Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Agama vousatá

 

NápovědaFórum » Ještěři  

+ přidat příspěvek
Přejít na předchozí stránku 34 Přejít na další stránku   1  
Agama vousatá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2013 08:17 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: Larisa
Ahoj Lariso,zimovat agamku 2-3 měsíce je blbost. Drž se toho, co jsi četla zde. Hodně záleží na věku a tělesné kondici agamky před zazimovaním,ale řekl bych,že tak měsíc je maximum;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2013 21:30 Žena Verčák [112] - Ještěři
Jak velkou odchovnu si mám připravit pro cca 14 agamích prcků? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2013 19:36 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: vitas
Ahoj Víťo. Někdy se stane že je samička fyzicky stejně silná a vyjímečně i silnější než samec, takže tomu permanentně nadrženému despotovi dokáže zatrhnout tipec, když nemá do páření chuť.
Myslím, že přesně to se děje u Tebe. V mém chovu jsou toho připomínkou chybějící trny na jedné straně Rudolfovy hlavičky - nebožka Agátka mu je ve rvačce prostě urvala (!). Někteří samci se z toho poučí (jako on, který se od té doby i k o třetinu lehčí Alici chová velice šetrně), jiní zase ne. To je v principu podobné jako u lidí, jen ty ještěrky se při svých pidimozečcích učí (dle mých zkušeností) nezřídka rychleji než "mentálně vyspělí opičáci" ;-) :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2013 14:41 Žena Larisa [4] - Ještěři
dobrý den, nevadí, že sem přidám dotaz všeobecně se týkající agam? přečetla jsem tu parádní článek na zimování agamy a podle toho postupují, moje agama spí už 14 dní a za pár dní ji začnu budit,jenže jsem ted narazila na Lizards, že se zimuje 2-3 měsíce. jsem trochu zmatená. co si myslíte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2013 10:10 Žena Verčák [112] - JeštěřiRe: HammerJoe
děkuji děkuji děkuji :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2013 21:42 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Verčák
Mikro cvrčky nebo stačí malí cvrčci?

Stačí malí cvrčci.

a jsou lepší domácí nebo stepní(banánoví)?

Dle mého jsou lepší cvrčci stepní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2013 13:40 Žena Verčák [112] - Ještěři
čím krmíte čerstvě vylíhlé agamky? Mikro cvrčky nebo stačí malí cvrčci? a jsou lepší domácí nebo stepní(banánoví)? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.02.2013 19:04 Muž vitas [27] - Ještěři
Ahojte, jak je to s projevy dominance a páření u vousatek. Dnes jsem je zase načapal jak se mi v terárku páří, ale problém je v tom, že ta co minule byla "kluk" tak byla dnes jako "holka". Už se mi to jednou stalo, ale myslel jsem, že jsem se přehlídl, ale tentokrát mám obě páření na videu, takže chyba vyloučena. Jak mám pak zjistit phlaví na stopro když je jednou dole a jednou nahoře? smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 20:50 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: Luboš
Toho času by měla zimovat, nějakým způsobem zpomalený metabolismus je proto docela normální. Pokud se v terku drží jen ve vyšších polohách, nejspíš jde prostě za teplem. Ohřej dno a možná se to změní ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 17:47 Žena Verčák [112] - JeštěřiRe: Luboš
pokud loví žere nehubne tak ji nech být, prostě se jí tam líbí :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 14:17 Muž petroneus [15] - Ještěři
napiš tady jaké má v terárku podmínky(velikost terária,teplota,žárovky...) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2013 13:16 Luboš – Neaktivní agama vousatá
Na začátku ledna jsem si koupil tříměsíční agamu vousatou. Ze začátku byla normálně aktivní,běhala a v pohodě, ale nýní jenom leží na kořeni a vyhřívá se pod lampou. Dolů sleze jedině, když jí dám cvrčka sleze pro něj dolů a pak zase se běží vyhřívat na kořen, jinak je celý den nalezlá na kořeni. Když ji vyndám z terárka, tak jenom leží... Ať ji mám na ruce nebo ji vypustím na podlahu, aby se proběhla. Nevíte někdo, co s ní je? Děkuji za všechny rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2013 20:58 Muž Felix [752] - JeštěřiRe: PavelPavel
To máš recht. Od doby co jsem tu nebyl se toto vlákno docela rozbujelo (a momentálně si, bohužel, nemám čas pročíst důkladně každý příspěvek). Ten sejra, cos komentoval, je ale vážně pitomost! Vajíčko (syrové) ještě pochopím - ještěr vyleze na strom, najde ptačí hnízdo, ignoruje dospělé "vrabčáky" a splivne tam co vidí. Normálka, bodejť by ne. Ale SEJRA? tone Výživové hodnoty jsou zde úplně jinde, než na co je nastaveno ještěří trávení! coze
(a to jednomu mému kamarádovi kdysi kdosi vynadal, že svému blavorovi dává mlsat pribiňák smýchaný s banánem, jahodami a medem... díky čemuž si onoho v dospělosti odchyceného, přes půl Evropy následně vláčeného a do skleněné krabice zavřeného tvora teprve naklonil a ochočil ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2013 18:44 PavelPavel Re: HammerJoe
No pestrost,jako cvckove,svaby jak argentinsky tak tartary a blaberuy,kobylky a co se tyka zelenyho maji kapustu,zeli,okurku,jabko a polnicek taky nejakou nat takze myslim,ze co jde do nich cpu.Oni ovsem ji jen kobylky a obcas cvrcka,zbytek tvrdohlave odmitaji.Tedy krome tartaru a ty momentalne nikde nemaji.Eidam a vajicko nechapu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2013 10:39 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: PavelPavel
No ono taky dva dny není žádná hladovka ...
Ale rozhodně u mladých zvířat je to o nečem jiném,ty by měli jíst pravidelně každý den.
Doporučuji potom pestrost stravy ale určitě NE eidam a vařené vejce!!!
Někdy mi už zůstává rozum stát nad příspěvky některých uživatelů !
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2013 07:11 PavelPavel Re: Honza
Honza napsal: oni se rádi cpou ale tu stravu vesměs ani nestráví jen jima projde. stačí třeba 2-3 sarančata denně a nějaký to zelený a budou spokojeny:-) (2-3 pro jednu)
No vetsinou,ale pisou,ze mladata maji dostat co se do nich vejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2013 23:18 Honza
Hladovka nepomáhá u většiny případů. Nechají se strašně jednoduše rozmazlit a potom sou schopný i chcípnout :-) Mají zvláštní chutě můžeš zkoušet i věci co nejsou tak drahý jako jsou různý zeleniny třeba i vařený vajíčko eidam ... záleží na tý agamě co chce. já takhe objednal 300 švábů a agamky se rozhodly že je jíst prostě nebudou ... nenacpu to do nich ani kdybych se na hlavu stavěl. Sarančata vedou taky je moc nepřekrmuj oni se rádi cpou ale tu stravu vesměs ani nestráví jen jima projde. stačí třeba 2-3 sarančata denně a nějaký to zelený a budou spokojeny:-) (2-3 pro jednu)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2013 15:28 PavelPavel Re: HammerJoe
HammerJoe napsal: Na každýho mlsouna platí hladovka ;-)
No tam musim rict po temer dvoudeni hladovce jsem jim tam strcil svaba,nechali ho probehnout a dal cumi u skla.Svab nezajem.Hodil jsem cvrcka a sup malem se porvali.Takze ani dietka je nedonutila ho snist.Jedna se o Blaberus discoidalis pro uplnost.Takze co radite,mam zanechat planych pokusdu a holt jim davat co ji tj kobylky,cvrcky a schoko svaby,nebo to mam jeste zkusit den o hladu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 23:01 elegans1 Re: Nessy
Repashy mi,kromě rhacodactylů,žerou jen bavayie,eurydactylodi a některé felsumy.Krmit jen šváby samozřejmě jde.Já je ale dávám zvířatům jen z pinzety a ne všechna zvířata z pinzety žerou.Pouštět šváby jen tak volně do terárek odvahu nemám.Nějakých nožiček se neboj.Některé zvířata běžně žerou dospělé samce dubií a problém jsem nikdy neměl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 22:53 Žena Nessy [124] - JeštěřiRe: elegans1
Jo, repashy si chci pořídit. Ale to bude jen pro pagekonky, ostatním to asi tolik nevyhovuje, nebo ano?
Takže jde krmit převážně šváby a ostatní přidat jen občas? A co ty nožičky?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 22:44 elegans1 Re: Nessy
Chov cvrčků je celkem dost náročný,chce to mít systém a ten dodržovat.Dávno jsem se na to vykašlal a cvrčky raději kupuju.Chov švábů je nenáročný.Chovám si Blaptica dubia,Phoetalia pallida a Nauphoeta cinerea.Takže krmím cvrčky,šváby,hermetiemi,sarančaty a občas zophobasy.V sezoně smýkaným hmyzem,rhacodactyly repashy a instantním krmením pro felsumy.
Obaluju veškerý hmyz,kromě smýkaného.Používám směs roboran:plastin.Vaječné skořápky mají všechna zvířata kdykoliv k dispozici.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 22:13 PavelPavel Re: Landvir
No to bych nerek,nejmene mesic je zrali.Jak jsem ho tam hodil uz za nim mazali.Ted nezajem a pokud hodim svaba i kobylku okamzite jdou po kobylce.Svab je nezajima a ani cvrcci moc ne.Oni paradoxne nezerou ani moucne cervy coz pry ma byt pro ne pochoutka.Dal jsem jim v sobotu do male misky cca 1cm cerviku a jsou tam dodnes sotva ubylo par kusu.Kdyz je vyndam,dam ji je pod nos po dlouhym vahani jednoho sezere a tim to hasne.Dalsi je nezajima.Ja si myslim,ze uz maji dost,ale pokud jim tam hodim kobylku jsou jak divi.Ovsem i svleceny zophobas to je jina o nej je vzdy take rvacka.Asi nasadim denni dietku a uvidime jak na tom budou pak.Jenze doufam ze odolam jejich naletum na sklo smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 21:44 Žena Nessy [124] - Ještěři – Hmyz, vitamíny
Přemýšlela jsem, že až si pořídím ještěrky (agamy, pagekony, gekončíky a gekony páskované/postupně samozřejmě, ne všechny naráz/), budu si chovat krmný hmyz sama - jde krmit převážně šváby? Bydlím v garsonce, takže ze cvrkajících cvrčků bych se zbláznila. Sem tam bych na oživení koupila krabičku cvrčků nebo moučných červů. Ještě jsem četla, že by šváby mohli nožkama ještěrky poškrábat - je tedy lepší jim je před podáním odstranit?
A co se vitamínů týče - obalujete při každém krmení nebo třeba jednou týdně? A tedy roboran pro nosnice + vápník v prášku? Případně přidat třeba skořápky do salátu nebo tak? Ostré skořápky nijak nevadí? Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 19:35 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: PavelPavel
Ahoj Pavle...a nesmrdí ti šváby? Oni to kolikrát potvory nechcou, když jsou cítit.. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 19:30 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: PavelPavel
Na každýho mlsouna platí hladovka ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 18:20 PavelPavel Re: HammerJoe
Nj ale uz me dosli a pristi burza je az za 14 dni a sehnat je u nas v Plzni nejde.A krom kobylek ktere maji od6-9 kc/ks nic jinyho nezerou mlsouni.Jeste ji svleceny zoophase ale ty jsou tak dva-3 denne vic ne a to se o ne perou.Cim to je ze najednou svaby odmitaji mam je nechat den hladovat

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 17:58 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: PavelPavel
a pokud je vyvalim ve vapniku,nestacim je hazet sezerou jich klidne i 12 na jednou.

Tak je sypej každý den vápníkem však to je v pořádku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 17:18 PavelPavel Re: HammerJoe
Takze bez obav jednou tydne vymachat par kobylek nebo tartaru a je to.Jeste se optam ze dne na den me prestali jist svaby,ani dubie ani blaberus discoidalis.Koupil jsem jeste na burze tartary a pokud je vyvalim ve vapniku,nestacim je hazet sezerou jich klidne i 12 na jednou.Pokud je neposypu,nezajem.Dale zerou jen kobylky a obcas velmi vyjimecne cvcka,ale musi to byt mlade,dospeleho moc nemusi.Jsou jim 4 a pul mesice a maji 34/29/28 cm.Je to uz 14 dni co vsechny svaby odmitaji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 16:29 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: PavelPavel
Tak jinak. Na obalu se píše o dávkování: dávkování rozdělují pro -

Insectivory : krmit přibližně 12 oprášenými cvrčky za týden na každých 71 gramů tělesné hmotnosti.

Herbivory : půl čajové lžičky týdně do jídla na každých 142 gramů tělesné hmotnosti.

Omnivory : použij některý z výše uvedených metod podle potřeby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 15:50 PavelPavel Re: HammerJoe
Nj to je fajn,ale ja mam 3 vousatky.Me spis slo o to ze na obalu je nejaky povidani o davkovani.Bohuzel tomu moc nerozumim
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 10:57 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: PavelPavel
Ano tento vitaminovominerální přípravek mohu jen doporučit a obvzlášt svým složením je vyhovující pro chameleony.Popraš jím krmný hmyz těsně před podáváním.Jinak u chameleonů ho používám na potravu 2x týdně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 10:54 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Nessy
No já ještě trochu nepochopila předřadníky - ty jsou jen k těm vašim drahým nebo ke všem UVB žárovkám?

Předřadníky se používají u Halogenidových výbojek. Takže spousta jiných uvb zdrojů předřadník nepotřebuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 08:48 PavelPavel
Fotka k příspěvku Neprisel jsem na to jak sem dat vic obrazku do jedne odpovedi.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 08:48 PavelPavel
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 08:47 PavelPavel – Agama vousata
Fotka k příspěvku Když už se tady řeší vitamíny zkusím se taky optat.Jaké máte zkušenosti s tímto druhem vitamínů.Vzadu v návodu to vypadá na nějaký dávkování podle váhy,ale ve zverimexu mě řekli,že je to normální vitamín a můžu ho používat jako roboran.Jen že tohle je Údajně lepší.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 07:11 Žena Nessy [124] - Ještěři – Předřadníky
Vy se tu hádáte a na mojí otázku, kterou jste tu jen nakousli a dál se o ní nezajímali, jste se vyprdli :-( Tak to zkusím znovu (i když budu za blbce před všemi, kteří elektrice rozumějí).

"No já ještě trochu nepochopila předřadníky - ty jsou jen k těm vašim drahým nebo ke všem UVB žárovkám? (Vzhledem k tomu, že můj poslední výkon, co se elektriky týče, bylo připojení obvodu od žárovky k baterce na základní škole, tak se nedivte mým možná hloupým otázkám ;-) )"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 00:35 Muž dedy [1] - Ještěři
Jinak pridam trochu starsi reakci ktera mi v zacatecnictvi pomohla a ridim se ji nadale a treba zase nekomu pomuze. palec

Agama potřebuje dvě důležité věci - minerály a vitamíny.

Minerály jsou roboran nebo nutrimix. Nutrimix můžeš koupit ten předražený ve zverimexu a nebo takový ten pro slepice, který má úplně stejné složení, ale 1kg ho stojí asi 30,- :)

Vitamíny potřebuje AD3, já používám tyhle - www.akva-exo.cz/…/ . Doporučené dávkování od kolegy Pogony je 0,1 ml na každých 50g zvířete, injekční stříkačkou přímo do pusy. V zimním období asi jednou za tři týdny a v letním období jednou za měsíc (předpokládáme pobyty na slunci :-) )

Kvalitní zdroj UV-B záření by měl být samozřejmostí. Pogonův článek sice perfektně vysvětluje, že se dá nahradit častými pobyty na slunci a správným přísunem vitamínů, ale já to jakožto nezkušený chovatel riskovat raději nebudu :)

UV-B používám 26W, 10 UVB. UV-A ji dodává obyčejná výhřevná žárovka (postačí ta nejlacinnější z elektry). Wattáž volíme podle teploty, takže musíš trochu zkoušet.

Snad sem ti trochu poradil a doufám, že sem nenapsal nějakou kravinu :-D. Kdyžtak mě prosím opravte ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2013 00:24 Muž dedy [1] - JeštěřiRe: elegans1
Na dávkování kapek vymysleli kapatko, koupis ho v kazde lekárně. potlesk
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 23:00 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Přeci Ti nemůže policista říct:

" Jezdi po obci 70kou, něco Ti promineme, něco je tolerance na radar, navíc Ti tachometr ukazuje o trochu víc,než je skutečnost" - a budeme jezdít všichni rychle.


nemůže Ti kuchař říct:

" Klidně tam dej tu prošlou mouku a přošlou šunku, když ji omyješ " - udělají to všichni a časem bude mít většina národa salmonelu.


nemůže zedník říci :

" dej do toho betonu místo cementu víc písku ono to bude držet pohromadě "
- udělají to a všichni budou šidit


Všechny tyto věci fungují, jak jsem výše napsal, my o tom ani nevíme,....ale jakožto "odborníci" přes plazy přeci podobné "poučky - šidičky" nemůžeme radit ostatním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 22:53 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: MudrMichaela
Ufff, to jsem si oddechl ;-) tak léty sama pochopíš, že jsem měl pravdu a že i když má kolega pravdu - nemůžu s ním veřejně souhlasit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 22:51 MudrMichaela
Podstatu jsem pochopila, důležité je aby zvíře bylo zdravé a spokojené. Potřebuje vitamíny i minerály a je na chovateli jakou metodu si zvolí. A hlavně jakou metodu zvládne. Mám se toho spoustu co učit a určitě se budu ještě postupem času hodně ptát, protože je sice hezký co se dozvím ve škole, co se dozvím od spousty známých veterinářů, ale nejlépe mi vždy odpoví chovatel, který má s daným zvířetem zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 22:50 R Muž Pogona [762] - Ještěři
Jinak kolega Elegans špatné rady ( do určité míry a někdy ) dává - pokud si to přečtě právě 15ti letý začátečník - jejichž dotazy jsou nejčastější a mají většinou nedostatek financí ( mnoho vlastních zkušeností ), pak logicky po přečtení této diskuze ušetří za UVB a koupí si Roboran s tím, že je vše v pořádku.
No a právě po pár měsících je chov omrzí a je zle,.....

Kdybych zde měl psát, jak se dají chovat kajmani, scinkové, getuly,..... jak to chodí v zoologických zahradách,..... pak by to bylo na podmínku :-D

Právě proto je lepší poradit tak aby nakoupil UVB, minerály, větší terárium, poradit častější periodu krmení....a i v případě "výpadků" bude zvířeti dobře ;-)

Co je na tom k nepochopení, snažit se poradit tak, jak by to mělo být aby se zvíře mělo co NEJ.??? Navíc u studentky veteriny,....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 22:44 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: MudrMichaela
Dobrá, tak jsi začátečník v chovu agam o 4 roky starší než jsem uvedl příklad, opačného pohlaví ;-)

Právě proto by jsi jako jedna z prvních měla pochopit podstatu věci ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 22:40 MudrMichaela
Já ale nejsem 15tiletý začátečník, kterého to po pár týdnech/měsících omrzí! Teraristika je mým obrovským koníčkem, zajímám se o ní jak nejvíc můžu, věnuji se jí 6. rokem, i právě proto mě zajímal názor Vás všech, byl to tak trochu můj průzkum jak se k UV různí chovatelé staví. Tak prosím neosočujte elegans1, že dává špatné rady začátečníkům. Začátečník jsem momentálně v chovu agamy, kterou mám teprve měsíc.. Ale ostatní druhy mám daleko delší dobu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.01.2013 22:31 michailo Re: elegans1
Vitamin D (kalciferol).
Je ve skutečnosti směsí několika strukturně si podobných látek patřících do skupiny
steroidů, např. vitamin D2 – ergokalciferol a vitamin D3 – cholekalciferol. Vitamin D má důležitou
roli v metabolismu vápníku. Indukuje v buňkách sliznice střeva syntézu bílkoviny,
která je nezbytná pro aktivní vstřebávání Ca2+. Vitamin D rovněž podporuje vznik
Ca3(PO4)2 v kostech (tzv. mineralizace kostí). Hypovitaminóza vede k nedostatečné
tvorbě fosforečnanu vápenatého. Výsledkem je měknutí a deformace kostí (=
rachitis, křivice).
V organismu je v podkožní tukové tkáni uložen provitamin cholekalciferolu, který se
působením UV záření mění na vitamin D3. Takto vytvořený vitamin se v játrech a ledvinách
transformuje na vitamin D2.
A jelikož combisol a nutrimix atd. D3 obsahují,jde to víceméně i bez UVB.Takže elegans1 asi bude mít pravdu.Jinak by např. ve slepičárně museli používat k osvětlení UVB zářivky nebo výbojky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 22:30 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: elegans1
Mě to neunavuje, na rozdíl od Tebe můžu klidně napsat, že jsem nikde nenapsal, že jsi amatér a že to neumíš, naopak možná se podivíš, ale vážím si Tebe i Tvých názorů, jen mě rozčiluje to, že nejsi s to pochopit o co se tu snažím.

Než začátečníkům radit sypání cvrčků NutriMixem a svícení obyč žárovkou, je lepší jim poradit maximum luxusu jaké mohou danému zvířati pořídit, chápeš???

90% "chovatelů" po pár týdnech/měsících, unaví sypání hmyzu jakýmsi práškem a vynášení zvířete na sluníčko a právě tady mají význam UVB zářivky ( vhodně umístěné a co možná nejlepší - 90% lidí pořídí UVB do 500,- ). Navíc jsem sám viděl mnoho případů. co udělá Hydrovit AD3 v rukou 15ti letého mladíka a mládětem jeho agamy,.....

Co na tom není k pochopení? Přeci nemůžeme napsat takovým tazatelům, co píšeš Ty ( i když to může a nemusí být pravda ). Sám když prodávám agamy říkám lidem ať mláďata krmí denně a dospěláky 3 krát v týdnu ( i když vím, že mládě vydrží 14dní bez potravy a dospělák měsíc a půl - bez úhony ), jenže je to jako s rychlostí v obci - povolíš 50km/h, něco je tolerance na radar, něco odchylka tachometru, něco prominou policajti a šup, jezdí se po obci 75km - ukazuje ručička tachometru. Když řeknu tomu mladíkovi, že mládě agamy vydrží 14dní bez potravy - co udělá? .... to asi nemusím psát.

Doufám, že už chápeš co tu celou dobu píšu,...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 22:21 elegans1 Re: Pogona
Dobře,končím,už mě to unavuje.
Co se dá dělat,neumím to,mám hloupé názory,setře mě i majitel dvou agam.Až pojedu za měsíc a půl do Hammu se svými odchovy,zkusím se nad svým amatérským chovem zamyslet.Budu na to mít přes 20 hodin,případně se tam zkusím někoho zeptat.
Jen že jsi tak neslovíčkařil nad bláboly Landvira.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 22:14 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: elegans1
A opět, když nenásleduje otázka, je vše odbyto jednou větou a konec,....

Ze stránek EUželva jsi např. zkopíroval Junkův text, že kompaktní UVB zářivky ( všeobecně ) jsou více-méně špatný zdroj UVB ( což jsem několikrát zmiňoval, že mezi TOP určitě nepatří, ale lepší něco než nic ), my se ale bavili konkrétně o Repti Glu desítce - tak jsem zkopíroval co píše konkrétně o ní ( podložená měření - a na danou třídu výborná bez velké ztráty záření po několika tisících hodinách provozu ) a na to už jsi nereagoval,....


Pak mi napíšeš, že jsi nikdy nenapsal, že Roboran hravě nahradí přísun D3ky, když Ti zkopíruju přesně Tvůj text, odpovíš další otázkou,....

A takových "chvilek" je víc,....myslím si, že každý soudný člověk, který si projde dikuzi si obrázek udělá,....
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 22:10 elegans1 Re: Pogona
UV používá známý,který chová trnorepy.Mám samozřejmě více než jednoho známého,ti ostatní UV nepoužívají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2013 22:06 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: elegans1
elegans1 napsal: Ta cena je vysoká jen na první pohled.Když si vezmu životnost výbojky a porovnám to s životností a cenou reptigla,tak ještě ušetřím.Kamarád používá pro trnorepy 70w, k tomu ještě výhřevnou žárovku a v létě sedí trnorep pod výbojkou a evidentně mu to nevadí.

Já už nevim a nevyznám se v tom co píšeš, nejdřív napíšeš, že jsi danou věc NIKDY nenapsal, když pak zjistíš, že máš asi sklerózu, páč jsi ji napsal před pár minutami začneš odpovídat otázkami....

O svém známém jsi navíc napsal, že používá UVB Solar raptor 70W,.... načež se zeptáš, jakto že tví známí mají dobré chovy bez UVB,....
příjde Ti to normální???

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [34] ...... 73

Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 15611x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1036?od=1651