poltergeist [183] - pavouci, štíři, ještěři, obojživelníciRe: fajfmen
já od lovení cvrčků a švábů mám třesavky... ale opravdu v akva tera tam to s těma snovačkama bylo žrádlo, byli z nich nešťastní
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2014 20:21 Muž Felix [755] - JeštěřiRe: poltergeist
Hnědé snovačky jsou v pohodě. Taky jsem je před pár lety dotáhl (nejspíš) s krmením a teď jich nám za každou skříní víc než pokoutníků, jenže jsou neškodné, drží se jen tam a úspěšně likvidují malé cvrčky uprchlé po krmení mladých ještěrek či sklípkanů (ono vždycky něco zdrhne). Kdykoli si některá z dospělých agam vyrazí na výlet po bytě a průzkum jeho pro ni zajímavých zákoutí, jejich stavy silně zredukuje, neb jí tito pavoučci docela chutnají ;-). Protože Nessy agamu má, k zamoření nedojde - stačí jen ještěrku čas od času nechat den dva řádit na volno... a ještě ušetří za cvrčky :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2014 15:10 Muž poltergeist [183] - pavouci, štíři, ještěři, obojživelníciRe: Nessy
až ti zamoří celý byt tak budeš mluvit jinak ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2014 13:25 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: poltergeist
Když mně je jich líto X-) Asi půjdou na půdu podle VaJziho :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2014 12:09 Muž poltergeist [183] - pavouci, štíři, ještěři, obojživelníciRe: Nessy
Tak pokud motají sítě v koupelně tak likvidovat! Jinak se toho nezbavíš. Jedná se o snovačky který velice často s cvrčkama cestujou. Když jsem byl na praxi v akva tera Plzeň bylo jich tam plno a nemůžou se toho zbavit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2014 11:02 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: Nessy
Pár jich zhyne, ale můžeš je dát třeba do sklepa ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2014 23:03 Žena Nessy [124] - Ještěři – Pavoučci od cvrčků
Tak mi asi se cvrčky přišli i nezvaní hosté - motají mi síť v koupelně... Zabíjet je nechci (vždyť nosí štěstí) - když je vyhodím ven, přežijí, když to jsou nejspíš čerstvě vykulená píďata?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2014 20:46 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: Ondra
To bude určitě tarantule! ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2014 20:44 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: Bludimira
Křižák
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2014 17:34 Ondra Re: poltergeist
Fotka k příspěvku já jsem si myslel že je to Brachypelma albopilosum. Lepší foto zde

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2014 17:13 Muž poltergeist [183] - pavouci, štíři, ještěři, obojživelníciRe: Ondra
sklípkan, spodní strana je u všech stejná....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2014 16:26 Bludimira – Co je to za pavouka?
Fotka k příspěvku Dobry den,nevite nahodou někdo co je to za pavouky?Je poměrně velký.Děkuji

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2014 15:28 Ondra – pavouk
Fotka k příspěvku Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli nevíte o jaký druh pavouka se jedna ? Za foto se omlouvám lepší nemám

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2014 15:00 Soblahovsky Petr Re: VaJzi
Fotka k příspěvku Je to neposeda, nechce se fotit. Zkusim to znovu a trochu ho popisu.

Barva: hneda

Hlavicka :hnedo-cerna

Zadecek: bezovy s hnedou klikatou kresbou, dve cary

Nozicky: bezovo hnede bez chloupku

Rozměr telicka:0,5cm s nozickama cca q,5cm

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2014 14:22 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: Soblahovsky Petr
Opět špatná kvalita fotografie a info také nula... Nicméně, mě osobně připomíná Křížáka rákosního (Larinioides cornutus; Clerck, 1757).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2014 14:07 Soblahovsky Petr
Fotka k příspěvku Dobry den, mohl by mi nekdo poradit copak je to za pavoucka, vypadl z krabice z ciny. Jestli to neni nejaka skodna z ciziny a treba i jedovata. ;-) Dekuji za odpoved.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2014 22:17 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: Petra
A ten druhý bude nejspíš zástupce Slíďákovitých (Lycosidae). Třeba Slíďák řemínkový (Pardosa riparia; C.L.Koch, 1833)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2014 22:10 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: Petra
Listovník štíhlý (Tibellus oblongus; Walckenaer, 1802)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2014 21:55 Petra – Pavouk
Fotka k příspěvku Tento je focený v noci, takže kvalita nic moc. Ale pozná někdo co je zač? Mému synovi se moc líbil.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2014 21:47 Petra – Pavouk
Fotka k příspěvku Dobrý den,
Tento pavouk mi seděl na vypraném prádle a mě zaujal svou béžovou barvou a hnědým pruhem. Neví někdo co je zač? Předem děkuji za odpověď.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2014 17:34 jarda červenka – prosim co je to za pavouka
Fotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2014 22:19 Muž Flutter [27] Re: ultrainfernal
OH CRAP coze smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.10.2014 12:21 ultrainfernal – Podivná kobylka
Fotka k příspěvku Zajímalo by mě, jak by se diskuze vyvíjela, kdyby uživatel původně uploadnul něco takového hop

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2014 00:06 Evca Re: Evca
Fotka k příspěvku Dekuji

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.10.2014 00:05 Evca Re: ultrainfernal
Fotka k příspěvku Dekuji za vasi odpoved,ale bohuzel lepsi fotku nemam.Ale vim,ze tento pavouk si nedelal zadne pavuciny.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 15:11 ultrainfernal Re: Evca
Chtělo by to záběr z mnohem větší blízkosti. S velkou pravděpodobností to bude nějaký druh křižáka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2014 08:57 Evca – POZNATE NEKDO TOHOTO PAVOUKA?
Fotka k příspěvku Dobry den,prosim nevite nekdo co je tento pavouk zac?predem dekuji.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2014 21:32 thisplay Re: ultrainfernal
Díky moc za info, k tomuto mi to sedí nejlépe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 03:40 ultrainfernal
Tak oprava (a omluva) - teprve teď jsem si všiml té zmínky o "hrbatosti," což vše mění :-) Bude to K. dvouhrbý (Gibbaranea bituberculata). K. hrbatý, by měl ty "hrby" na zadečku podstatně výraznější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 03:25 ultrainfernal – Protože vás to určování očividně baví:
Fotka k příspěvku ...tak tady máte další exemplář, jak jsem ho kdysi vyfotil u nás na chalupě :-) Jako nápovědu uvádím, že jde sice o menší, nicméně velmi rozšířený druh, se kterým se běžně setkáváme při procházkách přírodou. Pozornost věnujte síti a způsobu zavěšení pavouka v ní.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2014 03:17 ultrainfernal Re: thisplay
I když fotka není úplně ideální, tohle je téměř jistě křižák podkorní (nuctenea umbratica)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 18:58 thisplay Re: VaJzi
Fotka k příspěvku ještě jedna fotka..

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 18:53 Jiří Jelínek Re: VaJzi
Fotka k příspěvku Tělo cca 1,5 cm, fotky mi moc nejdou, je zalezlej a když se ho snažím nasměrovat, schoulí se do kuličky potvora :-D každopádně díky za tip ;-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 10:33 Muž VaJzi [64] - BezobratlíRe: Jiří Jelínek
Ahoj, jiné foto by nebylo? Infem o velikosti bych také nepohrdl... Ale jinak bych řekl, že se jedná o zástupce křižáků (Araneidae) a konkrétně mi tento pavouk přijde, jako Křižák hrbatý (Gibbaranea gibbosa; Walckenaer, 1802). Pro člověka toxicky nevýznamný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2014 07:39 Jiří Jelínek – Co je to za pavouka?
Fotka k příspěvku Dobrý den, předem musim napsat, že jsem nenašel jinou stránku, kam dát svůj dotaz, jsem rád, že se to alespoň tady řeší. Překvapil nás včera doma pavouk a ještě jsem takovýho neviděl. Je nápadně chupatej a zadeček má z profilu až bizardně vytvarovaný, jako nějaký nepravidelný hrb. U nás doma je možno chytit spoustu pavouků až velikosti 5-6cm (manželka z nich vždycky šílí), ale já vím, že jsou to pořád ti samí, jde o toho pověstného pavouka domácího, či jak se to jmenuje, jenže tenhle na fotce je jinej a zatím jsem ho nikdy neviděl. Rádi bychom, kdyby nám někdo vyvrátil, že je to nějaká jedovatá bestie a my se mohli přestat bát. Díky za odpověd, každá potěší. Jirka.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.10.2014 00:15 Muž Felix [755] - JeštěřiRe: Flutter
Čili dost znáš a celé se to schumelilo na téma neznalosti znalostí protějšku v diskusi ;-)
Dle Tvých slov - "špiň" libovolná vlákna libovolně, dokážeš-li lidem poradit. Pak budou Tvé příspěvky přínosem a většina si Tě bude vážit. Jenom prostě nepřetahuj strunu - pokud někdo nerozpozná pavouka od hmyzu, nemusí být nutně pitomec. Mě právě naopak ZÁLEŽÍ na tom na co se kdo ptal a jakou, cituji, neznalostí oplýval. Jinak bych se na to tady vykašlal už tak před šesti lety... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2014 23:54 Muž Flutter [27] Re: fajfmen
No po pravdě řečeno mi bylo úplně fuk, kdo se původně ptal a jakou neznalostí oplýval. Jen mi to přišlo jako zajímavé téma na what-if diskuzi. Každopádně když už jsi nakousl ty hrozné obludy ohrožující naše zdraví, tak mě rok co rok začátkem léta dostává celé okolí tím, jak všichni mají plný byt obrovských komárů a jsou od nich děsně poštípaní. Úspěšnost mých snah vysvětlit jim rozdíl mezi komárem a tiplicí je tak 1 ze 3.

Mimochodem sekáč pro mě taky není novinka (i když jako dítě biologů nejsem úplně typický příklad), ale řešit takové detaily je podle mě jako bazírovat na tom, že vrtulník je letadlo, ale není letoun ;-)

A slibuju, že už nebudu toto dosud přínosné vlákno dál špinit svými výplody :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2014 23:23 Muž Felix [755] - JeštěřiRe: Flutter
Vážně nechápu? Hele, sranda "vodcamcať - pocamcať" je jedna věc, včetně hlášek na téma základka, dál to ale hrotit nebudeme!
Tazatel dost možná neměl pro nás (a jen pro nás!) ani základní znalosti, alespoň se ale zeptal dle svého nejlepšího vědomí a svědomí...
Pro fůru lidí je cokoli "s dlouhýma nohama" pavouk (víš třeba Ty, že sekáči vyskytující se hojně na kdekterém hajzlíku nepatří mezi pavouky?) nebo v případě zcela neškodného, ovšem obrovského nohatého pakomára živícího se jako včelka nektarem z kytiček panikaří, neb ta potvora je určo už na pohled nebezpečná? Krversajných pidi potvor si ale (vedle něho) naprosto nevšimnou?...

Dost možná jsem protivný hnidopich, neznalost druhého ale pro mě není důvod utahovat si z něj přes limit!
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2014 22:50 Muž Flutter [27] Re: fajfmen
Ty to nechápeš. On chtěl vědět, co je to za PAVOUKA, ne za kobylku :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.09.2014 18:06 Muž Felix [755] - JeštěřiRe: Flutter
Jo, jsme potvory. Děsná banda, já bych to hnal... :-D
Jenže jsme vlasně nikoho neodbyli, dotaz byl naopak zodpovězen a zvíře alespoň rámcově určeno ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2014 14:23 Muž Flutter [27] Re: fajfmen
Chudák se vás ptá na záhadu šestinohého pavouka a vy ho takhle odbydete smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2014 20:48 Muž Felix [755] - JeštěřiRe: peta
Nevnímej to ode mě jako impertinenci, ale: bezobratlí s třemi páry kráčivých končetin = hmyz, se čtyřmi páry = pavoukovci. To je učivo základní školy!
Já tam byl sice také často (duchem) nepřítomen, např. při počítání valenčních vrstev v atomech (nebo krucinál čem) něčeho co jsem jaktěživo neviděl, neuvidím, a i kdybych viděl tak to nepoznám, čili jsem to pouštěl jedním uchem dovnitř a tím druhým ven... a dík tomu ani netuším proč jsem z toho musel sesmolit několik písemek, rozeznat rozdíl mezi šesti a osmi nožkama plus dalšími jasně viditelnými fyzickými znaky ale žádnou "vyšší dívčí" školu nevyžaduje. Kór u drobka vyskytujícího se běžně na každém větším městském trávníku... ;-)
S takovou někdo dříve či později vyfotí raka a zeptá se nás zda to není štír... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.09.2014 20:18 Muž Felix [755] - JeštěřiRe: Pogona
Ona je to vlastně kobylka, čili na rozdíl od příbuzné vegetariánské saranče predátor (tento konkrétní jedinec, dle kladélka soudě, dospělá samička) ;-) .
Pro potřeby nás ještěrkářů sice nepodstatný detail typu - agamě je putna, co mělo její jídlo k obědu :-D - někdo by si ale na takových drobných chybkách mohl vystavět argumentaci k hádkám jen aby se mohl hádat... Neb jsme to oba v průběhu let už zažili, lépe dávat na bacha i na takovéhle drobnosti ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.09.2014 20:52 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: peta
Dyť je to saranče.... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2014 19:46 peta – sestinohy pavouk???
Fotka k příspěvku Zdravim chtel bych vedet co je to za pavouka? bydlime blizko lesa, ale se sestinohou to jeste jsem nevidel. Samim@volny.cz

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 17:39 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Mirek
Křižák obecný ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 17:02 Mirek – Pavouk
Fotka k příspěvku Ahoj, poprosím o název tohoto pavouka. Díky palec

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 12:41 Muž poltergeist [183] - pavouci, štíři, ještěři, obojživelníciRe: Tomáš
Já bych to tipoval na nějakýho zápředníka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2014 22:16 Muž Felix [755] - JeštěřiRe: Tomáš
Nebyla by fotečka i zepředu? Po pořízenísi příručky na téma "naši pavouci" jsem se musel hluboce zastydět že z každé stovky tuzemských původních babouců rozpoznám tak nanejvýš jednoho, tenhle by ale možná (fakt jen možná) mohl patřit mezi sklípkánky - nejbližší zdejší příbuzné sklípkanů (má to veliké klofáky mířící v klidové fázi souběžně pod svého majitele a ne křížem přes sebe?). U nás žijí tuším dva druhy, samičky se dožívají cca 10 let a vytváří si jako obydlí takové pavučinové "punčošky" v trávě těsně pod povrchem hlíny...
Spíš ale bude lepší, když se se svým dotazem obrátíš na odborníky jako je pan Kovařík apod. (webovky jsou na google dohledatelné). Já sice dokážu určit několik málo na pohled vzácně rozpoznatelných (viz. albopilosu si asi s ničím nespleteš) babouců z opačné strany planety, v tom co nám tu běžně lozí obvykle nepovšimnuto pod nosem ale brutálně plavu hmm

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 28

Zpět na obsah sekce Bezobratlí • Zobrazeno 3356x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1214?od=1224