Možno sa mýlim, ale podľa mojich znalostí je rozdiel medzi jedom na potkany a myši. Rozdiel spočíva v dobe účinku, ktorá vyplýva zo spôsobu života - potkany posielajú na novú potravu prieskumníka a ak to prežije, tak sa tým kŕmia aj ostatné, preto jedy na potkany účinkujú až po nejakej dobe (a tak sa otrávený potkan môže stať napr. potravou, nie celkom vhodnou
). Pri myšiach o takomto prieskumníctve neviem, a tiež neviem, či by im niekto vyrábal zbytočne drahší jed. Mimochodom, bežný jed na potkany je dosť krutý a prekvapuje ma, že sa žiadny aktivista toho nechytil, veď aj potkan je zviera.
Ono, nikto síce nezabráni myšiam zožrať jed na potkany, ale v rod. domoch sa jed na potkany (aspoň v mojom okolí) dáva, až keď potkany začnú byť problém. Presnejšie, nepoznám nikoho, kto by ho používal preventívne. Aj my sme, keď sa u mamy v pivnici objavili potkany, nasadili pascu (taký riadny klepec, snáď na medvede) - výsledkom bolo 8 krásnych kúskov, skoro ako králiky, keby som nemal zábrany, bola by maškrta
. V neposlednom rade, myši sa dosť nepravdepodobne budú presúvať medzi domami v zime, hoc je pomerne teplá, takže čo dávajú susedia nie je až také dôležité.
V bytovkách by som sa i ja bál jedu - máme ho v pivnici trvalo, pravidelne ho menia/dopĺňajú a netuším, čo obsahuje...