Včely jsou v pohodě - hodinu byl rachot jako když jedou tanky, to roj objevil tohle místo a začal se usazovat (já byl jen náhodou při tom a fotil), pak ale jako když utne a od té chvíle o nich skoro nevíš. Prostě tam jen bydlí, tu i tam se jich pár motá kolem, hledí si svého a nikoho neobtěžují... Sousedi u kterých se zabydlely by jim to možná mohli přes zimu i nějak šikovně skrz zeď napíchnout a vesele stáčet med...
No a se sršni mám dobrou zkušenost - kdysi se nám v podkroví chajdy usadily vosy které odtamtud každého hnaly svinským krokem při nejmenším vyrušení, takže jsme do ní nemohli bez rizika vkročit, a sousedovi včelaři se nadto jeden úl tak nějak domrvil že jeho členky začaly být bez vyprovokování útočné, takže jít očesat jahody bylo o žihadlech hnedle od dvou taxonů. To ses bál vlézt na pozemek. No a pak se jednoho krásného dne do dřevníku nastěhovaly sršně a byl klid. Okamžitě komplet vymlátily vosí hnízdo a útočné včely se naší zahrádce začaly ze dne na den obloukem vyhýbat
. Tihle hromotluci (mohlo jich být stabilně okolo 20-ti) byli docela v pohodě, mě osobně přišli jako mírní brundibáři na které se akorát nesahá a tu i tam si některý probzučel okolo za svými věcmi... akorát od hnízda šel po nějaké době smrádek po hnijícím masu (naštěstí nepříliš silný)