Nevím, jestli to sem mám psát a jestli mě za to neukamenujete, ale vše dobře dopadlo a tak se podělím o zkušenost.
Odjeli jsme na dovolenou a moje zvířata krmila týden babička. O ryby jsem strach neměl, ale bál jsem se, aby se mi v podkrovním pokoji moje želvy neuvařili (byli to ty horké dny na konci července). Před odjezdem jsem vyvětral a zatáhl rolety, abych chránil pokoj před vedrem ze slunce. Předpověď však byla deštivá a tak jsem takový strach neměl. Bohužel se meteorologové zmýlili. Dovolenou jsme si užívali, až v půlce týdne přišla sms od babičky: RYBIČKY JSOU V POŘÁDKU, ALE JEDNA ŽELVA NENÍ K NALEZENÍ. Okamžitě jsem volal do Prahy a poslal babičku, aby se tam šla znovu podívat (myslel jsem, že je jenom někde zalezlá). 6elva v teráriu prostě nebyla. A v tom mi to došlo: já blbec jsem zapomněl zakrýt akvaterárium a želva vyšplhala po 3D pozadí, hledaje chladnější úkryt. Řekl jsem tedy babičce, aby prohledala pokoj. Zase nic. Potom přišlo druhé prozření- vzpomněl jsem si na prázdný komín, kterým jsou vedeny jen kabely a který není doveden až na střechu, ale končí pod knihovnou v mém pokoji jako díra cca 20x20cm. Bylo mi jasné, že jsem si zahubil želvu, že spadla do té desetimetrové šachty a zabila se. Byl jsem na sebe strašně naštvaný, ale pro jistotu jsem babičku poslal do sklepa, kde jsou do komína dvířka. Nebýt toho, že měla babička s sebou mojí malou sestřenici, která se nebála strčit ruku do černého otvoru ve zdi, měl by to želvák za sebou. Spadl z 2. patra a oni ho našli ve sklepě. Cestou se zřejmě zbrzdil o ty kabely, ale ani tak jsem tomu nemohl uvěřit. Hned ho dali do terária a on se tam začal čile prohánět a hned druhý den žral. Ani do teď se neprojevili žádné příznaky vnitřních zranění, a tak doufám že je vše v pořádku.
Teď už terárium pečlivě zakrývám, vím že i ty moje nemotory umí dobře šplhat a že spadnou, kam můžou. Tohle bylo zatím moje největší chovatelské pochybení, ale chybami se člověk učí, i když by to neměli být takové chyby...