Podobně jako kolegové Landvir a Dannie jsem svůj názor již napsal a určitě jej nezměním, kapalná AD3ka je v rukou laika pro zvíře nebezpečná, snadno se jí předávkuje což může zvíře i zabít.
Po tisícé doporučuji projít tyto stránky :
www.euzelva.cz/…
1.
Předpokládám, že veterinář, který je u želv pro chemii, jak píšeš, nemá zkušenosti jako třeba pan Junek nebo Haltuf, který je striktně proti chemii a má letité a hlavně ověřené postupy a metody v chovu želv. Sám znám mnoho veterinářů i chovatelů ze zoologických zahrad a tak vím, že 99% hlavně vetrinářů jsou velcí teoratici, co se chovu a léčby terarijních zvířat týče a jejich znalosti jsou v drtivé většině zaměřené na psy, kočky, hosp. zvířata a hlodavce. Takže od veterináře, který by mi takto radil, bych si určitě poradit nenechal.
2.
V první řadě by měl veterinář vědět, že měknutí krunýře může být způsobeno spíš nedostatkem vápníku jelikož vitamín D3 získaný ze zářivky nemá co ukládat,
o tom se nezmiňuješ, což mi opět vypovídá dost o znalostech dotyčného veterináře, který doporučil hned kaplanou AD3.... a o vápníků ani zmínky.
Nedostatek D3ky způsobuje rachytis - tím želva netrpěla.
Píšeš, že chovatel u želvy s měkkým krunýřem měl "nějaké ReptiGlo" 10cm nad krunýřem. Jenže,.... jaké reptiGlo? Zářivku, nebo žárovku? Jaké síly 2.0, 5.0 10.0...? Jak staré ( měly by se měnit po půl roce - pokud ji tedy používal třeba rok, byla k ničemu a není se divit, že vznikl problém ).
A hlavně, jak dalece se dá takovým "chovatelům" věřit, že byla správně používána a umístěna ( málokdo se přizná, že něco zanedbal, pokazil, apod. )
Dle mých zkušeností ( a nejen mých ) se totiž při správné instalaci a síle UVB u želv nemůže rachytis projevit ( pokud se nejedná o vadný kus zářivky ).
3.
Ano UVB zdroje mláokdy fungují dostatečně, právě jejich "správné fungování" do jisté míry sami ovlivníme. Jak jsem již zmiňoval výběrem toho nejlepšího a ověřeného zdroje UVB, jaký si můžeme dovolit a jaký lze použít v daném teráriu.
Instalací - vždy tyto žářivky montujeme co nejblíže k výhřevné žárovce - agamy ( a nejen ony ) se rády a dlouho vyhřívají a tak budou dlouhou dobu vystaveny UVB záření. Pokud tedy umístíme výhřevnou žárovku na jednu stranu terária a UVB na druhou, pak opravdu nemá UVB smysl - agama bude totiž většinu času pod žárovkou, daleko od zdroje UVB.
Stačí si projít stránky chovatelů agam - lizard.cz a pod. a sama uvidíš, že valná většina chovatelů používá a doporučuje UVB zdroje všeho druhu.
Chovat agamu bez kvalitního UVB je dle mého nezodpovědné a je to hazard se zdravým agamy. Pokud bude kdokoli chtít, může mi napsat pře vzkazník, přepošlu e-mail, ve kterém se na mě paní obrátila s tím, že chová chameleona a že přestal po pár měšících žrát a je divný - když jsem si vyžádal fotky terária a chamíky, pak chamík má pokročilou rachytidu a v teráriu chybí hádejte co???
UVB zářivka..... takových případů jsem zažil desítky.