Agama vousatá
Však já taky nikoho nesoudím, třeba na dějiny českého národa je náš kolega "pavel" mistr, to mu neberu. Jen píšu fakt, že co se týče agam, je to teoretik a ví kulový, to není soud

Mě nic nemrzí, klidně si tu plkej co uznáš za vhodné, jen naposledy píšu, že každý rozumný chovatel agam vousatých ( kterých jsem sám tisícovky odchoval ) ví, že určování pohlaví je u nich ošemetná záležitost a leckterý se o tom přesvědčil na vlastní kůži, to je prostě fakt a právěto, dělá dobré chovatele, když si to přiznají a nehrají si na Sybilu, že umí určit na 100% pohlaví měsíčního mláděte apod.
Navíc jediný anonymní "rádoby" terarista, teoretik jsi tu Ty

já raději nesoudím, kdo jaký je, když dotyčného neznám

někdo může mít třeba i blbý zkušenosti s lidmi nebo forama tohodle typu...člověk nikdy neví hele

Mrzí mě,že POGONA není upřímný - nic jiného.Pokud se mě osobně někdo na něco zeptá a já neznám odpověď,tak se nestydím a řeknu "je mi líto, neznám odpověď na Tvou otázku,poptej se někoho jiného" . A vše je vyřízeno. Nebudu přece nikomu nalhávat,že to vím,když ve skutečnosti nevím.Na tom přece není nic špatného.
Ale vezmou,....

že nejhorší je srážka s blbcem

A třeba tady mi agama pije po snůšce,...člověče probuď se a pokud máš chuť na někoho bezdůvodně navíc zbaběle a anonymě útočit, doporučuju čokoládu, je dobrá na nervy

.
Co se týče pohlaví agam palo se to tu již Xkrát , že je problém jej mnohdy rozpoznat ani u dospělého jedince. A není to o žádných "slabých stránkách",... ty mám jinde a klidně to přiznám, nevyznám se třeba v žábách, pavoucích a jinému hmyzu,.....atd.
Nejvíc zkušeností získáš chovem...ale tak, jako nevidíš do baby tak stejně nevidíš do zvířat ..jediné, co můžeš tak odhadovat z chování.Pokud máš něco proti jemu tak mu to hoď do vzkazu..jak k tomu přijdou ti, co budou chtít něco vědět nebo položit tu nějaký dotaz, když tu budou číst ty vaše příspěvky. Z takovýchhle příspěvků si nic nevezmou.
Můžeš přečíst stovky knih a nastudovat celý internet. Pokud agamy nechováš,nevěnuješ jím spoustu času,nedovedeš se vžít do jejich myšlení,neznáš jejich nálady... nemůžeš rozdávat odpovědi.Pogona má tu smůlu,že na každý dotaz musí za každou cenu odpovědět.Nebylo by férovější přiznat,že rozpoznat pohlaví u agam vousatých není jeho silná stránka ? Místo toho vyžaduje foto hlavy,celé agamy.. Co bude chtít příště?? Ať mu tazatel vyfotí agamí oko,nebo drápky na levé zadní končetiny?
Mějte lidi rozum.
Jojo, něco jsem přečetl, choval i úspěšně odchoval, takže tak nějak vím o čem mluvím.

Od někoho, kdo se tu anonymě přihlásí a zřejmě má doma věšteckou kouli mě to zas tak nepřekvapuje

Když už někdo jde do čehokoliv ať už teraristika nebo něco jiného tak si nejprv musí zjistit informace a taky něco načíst

bez toho to nejde! A jestli tady Pogona něco píše tak nejspíš na 80% už něco četl, takže nějaký informace nebo-li znalosti asi má nebo mít bude. Další je pro získání znalostí i samotný chov.Na to člověk nemusí být nějaký profesionální chovatel, aby měl znalosti.
jo to je fakt a pak při hmatu máš u kluka nahmatat něco jako kuličku či co.Někdo to taky posuzuje dle kořenu ocasu.Mě při určení pomohl jak hmat tak i ty póry.
Je mi líto všech těch,kteří si tady vloží nějaký dotaz,čekají fundovanou odpověď a místo toho se dočkají v lepším případě nějaké polopravdy od rádoby teraristy POGONY.

No, pak nemluv a raději si o agamách něco nastuduj. Agamy jsou na rozpoznávání pohlaví ty nejhorší ještěrky a i zkušeným chovatelům v mém okolí ( vč.mě ) se už někdy ze samce vyklubala samice a naopak... Kolega Fajfmen dokáže na toto téma napsat slohovu práci v níž nám dá zapravdu. Stačí nebýt líný a projít si starší diskuze na toto téma.

Nechci Vám do toho pánové mluvit,ale jak můžete radit druhým,když ani neumíte rozpoznat pohlaví u dospělé agamy co máte doma? To snad nemyslíte vážně ?!
Asi tak jak píšeš, do dneška pořádně nevím co mám doma.

Kolegovémají pravdu, víc a lepších fotek by to chtělo. Klidně přidej i fotku hlavy zvrchu, celé agamy apod. Mě se tam trošilinku rýsují i hemipenisy, takže by to mohl být samec. Absence femorálních pórů nutně neznamená samici! Jak už jsem zde ( nejen ) já psal, agamy vousaté jsou asi nejhorší zvířata na určení pohlaví a to v jakémkoli věku,...

Musím souhlasit s Landvirem..samci mají viditelné póry na stehnech a ty tam chybějí.to bude určitě samice

Ahoj, z této fotky to jde hoooooodně těžko určit, ani neuvádíš staří a jiné info, ale viděl bych to spíše na samici....

0 29.08.2013 15:17 Terry – samec?

Ahoj všichni, prosím můžu si u Vás ověřit, zda je toto samec nebo samice?? Já si myslím že samec, naše 4 samičky vypadají malinko jinak

ale raději si nechám poradit u odborníků...Mockrát Vám všem děkuji za info...
tak jsem koupila bavlněnou tkanici 1metr k tomu zacvakávací ten kousek jak bývá u batohů. Napadlo mě, že bych mohla u nožiček udělat očka která by se dala utahovat a to jen na principu otočení tkanice kolem druhého konce a stáhnutí bez problému takhle to udělat na každou nožku a pa to jen nějak propojit vzájemně a postroj bude hotový

Jsem sama zvědavá jak se mi to povede

Jasný

takže by šla tkanice třeba od bundy?myslím jak jsou ty maxi tkanice.
Kšíry mám z široké tkanice, ta stuha by se Ti asi špatně sešívala

Dík

samička totiž nedělá problémy teď jsem ji krmila rajčetem a byla na mě nebo venku čeká až ji přinesu kobylky ale ten malý se mi jednou zaraf parádně do prstu a musela jsem ho násilím sundat dolů nebo zdrhá či na mě dělá zastrašující postoj a jakmile se přiblížím tak rafne.Vážně bych chtěla aby venku mohl být taky když je hezky aby měl i on nějaký pohyb.Hele k těm kšírám stačí stuha nebo co je lepší za matroš?Mrkla jsem Tvoje foto Borky a Elí z čehos to dělal?
Ahoj Niki, udělej si kšíry na agamáka.... mrkni ke mě, Pogonovy, nebo fajfmenovi. Nic jinýho Ti si neporadíme

Ahojda mám dotaz jak zabránit utíkání agamouše, když jsem s ním venku. Ráda bych s ním chodila ven na kobylky a brouky jako s mladou samičkou agamy ale on hned zdrhá a kupovat vodítko nebo kšíry na legouše

? Nebo udělat nějakou zahrádku ohraničenou něčím? Po bytě ho moc nepouštím je ještě malý a máme tu hodně skulin a úkrytů(to už zjistila i moje guttátka..věčný útěkář z tera). Děkuji za rady
Pročti si
www.lizards.cz kde najdeš o vousatkách vyčerpávající info. UV-Bčko seženeš za pětikilo ve zveráči na Rozcestí, s dalšími detaily se kdyžtak obrať přímo na mě nebo na vitase. Oba jsme varáci, takže bychom Ti po domluvě možná mohli pomoct i konzultací přímo na místě

Kup si nějakou reflektorovou( R 80)E27 žárovku 40W a reptiglo 26W 10.0 na internetu si to najdi.To by mohlo odpovídat potřebám agamy v takto velkém teráriu. Hlavně dobré dvojté větrání terária je základ!
0 26.08.2013 11:34 cheek – Osvětlení v novém teráriu
Ahoj všichni

Jsem uplný lajk v chovu plazů a rozhodl jsem se si pořídit Agamu vousatou. Můj jediný problém je vyřešit do terária osvětlení. Vím, že by v teráriu mělo být nejaké bodové světlo, které bude vytvářet teplo a dále také zdroj UVB záření. Mé terárium je velké 80x40x40 (DxŠxV).
A od vás bych potřeboval poradit jaké světlo vybrat a jaký zdroj uvb záření vybrat a jakých výkonů, prootže tomu vůbec nerozumím a nedokáži určit, který výkon svetla je malý, a který je velký. Aby nebylo v teráriu moc zima a zase ne moc teplo. Kdyby bylo možné, najít nejaké výrobky zde --->
www.robimaus.cz/… ... čím menší cena by byla tím lépe ;) popřípadě pokud máte nejaký lepší eshop kde se dá sehnat osvetlení pro terárium za rozumnou cenu tak budu moc rád.

díky

v těhle vedrech pár dní na slunci bez možnosti úkrytu a je po agamě
Já bych řekl spíše tak dvě hodiny a je konec. Takže opatrně na to !
Ahoj,spíše než ručník, tak kus nějaké desky, nebo něčeho širšího

Ten ručník se přecejen prosvítí a prohřeje

0 08.08.2013 21:52 Dušan Takže bude stačit přes půl klece přehodit ručník nebo agamu raději nechávat přes pařáky v terárku?
Přesně jak psal kolega, v těhle vedrech pár dní na slunci bez možnosti úkrytu a je po agamě....
I v přírodě se přes den schovávají do stínu a zalézají do nor, pod kameny apod.,....
Ahoj Dušane, vždy by měl mít stín kvůli možnému přehřátí a vodu samozřejmě ve stínu

0 08.08.2013 17:22 Dušan Dobrý den,
dneska jsem mému agamákovi pořídit klícku na vyhřívání na balkóně. Dal jsem ho tam na sluníčko a vypadal spokojeně. Pod krkem byl úplně celý oranžový (což znamená, že je spokojený) a vyhlížel ven a sledoval kolemjdoucí lidi. Ale chtěl bych se zeptat, jestli se mu za třeba 3 hodiny na přímém sluníčku, když nemá přístup ke stínu něco nestane. Dávám ho na sluníčko, aby pohlcoval přírodní UVB. Vodu samozřejmě v kleci měl.
Kdysi pan Kovařík v jedné ze svých knih zmínil případ, kdy jakýsi klučina přišel poctivě na příslušný úřad a vyžádal si cca 1 500 lejster pro svůj odchov CITESových brachypelem (sklípkani). Úředník se mrknul do papírů a vysmál se mu - prý ta samice může mít okolo 900 mladých a víc ani ťuk... Málem měl popotahovačky s úřady, odkud ony "chráněné" tvory propašoval
Tohle asi bude něco podobného, že?
CO je to za skupinu ( debilů, idiotů a ingorantů ), když můžou hodiny denně vysedávat na FB a nahrávat tam kde jakou kravinu, nechápu v čem je problém si nastudovat info o chovu toho či onoho. Nebo si apoň ve virtuálním světě prověřit kritiku či připomíky ostatních,.....
Jo, to jsem byla ja :( ale ignorance lidi a jejich hloupost je nekonecna
V této skupině jsou takovéto věci naprosto běžné...
Ještě, že na FB nemám registraci, jelikož bych ho musel poslat do patřičných míst, idiota,...
0 24.06.2013 20:26 Pucka – teplota v teráriu
Zrovna jsem to měřila a na výhřevném místě 53 stupňů, na chladnějším místě 29 stupňů,jinak cca 30 stupňů.Agamku máme tři dny,jak byly ty veliký vedra a to tam měla na výhřevným místě 45 až dnes to kleslo na 36 až 38, jak se venku ochladilo. Tak snad to bude v pohodě.

Není, pod žárovkou může být klidně 60C po teráriu kolem 28C. Pokud teplota na pár dní vyletí o trochu víc, agamě to neublíží, stejně jako v přírodě, tam má taky výkyvy. Nebezpečné mohou být teploty nad 30C pokud jsou trvalé, tzn. trvají déle jak cca tři týdny.
0 24.06.2013 19:12 Pucka – teplota v teráriu
Děkuju za odpověďi. UVB tam nechám obojí.Terárium budeme muset časem zvětšit, holt jsme dřív konali a pak zjištovali,ale zatím myslím, že mu to stačí. Ještě jedna otázka,měli jsme na ohřevném místě 40W žárovku,ale teplota pod ní byla 36 stupňů, při vedru 40 stup., manžel tam dal 60W,ale je tam 50 stupňů a v ostatních částech terária 29 - 30 stupňů, není těch 50 stupňů moc? Když bude vedro, ještě to asi vylítne.
Přesně , jak psal kolega. Ať tam nacpeš UVBéček sebevíc, nic tím nezkazíš, naopak.
A to terárium bude potřeba časem větší, obzvlášť vyklube-li se z agamy samec, ten může dorůst i něco málo přes 60cm,....

Ahoj Pucko, čím víc zdrojů UVB, tím líp. Stejně to bude pořád málo

Sluníčko nenahradíme, takže tu 26W určo koupit..

Jinak terárium 80 cm na délku je pro agamku žalostně málo. Teď jí to stačí, ale až vyroste, tak to bude naprd....

0 24.06.2013 12:09 Pucka – zdroj tepla UVB
ahoj, potřebovala bych poradit. Máme doma tři dny asi tříměsíční mládě agamky a potřebovala bych poradit ohledně osvětlení. Už jsem teda pročítala forum, ale stejně si nevím rady. Máme obyčejnou žárovku na ohřátí a jako zdroj UVB koupil manžel Repti Glo 10.0 zářivku 20W,co mu poradil jen pán ve zverimexu,terárium máme velké 80X50X50cm, je to terárium pro jednu agamku.Chceme dokoupit Repti Glo 10.0 26W žárovku,protože jsme zjistili z internetu i od chovatele, od kterého Agamku máme, že ta zářivka je o ničem, že je lepší ta žárovka. Tak jsem chtěla poradit, zda zářivku vyměnit za žárovku nebo můžeme ponechat oboje? Zářivka pokrývá celé terárium.Moc tomu nerozumím,tak se radši ptám. Budu ráda za jakoukoliv radu.

Předem děkuju.

Přidat reakci
1 ...... 73
Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 15654x