Agama vousatá
0 12.10.2012 19:55 A ještě.. – A ještě.... pls :)
A ještě, v kolika měsících si ji mám pořídit? chci aby si na mě zvykla, ale aby nebyla moc náchylná a nechtěla baštit... A taky aby byla trochu zvyklá na lidi a aby neutíkala a byla ochočená a seděla mi na rameni.
0 12.10.2012 19:53 Co mám dělat? – Co mám dělat?
Chci si pořídit agamu, ale strašně se bojím cvrčků a prostě všecho hyzu. Když vidím nějaký hmyz chce se mi zvracet a ječím, co mám dělat??? Zvyknu si na to?
Jo. Je docela srandovní, že (jak jsem si za těch pár posledních let všiml) považují vousatky nás, "pány tvorstva a vrchol inteligence", dost často za naprosto natvrdlá stvoření

. Fakt - když se např. ty naše snaží na nějakou svou momentální potřebu upozornit jiného člena rodiny a on/ona jim nevěnuje okamžitou pozornost či jen tak se zájmem kouká, nechápaje že se ten ještěr právě pokouší něco "jasně a srozumitelně" sdělit, mají tendenci až neskutečně přehrávat

. Rudolfa to nepochopení z naší strany rozčiluje nezřídka až tak, že začne dupat předníma pacičkama (styl naštvané batole) a když ani to nezabere, uraženě se otočí zády a nejmíň hodinu pak trucuje někde v koutku
Ve zjednodušené formě mi to dost připomíná chování malých druhů papoušků

Vypadá to sice srandovně, teoreticky ale ano, takhle by to mohlo fungovat

.
Prakticky ale stačí i normální přiblížení a verbální pojmenování - ještěrka sice nemusí nijak extra vnímat/pochopit své vyslovené jméno, naprosto přesně ale zaznamená jemné pohybové a mimické nuance chovatele, které si on sám ani neuvědomuje, adresné ale spolehlivě jí

. A právě na ty bude reagovat

jo tak nějak

ještě mám pocit že když na mě čumí stylem že má hlavu pootočenou cca o 90° tak to znamená "tak dáš už mi sakra něco k jídlu?"

Tak to jsme na tom Verčo úplně stejně

Jo, tak to já už jsem vycvičená dost

jakmile se začne ochomejtat kolem pravého rohu terárka znamená to "otevři já jdu ven"

Ono to spíš bude naopak, až bude agama chtít využije ten či onen "postoj" kdy jeden bude znamenat - "chci ven" , druhý - "dej mi cvrčka",....to však časem poznáš sama

takže když teoreticky vždycky když půjdu k terárku a budu chtít s Čaki "komunikovat" "přivolat ji" nebo jenom dát jídlo apod. a udělám na ni třeba "dlouhý nos" (snad každý ví co tím myslím) tak po nějaké době může pochopit že "dlouhý nos" znamená, že mi má věnovat pozornost?

Agamy vousaté komunikují vzájemně zejména vizuálně - pohyby a nastavením těla, paciček (nezřídka velmi komplikované kombinace specifických pohybů), částečnou barvoměnou atp. Jejich "řeč" tedy nepočítá (příliš) se zvukovou sygnalizací, čemuž se u tvorů nemajících hlasivky není co divit, ale "jen" s optickou stránkou zmíněného.
Agamy mají dobrý sluch, to ano, představ si ale (převedeno na lidské smyslové vnímání), že by ses měla naučit určité kombinaci pachů jako osobnímu jménu. Pes by se v tom vyznal dokonale, člověk ale vůbec ne. A tímtéž je pro agamu verbálně pronesené jméno (velmi vyjímečně je sice může zaregistrovat, pamatovat si je a více méně i spojit se sebou, spíš to ale neklapne)

Vytvoř si spíš pro jednu každou ještěrku určitou jednoduchou kombinaci pohybů podobných jejich komunikaci - a na to se jednotliví ještěři naučí "slyšet" fakt velice rychle
Akorát vynech prudké pohyby hlavou (včetně obyčejného kývání) a pokud možno černé nebo jinak tmavé oblečení. To jsou sygnály samčí dominance, počínající agrese a celkově špatné nálady. Krouživé pohyby rukou také nejsou nejvhodnější nápad, těmi zas sděluješ samcům jejich nadřazenost nad tebou

jestli ji to naučíš, máš ode mě 10 bludišťáků

jinak ne, asi se to naučit nemůže, není to pes

0 02.10.2012 21:15 AdélQa – Jméno
Může se agama naučit slyšet na své jméno? Např. když se řekne ,,Pepíku" tak jestli se otočí a bude vědět, že je to ona...
Dospělá myš agamu pokouše....a začnou problémy.
Taky je o trochu složitější výroba oproti klasickým "úsporkám".

Jednoduše proto. Protože to tak určili výrobci a prodejci...
0 25.09.2012 09:46 Filda Chci se jen zeptat proč jsou tak drahé ty UVB žárovky ?
Přesně tak, určitě jí kámarádku pořiď ( jsou to skupinová zvířata ), ale jak bylo naspáno, MUSÍ být stejně velká, jinak ta větší uštve k smrti tu menší.
jestli se nepletu, tak zde zalezi na velikosti.. nejlepe stejne velikou.. nebo minimalne aby byla z poloviny tak velika..
0 21.09.2012 22:01 Filda Chci se zeptat zda nejni b lízké době tera burza v okolí Příbrami nebo Prahy. děkuju
Jejich výkaly dost smrdí to je v normálu

To že byly řídké bylo pravděpodobně způsobené tou okurkou a jablkem. Příště jí dej raději pampelišku, jetel, jitrocel, slunečnici, kalísii a podobně. Okurka je dobrá jako zdroj vody, ale má minimum živin. Ovoce je pouze příležitostné spestření rostlinné potravy.
0 16.09.2012 17:25 Domini Dneska jsem si dovezla agamáka domů. Žere a pomalu se rozkoukává, ale měl řídý bobek a docela zapáchal? Myslíte, že to má z toho stresu? Dostal jablko a okurku (možná to má z toho) ale neviděla jsem ho to jíst.
Jen bych se chtěla zeptat, mám agamku rok starou, žere živočišnou stravu v pořádku.. ale nechce jíst vůbec zeleninu ani ovoce.. nevíte čím by to mohlo být?? trvá to tak týden, a začala hrabat.. jinak se nic v jejím chování nezměnilo..
Aha děkuju za POZITYVNÍ odpověd

budu to teda muset nějak vychytat trhaj se jim nožičky a stejně odskočí navíc ten muj potvorák de opravdu jen po tom co se hejbe
nadruhou stranu když má náladu sní i 8 cvrčků po ránu na 16 cm bych řekl slušný.
Cvrčkem neuděláš nic

buď vypusť prcka ať ho chytí (to nedoporučuji

) nebo oni po pár dnech prostě umřou, doma už cvrčky nemám a furt někde nacházím mrtvolky, pokud se nemají čím živit, tak nic nepřežijou. Nebo si kup pořádnej sprej na hmyz

je fakt, že v noci v ložnici mít zalezlého cvrčka je trochu teror. Jinak přežijou i plácnutí boty (opakovaně ověřeno) a zaručené pastičky na cvrčky, které prodávají jsou velmi kritizovány, prej se do nich nic nelapí.
Něco takovýho mě taky napadlo.Dík v utvrzení, že to tak lze.

Pokud na burze prodávají mladé v krabičkách tak ti ji v tý krabičce i prodají. Většinou ale prodejce bere sebou krabičky právě na to aby měl mladé do čeho dát. Tím že si vemeš krabičku svoji nic nezkazíš

Nejlépe nejakej termobox-polystyrenovou krabici- termo lednici...do toho krabičku s ještěrkou a nejlépe pokud je zima(ne když jsou venku tropy) tam dát pet láhev s horkou vodou, která udrží box dostatečně teplej.
0 11.09.2012 12:14 Domini Tohle by me taky zajimalo

na burze mi daji na agamu i krabicku nebo si mám vzit svoji?
0 11.09.2012 07:13 tommassonn Zdravím , chtěl bych se zeptat , jak řešíte převozy agamek? Když si pro ní pojedu třeba 100km , tak do čeho jí mám dát aby se moc nestresovala a abych udržel přijatelnou teplotu?
Ovoce a zeleninu a zelené nepočítám, hlavně mláďata potřebují dostatek hmyzu.
má tam zelený sedmikrásky a okurku nevěděl sem kolik toho přesně mám dát děkuju ..

Co se do ní vejde, měla by mít neustálý přístup k potravě

0 10.09.2012 21:22 Johny – Agama vousatá - apetit
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat kolik cvrčků denně mám dát maximálně měsíční Agamě.
Apetit má řekl bych víc než dobrej do zelenýho se jí neche ale cvrčky zbožnuje nechci jí moc přežírat ale když ono se na ní tak skvěle kouká ... 5 cvrčků za sebou není problém. (malých až středních cvrčků podle tlamy prostě)
Za radu děkuju :

Za měsíc

To by měl být standard,....
To se Ti urcite jenom zdalo

Kdyby byly jak ty pises ,,zavakuovane'',tak by se agamky udusili

na požádání ti zvíře vyndají z krabičky a nechají tě na něj kouknout
Nezáleží na věku, ale velikosti agamy. Krmit denně s tím,že se vynechají 1-2 dny v týdnu lze od cca 25 - 30cm celkové délky, tzn. cca 15 - 20cm v těle

Přidat reakci
1 ...... 73
Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 15654x