Agama vousatá
Jo musíš ho menit ale poradim ti jedno aby nemusela kupovat novi dej ho do hrnce vyvejho a preva ho na kamnech nech ho od kapatat a pak ho dej spatky
Já si taky říkám (jen jsem to samozřejmě napsala opačně) - že výšku by mu mohla kompenzovat poloha terárka.
Já bych asi dala hloubku 54 cm,aby měl větší prostor na běhání

Ahoj, je pro samečka agamy přijatelnější výška 54cm a hloubka 39cm nebo naopak? Délka by měla být 119. A terárko bude vysoko cca 120cm+ od země. Jako prcek bude zavřený, při správné velikosti pak bude mít pořád otevřeno.
Jak napsala Nessy, lezou na něj hormony

. Např. mým dvěma samečkům už od prosince tečou i ušima

(jednomu už bude osm, druhý se narodil loni a oba se běžně potkávají, fakt ale je, že mám s nimi na óbrplacu čtyři samice). Pohlavně nevybouřený samec jakéhokoli živočišného druhu bude přirozeně cítit přetlak už na základě přirozených fyziologických pochodů v jeho těle, a úměrně tomu si podvědomě hledat kompenzaci, potažmo "vybytí"
Jednoduše řečeno: Tvůj ještěr pociťuje přesně to, co libovolný lidský puberťák když se mu postaví (příroda to takhle nastavila, je to přirozený proces daný všemu živému). Dva a půl roku života a doposud nic? V přepočtu na lidská léta skoro třicetiletý panic! Se mu potom div, že to s ním "mlátí o futra" aniž by samici doposud zahlédl

Nezájem o jídlo může být proto naprosto normální, náš starší samec zbodnul za poslední dva měsíce snah napářit každou samici kterou zahlédl, dohromady jen tak deset cvrčků, jedno stěhovavé saranče a zrovna dnes čtyři kvítka podbělu. Od podzimu ale nijak viditelně nezhubnul, čili mu to patrně nevadí
Svlek neřeš - ten nemá nic společného s jakýmkoli chováním, indikuje jen, že ještěrka přirůstá

dushek napsal: Zdravím, jedna snad ne trapná otázka - je nutné měnit u agamy v terárku písek?
Tři neděle starý dotaz, proto cituji. A musím reagovat na jeho zodpovězení. Landvire, písek (potažmo libovolný substrát) se samozřejmě měnit musí. Lopatičkou sice sebereš jak hovnítko samotné, tak i ještěří hrudkovatou světlou pevnou moč, malý frťan vody co tentění provází už ale ne. Ten se vsákne i se střevními bakteriemi, čili se za nějakou dobu jeho neměnění brodí agamy v mikrobiálním hnojišti! To je dokonce důvodem, proč vousatčí hovna smrdí jak bolavá noha - evropské chovy PV jsou od prvopočátku promořeny jakýmsi ve střevech parazitujícím mikroorganismem, který onen zápach způsobuje (jim to ani tak moc zdravotně nevadí, pušinec je ale z toho úděsný). V teráriích, odkud není podklad minimálně dvakrát ročně vyhozen a nahrazen novým, pak dochází k reinfekci každý den... V případě výskytu něčeho skutečně ošklivého by to mohlo mít pro celou skupinu velice brzy i fatální následky!
Douška na závěr - když se dnes vytentí mé agamy, po cca roce zcela volného chovu to jen zavane a dále nesmrdí, čtvrthodiny "starý" trus už necítí ani má tchýně! Z parket to prostě hned setřu a reinfekce se nekoná, stolice páchla jen díky na pohled čistému písku

No to mi říkal i jeden známý co choval taky agamy. Ale že to mu dělal samec když viděl samičky. On měl totiž samca a dvě samičky. A když je dal k sobě, tak samec tak blbnul, jak ten můj. Ale já samičku nemám. Jo asi je trochu hubenej. Bohužel předchozí majitel mu hodně špatně svítil a byl v dost špatném stavu protože pořádně nežral. Byl na tom tak blbě, že zadní nohy skoro vláčel za sebou. S přítelkyní jsme mu pořídili lepší terário se vším co v něm má být a začal i hodně žrat a začal být o 100% žívý a lítat po teráriu daleko víc než před tím a na všech čtyřech. Ale jak jsem psal do svlečení jedl všechno i cvrčky lovil, zofobasy žral i šváby sežral. Ale po svlečení jen lítá po teráriu a nežere.

Možná na něj lezou hormony.
Není nějakej hubenej na ten věk?
0 28.02.2015 14:03 Mara832004 Zdravím, mám problém s tím, že mi moje agama po svlečení nechce žrat. Je to sameček starý dva a půl roku a váží 203 g a asi před týdnem a půl se svlékl a od té doby nežere. Jen lítá po teráriu jak splašený, a když mu tam hodím nějakého červa nebo svrčka, tak si toho ani nevšimne a lítá a dělá bordel dál. Před svlečením žral normálně. Nevíte někdo v čem by mohl být problém? Díky.
Já tak jednou za měsíc, propláchnu písek dokud nepřestane smrdět. Ty povůrky chodí na jedno místo, tak to zhrabnu do kyblu.

Ahoj ani ne, leda že už by Ti smrděl od zbytku jidla, hovinek apod. Ono to poznáš sám

Já ho akorát občas prohnal sítkem, vyházel nožičky sarančat a obdobnej bordel a měnil jsem ho při stavběnového terárka po cca 3 letech...

Jasně. Mrkni na ty moje vobludíky. Zjevně v životě nečetli naprosto žádné odborné příručky o sobě samých, bez ohledu na fakt, že byly sepsány na slovo vzatými odborníky s univerzitním vzděláním, nejlépe profesory z Oxfordu

. Ty potvory si prostě dělají co chtějí a vše vědecky ověřené staví doslova na hlavu. Viz Alice ráchající se přes hodinu s rozkoší v rybníku po jehož hladině ještě plavala ledová tříšť, plně aktivní a ládující se s chutí v mezičase cvrčky při teplotě hluboko pod hybernační teplotou i tuzemských ještěrek (ve městě už sluníčko pálilo, tak jsem ji vzal před lety na výlet - a nezohlednil, že mám chajdu hnedle pod horami i s tomu úměrným mikroklimatem. Jí to ovšem naprosto nevadilo, jak zahlédla rybník žbluňkla do něho a ráchala se v té ledárně spokojeně jako krokodýl... vynikajícímu zdraví se těší dodnes a ani otevřené okno při větrání uprostřed zimy jí doma v pohybu či apetitu vč. pravidelné stolice nijak neomezuje... Možná divné, je to ale tak... Čili jsem se v rámci možné otužilosti fousatíků přestal divit všemu)
A co mám za poslední měsíc a půl v deníku popsáno na téma jejích a Rudolfovo sexuálních eskapád snad už ani nemusím zmiňovat
Prostě sleduj konkrétní zvíře v konkrétních podmínkách a citem už to nějak vychytáš. Fousáči, mají-li možnost, trhají obvykle tabulky na cucky, jak jsou adaptabilní a individualistické. Pokud tedy nedržíš zvířátko výhradně v krabici, pak musíš mít oči na šťopkách a průběžně se jemu přizpůsobovat... a v tom Ti nikdo jiný než Ty sama neporadí kloudně...
Ona si čas zimování vybrala sama
Takže to mám prostě průběžně zkoušet?
Jakmile dostane hlad. Nech to plně na ní a hlavně se ji nepokoušej nějak uměle znovu zazimovat. To kolikrát nadělá víc škody nežli užitku

Tak dneska se Maťula vzbudila - pět dní byla v polospánku na okně, 9 dní pak spala zahrabaná v terku - není to málo? Po probuzení jsem jí rozsvítila světla. Kdy jí mám začít krmit? Dík
Tohle je docela běžné chování napříč všemi živočišnými druhy s odděleným pohlavím - např. u skotu, pokud ve stádu chybí býk, na říjné samice naskakují a kopulační pohyby napodobují postavením vyšší krávy. V daném kontextu to asi nejdál dotáhly hyeny skvrnité - samice jsou o něco větší a robustnější nežli samci, plně převzaly jejich "chlapácké" chování a tyto drží "pěkně u huby". Vzhledem k tomu že je matička příroda obdařila klitorisy dosahujícími téměř velikosti penisu i se schopností ztopoření, bývají namistrované až hrůza a dávají to všem okolo pořádně najevo - hlavně těm zcela podřízeným až zakřiknutým samečkům

Jedna z mých samiček byla jednu dobu podobně nadržená... vtipné ale je, že tou dobou už půl roku v terku žádný samec nebyl, a tak znásilnovala druhou samičku... (roli samce zastávala ta "nadržená")

Kdybych je obě neviděla na vlastní oči klást vajíčka tak se leknu co to tam v tom terku mám...

JO tak to mi taky něco říká, ale jen ten první řádek. Asi ještě nejsem dostatečně erudovaná, abych se dostala dál

A teď si to představte v animovaný formě jako speciální přídavek k "Jak vycvičit draky"

Dost dobrý Fajfmene, já tady čtu ty vaše komentáře s Nessy a od rána se chechtám

.
No u kudlanek vím tak maximálně cosi ala parafráze z "Kung-fu pandy II." - "... našel bych si pěknou ženskou, vona by mi pak ukousla hlavu..."

(prostě takové ty věci co kudlanky obvykle dělají)
Pokud ovšem dováděli hadi, potom přeju co nejlepší odchov

Což mi připomíná jednu veselou haďáckou písničku, kterou jsem prvně slyšel před cca 20ti lety, stará ale bude nejspíš jako hnědé uhlí. Sice to budu muset vypípat, ale:
Šu.... hadi ještěrku, když na štěrku se hřála
nožičky měla do praku a vesele se smála
refrén: Šú.... hadi, to bylo vócasů... (a třikrát repeté na Mozartovo téma)
Samozřejmě se od takových sprosťáren distancuji, uvědomněle s nimi nesouhlasím a už vůbec z toho nemám srandu

No, já jsem na to zvědavá za rok, až budu mít taky samečka
Teď jsem včera pářila kudlanky, tak jsem zvědavá, jestli z toho něco bude, protože sameček souložil i den před tím. A taky jsem zvědavá, co ti hadi, co se asi dvě hodiny honili po terárku. Už to vypadá, že to rozjedu ve velkém

I když mi hlavu dělalo i to, jak prodat pagekony...
Jo, pod to označení bych se podepsal, nadrženějšího tvora jsem fakt ještě nechoval
Koncem prosince jsem byl svědkem toho, že na něj vlítla (!!!) už půl hodiny před sepnutím výhřevky

. Stačilo jen že jsme ráno rozsvítili chystaje se vypravit malou do školky a v tu ránu jsme doslova zakopávali o obludky kutálejícíse kolem v koitu

. A ač je plná už skoro zralých vajec, pořád nemá, potvůrka, dost (jen to z min. třikrát denně zredukovala na jednou obden, obvykle tak kolem poledne). Dlužno taky říct, že Rudolfa pořádně strhala - on si navíc kdovíjak uhnal poranění pravé zadní nožky na kterou už víc jak týden docela silně napadá, ačkoli na pohled ani pohmatem není rozpoznatelné nic. Nejspíš někde šplhali a řádili tak až se smeknul, zůstal viset za drápky a pochroumal si šlachy nebo tak něco... V tom aby za ní po pár výzvách běhal jako pejsek za buřtem mu to ale ani v nejmenším nebrání
Že to mezi agamami naprosto ovládá Alice jsem sice nepochyboval už od jejího vpuštění coby odrostlé puberťačky mezi dospělé před cca čtyřmi lety, dvakrát většího Rudolfa si omotala kolem prstu okamžitě, říje a páření naprosto a zcela v JEJÍ režiji mě ale dostaly už úplně

Nymfomanka

Tak to naše vobluděnky agamy už měsíc místo hybernace souloží od rána do večera, zima nezima, jako banda myší ve vlněný fusekli. Celou dobu to rozjíždí samička (!) a samec se jenom veze, jako že se teda nechal ukecat

. Alici se dnes už vejce viditelně boulí v bříšku, stejně ale chodí se zvednutou pánví a samcovsky černým hrdlem Rudolfa denodenně lanařit jako že ještě chce

. Vtipné je, že mladý Rumcajs začal kopírovat otčímovo chování, a ač je ještě pohlavně neaktivní, imrvere okusuje zátylek Týnky a pokouší se na ni vydrápat i když mu prozatím vlastně není jasné proč. On to prostě vidí u Rudolfa s Alicí a tak se jednoduše opičí. Akorát že si narozdíl od starého pána (Rudolfovi je už osm let) vykoleduje vždy jen haldu kousanců a Týnka ho pak honí po pokoji a pokouší se jej zašlápnout

Tak Matylda se asi rozhodla zimovat na okně

Už je tam třetí den, v poloze stojmo na dvou opřená o kytku a buď spí nebo přes den ospale čučí ven. Jen je mi divné, že před tím nepřestala žrát...
Chce zimovat. Zcela přirozeně reaguje na světelné ad. podmínky okolo (režim nastavený v teráriu ještěrky kupodivu neoblbne, ony naopak naprosto spolehlivě poznají kdy např. venku, kam ani vůbec nevidí, prší, padá sníh anebo je sluníčko...).
Jak se zachovat a co nepodcenit v takové situaci je k dočtení prakticky v každé i začátečnické brožuře, osobně bych Ti doporučil tenký ale obsahem vyčerpávající svazek od Lubomíra Klátila "Agama vousatá" z edice Abeceda teraristy (k dostání ve zverimexech cca do dvou set - takový ten žlutý sešit)

Zdravim.
Po roce soužití s agamou jsem u něj teď zaznamenal změnu v jejím chování. Snad jde o zimní únavu?!Lajcky řečeno skoro celej den prospí. Vim že už toho tdy asi bylo dost napsáno. Ale chci se jen zeptat co mám tedy udělat, abych jí spíš neublížil. V současné době svítim od 8:30 do 20:00. Mám stáhnout osvětlení? Nebo úplně vypnout? Mám dál rosit, jako do teď (denně 1x). A co s krmenim? Má v terárku cca 10 sarančat a nějaký šváby + v misce červy. Mám to vše odtranit? On se ráno probere, čas od času si zobne z misky trochu zeleniny a jednou za čas zdlábne něco živého. Tento stav trvá cca dva týdny. Většinu dne ale proklimbá, nebo prospí schovanej pod převisem z břidlice. Když ho vyndám ven, většinou se ani nehne z místa a jen pozoruje cvrkot. Ještě nedáno lítal po bytě jak splašenej a zima, nezima byl vitální a žral naprosto normálně. Děkuji za info.
Dej tomu čas. Rozhodně se nesnaž ke zvířátku přiblížit sama, naopak počkej až se k Tobě začne přibližovat samo. Na základě vlastního rozhodnutí, otrkání se a získání důvěry. Nejlíp se to dělá přes jídlo

0 10.01.2015 11:04 simca – Agama vousata R fajfmen
Ahoj ta otazka byla pro tebe co jsem pred chvily napsala
0 10.01.2015 10:51 simca – Agama vousata
Ahoj, dostala jsem v srpnu k narozeninam agamu jmenuje se Argo a je to muj milacek je mu 7 mesicu kdyz jsem byla doma po operaci 2 mesice mela jsem na Arga hodne casu ted chodim zase do prace a cesu je malo delam kratky dlouhy tyden jako servirka chtela jsem se zeptal kazdy den se snazim se mu venovat alespon chvily Argo ke me sam neprijde a kdyz ho chci pohladit tak se odtahuje a utika predemnou muzes mi poradit jak na nej? dekuju moc
Můžeš si k tomu objednat třeba saranče nebo něco. Případně když to bude vyzvednutí na burze, řekla bych, že by se dalo dohodnout na toho 0,5 l. Nebo se s někým spojit.
Už jsem jedním dodavatelům psala, tak čekám na odpověď
Jojo, autem není problém, ale prodávájí minimámlně za 260 - 1l a to je moc, akorát mi to pochcípá a nevešli by se.
Stojí to hloupých šest pětek a s některými prodejci se dá i domluvit, že ti zboží vynesou před vstup

Vstup není ani zdaleka to, co jinak ušetříš oproti nákupu ve zverimexu. Živá Exotika myslím 65 a Terrabazar 60 (tam to ale s hmyzem bývá slabší). Bez problému si tam na měsíc dopředu nakoupíš.
Brali jsme od
www.scorpion.name/ - dá se zajet osobně do Bohnic, ale bez auta je to od MHD celkem štreka a takhle v zimě bych se toho celkem bál.
Nevím, nikdy jsem na žádné nebyla. Ale vstup jako takový je placený ne?
A na jednu z pražských burz se ti nechce? To je přeci nejjednodušší

Minimálně na ŽE jezdí terins, acheta a scorpion. Nejbližší ŽE je už teď v sobotu.
To poznáš tak, že se holka samečkovi doslova nastaví už po letmé výzvě kýváním hlavičkou se zčernalými "vousy"

:
Ono velmi často zmiňované na netu - že jsou samci despotičtí sexuální neurvalci s tendencí zmocňovat se samic násilím a nezřídka i proti jejich vůli je sice obvykle pravda, pramení to ale z ne zcela přirozených podmínek chovu, kdy jsou obě pohlaví krom připouštění držena v separé. Kluci potom neví jak se chovat, nejsou socializovaní, a z fyzického přetlaku jim finálko "kape na karbid" (protože je to dík dlouhodobé abstinenci může v inkriminovaných místech bolet, a skutečně hodně bolet, bývají pak nezřídka i zuřiví, jen aby se toho zbavili).
Pro srovnání oproti tomu např. můj sedmiletý samec mezi samičkami vyrostl, od miminka jsem jej od nich nikdy neoddělil (plus už dlouho mají místo terka k dispozici celou místnost, čili pokud si dvě zvířata nechtějí přijít nějaký čas na oči, dokáží se vzájemně bez potíží vyhýbat) a pohoda - žádné násilí se leta letoucí nekoná. Právě naopak. Ačkoli to samozřejmě zkouší na každou co chvíli, vždy výhradně jenom stylem dělat dojem "machrováním". Pokud je samička říjná, kvituje to se zájmem, sama se mu nastaví a v některých případech i začne doslova podbízet (prohnutá "do luku" s ocáskem šejdrem - trochu jak u říjných koček, zdaleka ale ne tak výrazně). Nemá-li v tu chvíli zájem, vyšle mu jasné sygnály (barvoměnou, pacičkováním a tak...) a on to jde prostě zkusit na jinou...

Zdravím,
sháním nějakého pravidelného, hlavně spolehlivého, dodavatele cvrčků. Aspoň po 0,5l/měsíc. A jen Praha a možný osobní odběr. Víte o něčem/někom? Díky moc!!!

0 07.01.2015 19:51 onanXXX dik moc,a jak poznam ze se chce samicka parit? dekuji za odpoved
Máváním dávají najevo svou podřízenost.
0 07.01.2015 17:11 onanXXX – agama vousata
ahoj lidi mam 2samicky a 1 samce agam vousatych a ten samecek kdyz se chce parit tak ty moje samicky mavaji rukou co to znamena tady odkaz jak
www.youtube.com/… dik za odpoved
0 06.01.2015 21:54 Nati – Nahnevana agama
Ahoj, osprsvedlňujem sa ak pisem hlúposť ale som začiatočník s chovom Agami a tak trosku uz aj zufala. Ten moj krásavec mal nedávno tri roky co je u nas takmer od narodenia. Ale nespal mi ani jednu zimu. Vsade čítam ze zimovanie je u nich nutne, ale ten moj ako keby ignoroval vsetko co by mala agama robit. A teraz aby nebolo toho malo, zúri ako býk, fučí sa, behá hore dole, nevie si najst miesto nevie najst klud nic ... Ja uz neviem co s ním.
Prosim pekne o radu, moc moc dakujem
Neřeš to - pokud má zvíře na výběr, zvolí si instinktivně vyhovující potravu. A to je celé

Tak jsi po několika dnech jediná, takže pochybuji, že někdo s něčím ještě přijde, a jsem ráda alespoň za to

I když před cvrčky jen přivírá oči :-/ Má jich ale pár v terku a nechala jsem jí tam i misku s červy, tak třeba něco vezme, když nebudu doma...
Myslím že jednou denně prostě dokud pila.. pak většinou sama přestala pít. A k tomu jsem ji lechtala těma malinkýma cvrčkama na tlamičce. (měla jsem zrovna narozené agamky tak jsem o ně neměla nouzi.) A ty si občas vzala... Ale neber to jako žádné dogma a zkoušej i jiné alternativy třeba ti ještě někdo něco poradí

No já to i chutnala

Trochu to cítit bylo, ale ne moc. Ale asi jí to chutnalo, když vcucla několik kapek

Bohužel zítra jsem v práci, tak jí dát nemůžu, ale jinak jí budu dávat

Jak často jsi jí nabízela?
Přidat reakci
1 ...... 73
Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 15654x