Agama vousatá
Ahoj, naše agamka přišla o jeden drápek, musela si ho asi utrhnout o koberec nebo někde v terárku aniž bychom to zaregistrovali. Chtěla bych se zeptat zda jí doroste a jak dlouho ta tak může trvat? Děkuji
Máš recht. Ode mě to byla jen taková úvaha o etice "chovatelů", díky nimž mám doma asi třikrát víc plazů než bych si normálně pořídil...

Fakt nevím, s čím se v životě setkáváš ty, ale u nás je málokdy utracení z důvodu "leze mi to na nervy a stojí to prachy!"...
Ale končíme, nebudem tu zabírat stránku

Myslím že Ti rozumím - jde o včasné rozlišení potenciálně silného tvora (bohužel chovaného v bídě a proto zhuntovaného, z čehož se ale při kvalitní péči může zmátořit) od mrzáčka, který to má (např.) dáno geneticky bez možnosti zlepšení. V takovém případě také nejsem zastáncem udržení chuďátka za každou cenu při životě.
Značná část tvorů příjde v přírodě na svět jen proto aby byla sežrána, Darwinovo sýto je mi velmi dobře známé. V tomto směru jsem už bezmála třicet let realista, zároveň jsem si ale vyvinul cit pro to, že u (nejen) zvířat není nic černobílé a pokud někdo cítí potřebu ukrást zrasovanou ještěrku hrobníkovi z lopaty, ať se o to pokusí
Mmch.: zažil jsem až příliš smrtí kolem sebe, abych dané téma bral na lehkou váhu. Je totální zánik pro nějakého tvora (odhadnuto jiným tvorem, chovatelem) vážně vysvobozením, nebo popravou proti vůli postiženého živočicha? Ony ty obvyklé hlášky o eutanázii neznamenají v překladu do lidského jazyka obvykle nic jiného, než - "leze mi to na nervy a stojí to prachy!"
Ok, tak jsou asi lidi, co by se pitvali se skoro mrtvou čerstvě vylíhlou agamkou. Já to ale beru jako trápení. Samozřejmě, zázraky se dějí a vykřesat se může z čehokoliv. To, jestli to stojí za to trápení se ale nedozvíš.
Vidím to v práci každou chvíli. Včera zrovna skoro mrtvá kočka. Paní jsme k eutanazii nepřesvědčili, kočka chcípla po několika hodinách sama. Myslíš, že byla ráda za "šanci"? Jindy pes. Bylo jasné, že to zabalí, ale lidi ho nechtěli uspat, takže umíral několik hodin (v takových situacích bych nejraději ohlašovala týrání). Myslíš, že byl rád? Jindy kotě. To samé. Bohužel se to táhlo několik dní. A o mojí babičce, která umírala v bolestech na rakovinu se tu rozepisovat nebudu. Ale rozhodně si troufnu tvrdit, že nebyla ráda, že tu neexistuje ta možnost to ukončit, dokud na to člověk má sílu. Každopádně to už je OT.
Na tohle jsou prostě různé názory a těžko se můžou všichni na světe shodnout. Každopádně já budu vždy pro ukončení trápení, pokud budou šance mizivé.
Tady bych si dovolil trochu oponovat - už jsem sice zažil ranec tvorů co podlehli nejen triviálním poraněním ale dokonce i pouhé přítomnosti silnějšího jedince (aniž by je přitom vědomně utlačoval), na stranu druhou ale i několik zvířat, co se vykousala z brutálních ran takřka neslučitelných se životem nebo finálních stádií nějakých těžkých nemocí.
Příkladem je naše T. s. scripta Mája: Když jsem ji poprvé držel v ruce - měla gumovitě měkký krunýř, hloubkovou nekrózu plastronu (zasažen byl už i karapax!) který byl nadto vlivem podvýživy vpadlý dovnitř jako břicho chrta. Na suchu nedovedla unést vlastní váhu... Léčba zabrala půl roku, dnes je ale z toho tvorečka vitalitou doslova hýřící nejsilněší želva ve skupině s vizáží od prtěte kvalitně opečovávaného tvora...
Ahoj, pokud 2 agamy tak určitě samice, pokud jednu, tak je to jedno.

Mrazák je vedle zkrmení asi nejlepší řešení. Podchlazení funguje obdobně i na lidi. Ve vodě kolem 15°C upadne nechráněný "plaváček" do bezvědomí po dvou až třech hodinách, na následky podchlazení zemře až po čtyřech až šesti hodinách (proto se doporučuje používat plavací vesty). Čím větší zima, tím to jde rychleji. Nechráněný v tomto případě znamená bez speciální tepelné izolace. Totéž bude platit i pro ostatní živočichy, jen časy se budou lišit podle druhu a velikosti.
Nevím sice, jak je to se studenokrevnými živočichy, ale co vím, tak voda tuhle při 0°C. Pokud člověk zmrzne, dřív, než mu začne mrznout krev, se mu teplota sníží na teplotu neslučující se se životem, ale rozhodně né na bod mrazu, a on usne. Operace v anestezii jsou založeny na tom, že operovaný díky lékům hluboce spí.
Je dobře, žes jí zabila. Lidi, kteří léčí zvíře s mizivou šancí a jen tím prodlužují jeho trápení, nechápu.
Ale holčina je ještě dítě, nemá z toho rozum, tak jí omluv

Přesně tak, prcků ještě bude

. Nejsí první ani poslední

Jenže 99% veterinářů ani neví jakou by použili "smrtící" injekci a poradí mrazák,.... Navíc třídenní agamě ani snad není možné injekci dát, jí by zabil už jen samotný vpich....
Konstatování, že je to bolestivá smrt si myslím, ńení pravdivé. Plazy všeobecně se snižující se teplotou tlumí své tělesné funkce a tím pádem usínají. - na tomhle principu třebas zimují hadi.
Takže s klesající teplotou ještěrka usne a její smrt není bolestivá.
Takhle se utrácí plazíci desetiletí a myslím, že se na tom v brzké době nic nezmění.
Nessy napsala: ...No já bych teda jako nejmíň bolestivou domácí smrt volila mrazák....
teda, již ze základní školy víme, že když voda mrzne, tak se krystalizuje. Bavila jsem se s veterinářem přes plazi a ten říká, že ačkoliv se to zdá být vhodným řešením, je to pro agamy jedna z nejbolestivějích smrtí. Jelikož krev je tekutá, dokážete si vůbec představit, jak bolestivé je umrznutí? Zkus si dát ruku na půl hodiny do mrazáku, bude tě pálit jak čert! I když se zdá, že ten ještěr spí, tak tuhle bolest cítí, přijde mi to jako strašná smrt. Přikláním se k možnosti, raději nechat sežrat, nebo dojet k vetovi ho nechat uspat.
Ahoj Verčo, je mě líto, že Ti agamku takhle cvrčci rafli :( Sám jsem byl názoru, že když mají cvrčci krmení v terku, tak agamek si nevšímají, tak mě to překvapilo. Ber to tak jak to je a netrap se tím, je to život a ztráty v chovech bývají, i když takhle blbá smrt je fakt smutná

Snad se Ti to už nebude opakovat. Držím palce

Ahoj Karolínko,neblbni s tím léčením a injekcí,takovým zvířátkům se snad ani injekce nedávají a jak píše Verča,v přírodě by skončila zrovna tak

A jet s takovým mládětem k veterináři je blbost,je to prostě život

A jedna agamka to nezachrání i když je to smutný a prcka je Ti líto

0 28.02.2013 18:36 Karolína A proč ji nedáš utratit?

Byla by to jedna injekce a agamka by to hned a bezbolestně měla za sebou... Jak bys ty chtěla raději umřít? Jednou bezbolestnou injekcí, nebo aby tě hodili tygrům?
Dělej s agamkou jak chceš, to je tvoje věc, ale já bych teda radši (aspoň bych se o to pokusila) zachránila agamku a přišla později do školy, než abych ji nechala umřít...
Toť můj názor

TO Karolína:
pochybuji že by nějaký veterinář byl schopen vyléčit 3 dny starou agamu z takové rány.
Dávám malinké banánové cvrčky, největší cvrček kterého jsem viděla neměl ani centimetr..
Karolíno.. neříkám že to bylo nebolestné, ale nejpřirozenější vzhledem k tom co by se stalo v přírodě. Na poušti by ho nikdo neléčil, ani by ho nikdo nedal do mražáku. Dospělá agama ho sežrala během chviličky. Bylo to v 5:30 ráno a mě jel za 15 minut bus do školy který sem bohužel musela stihnout. Neměla jsem čas ho léčit a ani bych to nedělala, je mi ho líto, ale stojím si za tím že jsem udělala dobře.
No já bych teda jako nejmíň bolestivou domácí smrt volila mrazák.
Jinak léčit přichcíplé mládě ještěrky asi není dobrý nápad.
Jak velké cvrčky jim dáváš

jak jsem psal, já se s tím nesetkal,...
Ježiš, chudáček
Proč ho chceš zabít když žije?!

Zkus ho nějak vyléčit, zajít s nim k veterináři...
Ty velké agamy by ho zabili?

Vždyť by ho to bolelo! Proč ji kdyžtak nenecháš bezbolestně utratit?
1 28.02.2013 08:51
Verčák [112] - Ještěři dneska jsem přendávala z inkubátoru do terárka další dvě agamky a ta jedna je taková podivná :( nehýbe se a hlavně má nafouklé tvrdé bříško :( přitom včera v krabičce v inkubátoru se hýbala :( Co myslíte že to bříško znamená?
žít žije, právě otevřela kukadla..
edit: tak se mi to asi jenom zdálo, nejspíš byla v nějaké divné poloze

už po terárku lítá jako všechny ostatní a bříško má normální : )
Tak bohužel po dnešním ránu se musím přiklánět k tomu negativnímu postoji na cvrčky v terárku přes noc:(.... Ráno jak jsem vstávala do školy tak jsem opticky zkontrolovala agamky a něco mi nehrálo :( červená skvrna na písku. Hned jsem prohlídla každou agamku zvlášť a na jedné jsem objevila vyhlodanou díru "pod paží" hodně do hloubky :( ještě žila ale byla hodně slabá, asi hodně vykrvácela.. jako nejpřirozenější řešení jak ukončit její trápení mi přišlo dát ji do terárka s dospěláky..

Nutno podotknout že se to stalo navzdory tomu, že jsem v terárku pro cvrčky dala jablko a taky psí granuli.
Stejně ale nejsem schopná cvrčky na noc odchytávat.. dneska jsem ale pro jistotu dala kousek jablka vedle každé agamky a taky jsem tam cvrkům dala kousek šunky (snad to není blbost) nerada bych aby se to stalo znova :( (byla to právě ta agamka kterou jsem do terárka přidala včera odpoledne

)
Pořiď si dvě samičky, do takového terária v pohodě. Samec by mohl samici napadat a zranit ( nebo i zabít ).
0 24.02.2013 10:16
vitas [27] - Ještěři Pamazuju si, že jsem kdysi při samostudiu našel varování před cvrčky v terárku, ale zároven je tam uvedeno, že je velice důležité nechat v teráriu nějaký zelený nebo namočenou granuli jak už tady buď pogona nebo elegans psali.
Odkaz:
www.drachen.cz/…/
Ok

Přijmi prosím mou omluvu - Skutečně jsem se domníval že jde o krádež nicku a kdosi se na Tobě pokouší parazitovat (i mluvická úroveň v porovnání s Tvými obvyklými příspěvky tomu odpovídala, což ovšem zmiňovaný mobil vysvětluje)
To je v současnosti bohužel dost rozšířené (mě osobně takhle kdosi před časem jinde ukradl pomenší osobní stránku a možná i proto jsem měl ihned rudo před očima), takže jsem reagoval příkře. Poté, co jsem si najel nejdřív na Tvůj nick a po načtení jej porovnal s níže zmíněným... Mé chování v tomto směru ovšem bylo nekorektní a zcela mimo zásady netových diskusí. Pardon.
OK beru to

Taky jsem to HammerJoe nemyslel ve zlým, fakt jsem si myslel, že tady někdo píše pod tvým nickem, proto jsem psal, že je kus blba, nebyla to rekace na odpověď. Jinak už jsem Ti to vysvětlil a omluvil se, tak snad to bereš a to co jsi napsal ty na mě, to už řešit nebudem

Fakt nemá smysl reagovat....
Vždy jsem si myslel,že se nereaguje na nick,ale na obsah odpovědi.Takže pokud něco napíše hammerjoe,je to pologramotný debil,zatímco stejná odpověď od HammerJoe je v pohodě?
Amen.
Nemám chuť to tu už nějak rozpitvávat,myslím si že má odpověď byla k tématu a přínosná, je dobré vědět, že se něco takového může stát...
Tím jsem ti Tome snad i odpověděl na to co ty tu píšeš, i kdyby si kdokoliv myslel že to psal kdokoliv jinej než já,tak nebylo potřeba na to reagovat urážkama, ode mě tam žádná nezazněla.Já nemám za každou cenu potřebu se pro každej příspěvek přihlašovat, snad stačí napsat jméno.
Chtěl jsem tu napsat ještě pár věcí,ale myslím si že by to ničemu nepomohlo.
Já tu však neřeším zda je ten či onen od toho čo toho správný, nebo ne.
Jen fakt, že HammerJoe se rozčiluje a zjevně si nepřečetl pořádně diskuzi, protože jinak by takhle nemohl reagovat.
Např. Fajfmen jasně naspal, že se jedná o nejapnou napodobeninu podpisu, čili regaoval na někoho "jiného" a kolega HammerJoe hned oba sjel,...když v podstatě nereagovali na něj,....
Fotky si nahrávej, jaké chceš, mě prostě nikdy cvrčci ještěrku nenapadli, asi je trápíš hlady ( ty cvrčky ) a asi překrmuješ odchovy ( když ti jich tam zbyde tolik, aby ještěrce ublížili ) a zjevně nejsi dobrý chovatel - když si necháš sežrat odchovy čímkoli,.....

Vždy jsem si myslel,že se nereaguje na nick,ale na obsah odpovědi.Takže pokud něco napíše hammerjoe,je to pologramotný debil,zatímco stejná odpověď od HammerJoe je v pohodě?
Cvrčci prostě napadnout zvířata můžou.Fakt nechápu,co na tom bylo debilního.Za chvilku ti tady dám fotky chamaeleolise a Phelsuma pasteuri,které ohryzali cvrčci.
fajfmen napsal:Kde vůbec bereš tu drzost podepsat svůj mírně retardovaný "výkřik do tmy" nejapnou napodobeninou HammerJoehovo podpisu?!
Musím se kolegů Fajfmena a Landvira zastat. Pokud umíš číst ( což předpokládám, že ano ), mysleli si oba, že Tvůj nick někdo "zneužil" čili, průměrně inteligentí člověk pochopí, že reagovali na příspěvek někoho úplně jiného.
Zdravý selský rozum mi říká, že bys jim měl v podstatě poděkovat že "brání" Tvůj nick a né se do nich bezhlavě pustit, když tu o Tebe nešlo.
Kolegové jen bránili někoho cizícho ( nevěděli, že jsi to TY ), o kom si mysleli, že používá Tvůj nick, a ty ses jim takhle "odvděčil". To mě zrovna u tebe docela mrzí, myxslel jsem že Ti myslí,.....
Co se týče těch cvčků, jak s oblibou píše kolega Elegans, odchoval jsem tisíce, možná desetitisíce agam vousatých a ŽÁDNOU mi nikdy hmyz nesežral ani nezranil. A to ani chamíky, gekony, a jiné ještěráky,.....
Co se týče Landvira, pak začínal každý z nás a myslím, že jeho názory jsou mnohdy zdravější než "zkušených" chovatelů, toť můj názor.
Absolutně nechápu proč ty na tohle téma reaguješ. O teraristice absolutně nic nevíš to už ukázala spousta tvých odpovědí,které jsou zkopírované z úst Pogony a naučené bez jakéhokoliv chápání nazpaměť.
V první řadě se omluvám, že jsem Tě nařknul blbem, fakt jsem myslel, že někdo použil trapně tvůj nick, takže to se OMLOUVÁM a snad omluvu přijmeš.
Ale vyprošuju si urážky typu, že o teraristice nic nevím(zrovna tolik co ty) a o nějakém kopírování odpovědí. To že mám tarárka něco málo přes 2 roky, nic neznamená, zajímám se o teraristiku už déle, ještě dříve, než jsem začal třeba s akvaristikou atd.,akorát nebyl čas a finance si teárko pořídit. Mám taky spoustu známých kteří jsou tararisti už je třeba 20 let a na toto téma často diskutujem. Takže takový blbý keci si vyprošuju. To že tady používáš ty svý samý odborný názvy z tebe hrdinu nedělá. Tobě se holt nesmí nic vyvrátit, to máš přece VŽDYCKY "PRAVDU"

Jednak Pogonovi vůbec nic "tak vtipnýho" na předchozím příspěvku nepřipadalo
Já nikdy cvrčky nevyndaval a nezažil jsem, že by mi přes noc "okousali" agamy
když už kradeš něčí nick, nauč aspoň číst a psát. Výhledově aspoň nebudeš působit dojmem pologramotného debila. Kde vůbec bereš tu drzost podepsat svůj mírně retardovaný "výkřik do tmy" nejapnou napodobeninou HammerJoehovo podpisu?!
Nevím kde jsi přišel na to že někdo někde někomu krade nick,ale psal jsem to já v noci z mobilu, nevím proč zrovna ty mi říkáš,že bych se měl naučit číst? To že jsem se zeptal co mu na tom přijde tak vtipného,dle toho co napsal, tak absolutně nechápu tvoji útočnou reakci,měl by jsi se trochu zklidnit to bylo naposledy co jsi mě tu úrážel.
působit dojmem pologramotného debila
Tohle to beru jako urážku - nic tak špatného jsem tam nenapsal,jen pravdu o tom jak to s cvrčkama je.
Landvir :
Absolutně nechápu proč ty na tohle téma reaguješ. O teraristice absolutně nic nevíš to už ukázala spousta tvých odpovědí,které jsou zkopírované z úst Pogony a naučené bez jakéhokoliv chápání nazpaměť.
Jinak tím co jsem napsal jsem neměl potřebu někoho urážet,jen jsem si myslel, že to že se někomu něco nestalo ještě neznamená to že to neexistuje.
Pogona:
A jak jsem psal, pokud chci mít naprostou jistotu, stačí dát do terárka na noc kousek ovoce, namočený piškot apod
Tak to bohužel nestačí.
To je úplně běžné.Nejdelší interval mezi líhnutím jsem měl u Oedura castelnaui.Rozdíl mezi prvním a druhým mládětem byl 7 dnů.
Zaty roky co mám odchovy mi nikdy cvrčci zvíře nesežrali, ani nemám ve svém blízkém okolí nikoho, komu by se to stalo,....
Cvrčky nechávám jak u mláďat ještěrek, tak u dospělých, kdybych měl všechny cvrčky vyndavat na noc, trvalo by mi totiž obejít všechna terária až do rána,....
Navíc pochytat mikráče snad ani nejde,.... a pokud ano, než je nachatám, polovina se mi rozuteče po místnosti,....
Takže mi přišla trochu úsměvná představa, jak v noci dva partyzánští, krvelační mikro-cvrčci cupují měsíční agamu na kusy,....
Můžu tedy zodpovědně prohlásit, že za cca 15let odchovů mi cvrčci zádnou "ještěrku" nepozřeli,...
A jak jsem psal, pokud chci mít naprostou jistotu, stačí dát do terárka na noc kousek ovoce, namočený piškot apod.,

Ty seš asi kus blba,viď?

Jednak Pogonovi vůbec nic "tak vtipnýho" na předchozím příspěvku nepřipadalo, a jednak se, když už kradeš něčí nick, nauč aspoň číst a psát. Výhledově aspoň nebudeš působit dojmem pologramotného debila. Kde vůbec bereš tu drzost podepsat svůj mírně retardovaný "výkřik do tmy" nejapnou napodobeninou HammerJoehovo podpisu?!

Nevim co ti na tom prijde tak vtipny ? Ja krmim cvrcky kvalitni rostlinou i zivocisnou stravou a stejne se mi to uz stalo - poprve u Tribolonotus gracilis dva cvrci velikosti C mu ozrali cumak az na kost a po druje u furcifer pardalis kde teda byl cvrcek velikosti A a rano jsem na dne teraria nasel kaluž zaschle krve a okousany bok nohy... Takze asi tak.
Přidat reakci
1 ...... 73
Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 15685x