Agama vousatá
Jojo přesně tak a možná i víc. Říkal jsem si, že by nabyla taková šíša, aby se utopila, asi tam fakt jen něco hledala

Ptám se jen tak pro zajímavost a o těch mláďatech, to je mně jasný.. děkuju moc za odpověď
A ta fotka je fakt super

To je úžasná fotka

...ještě jak ta voda láme obraz, tak má hrozně srandovní hlavu

Myslíš něco takového? V nozdrách mají takovou záklopku kterou dokáží vědomě zatáhnout. Díky ní mohou buď při pití či cachtání v lavoru strčit na dlouho celý čenich pod hladinu anebo cumlat kapičky vody z rosítka stříkajícího jim rovnou na tlamku
Není to ale vrozená reflexivní záležitost - vousaté agamy získávají tuto praxi osobní zkušeností, velmi malá mláďata se proto mohou utopit i v (doslova!) polévkové lžíci vody!
někde jsem četla, že agamy závislé na počítačových hrách koušou

obzvlášť když se někdo snaží jí pomoct od její závislosti
A teď vážně... nemohl si myslet že jsi cvrček?

mě teda agamák nekousl ani když jsem ho vylekala v koupelně kde se následně nafoukl asi na trojnásobnou velikost a zčernal na uhel. Nespustil mě z očí na těch svojich nožkách se otáčel tam kde jsem šla, ocas ve štíří poloze...

to jsem se trošku bála na něj vůbec šáhnout, obzvlášť když nepomohlo ani lítající saranče přímo před jeho očima

nakonec když už jsem na něj šáhla zjistila jsem, že je jako socha a opatrně jsem ho přesunula do terka kde v té poloze jeeště chvíli zůstal a pak se uklidnil
většinou si vyberou jeden směr a snaží se pořád no

čas od času už mi naleze sám na ruku tak snad si na mě zvyknul.. nebo spíš chce být výš než aby to myslel tak, že jde ke mě

Rozeznají. Velice brzy a pak už si to pamatují napořád. Jsou to sociálně žijící skupinová zvířata, takovéhle rozlišování je proto pro ně důležité
A Alice, to je vážně něco

, ani na chvilku se s ní nenudím

tak ale napsal si i něco víc z vlastních zkušeností

Alice je osobnost

jinak by mě třeba zajmalo jestli agamy rozeznají třeba různý lidi... asi jo ne.. už asi tim, že ochutnávají ne.. vždycky když ke mě přijde tak si mě olízne

je to strašná sranda..
Tý jo, fakt!

Asi bych si měl pořídit brejle, já si vitasova příspěvku vážně napoprvé nevšiml

To jo, o den a hodinu

Než jsem to nadatloval, vitas mě předběhl

Když to zjednoduším:
Kývání hlavou - dominantní gesta
Kroucení packami - submisivní gesta
Není to úplně přesné, hodně záleží na intenzitě a rychlosti provádění, o takřka nekonečných možnostech kombinací (které vydají za regulerní byť primitivní jazyk s hromným množstvím nuancí) ani nemluvě. U mých agam vousatých jsem dokonce v průběhu let vypozoroval i kombinace signálů adresovaných jen a pouze mě (mezi sebou je nepoužívají), v případě Alice před pár dny i vůči rybníku, ve kterém se zrovna cachtala! Ona skutečně opakovaně "pacičkovala" svoji úctu vůči pro ni ohromné ploše vody, kdykoli k ní přišla větší vlnka... a za chvíli už to dělala automaticky, kdykoli si chtěla vlézt na "hlubší vodu".
Něco podobného popsal už Louis Pasteur před více než 100 lety v chování holubů u automatizovaného krmítka...

před pářením to opravdu dělají, stačí si najít nějaké video na youtube.. lidi točí všelicos

ale je fakt že mi to dělá občas i můj agamák který tu nemá žádnou samici

to kyvani hlavou mi delaji 2 ruzne stare agamky (maji ruzna terarka), jedna 3mesicni a druha rocni, bohuzel stale nevim zda jsou to samci nebo samice, takze pochybuju ze by to melo neco spolecneho s parenim...
0 30.05.2012 11:34 Zdenek Kroucením packou znamená "pokoru" před silnějším jedincem. A kývání hlavou je rituál při pářeni

. Mám to z dokumentu, dělají to skoro všechny druhy agam...
No včera jsem se jich na to ptal a nechtěli mně to říct

Nee, to je legrace. Těžko říct, samotnýho by mně to zajímalo, ale asi to k nim prostě patří....
Zdravim pratele, chtel jsem se jen optat jestli nekdo nevi co znamenaji urcite pohyby pogonek.. napr.
KROUCENI PACKAMA SMEREM K LIDEM,
KYVANI HLAVOU JAKO BY RIKALA ANO,
dekuji moc

Nic nekrať, prostě to k ní patří i když to neskutečně škrábe

0 28.05.2012 15:48 brtice – dotázek pro znalce agam :-)
Ahojda,máme roční agamku, má se čile k světu a má taky pořádně dlouhé drápky. Tak se chci zeptat, jestli si je nějak přirozeně obrousí sama a nebo jestli jí je můžeme trošku zkrátit. Pokud ano, poradte čím pls
díky moc
ahoj přemýšlel jsem že bych zařídil terárium pro agamu vousatou a nejsem si ale jist jestli potřebuje uvb osvětlení a jak velké tera potřebuje jeden samec a jedna samice pokud teda takhle mohou být???
Johnysta napsal: Do misky jí dám granule
Ježišmarjá, jaký granule...... co takhle jí tam dát misku červů, nebo ideálně terárium "zhasnout" , zakrýt a prostě odjet. Pokud je v dobré kondici, vydrží takhle i tři neděle.
nevím co myslíš za granule, ale já nedávno ze zvědavosti koupila sušené cvrčky (je to drahé jak čert) a moje agama se po tom mohla utlouct

takže bych možná místo nějakých granulí volila tohle, a taky do misky ty červíky nějaké zelené misku s vodou a myslím, že to v pohodě zvládne

Vydrží to bez problému u dospělé vousatky žádnej problém....jen by neměla být v 5 měsících tak dlouho o hladu...ale když to jinak nejde...nastav časovač na spouštění světel...dej ji tam misku s vodou....můžeš ji tam dát nějaké červy do misky buď moučňáky nebo zophobase....cvrčky bych tam do zásoby nedával....a hlavně ať se jí tera nepřehřívá už jsou i vedra a když tam týden nebudeš ať jí tam neupečeš...tak proměřit teploty a možná trochu snížit watáž výhřevu když v podstatě ani nebude jíst...ale samozřejmě pokud je to už velké tera pro dospěláka s chladnou a teplou částí tak neni co řešit...
Ahoj,nevím nic dalšího o tvém terarku...ale myslim,že když ji dáš do misky moučňáky a necháš jí v terarku cvrčky tak Ti vydrží,jinak granule jsou k ničemu,podle mého nazoru ale počkej na vyjadřeni zkušenějšich.
0 20.05.2012 08:44 Johnysta Dobrý den, mám 5-ti měsíční agamu a odjíždím na pracovně do zahraničí. Bohužel se mi o agamu nemá kdo postarat, tak se ptám,( neboť jsem se někde dočetl, že agama vousatá vydrží týden bez potravy) zda to vydrží. Do misky jí dám granule - alespoń něco aby si mohla zobnout. děkuji
Chtěla bych se zeptat zda to vadí, popřípadě co s tím
Nevadí.
Dobrý den, máme roční agamu měří 43cm a moc ráda žere cvrčky a červi, ale vůbec nechce zeleninu ani ovoce. Zkoušeli jsme saláty, čínské zelí, zelené z venku, mrkev, ale i banán, pomeranč atd. Když jí nabídnem tak to někdy olízne, ale spíš ze zvědavosti a nesežere. V terárku má stabilně zelený salát, ale většinou se ho ani nedotkne občas je rozházené po terárku, ale bez úbytku, takže spíš tím že proběhne miskou. Chtěla bych se zeptat zda to vadí, popřípadě co s tím. Děkuji za radu.
Tady bych trochu nesouhlasil. Z mojí zkušenosti to závisí na vhodnosti kladistě, pokud má samice vhodné kladiště, vejce svědomitě zahrabe ať jsou jakákoli.
Ta vejce byla jen tak roztroušená po terárku, že? U neoplozených či málo životaschopných samice často instinktivně rozpoznají, že je nemá cenu opečovávat a prostě je jen vypudí. Předchozí hrabání je ale zase instinktivní "povinnost"
Hodně ji krm potravou bohatou na vápník, vitamíny a bílkoviny, aby dohnala ztráty vložené do vývinu vajíček. A ať je pěkně v teplíčku a pohodě. A to je celé

Určitě potřebuje klid ( žádná manipulace, kkočky pobíhající po teráriu, mazlení,... ) a v jednom z rohů zvýšit vrstvu písku - to všechno proto, aby snůšku ze stresu nezadržela. Týden ji nekrm, pouze na noc opatrně oros terárium

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Moje agama v prosinci měla rok a má tak cca 35 cm. Pořád hrabala a moc nejedla asi 3 dny. A dneska vyloučila vajíčka zatím 4 neoplodněná. Chci se zeptat co mám dělat a jestli ted potřebuje nějakou speciální pěči? Děkuji
Při momentálně panujícím počásku - ona si to svoje snadno vyhledá sama. Neboj se ničeho, vousatky nejsou žádné křehké květinky a instinktivně taky dobře rozpoznají, co je pro ně dobré a co ne

0 02.05.2012 13:16
Verčák [112] - Ještěři ahoj, vzhledem k tomu, že mám v pokoji momentálně 29°C (no jo pokoj místo půdy není to nejideálnější) mám terárko, když jsem doma, stabilně otevřené a agama si tak chodí ven kdy se jí chce, když chce jít zase dovnitř tak prostě jde. To by nemuselo být špatně že? Problém je, že mám otevřené všechny okna at se tu dá alespoň trochu žít. Tudíž mi to sem tam dělá průvan, když venku fouká. Vadí to moc? Mám v těhle vedrech problém udržet teplotu v terárku tak, aby se měla i kde ochladit. Tak si myslím, že když ji nechám otevřené terárko má možnost se jít ochladit ven. V zimě tam na jedné straně je pokojová teplota cca 23 stupnů, a na druhé straně se může vyhřát až na těch 50, což si myslím, že je ideální rozpoložení. Co ale teď když pokojová teplota je téměř 30°C, a v terárku vypnout topení nemůžu protože to co topí je UVB?

Ještě mě napadlo: je už země venku po 4 dnech 30°C veder dosatečně vyhřátá abych ji mohla vzít ven, nebo mám ještě počkat?
je fakt že to dělá často i po tom co se napije.. asi vyrovnává teplotu..
napadlo mě.. nevíte, co to znamená když agama otevírá tlamu.. vypadá to jako když chce pouštět hrůzu, ale dost často to dělá i když je v terárku sama, žádný krmení , nic... a i já na ní koukam přes celej pokoj a neregistruje mě.. párkrát to udělala i na pinzetu když sem jí něco dávala.. vypadá to strašně legračně

občas to vypadá spíš jako když zívá, ale jindy tak vydrží dlouho..
jinak máme skoro 13cm.. o necelý 3cm za tejden...

ono se ještě nehrne pořádně nikam

i za cvrčkem běží maximálně 10cm

jakmile je dál tak nezájem... ale hlavičku při drbání zvedá, ale stejně zavírá a otevírá oči

ocásek nahoru má často pod světlem.. venku mimo terárko jenom občas..
Když vousatka při hlazení zavírá oči, znamená to, že je ve stresu a řeší to stylem - když to nevidím, tak to tady není
Když se k Tobě hrne s ocáskem "štírovitě" nahoru a odrbávání nastavuje krček a hlavičku jako papoušek, docela to mění situaci - to se ještěrce líbí a chce to moc...

s tim žrádlem si musim ještě chvíli počkat

začíná se to lepšit. už jí to netrvá tak dlouho, ale stejně toho víc nesežere

mam jí teď přes týden a zdá se mi že dost vyrostla, zkusim jí změřit o jak moc. docela si myslim, že už si zvykla trochu.. zkoušela sem jí mimo terárko a určitě se nebojí nebo to tak vypadá.. mam trochu vypozorovaný reakce třeba na kočku se přikrčí a tak, ale ode mě se nechá víceméně hladit pořád a zavírá oči akorát.. vypadá, že se jí to líbí, snad by utekla kdyby ne.. teď už se nebojim, že by nějak nepřežila, ale tich prvních pár dnů sem měla strach když je tak malá..
Dej jí žížalu (vyprázdněnou) a uvidíš, jak bude agama řádit
K barvě - nejlepší pro dlouhodobý zdravotní stav zvířátka je vždy ta přírodní. Extrémní mutace spíš poukazují na to, že je tam něco špatně. Bohužel se ale zrovna tato typy v komerčních chovech "líbí" a tak jsou dál cíleně šlechtěné...
tak to že jsou výživní je pro mě pozitivní novinka.. agamka mi nechce moc žrát cvrčky.. takže mám tak půl na půl.. cvčci červi..
Přidat reakci
1 ...... 73
Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 15696x