Agama vousatá
Miminka vousatek jsou prakticky výhradní predátoři, kteří teprv s postupujícím věkem mění své potravní zvyklosti. A v tom jsou navíc silně individuální.
Pokud chceš zkrmovat jablíčka, nejlepší (dle mých osobních zkušeností) bude nabídnout jí oloupané šlupičky. A pokud možno nalámané tak, aby se jí vešly pohodlně do tlamky
.
Pokud budeš přidávat mrkvičku, dobrá. Skvěle chutná a Beta-karoten je užitečný, dík vysokému obsahu kyseliny šťavelové (odvápňuje kosti) ale zárověň musíš tenhle nedostatek vyrovnat vydatným příkrmem rostlin bohatých na vápník, či vápníkových preparátů přidávaných ke stravě
Tuhle jsem kdesi na netu četl, jak se jednomu chlápkovi vylíhlo přímo v teráriu (ovšem hodně velikém) osm (!) životaschopných mláďat. Dokud neuviděl prcka na vlastní oči, vůbec netušil, že je samička gravidní
Okamžitě ale odlovoval dospělé, v první řadě pana otce. Ani se mu nedivím
proč tam nemůže být ten kámen? na co jsem ho potom kupovala?
0 25.12.2012 22:26 Karolína Kde má větrání?
0 25.12.2012 22:12 Sooki terárko má 50x50cm chvili by tam být mohl ale nemá se moc kam šplhat. časem bych mu udělala terárko s tatkou...
Pak je ten "kámoš" co Ti to poradil na hlavu
tohle je dobrý tak do popelnice s označením "sklo". Agamě pořiď co nejdřív nové, alespoň 90 na 45cm ( ideálně větší ), v tomhle ji akorát utýráš.
Chce to hlavně jiné terárko-větší a dobře odvětrané,což se o tomto paskvilu říci nedá. Ten topnej kámen vyndej a dej tam obyč. žárovku a to UVB.
0 25.12.2012 21:13 Karolína Jak je to terárko velké? Asi moc ne, že? Nevím, jestli je možné, aby se všech cvrčků bála, podle mě ne
Jak by přežila v přírodě... Ale u některých vousatek je to, že nic nežere možné. Pokud se takto stane, nezbývá nic jiného než umělé krmení. (o tom si kdyžtak vyhledej na internetu, s tím žádné zkušenosti nemám) To, že nežere ovoce a zeleninu je normální, ten můj je taky ještě mládě a taky to nežere. Ale žere ten hmyz. Zkus mu koupit ledový salát. To je jediné ze zeleniny a ovoce co Benjík žere.
0 25.12.2012 20:51 Sooki jej tak děkuji no Kamoš co agamu taky má a kupoval terarko semnou tak mi tohlensto poradil že ji to vydrží na celý život že má prý taky nějaké menší(asi tak tomu nerozumí jak sem si myslela...) a žije mu v tom...
cvrčky mám malilké tak nevím. ani ovoce ani zeleninku nechce jíst sem z toho nervozní
0 25.12.2012 20:10 Karolína Červíky jí nedávej každý den! Dej jí je tak max. 1x za měsíc po nějaké mističce. Jsou špatní na trávení, agamce by bylo špatně a mohlo by ji to i zabít. Působí střevní potíže. Jak máš cvrčky velké? Můj Benjík (taky vousatka) hned jak jsem ho donesla domů tak bych řekla, že se cvrků taky bál. Měl ty velké (poradil nám to jejich prodávající
) Hned druhý den jsme museli kupovat ty nejmenší. Benjík dělal, že tam není a nechtěl je lovit (asi se těch velkých bál)JAk jsme mu dali ty malé, úplně s chutí je jedl, snědl jich 35 v jeden den
. Agamce kup ňějaké menší cvrčku (cca 1 cm).
PS: terárko co nejdřív vyměň, pro agamku je nevhodné.
toto není rozhodně vhodné pro jakékoliv zvíře. do toho si zavři kaktus, agamě kup pořádné terárium!!
0 25.12.2012 18:34 Sooki Zatím má jen tohle, podle toho jak vydím vaše terárka tak by mu více vyhovovalo to co máme na hada, tak když byroste tak bych je radši přehodila...
Už se tam po terárku běhá
Kolik může sníst deně červíků? Je možné že se těch cvrčků bojí?
Nahraj fotku celého terárka,....
0 25.12.2012 03:30 Sooki tady je hned jak sem si ho přinesla domů
0 24.12.2012 11:16 sooki Ahoj, potřebuju poradit. Před dvěma týdny jsem si koupila vousatku a za tu dobu mi snědla asi tak 15 cvrčků a pár červíků, sálát, jablko ani mrkvičku nepapá. od toho co jsem mu předělala žárovku na repti glo 10 tak ani nelítá po terárku a jenom leží za vyhřívacím kamenem...
předem děkuji za radu
0 23.12.2012 20:35 Verčák [112] - Ještěři tak jsem nakonec musela použít písek.. ale zverák u nás má zítra otevřeno, takže tam koupím vermikulit a hned to předělám do krabiček ve kterých už budou nastálo
vajíček mám 20... (nechápu jak se to do ní vlezlo :-o ) hrabala až tak že prohrabala stěnu v terárku do polystyrenu si pak vyrobila cca 3 cm hlubokou díru kam nacpala 5 vajíček
dost blbě se to vyndávalo
Některé ty vajíčka jsou trošku promáčklé.. vzpamatuje se to?
děkuji
zkusím to
jenom musím vymyslet kde seženu rašelinu
Určitě má, ale vejce nenechávej v teráriu, 3dny 2 agamy s vejci v teráriu = velký průšvih, agamy je téměř jistě "rozdupou, rozhrabou, sežerou,...".
Vajíčka dej klidně do nějakých uzaviratelných krabiček ( samozřejmě s dírkami pro vzduch ) a nouzově použij na dno mírně vlhkou rašelinu, krabičku nechej na terárku
to terárko...to možná ani ne, největší vodopád od exo-terra má 32cm, takže ikdyby to byl ten největší, tak by terárko mělo max. 60 na výšku...no něco příšerného tohleto ....
0 22.12.2012 13:36 Matewoo [5] - Ještěři Zmeň dodavatele.Taky jsem párkrát koupil cvrčky,kteří druhý den za sebou tahali zadní nohy,byli jakoby mokří a pochcípali během pár dnů.
Nechat si posílat decku poštou nebo pro ni jet do Ostravy se asi moc nevyplatí,ne?
Když je v litru 600 kusů,kolik asi může být v jednom deci?
0 22.12.2012 08:45 Karolína A nebo, že bych koupila třeba 1dcl....Kolik je +- v 1dcl cvrčků? Díky, K.
0 22.12.2012 00:00 halaly [25] - Ještěři Když už tu mluvíme o cvrčcích, tak mám docela problém.
Poslední dva měsíce jsem kupoval na burze cca litr cvrčků, dal je do krabice, měli jak suché, tak i "mokré" krmení (saláty, mrkve, jabka apod.). Jenže ani ne po týdnu začali zdechávat. Pro mě zajímavé je, že zdechávali divně. Prostě šupli s sebou na záda, byli ještě živí, ale pak v této poloze do 24h zdechli. Tohle se mi stalo třeba včera, když mi 3 cvrčci utekli. Našel jsem je mrtvé nohama nahoru.
Teď se chci zeptat, čím to sakra může být? Teplota se pochybuji od 18° do 22°C, prostě pokojovka. Ještě jeden dodatek. Když jsem cvrčka vzhůru nohama uviděl, převrátil jsem ho na nožky a v pohodě běhal, za chvíli zase na záda a konec.
Teď kupuji raději cvrčky po krabičkách a nechám je v krabičce, dám jim kousek čínského zelího, nějakou granuli a v pohodě mi vydrží více jak týden.
Omlouvám se za OT a chyby v textu (mám po pivu).
mailto:vorax@email.cz
V litru může být tak 600 kusů+-
0 21.12.2012 17:59 Karolína Moc Vám děkuju. A nedali by jste mi prosím kontakt na toho chovatele z Ostravy? Kolik to je cca cvrčků ten 1 litr?
Ano, mláďata do nějakých 20 - 25cm celkové délky se futrují pořád, u větších agam se pak krmení redukuje.
Na ifauna.cz najdeš několik chovatelů cvrčků,jeden tam je i z Ostravy.Litr dospělých tě vyjde na cca 250 Kč+stovka poštovné.Kupovat je po krabičkách v obchodě je nesmysl.
0 21.12.2012 12:38 Karolína Tak vy jste mi předtím řekli, že ji mám krmit tak dlouho, dokud nepřestane žrát. Benjík je velký 26 cm (celý). Sežere jich denně cca 20- celá krabička...Zelené mu taky dávám, nic nechce, kromě led. salátu. To sní i 10 lístků...Jsem z Orlové.Podala jsem všude možně inzeráty, že sháním chovatele, a 2 týdny a nic...
Jak je velký? Nebude spíš lepší mu potravu zredukovat, moje děti by denně taky snědly 20 pytlíků s bonbóny za 300Kč, když bych jim je dal,.....
Určitě agamě krmení zredukuj a doplň o "zelené" - ideální je čínské zelí, mrkev,..... Každopádně ji tolik nekrm - bude obézní.
Ony jsou to "popelnice" a dokud jim budeš dávat, budou žrát.
Co třeba zkusit jiný druh švábů např. shelfordella tartara nebo blaptica dubia chov nění náročný a při splnění podmínek se i dobře množí a určitě se to vyplatí. Nemá cenu kupovat předražený hmyz v petschopech.
od kud jsi?
určitě někde v okollí je nějaký chovatel co prodává cvrčky za mnohem levnější peníz než ve zverimexu
Kolik cvrčků je v tom balíčku?
0 20.12.2012 18:47 Karolína Zdravím, už nevíme co máme dělat... Náš vousáč sežere 1 balíček denně (mimochodem 1 balíček- 55 kč)Takže platíme mailant. Má teprve 4 měsíce, co budeme dělat až bude dospělí, to těch krabiček sní 5?! Chov cvrčků jsem zkoušela, nic...
A švábi se taky nevyplatí, sice sní jen tak 3 denně, ale ve zverimexech jsem viděla krabičku se dvěma švábi za 50 kč. A ten náš malej je ješte nesní, jsou na něj moc velcí. Poraďte prosím, neexistuje nějaký hmyz, který se dá chovat jednoduše i pro úplné začátečníky? Děkuji, K.
děkuji
no jelikož ted jedu na 3 dny pryč a u druhého terárka nemám časovač tak je dám do společného a jak přijedu a bude ještě furt hrabat tak je oddělím
Ne nemusí pryč a ty máš to terárko přes dva metry,takže tam by neměl být problém,ale na druhou stranu je to lepší. Ona taky ale může dělat zkušební nory třeba týden dopředu...
díky
no udělám ty kladiště prostě dvě a uvidím
já si stejně myslím že ji jenom hráblo a vůbec v sobě vajíčka nemá
ale pro jistotu : )
problém je v tom, že ona teď hrabe uplně na opačném knci terárka.. u jeskyně se vůbec nevyskytuje...
Mě taky většina agam hrabe a následně klade kousek od světel a né naučně ve studenějším koutku....Ona si to nakonec vyklade tam kde bude chtít...i kdyby si jí tam dala tři kladiště do různých částí terária tak se ti třeba stejně vyklade mimo ty předem připravená kladiště(stalo se mi)...a kor jestli je to prvnička.
Děkuji děkuji děkuji.. zkusím teda dát kladiště do nejtmavějšího koutu tj do "jeskyně" problém je v tom, že ona teď hrabe uplně na opačném knci terárka.. u jeskyně se vůbec nevyskytuje... tam kde ted hrabe je kolem 30 -35 stupnů.... jeskyně je o pokojové teplotě
přidávám fotku.. modře je vyznačeno kam bych dala kladiště já, červeně kde hrabe agama (myšleno za kořenem)
Pogonova odpověď je naprosto vyčerpávající. Není co dodat
Kladiště - vlhký koutek - udělej co možná nejdál od světel, zkus vytvořit nějakou skalku, nebo klidně krabici od bot napůl zapuštěnou do písku, hlavně ať má agama klid a přítmí, písku se neboj i půl metrovou vrstvu vyhrabe kladící samice až na dno
Děkuji
kladiště teda vyrobím tak, že tam dám \"vlhký koutek\".. ? mám ho dát tam, kde teď hrabe? : )může tam být vlhký písek nebo tam musí být něco jiného vlhkého?
děkuji : )
Přidat reakci
1 ...... [38] ...... 73
Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 15642x