Agama vousatá
Nojono co se dá dělat víc mě zaujali agamy
No jo, kdo to má tušit, ještě před měsícem jsi je chtěla

No tak jedině ještě na zem nebo přistavým komodu a jinak nessy gegončíky nechci

Hloubka max 70 cm je to tlustá skříň
30 cm je na výšku málo, dospělá agama má na délku půl metru. Jako šplhavec by si tedy takové terárko moc neužila.
Holka obávám se, že to pro dospělou agamu nebude... Co třeba gekončíci?
A hloubka?

To uz je ted pozde :/ ja myslim, ze to zkousne a bude ji tam lepe. No a koneckoncu do toho noveho terarka taky nemusi hned za tyden, to muze vlastne pockat, jak dlouho chce.
0 18.11.2014 07:22 Sisi Ono to je kvůli tomu že já mám velikou skříň a vní mám prostor na terárium max 90 cm dlouhé a max 30 cm vysoké bude to stačit
No možná toho je dost - když jsem přestěhovala terko o metr a půl, Matylda tři týdny nevěděla, kde bydlí... A tak celkově na ní bylo vidět, že je nesvá. Nebylo by lepší ho sundat zase dolů a počkat ten týden, ať má o jeden vzruch méně?
0 17.11.2014 23:21
Tlachapoud [0] - Pogona Vitticeps Já měl terárko na zemi týden, není to moc praktické a vážně mě to už po pár dnech dohnalo do Ikea koupit komodu, na kterou jsem dnes terárko přemístil. Agamák to ale docela zvládal, nezdál se mi vystresovaný. Chodil jsem tam pomalu, po čtyrech a vždycky s cvrčkem, tak se dokonce naučil si pro něj chodit naproti, nebo už dopředu vyčkávat pod "krmítkem" když měl hladík

No a to přemístění proběhlo v podstatě před chvílí, když už zalezlej dřímal - asi to moc nezaregistroval, že je na jiném místě a ve vyšší poloze, snad nebude zítra moc překvapenej. Do toho psal přítelkyni její známý-chovatel, který má terarium navíc; takže v sobotu jedem pro hezčí, větší, celkově lepší terárko a já si říkám; nebude to na jednoho agamáka už moc? Před týdnem se přistěhoval k nám, dneska z místa na místo a za týden by měl jít zase do nového.

Jak píše Nessy - agamy mají rády rozhled a moc se jim nelíbí, když se kolem hýbe něco hodně vysokého. To by se týkalo i případného přístupu k teráriu. Když k agamě přijdeš a sehneš se k ní, může jí to vylekat. Když se skloníš kus od ní a přiblížíš se "menší", tak to nese mnohem líp. Ideální by pak bylo přistupovat k terárku po čtyřech

Nevadilo, i když agamy mají raději rozhled shora. Taky je na zemi o něco chladněji, tak možná budeš muset topit silnější žárovkou, než bys topila někde výš, ale to už jsou jen mé odhady

No vidíš a já blbá jí neodpověděla!
Jo, to je fakt, třeba si nějakého všimla, i když se mi zdálo, že se nekoukala

0 17.11.2014 21:03 Sisi Ahoj chci se zeptat jestli bych mohla mít terárium na zemi nevadilo by to ?
Možná je to věc mláďat a nového prostředí, nevím. Každopádně Pacičce tenkrát asi bylo taky fuk, jestli je tam sama, nebo se na ní někdo kouká. Ono tedy je to "sama" dost diskutabilní. Eda když v terárku zakýve hlavou, tak holky začnou mávat i na druhé straně pokoje (cca 3,5 metru daleko), přestože se zdá, že se nemůžou ani přímo vidět (ne kvůli vzdálenosti, ale kvůli překážce mezi nimi). Takže sice píšeš, že v "dohledu" jiný ještěr není, ale to neznamená, že ona o žádném neví

Co jsem tady na stránkách postřehla,je pacičkování komunikace mezi agamami.Co když komunikuje sama se sebou.

A nebyla jsi na blízku ty?Třeba ti něco taky chtěla říct.

No já chápu, když to dělají před jinýma ještěrama, ale sama? To jsem koukala

Tak přesně tohle nám dělala naše Pacička (taky od toho má jméno) - všude běhala a mávala na všechny strany. Po pár týdnech jí to víceméně přešlo a teď už mává jen na Edův pokyn (respektive pokyv).
Nepotřebují malé ještěrky taky víc spánku jako malí savci? Pozoruji, že večer víc zlobí, tak jestli to třeba není tím... (A jestli je to úplně hloupá otázka, tak pardon

)
A ještě jedna, co když maličká mává pacičkou jak u pomalého kraula, když prozkoumává pokoj a není v dohledu jiný ještěr? Já myslela, že je to podřízené gesto?

No právě, že jsem to u ní teď viděla furt (tu chvíli, co jsem jí pozorovala) a u ostatních jsem si nevšimla, tak si říkám, jestli se něco nepoděje... Jinak teda vypadá v pohodě, jen jsem jí na rozdíl od ostatních neviděla žrát, ale to může být ještě stěhováním. Byla bych nerada něco zanedbala

Ahoj Nessy, Bora to taky občas dělá, ale nikdy jsem nad tím takhle nepřemýšlel..

Majda když při dýchaní otevře tlamku, ozve se jakoby mlasknutí. A otevírá jí celkem často(ne z vedra). Nemůže to být příznak zahlenění/nastydnutí? U ostatních jsem nic takového nepozorovala.

Šváby už jedině pinzetou

OK. Ovšem bacha - za krmné šváby, co nabeton nedokáží v našich podmínkách přežít a natož se reprodukovat (i když se po úniku vesele množí ve špajzu) ale vážně nemůžu. Ne že mi je jednoho krásného dne otlučeš o hlavu

To taky nevím, to zhodnotím až časem

Snad bude

Tak teď nevím - mám se hluboce stydět nebo si poplácat po rameni, jako že se pochválím (když to za mě nikdo jiný neudělá)?
Hele, ať se obludíkům daří nejmíň po nejbližších 15 let

Tak už je mám doma. A z velké části za to můžeš ty

Naší Alici se takový prstýnek na konci ocásku utvořil když se mi ještě vešla do dlaně. Rostlo to s ní a odpadlo až ve věku víc jak tří let - cca 4 mm od konce. I tak má ocas mnohem delší než její větší a robustnější sameček, ono vlastně není poznat že jí tam tam nějaký ždibec chybí

Ahoj, jak píše Pogona, je možné že o ten kousíček ocásku přijde, ale taky nemusí. Staly se mně při svleku tyhle jak píšeš "prstýnky" na ocásku u obou agam a ne jednou a buď jsem to opatrně časem sloupnul a nebo se to spravilo při dalším svleku, však sám uvidíš...

Ahoj, při zimování nemá svítit vůbec nic!! Natož UVB. Agamce se všechno pozhasíná a nejlépe se přikryje, aby ji nerušili kolemchodící.....ale to už je teď asi pozdě.
Jinak co se proboouzení týče... pomalu jí rozsvěcujnej okolní světla a nakonec výhřevnou žárovku a uvidíš co bude dělat. Jinak o zimování ještěrů je tu článek, tak si můžeš počíst...

Možné to je, většinou ztmavne ( zčerná ), uschne a odpadne. Agamě to naštěstí nijak nevadí.
Zkus to máčet třebas v heřmánku několikrát denně a až to změkne, opatrně sloupnout

Takže je pravděpodobné, že o ten kousek přijde?
Jo, kousek nesvlečené pokožky zaškrcující koneček. U špičky ocásku jsem taky dodnes nevychytal jak jim to sundat...
No jo, Nessy, my si spolu debatíme leta, čili se "známe" a pochopit co kdo zrovna myslel není problém. Jenže se sem třeba za rok může kouknout nějaký začátečník (takový ten výjimečný fenomén co nezakládá nová vlákna jak na běžícím pásu - ač je to k nevíře, i takoví existují) a ten by z plácnutí "teď a tady a my víme" nemusel pobrat naprosto nic

Prostě to "češu" hlavně kvůli onomu promile budoucích poctivých

Kvůli mně nic česat nemusíš

Buď to pochopím, nebo položím doplňující otázku

Ahoj Terko, jelikož nejsou žádný mrazy, tak ju šoupni pod bundu a můžeš vyrazit

Vlastně odpověděl. Jenže než jsem to za těch cca 20 minut dvakrát přepsal, doplnil a "učesal" aby to dalo ten "správný" smysl (prostě jsem opravil hrubky)... už tu byla Tvoje reakce

Pochopil a neodpověděl?

I ty jeden, takhle mě napínat...
Ok, takže na oblovky ségru to nebude mít žádný negativní dopad? Množit nechci. A když se rozhodnu si přeci jen nějaká vajíčka inkubovat, snad nebude problém poznat, která holka zrovna klade. Ale tak to je hudba budoucnosti

Dík, že už se v tom vyznám

Ale jo. Já to pochopil. Hlášku s oblovkou tam přihodil Flutter jako fór (a docela dobrý), jinak ale - vyhnul bych se v rámci možné plemenitby chovu ve kterém se vyskytla až tak markantní genetická porucha
Ten chovatel za to nemůže, není to jeho chyba. Prostě se to stalo, náhodou zařadil do odchovů zdravého jedince který nesl latentní špatný gen který neměl jak dopředu rozpoznat (čím to, že mě to u šlechtěných forem nepřekvapuje?)... Čili ze stejného zdroje dále nekupovat, pokud chceš zvířátka rozmnožit!
Pokud by šlo o chov singlu bez následné plemenitby, no tak potom bez problémů. Jako mazlík s vyškrtnutím reprodukce může být po řadu let příjemným a nenáročným společníkem

0 11.11.2014 22:04 Tereza – Přeprava
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. V pátek povezu Agamu 3 hodiny vlakem a nemám jakou jinou možnost :( Chtěla bych se tedy zeptat, jak se dá taková Agama bezpečně přepravit bez jakýkoliv komplikací ? Děkuji moc za odpovědi. Bečková

Tak hlásím, že už je sucho a vytvrdlo...
Škoda, že jsem rovnou nekoupila dvě lahve - už bych mohla zítra nanášet lepidlo...

Ale vy jste tu mou otázku přeci vůbec nepochopili!!!
Já nechci mít nic společného s tou oblovkou, co jsem sem dávala, já chci vědět, jestli je bezpečné si koupit jeho sourozence...
K tomu oranžovému prtěti - elegans1 Ti bohužel odpověděl naprosto trefně. To zvířátko má geneticky danou (a dědičnou!) růstovou poruchu. Vážně nejde o chybu chovatele který ještěrky rozmnožil, pro zkušeného chovatele je rozdíl mezi vrozeným a získaným docela markantní. Ač to může vypadat krutě, tohle zvířátko je vhodné vážně tak akorát na sežračku něčemu jinému. Opečované a následně připuštěné by jen výhledově poškodilo genom celé populace - jeho potomci (i zdánlivě zdraví) by byli nositeli degenerativních změn vedoucích nakonec k zániku všech (genetická diverzita vousatek je v Evropě mizivá, všechny jsou nějak pokrevně spřízněné s 20-ti jedinci dovezenými z Austrálie v r. 1990... a další se dík embargu nedováží a dovážet nebudou!)
Protože v tera chovech neprobíhá přirozené Darwinovo sýto, musíme se o ně postarat my. Pro každý druh jsou hodnotní jen ti nejlepší jedinci

Ad 2.11.: Jo, jejich "mezilidské vstahy" to řeší fakt solidně

. Nevýhodou sice je když se Ti tři čtyři půlmetroví trnití ještěři nastěhují po noční šichtě do postele (neb vydáváš příjemné teplíčko), tancují Ti po hlavě a vtírají se jak čtvrtodenní zimnice pod peřinu, čili do bezvadné schovky... finálko se při vstávání přerazíš o kolem postele pochodující želvu kterou to už v terárku nebavilo takže se vydala do kuchyně prozkoumat psovi misku... a to vše za asistence kocoura který má ze všeho srandu a motání se lidem pod nohy (pokud možno nesoucím talíř polívky anebo tak něco) povýšil na formu umění
Zkrátka moje každodenní realita

- Je to švanda a ani na chvilku se s nimi nenudíš

Pokud není doba schnutí uvedena přímo na tubě, nejpřesnější informaci zjistíš na stránkách výrobce. Měl by tam být ke každému produktu technický list, kde je doba schnutí (respektive vytvrzení) uvedena.
Jen mi přijde divné, že výrobce udává řád hodin a návody na výrobu pozadí z pěny mluví o dnech. Že by do toho počítali i čas, než to vysmrádne? Určitě pak přihoď svou zkušenost, ať jsme i my ostatní moudřejší.
Hele byla jsem teď na jedněch stránkách a psali tam, že pěna schne 1-3 hodiny. To není špatný...
Což mi teda může být jedno, protože jsem si koupila jen jednu a nevystačila, tak musím zítra pro druhou

Přidat reakci
1 ...... 73
Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 15654x