Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Agama vousatá

 

NápovědaFórum » Ještěři  

+ přidat příspěvek
Přejít na předchozí stránku 71 Přejít na další stránku   1  
Agama vousatá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2010 05:28 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Verčák
Určitě dvě samičky a krmit se můžou společně ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2010 21:59 Žena Verčák [112] - Ještěři
jo ještě mě napadlo, když bych si nakonec koupila dvě a za ten rok jim udělala nové terko, jsou lepší dvě samičky nebo samec a samička? jde mi o to jestli ji neutahá

a taky krmení když budou dvě mám je krmit odděleně at vím kdo co snědl, nebo jim tam prostě mám nasypat 10 cvrčků at se nějak poperou? :-) přes den kdy mám školu nemám zas tak možnost sledovat který jí a který ne, jenom odpoledne a večer :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2010 21:51 Žena Verčák [112] - Ještěři
Whow, tak rychlou odpověd jsem nečekala :- ) děkuji, terárko už mám koupené, ted dodělávám 3D pozadí atd. až zjistím jak to tu funguje možná tu hodím fotky a takovou tu prezentaci. :-) ted jenom musím popřemýšlet jestli budu chtít za rok dělat nové větší, nebo budu mít jenom jednu agamku :-) není to zrovna málo peněz takové terárko :-) no pokud ještě něco nebudu vědět určitě napíšu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2010 21:43 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Verčák
Věsměs se dá se vším souhlasit. UVB z odkazu postačí, pokud chceš můžeš koupit ReptiGlo 10.0 - 26W. Pár v tomto teráriu vydrží max. rok, podle toho jak hodně budeš krmit, tak rychle porostou, tzn.vydrží Ti opravdu těch 8 měsíců až rok, je lepší koupit rovnou větší, kde budou nastálo.

UVA zdroj záření je ve všem co svítí, tedy i v obyčejné žárovce, bodovce, paod. je zbytečné kupovat předražené obyč. žárovky s krásným obalem UVA, když klasická žárovka za 9Kč má účinek UVA naprosto stejný.

Písek můžeš dát z pískoviš´tě, žádné pečení ani propírání není třeba, je to rozšířená fámam nic tím nezískáš ;-)

Močuných červů se neboj, další fáma, krmit se snimi v pohodě dá ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2010 20:27 Žena Verčák [112] - Ještěři – Agama vousatá začínám
Ahoj,

rozhodla jsem se pořídit si agamu vousatou, ještě než si ji koupím chci pro ni vytvořit ideální podmínky. Jak tady na stránkách tak jinde na netu jsem čeetla a četla abych se dozvěděla co nejvíce informací, tak bych to ted ráda zhrnula a byla bych ráda kdyby jste mě někdo potom opravili popř. doplnili co jsem zapoměla :-) Budu mít terárium o rozměrech 80 x 50 x 50 - ve článku se píše že je to na jednu dospělou agamu, mohla bych v tomhle teráriu mít dvě malé agamy s tím že až vyrostou pořídila bych nové? Taky by mě zajímalo jak rychle by z něj asi vyrostli?

Ted už k samotnému zhrnutí:

1) Terárium by mělo být vyhřáté na cca 30 °C s tím, že někde bude místo kde se může vyhřívat na cca 45 °C a někde chladnější místo koem 28 °C.
2) V teráriu musí být zdrov UV - A a UVB záření k UVB použít zářivku nebo žárovku nebo co to je Reptiglo 10, nebo reptisun, maximálně 20? cm od zvířete? co mi poslouží jako zdroj UVA záření? a dále tam musí být jedna bodová žárovka (v květináči) jako topení. Bude mi do terária 80 x 50 x 50 stačit tohle? obchod.acheta.cz/…
3)Jako podklad do terária písek není ovšem vhodný úplně jemný akvarijní písek - písek do dětských pískovišt se musí první vypéct aby se zbavil nečistot.
4)Malé agamy krmit denně potravou přiměřeně velkou jejich tlamičce - takovými těmi malinkými cvrčky, dále dávat zeleninu ovoce a ostatní zelené jako např. kopřivy listy pampelišek, salít zelí atd. A abych dodala potřebné vitamíny mají se v nich cvrčci obalovat. např Roboran + plastin (vápník) v poměru 1:1? A jednou za měsíc podávat vit D3 - je to nutné když bude mít dostatečné UVB záření? Samozřejmě nesmí chybět miska s vodou i když ony z misky moc nepijou - spíš olizují dekorace - tzn musí se kropit. Až budou dospělé tak krmit cca 4x týdně už většími cvrčky, sarančatama, luční kobylky šváby(bez těch se budou muset moji obejít protože mám přísná zýkaz nosit je do baráku). Mouční červi jak jsem pochopila nejsou zrovna nejlepší krmivo.
5)Dál už si na nic moc nevzpomínám, tak jenom snad že budu dělat terárium tak at mají po čem lozit budou mít nějakou větev a taky kam se schovat. Vrstva písku tak cca 10 cm.
Moc moc prosím doplňte a opravte mě at můžu začít :-). Mimochodem agamky/u plánuji kupovat na Aqua terra burze v Ostravě www.aquaterra.cz/… píšou že je to největší akce na moravě. Do prahy to mám bohužel daleko.Byli ste tam někdy někdo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2010 19:41 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Sewer
Docela trefa, jen opravdu nelze srovnávat potřeby nočního gekončíka, který před soumrakem z nory dobrovolně nevyleze, s denní polopouštní až pouštní agamou doslova milující slunění ;-)
dedy - nastav agamce světlo, UV a výhřev na cca 12 hodin denně na spínacích hodinách. Dál nebude co řešit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2010 23:01 Muž dedy [1] - Ještěři – Re: Pogona
Super, tak jim na noc budu nechavat jen topny kamen aby jim neklesla nejak tragicky teplota, diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2010 22:04 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Sewer
Mladé agamy nezimovat a svítit jim 12 - 14 hod. denně, přesně jak píše Sewer. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2010 21:11 Muž Sewer [151] - Ještěři
My chováme s přítelkyní jen Gekončíka nočního, který žádné UVB ani nepotřebuje. Svítíme mu od 7:00 ráno do 20:00 večer. Světlo má na automatickej spínač (stojí asi stovku ;-) ), abych na to nemusel myslet. Řekl bych, že tak nějak můžeš svítit i Agamám. Na noc pochopitelně vypínej oboje. :-)
Podle mě na tom čase až tolik nezáleží... prostě sviť, aby poznali "den" a "noc" :)
...ale chovatel nejsem agam, třeba mě někdo nařkne, že ti špatně radim a že to máš dělat takhle :-O
...tak alespoň počkej, než tenhle můj příspěvek někdo potvrdí nebo vyvrátí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2010 20:50 Muž dedy [1] - Ještěři – Re: Sewer
Super, diky za rady, doufam ze to neberete jako spam, jeste snad posledni, mozna banalni az hloupy dotaz, vypinat na noc obe svetla a na jak dlouho. :-(
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2010 20:43 Muž Sewer [151] - Ještěři – Re: dedy
Já bych mládě nezimoval X-) ...klidně si jí kup, ale letos jí nezimuj.
Tady si můžeš přečíst Pogonův článek o zimování terarka.net/jesteri/clanek/75 ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2010 20:40 Muž dedy [1] - Ještěři – Re: Pogona
Jeste posledni dotaz, neni lepsi koupit mladou agamku az nekdy na konci ledna po zazimovani?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.09.2010 20:17 Muž dedy [1] - Ještěři – Re: Pogona
Praha, chceme jit 6.11 na teraristickou burzu na Ládví a okouknout to, terarko teprve pripravuji, budu delat pozadi, chci ji pak privezt do hezkeho prostredi, vim ze se premistilo nejake spolecenstvi teraristu na Novodvorskou do Kulturniho domu. Zatim se rozkoukavam a nechci nic podcenit. Za doporuceni bych byl rad. love
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2010 20:13 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: dedy
Nejlepší je nákup přímo u chovatele, je vidět čistota, v jakých podmínkách agámky jsou, apod. Dá se tak toho hodně vyčíst. Odkud jsi? Třeba bych mohl někoho doporučit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2010 20:08 Muž dedy [1] - Ještěři – Re: Pogona
Jo vousatku chceme. Terarko je v rohu a komplet ze skla, strop OSB deska a mrizka kvuli vetrani, bez pristupu slunce,mimo okna ale mistnost je vzdusna a tepla. A co ta teraristicka burza, vyplati se na ni nakupovat? Diky za odpoved palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2010 20:02 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Pogona
Doufám, že máš na mysli agamu vousatou,...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.09.2010 20:02 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: dedy
Topnou rohož nekupuj, dej zdroj UVB ( příp. přidávej vitamíny ) a pořiď klasickou žárovku, jako zdroj tepla. Wattáž musíš vyzkoušet, nevím jak chladný/teplý máte byt, kde je terko umístěno ( u okna, topení, tmavší místo v bytě ), z čeho je vyrobeno ( OSB, sklo, stará skříň,... ). Začni 40W žárovkou ( aby pod ní bylo cca 50C a uvidíš. Vlhkost 50% a míň ( ráno a večer orosit = vlhkost rochu stoupne ). Reptivite je to samý co Nutrimix pro nosnice, rozdíl je jen v ceně a Reptivite je zbytečný ;-) Agama minout může. písek ji neublíží, naopak pomůže s trávením ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2010 19:25 Muž dedy [1] - Ještěři
Dobry den , planuji koupit agamku a mam par dotazu, na ktere jsem zatim nenasel odpoved. Mozna jsem jen spatne hledal. Jaka vlhkost ma byt v terarku, vsude se pise o teplote ale jaka je optimalni vlkost. Staci kombinace zarovky repti glo 10 26W a vyhrevne podlozky heatmat 15W 30x35cm na terarko 100x40x50 nebo jeste k tomu poridit topnou zarovku.Jak daleko ma byt zarovka od topneho mista. Je lepsi tyhle veci kupovat na burzach nebo napr. na robimaus.cz. Cetl jsem tu diskuzi o vitaminech o roboranu a nutri mixu, co takovy reptivite je to stejne? Nekde jsem cetl ze agamka muze pri loveni cvrcku minout a nalepi se ji na jazyk pisek z terarka, muze ji to nejak ohrozit? UF dekuji za trpelivost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2010 15:44 Muž Dixon [1] - Ještěři
Dneska je vonku skaredo a chladno a agamka to zase nejako citi-cely den spi,nema zaujem o cvrcky...
dufam ze ked bude krajsie tak ju to prejde. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2010 16:23 Muž Dixon [1] - Ještěři – Re: Pogona
ok,díky :-) ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2010 16:19 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Dixon
Já čistim vlažnou vodou s octem, pak skla utřu mokrou žínkou s čistou vodou a vysušim. Krásně tak pustí vodní kámen ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.09.2010 15:43 Muž Dixon [1] - Ještěři
Mam jednu otazku,ako mam vycistit sklo? z vonku mozem normalne okenou? a zvnutra cistou vodou? :-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2010 21:30 Muž Felix [754] - Ještěři
Patent by byl - Darwinovo síto ;-)
Zdatní jedinci se adaptují bez nejmenších obtíží, dík naší pozornosti a povětšinou vymazleným podmínkám, to bude vlastně většina (tak slabí, aby tohle nezvládli, by v přírodě nejspíš nepřežili ani týden ;-) )
Jednoduše - zřiď jim generacemi chovatelů zjištěné optimální podmínky a ty prosperující, silné jedince, rozmnožuj. A méně zdatným to malinko usnadni. Většina z nich se časem "chytne" taky :-)
Neboj, oni to ustojí. Nakonec, drtivou většinu svého vývoje čelili konkurenci mnohem fyzicky rozvinutějších tvorů - "nás" "teplokrevných". A nejen že přežili, ale stali se nezřídka i "našimi" predátory ;-) ... Možná nejsou až tak chytří, možná jsou znevýhodnění teplotními výkyvy omezujícími jejich pohyblivost, "křehké květinky" to ale nejsou. Oni si dovedou poradit :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2010 20:57 dan999
jo jo chápu, to byl jen návrh. chci adpon jeden patent stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2010 20:16 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: dan999
Dá, pokud jsi milionář. Něco takového mají třeba potápěči kvůli kesonové nemoci. Zgruntu se přestěhovat do země jejich výskytu a místo terka pro ně zřídit třeba voliéru na dvorku, by ovšem bylo ve srovnání s tím bazmekem levnější :-D . Potomkům XY-tého tuzemského odchovu bys tím navíc připravil pro ně "nové" podmínky, na pár generací tedy víceméně negativum ;-)
Tlak a roční doby až tak neřeš, zvířata se tomu snadno dokážou přizpůsobit (sice je to časem, za hromadu generací, změní v ryze domestikované formy, takže se svým divokým předkům budou podobat asi jen jako vlčák vlkovi, to už je ale jen přirozený proces adaptace, se kterým nenaděláme nic. Výhoda je, že potom "tady" přežijí a budou prosperovat bez nejmenších problémů :-) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2010 14:55 Muž Dixon [1] - Ještěři – Re: Pogona
ok,díky :-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.09.2010 00:31 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Dixon
Můžeš. Postup je jednoduchý, utrhnout a dát do terárka :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2010 20:01 Muž Dixon [1] - Ještěři
Mozem dat do teraria vetve zo slivky? mam ich aj nejak vyvarit alebo nieco? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2010 19:52 dan999
a nedá se udělat neco jako tlaková komora kde by se nastavil tlak jako v je j jejich domovině? Asi by tam byly velké tlakové změny při čiště ní že?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2010 16:04 Muž Felix [754] - Ještěři
Jo, přesně tak to je. I když máš třeba v terku celoročně nastavený pravidelný režim tepla a světla, reagují na změny venku jak lakmusový papírek :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2010 08:46 dan999
nemůžou náhodou zvířata vycítit skutečné počasí podle tlaku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2010 22:27 Muž Felix [754] - Ještěři
Jo jo. Konkrétní zvíře reagující podle svých subjektivních potřeb na konkrétní podmínky ;-)
U mě třeba Rudolf s Bublísem už skoro dva týdny zimují (sami od sebe, co na tom, že předčasně), zatímco samičky normálně aktivují. Jedna z mých agam, Agátka - žijící téměř celoročně mimo terko, volně po pokoji a přes léto na zahradě, dokonce aktivuje, žere atp. i při běžné zimovací teplotě...
Občas se prostě zvíře nechová podle příruček. Sleduj jeho subjektivní potřeby, přizpůsobuj se jim... a časem to vychytáš ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2010 20:11 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Dixon
:-) co nadělá trocha sluníčka po několika zamračených dnech :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2010 19:45 Muž Dixon [1] - Ještěři – Re: Dixon
Dneska to iste,dala si 4 lucne kobylky... :-) vyzera to dobre ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2010 19:01 Muž Dixon [1] - Ještěři
Tak dneska sa pocasie trochu polepsilo tak som snou bol cca hodinku na slniecku a ona "ozila" hop zjedla 2x mucne cervy a 3x cvrcky.Ale ked som ju naspet doniesol do teraria tak uz nebola taka ziva nespala tolko ako predtym ale nebola ani nejaka aktivna.Hlavne ze sa nazrala :-).Dufam ze zajtra nebude cely den spat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2010 22:05 Žena poklad [8] - Hadi
Kdy a jakým způsobem se přistupuje k násilnému krmení? Znám to u hadů, u ještěrů si to nedovedu představit. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2010 19:45 Muž Dixon [1] - Ještěři – Re: Pogona
ok,díky dufam ze ju to prejde :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2010 19:34 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Dixon
Normálně ho přidej do rozprašovače - miska je zbytečná z ní Ti pít nebude. Prostě dej tři lžičky do rozprašovače a ros. kdyby nežrala týden, zajdi na veterinu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2010 19:14 Muž Dixon [1] - Ještěři
Ona ale uz asi 3 den nezrala lebo stale spi,predtym zrala.Vsimol som si ze ked ju porosim tak sa tak nafukne a pochvili "vyfuci".Ona tam nema misku z vodou ja ju rosim 3-4x denne takze ako jej mam do vody pridat ten Glukopur? :-) dufam ze je to len z pocasia :-( :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2010 22:16 Muž Felix [754] - Ještěři – Re: Dixon
Jak píše Pogona - je to útlum způsobený výkyvy v počasí (takové kolísání sice pro ně není nejlepší, bez ohledu na režim terka ale vnímají skutečné změny v počasí a reagují na ně pozastavením či zvýšením své aktivity, což je věc, kterou chovatel nemůže ani při nejlepší vůli ovlivnit). Mě takhle zrovna doslova odpadli tři ještěři z pěti, přímo ve vyhřátém terku. Samičky, které nedávno snášely, zůstaly plně aktivní a permanentně se cpou, zbytek prochrápal tři dny. Nejmladší samice se dokonce za celou tu dobu ani nepohnula. Včera se změnil tlak k lepšímu, všichni se naráz probrali a od té chvíle se chovají zas jako obvykle ;-)
Jen je otázkou, zda to nějak nenaruší jejich obvyklý cyklus zimování...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2010 20:05 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Dixon
Pokud žere, pak bych jí dal ještě týden, dva čas. Prvotním znakem nemocí je nechuť k jídlu. Díky "ponurému" počasí posledních dní se může skutečně jednat o útlum ( ještěři počasí vycítí a nejen oni ). Zkus jí do vody přidat trochu Glukopuru - hroznového cukru, nabere energii a bude čilejší ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2010 19:56 dan999
myslí si že jí pomuže buď silný kafe, nebo veterinář :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2010 08:35 Muž Dixon [1] - Ještěři
Tak uz 4. den stale spi.:-( Ked si ju aj zoberem do ruky tak ona stale spi,iba sem tam pozre co sa deje ale potom zase spi,mozem snou robit co chcem a ona stale spi.Neviete co to moze byt? neni to len taky utlm? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2010 18:19 dan999
červi ti v takové misce vydrží dokud se úplně nevivinou, červ se zakuklí a pak se z něj vylíhne černý brouk. ale nezapoměnte na zeleninu atd. nemusí to být codruhý den ale tak jednou týdně šlupky z brambor, mrkve, kus jablka okurky palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2010 17:03 Muž Dixon [1] - Ještěři – Re: Pogona
Nozdry aj ocka su pekne ciste,nema nic ani ranu ani parazity.Z toho pocasia to aj moze byt lebo je chladno,dazdivo.No dufam ze ju to prejde... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2010 16:22 R Muž Pogona [762] - Ještěři – Re: Dixon
Tak ji prohlédni, zhda na sobě nemá nějakou ránu, či výtoky, poranění, parazita.
Taky by to mohla mít z počasí - takový jakýsi "zazimovací" útlum. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2010 15:42 Muž Dixon [1] - Ještěři
Tak aj dneska cely den spi,cim to moze byt?:-O To neni ze len tak poliehava a pozera okolo ale ona je v takom rohu kde od vcera vecera stale spi.Ked som ju vybral von,ze nech si pobeha po byte,tak mi stale spala,aj na ruke aj ked som ju polozil na zem,sem tam pozrela ale stale sa jej zatvarali oci,ani ked som jej dal pred usta cervika,nic. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2010 21:08 Muž Sewer [151] - Ještěři
Taky zkusim strouhanku :-)
...jak dlouho můžou v tý mističce žít? Teda za předpokladu, že je ještěr všechny nesežeře. Prostě jak dlouho takhle vydržej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2010 21:04 Muž Dixon [1] - Ještěři – Re: dan999
zatial som cervom dal kusok jablka ale skusim tu struhanku :-) ,díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.09.2010 21:00 dan999
ještě bych jim na dno nasypal:strouhanku, masokostní moučku nebo ruzné šroty. Víte o použití červů jako tabletek?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [71] 73

Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 15611x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1036?od=3501