Ahoj,
rozhodla jsem se pořídit si agamu vousatou, ještě než si ji koupím chci pro ni vytvořit ideální podmínky. Jak tady na stránkách tak jinde na netu jsem čeetla a četla abych se dozvěděla co nejvíce informací, tak bych to ted ráda zhrnula a byla bych ráda kdyby jste mě někdo potom opravili popř. doplnili co jsem zapoměla
Budu mít terárium o rozměrech 80 x 50 x 50 - ve článku se píše že je to na jednu dospělou agamu, mohla bych v tomhle teráriu mít dvě malé agamy s tím že až vyrostou pořídila bych nové? Taky by mě zajímalo jak rychle by z něj asi vyrostli?
Ted už k samotnému zhrnutí:
1) Terárium by mělo být vyhřáté na cca 30 °C s tím, že někde bude místo kde se může vyhřívat na cca 45 °C a někde chladnější místo koem 28 °C.
2) V teráriu musí být zdrov UV - A a UVB záření k UVB použít zářivku nebo žárovku nebo co to je Reptiglo 10, nebo reptisun, maximálně 20? cm od zvířete? co mi poslouží jako zdroj UVA záření? a dále tam musí být jedna bodová žárovka (v květináči) jako topení. Bude mi do terária 80 x 50 x 50 stačit tohle?
obchod.acheta.cz/…
3)Jako podklad do terária písek není ovšem vhodný úplně jemný akvarijní písek - písek do dětských pískovišt se musí první vypéct aby se zbavil nečistot.
4)Malé agamy krmit denně potravou přiměřeně velkou jejich tlamičce - takovými těmi malinkými cvrčky, dále dávat zeleninu ovoce a ostatní zelené jako např. kopřivy listy pampelišek, salít zelí atd. A abych dodala potřebné vitamíny mají se v nich cvrčci obalovat. např Roboran + plastin (vápník) v poměru 1:1? A jednou za měsíc podávat vit D3 - je to nutné když bude mít dostatečné UVB záření? Samozřejmě nesmí chybět miska s vodou i když ony z misky moc nepijou - spíš olizují dekorace - tzn musí se kropit. Až budou dospělé tak krmit cca 4x týdně už většími cvrčky, sarančatama, luční kobylky šváby(bez těch se budou muset moji obejít protože mám přísná zýkaz nosit je do baráku). Mouční červi jak jsem pochopila nejsou zrovna nejlepší krmivo.
5)Dál už si na nic moc nevzpomínám, tak jenom snad že budu dělat terárium tak at mají po čem lozit budou mít nějakou větev a taky kam se schovat. Vrstva písku tak cca 10 cm.
Moc moc prosím doplňte a opravte mě at můžu začít
. Mimochodem agamky/u plánuji kupovat na Aqua terra burze v Ostravě
www.aquaterra.cz/… píšou že je to největší akce na moravě. Do prahy to mám bohužel daleko.Byli ste tam někdy někdo?