Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Agama vousatá

 

NápovědaFórum » Ještěři  

+ přidat příspěvek
Přejít na předchozí stránku 36 Přejít na další stránku   1  
Agama vousatá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 19:11 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Také ze stránek euzelva.cz :

ReptiGlo UVB 10.0

Hodnocení zářivky: velmi dobré výsledky a vhodná do max. 15 - 20cm

Test životnosti 1 měření NOVÁ


Opět nečekaně dobré výsledky až do vzdálenosti 20cm a sílu začíná ztrácet až v šikmém měření na vzdálenost 30cm což je opravdu dle mého názoru opět dobrý výkon a neztratí se v žádném menším prostoru. Do terária či jiných prostorů je potřeba doplnit k této úsporné zářivce další lokální bodový zdroj tepla na vyhřívání! Zářivky mají nízký topný výkon v doporučené optimální výšce zavěšení s návazností na UV výkon. Ani tato zářivka tedy moc nehřeje a je zdrojem hlavně UV záření, tak důležitého pro úspěšný chov. Nelze ji tedy použít jako lokální zdroj tepla! Zatím nejlepší zářivka v této kategorii dle měření.



Test životnosti 2 měření 286h - provedeno více měření

Provedl jsem test životnosti s těmito výsledky. Když to vezmu v procentech tak pokles UV výkonu je na 5cm - 19%, 10cm - 39%, 15cm - 35%, 20cm - 41% v kolmém měření. Hodnoty vypadají sice dost špatně, ale i tak při zavěšení 10cm nad substrátem má velice dobrý výkon a lze ji nadále doporučit používat za účelem UV záření.



Test životnosti 3 měření 638h


Provedl jsem další test životnosti a během dalších 352h provozu nedošlo k žádnému poklesu, ale hodnoty se pohybují v relacích 2 měření s nepatrnými změnami. Lampa prokázala v tomto období stabilní výkon skoro beze změn s nepatrnými odchylkami. Stále platí ideální zavěšení 10cm nad substrátem, kde má velice dobrý výkon a lze ji nadále doporučit používat za účelem UV záření.



Test životnosti 4 měření 1320h


Provedl jsem další test životnosti a během dalších 682h provozu došlo k mírnému poklesu všech hodnot oproti minulému měření. Lampa se ocitla od začátku všech měření +- na 50% účinnosti nové a je zapotřebí ji od této doby používání zavěsit níže a to 7,5cm nad substrát, kde má velice dobrý výkon a lze ji nadále doporučit používat za účelem UV záření.



Test životnosti 5 měření 2046h

Provedl jsem další test životnosti po dalších 726h provozu. Došlo k mírnému poklesu všech hodnot, ale nic dramatického se nestalo. Lampa stále při zavěšení 7,5 cm splňuje plně požadavky na kvalitní UV záření v rámci kompaktních zářivek a lze ji nadále doporučit k používání za tímto účelem. I výkon v kruhu je velice dobrý a stále jde o zatím nepřekonanou lampu v této kategorii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 19:03 elegans1 Re: Pogona
K jemeňákům.Jaký zdroj UV se používal u těchto zvířat před revolucí?Kde se dal koupit?Jakto,že ty zvířata nepochcípala na rachitis?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 19:00 elegans1 Re: Pogona
Ze stránek euzelva.cz:
2. Kompaktní zářivky



Nejsem vůbec příznivec používání těchto zdrojů UV pro jejich mizivý účinek a sám je vůbec nepoužívám. Hodí se převážně do hodně malých prostor. Je lepší pokud se rozhodnete z jakéhokoliv důvodu použít tyto lampy, zvolit co největší výkon W v dané skupině. Zde platí čím více W tím pravděpodobně lepší výsledek. Tyto zářivky je potřeba spustit 5cm nad zvíře aby účinek byl co nejlepší a nejvyšší. Každou kategorii hodnotím zvlášť nejde porovnávat vzhledem k rozdílnému způsobu používání s výbojkami či jinými zdroji.

Opravdu je repti glo tak super?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 18:31 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Podobně jako kolegové Landvir a Dannie jsem svůj názor již napsal a určitě jej nezměním, kapalná AD3ka je v rukou laika pro zvíře nebezpečná, snadno se jí předávkuje což může zvíře i zabít.

Po tisícé doporučuji projít tyto stránky :

www.euzelva.cz/…

1.
Předpokládám, že veterinář, který je u želv pro chemii, jak píšeš, nemá zkušenosti jako třeba pan Junek nebo Haltuf, který je striktně proti chemii a má letité a hlavně ověřené postupy a metody v chovu želv. Sám znám mnoho veterinářů i chovatelů ze zoologických zahrad a tak vím, že 99% hlavně vetrinářů jsou velcí teoratici, co se chovu a léčby terarijních zvířat týče a jejich znalosti jsou v drtivé většině zaměřené na psy, kočky, hosp. zvířata a hlodavce. Takže od veterináře, který by mi takto radil, bych si určitě poradit nenechal.

2.
V první řadě by měl veterinář vědět, že měknutí krunýře může být způsobeno spíš nedostatkem vápníku jelikož vitamín D3 získaný ze zářivky nemá co ukládat,
o tom se nezmiňuješ, což mi opět vypovídá dost o znalostech dotyčného veterináře, který doporučil hned kaplanou AD3.... a o vápníků ani zmínky.
Nedostatek D3ky způsobuje rachytis - tím želva netrpěla.

Píšeš, že chovatel u želvy s měkkým krunýřem měl "nějaké ReptiGlo" 10cm nad krunýřem. Jenže,.... jaké reptiGlo? Zářivku, nebo žárovku? Jaké síly 2.0, 5.0 10.0...? Jak staré ( měly by se měnit po půl roce - pokud ji tedy používal třeba rok, byla k ničemu a není se divit, že vznikl problém ).
A hlavně, jak dalece se dá takovým "chovatelům" věřit, že byla správně používána a umístěna ( málokdo se přizná, že něco zanedbal, pokazil, apod. )
Dle mých zkušeností ( a nejen mých ) se totiž při správné instalaci a síle UVB u želv nemůže rachytis projevit ( pokud se nejedná o vadný kus zářivky ).

3.
Ano UVB zdroje mláokdy fungují dostatečně, právě jejich "správné fungování" do jisté míry sami ovlivníme. Jak jsem již zmiňoval výběrem toho nejlepšího a ověřeného zdroje UVB, jaký si můžeme dovolit a jaký lze použít v daném teráriu.
Instalací - vždy tyto žářivky montujeme co nejblíže k výhřevné žárovce - agamy ( a nejen ony ) se rády a dlouho vyhřívají a tak budou dlouhou dobu vystaveny UVB záření. Pokud tedy umístíme výhřevnou žárovku na jednu stranu terária a UVB na druhou, pak opravdu nemá UVB smysl - agama bude totiž většinu času pod žárovkou, daleko od zdroje UVB.


Stačí si projít stránky chovatelů agam - lizard.cz a pod. a sama uvidíš, že valná většina chovatelů používá a doporučuje UVB zdroje všeho druhu.
Chovat agamu bez kvalitního UVB je dle mého nezodpovědné a je to hazard se zdravým agamy. Pokud bude kdokoli chtít, může mi napsat pře vzkazník, přepošlu e-mail, ve kterém se na mě paní obrátila s tím, že chová chameleona a že přestal po pár měšících žrát a je divný - když jsem si vyžádal fotky terária a chamíky, pak chamík má pokročilou rachytidu a v teráriu chybí hádejte co???
UVB zářivka..... takových případů jsem zažil desítky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 17:28 Dannie Re: MudrMichaela
pokud máš kontakt na veterináře tak se ho zeptej co a jak jim dávat a není problém nahradit uvb chemií, tp je ideální řešení, já ale nejsem veterinář a tudíž nejsem schopná lidem radit přesné dávkování, proto jsem pro uvb :-) lepší něco než nic
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 17:21 MudrMichaela
áchjo... :-O podle mě je to hrozně sporný.. mám střední veterinu a na praxích a i když se bavím s veterináři, tak říkají, že UV málokdy funguje dostatečně.. byla jsem svědkem toho, že chovatel přišel se želvou, měla měkký krunýř a donesl i žárovku kterou svítil, byla to nějaká Reptiglo, už nevím přesně jaká a přesto měla želva problémy.. tvrdil, že jí má tak 10cm nad kamenem, kde si želva lehá.. Když jsme se pak s veterinářem na toto téma bavili, říkal, že je důležitý, aby to zvíře pod žárovkou strávilo dostatek času denně, že UVB nedosáhne na celé terárium.. Ten byl pro chemii, protože máme jistotu, že to zvíře přijalo...

Bohužel nevím jestli se mohu považovat za zkušeného teraristu.. věnuji se tomu 6.rokem..ale agamu mám první.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 16:56 Dannie – uvb vs ad3
Již delší dobu pozoruji hádky mezi chovateli jestli uvb ano či ne, popřípadě jaké a to nejenom zde. Osobně raději používám uvb zářivky než podstupovat riziko předávkování zvířete vitamínem D. Jelikož do dnes jsem nenašla nějaké přesné dávkování AD3, at již v jakémkoliv preparátu. A pokud ano tak se velmi lišilo. A dávkování kapka jednou za měsíc a podobně nepovažuji za přesné. Tudíž si myslím, že je lepší používat uvb, rozhodně pro začátečníky, a těm ho budu i nadále doporučovat. Pak záleží na tom jestli je terárium menší a finance omezené a doporučím nějaké levnější uvb zářivky, či větší kde by se dala použít výbojka. Vzhledem k tomu, že většina lidí co se tady ptá jsou začátečníci tak bych se tu o nějakém dopování ad3 radši nebavila, aby zvířatům ještě nakonec spíš neublížili, byt nechtěně. a pokud jde o kompaktní zářivky a lineární, tak ani ty lineární bych neodsuzovala, kdy je k tomu dobře zařízené terárium tak se podle mého dají též použít, sama jí mám a zvířata k ní můžou na 5 cm a není s tím problém, ale to nesmí být terárium zařízené jedním kamenem a pískem na dně. Toť alespoň můj názor, klidně mě za něj ukamenujte. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 16:33 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: MudrMichaela
Jestli si myslíš, že je to nejlepší řešení tak ok...já jsem Ti svůj názor napsal...teď už se musíš zařídit sama. Tak ať se Ti daří ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 16:17 MudrMichaela
:-D takže co chovatel to názor.. asi to tedy nebudu hrotit a budu tedy pokračovat v tradici předchozího chovatele a až bude teplo pokusím se sehnat flexárium, nebo jestli máte radu, jak vyrobit nějaký venkovní výběh, co bych mohla mít na balkoně..?.. ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 16:07 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: Pogona
No a pak se tady snaž někomu poradit, když Ti kolegové polovinu věcí vyvrátí rozzureny
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2013 21:33 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: elegans1
elegans1 napsal: Stačí jim dodávat vitamíny uměle.Pogony se tady chovaly a množily v dobách,kdy žádné UV nebylo.


elegans1 napsal:Reptiglo je kvalitní zdroj?To si určitě děláš legraci.


asi netřeba víc dodávat,....



 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2013 21:31 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Pogona
On to tady někdo dělá? Přiznávám, že se k netu dostanu momentálně tak jednou týdně, takže si nahromaděné příspěvky pročtu jen tak letem/světem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2013 21:27 Muž Felix [754] - Ještěři
V rámci všeobecné debaty na téma vitamíny versus UV apod.: vždy záleží na typu chovaného živočicha (životní styl, potravní návyky ad...). Leckdy můžete rvát do zvížátka vitamíny horem spodem, a ono si z nich nevezme prakticky nic! Třeba proto, že nemá k dispozici UV, které by v přímém kontextu spustilo metabolizaci potřebných látek. U jiných se bez téhož prozměnu snadno obejdete, u dalších je veliká hrozba předávkování...

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2013 21:17 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Pogona
Pogona napsal: Jojo, ReptiGlo 10.0 je úplně na nic :

Asi máš na mysli tuhle pasáž - ta věta je míněna hooodně ironicky. ;-)
Já tu rozhodně nejsem ten, co k vousatkám doporučuje obyčejné žárovky a zářivky a agamy dopovat výhradně umělou AD3kou....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2013 21:14 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Pogona
OK. Tak si to teda pročtu ještě jednou a kapánek důkladněji X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2013 21:10 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: MudrMichaela
A co takhle skutečné sluníčko? Hodina pod ním dá zvířátku víc, než celý týden pod umělým UV ;-)
Máš-li na to dobré podmínky, můžeš onoho tvorečka vypouštět úplně navolno, pokud nemáš, pak je jednoduchá přenosná klec z prkýnek a králičího pletiva adekvátním řešením ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2013 21:07 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: fajfmen
No tak si pořádně přečti, co jsem psal :-D
Repti Glo 10.0 jsou jedny z NEJ kompaktních UVB zářivek, čili se shodneme
( a to i v odchovech agam před X lety ) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2013 20:56 Muž Felix [754] - JeštěřiRe: Pogona
Teď s Tebou, kolego, budu po dlouhé době zase jednou nesouhlasit ;-) - žárovičky ReptiGlo-10 se mě osobně velice osvědčily (dost možná i dík jejich poměrně nízkému výkonu). Mám je vždy hned vedle lampičky pro výhřev, kam si ještěři chodí vždy dle vlastního uvážení. Neřeším tedy běžný půlhodinový osvit silným UVčkem dvakrát denně, mám to zapnuté deset hodin společně s výhřevkou... a s velice pozitivními výsledky v průběhu let ;-)

Mmch. - agamy se zde sice chovaly (metodou hokus-pokus) už před 50-ti lety, to šlo ale především o agamy kavkazské z bývalého SSSR. První agamy vousaté se do ČR (ČSFR) dostaly až po roce 1990, tenkrát v počtu 20-ti jedinců a byla to ohromná rarita...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2013 12:37 Muž dedy [1] - JeštěřiRe: Landvir
Multivit je jeden z pripravku (chemie) co se dava agamkam jako doplnek stravy, jednou za urcitou dobu podle vahy :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2013 05:55 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: dedy
Ahoj, nevím co je Multivit, ale my tady teď řešíme UVB a né klasické vitamíny ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 22:52 MudrMichaela
Fotka k příspěvku Terárko mám podobně jako na fotografii, od doby co jsem to fotila jsem ho trochu pozměnila, ale dávám to sem z důvodu té plochy po zářivkou a jak tam mám umístěná světla.. agamka si lehá jak na květináč pod teplou žárovku, tak na plochu pod záživku.. a místo klasické zářivky bych tam ale dala nějakou s UV, pokud je to prospěšné pro zvíře.. a celkově k něčemu.. zatím totiž dostává chemikálie, jak tu píšete..
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 22:12 Muž dedy [1] - JeštěřiRe: Landvir
Nevim proc je zbytecna blbost cpat do agamky chemii, dle co tady pise pogona atd, staci v zime 0,1ml na 50g 1x za 3 tydny, a v lete jednou za mesic. Osobne pouzivam multivit a osvedcilo se mi to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 20:33 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: MudrMichaela
Jak píše Míšo elegans1, jestli to máš nachystaný na zářivku, tak si tam dej obyčejnou za pár korun a né nějakou předraženou speciálku:-D Plus tu obyč žárovku a tu ReptiGlo. OK? A nehledej v tom žádnou vědu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 20:26 elegans1 Re: MudrMichaela
Tohle je úplně k ničemu.K čemu bude zvířeti UV zářivka,která nad ním bude třeba 40 cm?Zářivku tam dej úplně obyčejnou a obyčejnou žárovku na ohřev.Když už trváš na UV,tak kompaktní zářivku.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 20:18 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: MudrMichaela
Zářivku tam můžeš klidně nechat, ale musíš tam přidat tu žárovku kvůli teplu. Nebo pod čím se Ti bude agamka ohřívat? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 20:07 MudrMichaela
Moc děkuji, v terárku mám trubicovou zářivku.. musela bych to nějak předlat abych tam mohla mít žárovku klasickou... Mohla bych tam mít tuhle? Má s ní někdo zkušenost, nebo je lepší to předělat? www.akva-exo.cz/…/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 19:38 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: elegans1
Tak to se upřímně omlouvám, nedávno jsem tady s někým řešil, že je prý lepší dávat nějaké speciální vitamíny a ne Nutrimix, Plastin atd. Tak jsem myslel, že jsi to byl ty;-) Tak se omluvám...Promiň ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 19:30 elegans1 Re: Landvir
Proč?Já používám odjakživa roboran a plastin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 18:20 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: MudrMichaela
Ahoj Míšo, například:
www.zoohaus.cz/…

Je to nejjednodušší způsob, jak agamce dodat zdroj UVB záření. K tomu obalovat krmení v Nutrimixu(tj. obyčejný prášek pro slepice za cca 40Kč, jako zdroj vápníku)a nic jinýho není potřeba.
Plus samozřejmě obyčejnou žárovku nebo bodovku jako výhřevnou;-)

Pro kolegu elegans1: Vím, že mně osočíš, že je spoustu jiných "lepších" chemických přípravků místo Nutrimixu, ale tohle bohatě postačí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 18:10 MudrMichaela
děkuji za reakce :-) chovatel opravdu žádné UVB nemá a odchovává bez problému a spíš je proti žárovkám, že jsou předražené a málo účinné, přesto všechno bych tam ráda UVB žárovku dala minimálně dokud budu mít mládě. Takže můžete mi poradit nějakou dobrou a né moc drahou? Je jich strašná spousta.. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 16:25 elegans1 Re: Pogona
Jo,máš pravdu.Před x lety byly opravdu obrovské úhyny a zvířata,které jsou dnes rutina,byl problém vůbec udržet při životě.Rozhodně to ale nebylo nedostatkem Uv.To,co posunulo teraristiku tam,kde dneska je,bylo právě používání syntetických vitamínů a minerálů.Už není k dispozici jen rybí tuk a vaječné skořápky.
S pogonami je to stejné jako s felsumami nebo anolisy.Taky jsou to denní zvířata a bez UV jdou úplně bez problémů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 15:34 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Jojo, ReptiGlo 10.0 je úplně na nic :

www.euzelva.cz/…

asi proto ji obdorníci jako pan Junek používají a doporučují u suchozemských želv - když se jeho stránky projdou pečlivě, nalezne se co se s želvami tane při nedostatku právě UVB záření...
Neříkám, že je to TOP zdroj UVB, ale ve své kategorii ano a rozhodně jej sám doporučuji ( těžko si bude náctiletý chovatel pořizovat UVB výbojky s předřadníkem za X tisíc do terária metr na padesát cm. )

A ano, agamy se chovaly i před 5Oti lety,kdy však byly velké úhyny mláďat, které způsoboval nevhodný chov ( což je i mj. i nedostatek UVB záření ).
Agama jakožto pouštní zvíře je na tomto záření závislá.

Takže UVB záření určitě ANO. Kolegy Eleganse i když má mnoho zkušeností a mnoho
odchovů si v tomto případě nevšímej.

Je to NAPROSTO stejné, jako kdybych napsal. Přestaňte úplně jíst ovoce a zeleninu, je to zbytečné, naše babičky si kiwi taky nekoupili a žili.
Ideální bude, když si všichni koupíte Marťánky a budete do sebe vitamíny cpát POUZE uměle. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 15:05 elegans1 Re: Landvir
Reptiglo je kvalitní zdroj?To si určitě děláš legraci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 14:58 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: elegans1
Nevidím důvod,proč cpát do agamy chemii a pro začátečníka je to další starost;-)Jak píše Dannie,kup kvalitnítzdroj UVB,který Ti radili kolegové a máš vystaráno;-) Jinak zdroj UVB. je určitě DOST duležitý a co Ti radil chovate,to je uplná blbost.Tak ať se daří ahoj
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 14:51 elegans1 Re: MudrMichaela
Stačí jim dodávat vitamíny uměle.Pogony se tady chovaly a množily v dobách,kdy žádné UV nebylo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 12:41 Dannie Re: MudrMichaela
uvb potřebují kvůli vitamínu D, bez něj se jim bude špatně vstřebávat vápník a nejdříve přijde křivice a pak smrt... chovatel je trochu víc mimo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2013 12:09 MudrMichaela
chtěla bych se zeptat zda je nutné do terárka pro agamu důležité UVB záření.. chovatel od kterého jí mám, tvrdí, že stačí pouze zářivka a obyčejná žárovka, co vydává teplo.. ale skoro všude doporučují speciální žárovky s UVB, jaký máte názor? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2013 21:51 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Martinezz
palec díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2013 21:36 Muž Martinezz [0] - Ještěři
jen doplním to UVB repti glo 10.0 - 26W ;-) 13W je slabá ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2013 20:14 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Nikča
UVB repti glo 10.0,
40W obyčejná žárovka - výhřev,
obyčejná zářivka 100cm - odvětlení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2013 20:10 Nikča – terárko
zdravíčko, poradili by jste mi někdo s osvětlením a výhřevem terárka pro agamu, jeho velikost je zhruba 100X60X40... byla bych Vám moc vděčná
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2013 17:33 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Verčák
Tak to potom, jó, chválím přístup. Níže jsem zmiňoval, kam bych se obrátil ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.01.2013 09:20 Žena Verčák [112] - JeštěřiRe: Pogona
no, nemůžu nebo spííš nechci.. Vousatek je podle mě všude dost na to aby je odchovával každý druhý, navíc inkubátor mám plný, je tam teď 14 vajec z předchozí snůžky a 5 nových, podle mě je lepší je neinkubovat než je potom nemít kam dát ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2013 20:55 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Verčák
Zkus chovatele korálovek, vodních želv,...... jinak uhynulá mláďata a neoplozená vejce mi v pohodě slupnou i obyčejné slepice co máme ne zahradě,...

a porpos. proč nemůžeš inkubovat všechna,.... není nějaká možnost stávající vejce/krabičky v inkubátoru přeskupit,....
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2013 20:43 Žena Verčák [112] - Ještěři
ahoj, možná že to bude znít blbě ale zrovna mi samice nakladla dalších 23 vajec a já je nemůžu dát inkubovat všechny.. Do inkubátoru jsem jich dala 5 a teď přemýšlím co s tím zbytkem.. Existuje nějaké zvířátko co ty vajíčka žere? Nejraději bych je někomu dala aby posloužily tomuto účelu... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2013 23:37 Muž dedy [1] - Ještěři – Stáří?

Dobrý večer,

chci se zeptat, zda se dá odhadnout stáří agamky vousaté. Při posledním měření měla 200g a 42cm, mám ji asi 3 měsíce a za tu dobu vyrostla o 14 cm. Chovatel nevedel presne stari. Diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2013 20:42 elegans1 Re: Verčák
Známý odchovává pogony v bednách z Ikea taky.Na dně je slabá vrstva písku,vytápí část dna topným kabelem.V bedně je jen miska na vodu a jeden plochý kámen.Bedny jsou odkryté a osvětlené lineárními zářivkami.
Výparů se neboj,výparů z polystyrenu se taky nebojíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.01.2013 20:21 Žena Verčák [112] - Ještěři – provizorní terárko
Ahoj, tak vzhledem k tomu, že mám zrovna v inkubátoru 14 vajíček začala jsem přemýšlet kam s prcky až se vylíhnou. Mám k dispozici staré terárko: terarka.net/terarka/510
je velikosti 80*50*50.. tam by se eventuelně mohli dát, ale mám problém s 3D pozadím. Dospělí cvrčci mají jakousi zázračnou schopnost a najdou ihned skulinku kde se můžuo prokousat až na polystyren.. řekla bych že tuto schopnost mají i cvrčí mimina. A vzhledem k tomu že prcci potřebujou těch mimin denně hodně.... no prostě se mi nelíbí představa rozežraného pozadí které jsem tak dlouho dělala..
Napadla mě tedy jiná možnost - takové provizorní terárko - Koupila bych v ikei (nebo jinde) plastovou krabici podobnou té co vidíte na fotce. víko této krabice bych proděravěla a jednou tou dírou bych vedla kabel k objímce. Dál tak kde vidíte černý obdélník bych vyřezala otvor nahoru a dolů bych dala kolejničky a vyrobila bych rám podobmý tomuto: terarka.net/fotogalerie.php…
to by sloužilo zároveň jako větrání a zároveń jako dvířka, tímhle bych zajistila přístup z boku. Jako osvětlení bych použila repti glo 10 26 W - nejsem si jistá, ale myslím že by mohla zajistit jak UVB tak dostatečné teplo v tomhle prostoru... pokud né přidala bych nějakou slabší žárovku (asi 20W)
Technicky to proveditelné je, ale z mého okolí přišly námitky, že co když teplo v plastové bedně způsobí nějaké nebezpečné "výpary" (snad rozumíte co tím myslím)
podle mě by to vyšlo o dost levněji než kupovat nebo vyrábět "neprovizorní terárko" Když to spočítám tak:
Výroba rámečkodvířek výjde na 170 Kč Krabice s víkem výjde na 200 - 400 kč podle velikosti kolejnička 90 kč no a njdražší je reptiglo. suma sumárum 600 kč + reptiglo.
Velikostně uvažuji nad tou 57*39*42 D*H*V s tím že by měli nějaké dřevěné kořeny a větve na schování a pod žárovkou obyč kámen...

Co si o tom myslíte vy??? Je to dobrý nápad, nebo úplná blbost???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2013 19:44 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: honzap92
Zbytečné to není - je to hezké :-) A samo to nemá důvod "chcípat" - sukulenty jsou odolné rostlinky.
Verčák - Aloe je taková robusnější, ale tak co, zkusit se má všechno :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2013 19:37 Žena Verčák [112] - JeštěřiRe: Nessy
já jsem měla nějaký sukulent v terárku poměrně dlouho.. vlastně do té doby než jsem ho zapoměla zalívat... a taky tam mám aloe vera.. občas si kousnou.. ale jinak se drží :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [36] ...... 73

Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 15611x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1036?od=1751