Agama vousatá
Na dně je docela dost prostoru, až na ty schody. Ten spodní bych asi mohla o kousek zakrátit, aby ho tam bylo víc. Většinou jsem koukala na to, aby se dospělí agama na všechny schody a police v pohodě vešla.

Fajfmen - Většinou jsem koukala na to, aby v průlezích byli volně alespoň dvě desky o výšce 5 cm, takže 10 by mělo dospělé agamě stačit, ne? Výjimkou jsou samozřejmě schůdky, kde na jejich opačné straně je místečko na jeden polystyren.
HammerJoe - nepohne? Ty police tam nejsou jako překážka, ale na hýbání. Výhřev budu mít nad schody. A 40°C, jak je všude psáno na výhřevné místo, doufám polystyrenu nevadí...
Dle mého je toho tam strašně moc, tam se ani nepohne/nepohnou a to tam není lepidlo(2-3 vrstvy) a opískování... a dno bych nechal určitě prázdné a jak tam budeš mít výhřev když je všude polystyren

?
Nevypadá to špatně, hromada rampiček a zároveň úkrytů je fajn. Otázkou samozřejmě je, zda se do škvír bez problémů vejde i dospělé zvíře a nakolik bude finální povrch agamím aktivitám z dlouhodobého hlediska odolný. Nejsi žádná začátečnice, takže si myslím že to bude OK. Uvidíme

ty vrchní si myslím že jsou v pohodě.. ale nechala bych ji tam nějaký prostor na běhání "po dně" jestli chápeš co tím myslím..

Tak jsem se dneska dala do nařezání polystyrenu na "pozadí" terárka. Jen nevím, jestli jsem to s tím zvětšováním prostoru pomocí polic trochu nepřehnala

Můžete se mi na to mrknout do prezentace Matylda? Ono takhle na fotkách to teda nevypadá nic moc, když to není vidět plasticky...

Chci taky, aby mi běhala ven, takže to nebude jediný obytný prostor... Co vy na to prosím? Dík
Taky může jít o "odhození" neoplozených vajec.
S tím souhlasím.
Taky může jít o "odhození" neoplozených vajec. Občas se to stává, i když ne moc často. V takovém případě si samička nějak uvědomuje že námaha s hrabáním na vhodných místech nemá smysl a tak se toho zbaví bez skrupulí zhruba jako hovínek

Pokud ji včas nedopřeješ alespoň trochu odpovídající kladiště, pak je to normální....
Takže soudím, že samice nemá tyto podmínky dobré, navíc zůstává v teráriu se samcem, příp. dalšími samicemi,.... což je špatně,....
Avšak neznáme konkrétní podmínky chovu, takže těžko radit...
0 19.10.2013 13:35 Aneta – Agama vousatá
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat nemá někdo zkušenosti s tím že samička klade vajíčka tak že se vyhřivá na kameni zvedne ocas a klade ...takže ty vajíčka se třiskaj o kamen a jsou plný hlíny ?? ...neše samička to dělá už 2 rokem a většinou se nevylíhne ani jedno ... neví někdo co s tím ? :/
No v první řadě dej pryč to napadané zvíře. Tím myslím pryč z terka. Podmínky nějak zimprovizuj, krátkodobě bude např. nižší teplota či nedostatek UV pro ještěrku snesitelnější, než např. trvalá ztráta končetiny

Jezdím dost na burzu do HK ,tam má agamy několik chovatelů.
Možná mezi nimi jsou i tebou jmenovaní.
Potřeboval bych info jak poznat dobře rostlé mládě.
Jsou to moje první terarijní zvířata a vůbec nevím jak má to mládě vypadat ,aby za něco stálo.
Agamy koupím nejspíš na listopadové burze.
Martin Kober - Dvůr Králové, nebo Huňáček ( je někde od Chrudimy ), oba jsou dobří a zkušení

0 15.10.2013 11:27 Kuca Ahoj.
Nevíte o nějakém šikovném chovateli agam vousatých okolo Pardubic.
Už budu mít skoro hotové terárium ,tak se začínám po něčem poohlížet.
Potřeboval bych 2-3 samice a nepříbuzného samce.
Pouze mladé kusy.
Na barevné variantě nezáleží.
hmm tomu rozumím .. Jakou zářivku osobně používáš ? popř výbojku ?
Profíci to aplikujou, ale je to dost vo hubu. Podle toho, co jsem našel v různých diskusích, se dá preparát velmi snadno předávkovat s fatálními následky pro zvíře.
Ahojte. zajímal by mě Vás názor. Dá se UVB zářivka- která často v testech neobstojí , protože se zjistí že účinnost je hodně malá - nahradit pravidelným podáváním vitamínu AD3 ? Jsou chovatelé , kteří mají agamy desítky let a UVB nebylo a nepoužívají ho dodnes... Díky
Jo, občas tam mrknu při velkém nákupu. Co tam lidi nevykoupí těsně po závozu krámu ještě nezhuntovanými tvory (za ty prachy patrně z lítosti) nemá do měsíce šanci na život

Tak to se zajdi teď podívat do Pet centra v Globusu. To totálně vyhublá s počáteční rachitis tak měsíční vousatka co tam je za 1900,- stojí za to.

Takhle hubený nožičky jsem ještě neviděl. Hrůza

Jo, v tomto řetězci jsem viděl mladého jemena v totálně vystreslých barvách za cenu celé chovné skupiny. Ten chudák tam neměl k dispozici ani větvičku (!), chodil jenom po dně z bílého písku a takových těch barevných skleněných oblázků

a terko samo bylo parametry optimální pro chov nanejvíš jednoho velkého štíra...
Pro srovnání - u pana Moravce jsou tč. k mání dva stejně velcí a silní dospívající samečci jemenských chamíků (samozřejmě taky odchov) kteří se ve společném terku v pohodě snáší (ta zverimexová přitom logicky nejsou prostorově nijak velkoryse řešená): jeden mě při okukování se stoickým klidem ignoroval, druhý rozvážně přiťapal k čelnímu sklu a následně se mě pokusil pokousat

, aniž by se snažil změnit naladěním neutrální barvy! Prostě odehnal "vetřelce" co se mu nelíbil a obratem to pustil z hlavy... Takhle podle mého vypadají a chovají se dobře opečovaní sebevědomí zdraví ještěři

Asi nejšílenější je v tomhle řetězec PetCentrum, rozesetej po hypáčích. Ceny příšerný, stav nabízenejch plazů zoufalej, obsluha často laxní. Menší zvěráče různě po městě jsou kus od kusu.
Osobně mám sice agamy vesměs ze zveráče, jenže přímo z vymazlených vlastních odchovů pana majitele - za pětikilo prťousek (jet do Prahy na burzu, vyšlo by mi i mládě za dvě kila nasčítáno s cestou dráž), navíc jsem je měl doma za pět minut (výhoda že bydlím blízko) a ne např. po čtyřech hodinách stresu v krabici...
Ne všechny kamenné obchody jsou v tomto směru špatné, když jsem ale viděl v jiném zveráči zelenkavé mládě s uhryznutou půlkou ocasu za 1 200 KČ, je mi jasné na co narážíš
Mmch.: uživatelka "matejove" z Prahy zrovna nabízí mrňata ze svého odchovu (mrkněte na její stránku tady - jeden z rodičů je žluťásek a druhý červený). Příští měsíc si k ní pojedu vybrat pro Alici kámošku a možná i plodného plemeníka (Rudolf bohužel "dělá" jen zmuchlané pukavce), tak mi prosím něco nechte

Ndávno jsem koukal dle velikosti asi tak na 3-4 měsíční rachytické mládě Pogony ve zverimexu za dvojku, nasralo mě to tak ( ta rachytida u tak mladého zvířete), že prodavač dostal za tu kvalitní péči kartáč

v kamených obchodech nejsou páč je tam nechcou. Je to jednoduché.. většina lidí co agamu chce si o tom něco zjistí a zajede si na nějakou burzu nebo využije inzerátů na netu a koupí agamku zdravou a za dobrou cenu. Ve zveráku je téměř nikdo nekupuje už kvůli tomu, že se jejich ceny pohybují v astronomických výšinách. A tak se jim nevyplatí mít najednou v prodeji několik agam, pokud vůbec nějakou

Když jsem potřebovala prodat moje mladé zašla jsem i do zverimexu.. zrovna tam žádnou neměli tak si jednu vzali... dala jsem jim ji za 350 KČ jejich cena je 1200. :-/ (a pak se diví že neprodávají...

)
Jinak si ale myslím, že je agam všude dost v jakémkoli ročním období.. pokud né na burzách, na netu určitě.
V "kamenných" obchodech jich je v našich končinách minimálně a na burze tu od prosince do června prakticky nebyly. Proto mě to množství v září překvapilo.
Souvisí to s tím, že agam je vždycky až moc ...
Omlouvam se. Nešlo by to oddělit a přemístit do "pokecu"?
Ale k Agamám - na posledních ZOOtrzích v Plzni (začátkem září) jsem jich viděl docela dost v nabídce. V první půlce roku ale prakticky nebyly k mání. Souvisí to nějak se sezónou líhnutí?
Pogona evidentně neviděl, co jeho zelená energie dělá s českejma řekama. Suchý koryta, pochcípaný ryby, oplocený jezy. Jenom proto, že pár nenažranců si do svejch MVE bere všechno bez ohledu na povolenej odběr a stát nemá zájem je kontrolovat, natož stíhat. Lužnice je kvůli tomu většinu roku nesjízdná, Sázava k tomu nemá daleko, Vltava začíná mít vodu jen při povodních a o prázdninách a na méně profláklých tocích je to ještě horší. V tomhle se blížímem Ukrajině, kde menší potoky tečou v trubkách od elektrárny k elektrárně a okolo jsou suchý koryta.
A Grýnpíčové? To je teroristickej spolek, prudící na objednávku a zneužívající zfanatizovaný idealisty jako kanonfutr. Jejich zakladatelé začínali s náložema a ničením a dneska od nich sami zdrhli, protože se na to nemohli koukat. Rusáci k nim byli nezvykle milosrdný (asi proto, že je sbalily státní orgány a ne firemní ochranka), domorodý výtržníky podobnýho druhu tam ochranky bez milosti střílejí.
Mimochodem - v Pardubicích se proslavili špuntováním dešťový kanalizace ve zkrachovalý chemičce a vesele ignorovali kalový jezírka hned vedle. Zkrachovalej a nefunkční podnik jim nemoch platit výpalný ve formě sponzorskejch darů, zatímco majitel pozemků s jedovatými kaly ano.
Ono je to všechno hezké.Problém je v tom,že abys pokryl spotřebu energie těmito zdroji,zaplácal bys celou republiku tímto svinstvem.Spotřeba domácností je nic proti průmyslu.Jak to funguje,vidíš hned v Rakousku.Pěkně zeleně,ale bez české elektřiny z Temelína by byli potmě.Když jsou třeba ty fotovoltaiky tak skvělé,proč se musí dotovat?Já kupuju elektřinu po zaplacení všech poplatků,daní,atd cca za 4 koruny.Garantovaná výkupní cena s fotovoltaiky je 14 korun.K tomu připočti daně,poplatky,atd.Garantuju ti,že bez dotací by v Česku nebyl ani jeden takový nesmysl.
Já tady neřeším Putina ani bordel v tajze.Nekompromisní zásahy proti těmto skupinám budu vítat,i kdyby zasáhli třeba Izraelci.
A právě proto, dnešní meterorologie je i sbírání zdánlivě nepotřebných informací a např. větrné elektrárny se dají postavit i na místech, kde 300dní v roce za posledních 35let foukalo, no ne?
Kamarád co má firmu na fotovoltaiku ( které nijak zvlášť nerozumím ), říkal, že dnešní technologie článků je tak dokonalá, že pokud je pod mrakem a na panel napadne cca 2cm sněhu, klesne výkon panelu, co se výroby elektřiny týče asi o jeden procentní bod,....
Čili proč ne?
A k těm čerpadlů, pokud by se domy a paneláky nechaly právě jimy vatápět, pak by současná zásoba topného uhlí na dejme tomu 100 let, vydržela na let 1100, pže domácnosti je to, co "žere" nejvíc.
Co se týče Ruska, tam nebudu jiný. Navíc se z něho vrátil loni známý a moc nadšený z toho nebyl,... nejen příhoda o tom, že kdesi v tundře tankoval a musel pumpaři zaplatit za 50litrů benzinu, pak mu nahodil čerpadlo a to vyčerpalo 39l do nádrže a 1l na zem,.....mi dovolila si o této zemi myslet své.
Groteskní výstupy kdy Putin skolí medvěda pouhým pohledem, vytáhne z jezera 100 let ztracený ruský tank, a možná i vydrží dvě hodiny pod vodou bez nádechu mě jen utvrzují v tom, že rusko se od dob brežněva až tak moc nezměnilo,......
Za 10 let zaplatí český průmysl a občané na podpoře obnovitelných zdrojů asi bilion korun.To je tisíc miliard.Už teď je to pro český průmysl likvidační.No nic,až tady ty firmy nebudou,bude fajn.
Samozřejmě,že uhlí,ropa,atd. časem dojde,o tom žádná.Je ho ale pořád dost na stovky let.To je dost času na zvládnutí jaderné fúze,která je zatím jen v říši snů.I kdyby nakrásně tyto zdroje došly v horizontu desítek let,je tu pořád jádro.Zásoby uranu jsou na tisíce let.Já jsem osobně pro postupné utlumení těžby fosilních paliv a přejití v maximální míře na jádro.Jenže to se zeleným mozkům taky nelíbí.
Vítr,atd.Co budeš dělat v hliníkárně když náhodou nebude týden foukat a svítit slunko?To jako počkáš,až zase začne?On je trochu rozdíl mezi výtápěním baráku a provozem třeba hutě.
Pokud vím,tak v 68 poslali českoslovenští soudruzi soudruhům v SSSR,takzvaný zvací dopis.Je mi jasné,že by tu armády Varšavské smlouvy nalezly i bez něho.
A k tvým předkům.Stejná demagogie jako kdybys nesouhlasil z Německem,protože nějaké tvé příbuzné zlikvidovaly einsatzgruppen.Já tady netvrdím,že RUsko je dokonalé.Měl jsem možnost tam pobýt a žít bych tam nechtěl ani za nic.Nicméně si umí dupnout a bránit své zájmy.Časy se mění a Sovětský svaz za Brežněva nemá s dnešním Ruskem moc společného.
Elektřinou vytápíme celý rodinný domek 10 obytných místností + chodby a jednu garáž a s cenami jsem víc než spokojený, spíš se mi zdají malé.
Ke zdrojům se dá říci asi toliko že existuje něco jako čistá a hlavně OBNOVITELNÁ energie :
solární energie, štěpení vodíku, dá se využít vítr, na vytápění staveb tepelná čerpadla,...atd. atd.
Nebo máš snad nápad jak to udělat aby nedošla tebou zmíněná komodita - ropa, plyn,......?
Jen blázen by se upínal na něco, co jisto-jistě dojde....
Taky, jak jsem psal s GP mnohdy nesouhlasím, ale co se týče těžby ropy v mořích, kácení deštných pralesů, lovu velryb a kosatek,....mají moji plnou podporu.
Ohledně politiky, kdo se ptal nás v 68mym, zda může "proplout" výsostnými vodami ČR - měli tehdy Rusové povolení??? Na tohle se můj názor nezmění, ač jsem nebyl na světě, mám asi na rozdíl od tebe rodinu. Děda dostal 20 let v dolech, jeho bratr zemřel v lágru, mého tátu týrali,....takže z vyprávění vím, že debil by souhlasil s ruskem,...
Tobě za totáče asi bylo všechno jedno, neb ti bylo pár let, mě sice ještě o trochu míň, ale narozdíl od tebe soucítím s rodiči a prarodiči, kteří vytrpěli díky rusku své,.....to o tobě opět leccos vypovídá,...
Co to meleš?Že nesouhlasím s akcemi Greenpeace,tak jsem komouš?Mě bylo v době revoluce 13 roků a politika mi byla,stejně jako teď, u zadku.
Co je divného na tom,že jim nedali povolení proplout jejich výsostnými vodami?Je to území Ruska a jen a pouze ruské úřady rozhodují,kdo na ně může vstoupit.Do kterého státu se vstupuje jako do holubníku?
Já bych zabavil tu jejich kocábku a po pár dnech v lochu,bych je vykopal ze země.
Greenpeace a podobní jsou banda idiotů.Shrnu ti to.
jádro ne
uhlí ne
ropa ne
břidlicový plyn ne
výzkum jaderné fúze ne
Tak kde se pak má ta energie brát?Sranda akce typu větrné a sluneční elektrárny?Schválně se podívej na vyúčtování elektřiny,kolik jsi na tyhle nesmysly zaplatil,ke všemu nedobrovolně.Tihle idioti způsobí,že Evropa jako vyspělá průmyslová oblast skončí.
Nechci semka tahat politiku, ale holt se pozná kovanej komunista.....
Co jsem sledoval, ani nedostalo GP povolení projet Barentsovým mořem,....výmluva Rusů byla na tuším slabý trup lodi - ale i slabších tam pustili stovky,....
Mnohdy s GP nesouhlasím, ale co pro tebe znamená "bch ještě přitvrdil" ???
Už takhle je drží rusáci několik dní v jakési kajutě za jakýchsi podmínek,....to je mají zabít,....? Urvat jim končetiny....?
Bohudík soudruhu Elegansi, si už nemusíme říkat soudruhu,....
Trochu mi to přimpomíná konec filmu Pupendo,.....
Nicméně díky, mnoho lidí zde ( kteří studují cizí jazyky, cestují a někdy omylem šlápnou na cizí zahradu )
si aspoň udělá představu.

Pogony jsem nechoval,to víš.Roky jsem ale choval agamky Tympanocryptis tetraporophora,které obývají stejné biotopy jako pogony,jen je jejich chov výrazně náročnější.Ládovat do zvířat dávky vitamínů určené pro koně a prasata je nesmysl.Doporučit někomu,aby do pogony narval takové obří dávky,zvlášť,když víš,že tím jde snadno předávkovat,je mírně řečeno nezodpovědné.Na druhou stranu,ať si každý dělá co chce.Nemám dnes,a vlastně vůbec,náladu to tady řešit.
O Greenpeace si myslím své a jen tleskám poslední akci Rusů.Já bych ještě přitvrdil.
Tak nezáviď a nekupuj co nespotřebuješ ( Greenpeace by tě za to hnali )
A propo: Kolik, že jsi odchoval pogoních mláďat? Že se odvážíš radit? Jak velkou máš skupinu? Odkud? Atd. atd.,....

To máš potom spotřebu větší než leckteré JZD.Já pro svých cca 100 chovných zvířat a jejich mláďata spotřebuju 10 kapek měsíčně.25 ml balení nemám šanci do konce expirace spotřebovat.
2 ml kombinalu mu das jen jednou za zivot

To je samozřejmě pitomost.2 ml kombinalu je dávka pro 2 býky.
Pokud tři, čtyři dny nekálí ( a přitom žere ) tak bych to neřešil, je to v normě.
Samozřejmě, když na ně příjde zimní "útlum" , kdy nežerou vůbec, nebo jen velmi, velmi málo a občas, nemusí kálet klidně tři týdny a je to v pořádku.
0 20.09.2013 20:07 Dušan Aha děkuji

Tak mu ty vitamíny koupíme. Žárovku UVB máme 10.00 26W značka ReptiGlo.
A co to kakání? Je to v pořádku?
Můžou

Hele můžou mít agamy třeba i zácpu???Možná je to blbá otázka ale když už tu byl dotaz na frekvenci stolice

..
Můžeš těch pár kapek klidně nakapat do vody v rozprašovači a agamu tím rosit.
Jinak pokud má kvalitní zdroj UVB, nemusíš vitamíny přidávat, každopádně tato dávka i tak
neublíží

0 20.09.2013 16:44 Dušan
0 20.09.2013 16:34 Dušan Zdravím,
chtěla jsem s zeptat, jak často má agamka kadit. Můj agamák kadil (jak byl mladší) každý den, ale teď už několik měsíců kaká čím dál tím míň. Už jsem si to začal psát a vychází to tak 1x za týden maximálně. Je to normální? Nechápu, kde to žrádlo dává- krmím ho ob den cvrčky a ty "mezi dny" ovocem, zeleninou nebo zofobáky. Je to v pořádku u jedince starého cca rok nebo mám zajít na veterinu? Předem díky za odpovědi

Dekujiiii.Tak ja je nebudu mucit

Tak tyden priprav na spani a pak Dobrou...

A pak se probudi do noveho...

Přidat reakci
1 ...... 73
Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 15654x